A magyar kormány a valódi civileket támogatja

A magyar kormány a valódi civileket támogatja

Hollik István kormányszóvivő a Heti Tv Pirkadat című műsorában a reggeli napilapok cikkeihez fűzött kommentárt.

A szóvivő az egyik napilapban megjelent cikkre reagálva megerősítette a kormányzat kritikáját azzal a brüsszeli döntéssel kapcsolatban, amely szerint jogállamisági feltételekhez kötnék a jövőben az uniós támogatásokat. Mindet úgy – tette hozzá, hogy bizonyos civil szervezeteknek az EU háromszor annyi támogatást kíván megszavazni, mint eddig. Az elképzelés szerint ezek a civil szervezetek alakítanának egy vizsgáló testületet, amelyik vizsgálódnak a jogállamisági ügyekben. Leegyszerűsítve ez úgy néz ki – jegyezte meg a politikus, hogy az Európai Unió „kipécéz” magának egy országot, hogy ott jogállamisági problémák annak, majd jönnek a civil szervezetek, akik az EU-tól kapják a pénzt, megállapítják a vélt gondokat, ezt az Unió jóváhagyja és a folytatásban a tagállam nem kap pénzt. Véleménye szerint ez tökéletesen azt mutatja meg, hogy az Európai Unió birodalmi irányba megy, ahol Brüsszelben mondják meg, hogy mit is kell csinálni, ha valamelyik tagállam ennek ellenáll, akkor jöhet a jogállamisági vizsgálat, amivel lehet zsarolni a tagállamokat. A magyar kormány nagyon nem szeretné, ha az EU ebbe az irányba menne tovább, mindent igyekszik megtenni ellene, ahogy azt is szeretné a kormány, hogy a szóvivő szerinti lejárt szavatosságú Európai Parlament összetétele megváltozzék a májusi választás után.

Azt is elmondta a szóvivő, hogy még a mostani Európai Parlament meg is szavazhatja ezt az előterjesztést, az látszik, hogy vannak bevándorlást pártoló erők, akik még szeretnék ezt a döntést május előtt átvinni. Az egyértelmű, hogy ez a szándékuk – tette hozzá, hiszen az várható, a következő parlamentnek már nem ilyen lesz az összetétele, mint a mostaninak, a bevándorlást támogatók, az Európai Egyesült Államok mellett fellépők száma várhatóan meg fog csappanni.

Ez az előterjesztés arról is szól, hogy a civil szervezetek a támogatást közvetlenül az EU-tól kapják, méghozzá háromszoros mértékben. Hollik István elmondta, ezek a szervezetek azok, amelyek lobbiirodát tartanak fen Brüsszelben, amelyeknek nincs társadalmi beágyazottságuk és amelyeknek a nagy része Soros Györgyhöz köthetők. Magyarország már évek óta hangoztatja, az uniós támogatásokat semmi mással nem szabad összekeverni, ez a pénz ne könyöradomány, a támogatásért – többek között – Magyarország is sokat tett. Például megnyitotta az ország a piacait, amivel a nyugat-európaiak nagyon jól jártak.

Ami a civil szervezetek támogatását illeti, a kormányszóvivő megjegyezte, eddig is tudtak a szervezetek Brüsszelhez pályázni, de itthon is volt és van erre lehetőség, megemlítve, hogy míg 2010-ben összesen 150 milliárdból gazdálkodtak ezek az NGO-k, addig 2018-ra ez az összeg meghaladta a 200 milliárd forintot, azaz a magyar kormány a valódi civileket támogatja.

Egy másik hír szerint a Központi Nyomozó Ügyészség határozatot hozott, amelyben az szerepel, hogy az MTVA épületében a fegyveres biztonsági őrök jogosan léptek fel az országgyűlési képviselőkkel szemben tavaly decemberben. A kormányszóvivő elmondta, nem szeretné kommentálni a független hatóságok, az igazságszolgáltatás munkáját, akik jogalkalmazók, azaz a jog szerint jártak el. Véleménye szerint az ellenzék politikai véleményt próbál ráolvasni az ügyészségre, de itt a jog érvényesült. Mint megjegyezte, pont azzal árt az ellenzék a független intézményeknek, az igazságszolgáltatásnak, ha napi, pártpolitikai céllal támadják az ügyészséget, a bíróságot. Hollik István egyetért az ügyészség állásfoglalásával, azaz törvénysértést követtek el azok az ellenzéki képviselők, akik be akartak jutni a köztelevízió székházába és be akartak olvastatni egy közleményt. Erre nincs lehetősége egy képviselőnek a jogszabályok alapján. Hozzátette, bárkinek van joga társadalmi célú hirdetés feladására, az adott médiumnak joga van eldönteni, hogy eleget tesz a közzétételnek. Azt is hozzáfűzte a szóvivő, hogy eddig az ellenzéki képviselők számtalan alkalommal bemehettek az MTVA épületébe, ahol adásban mondhatták el a véleményüket. Tarthattak volna a képviselők egy sajtótájékoztatót is az épület előtt, ahol a mondandójukat több médium, így a köztévé is rögzítette volna, de nem ezt tették, azaz nem is a proklamáció felolvasása volt a céljuk – Hollik István szerint.

Az európai ügyek kapcsán a kormányszóvivő kérdésre válaszolva megjegyezte, természetes, hogy Németország és Franciaország a következő években is az EU-ban vezető szerepre törekszik, ugyanakkor a Macron elnök által képviselt irányt, amely Brüsszel további erősödését szeretné, a magyar kormány nem támogatja. Véleménye szerint ez egy birodalomépítést jelentene, ahol az erősek járnak jól, a kisebbeket meg elhallgattatják. Magyarországnak már vannak ilyen irányú történelmi tapasztalatai, nem szeretne újra egy birodalomhoz tartozni. A macroni elképzelés, ahogy a jogállamisági vizsgálattal való zsarolás sem azt az Európa-képet mutatja, ahol mindenkinek szava van. Helyette olyan vádak fogalmazódnak meg Magyarországgal szemben, mint amilyenek a Sargentini-jelentésben vannak. Ebből idézett egyet a kormányszóvivő, az is szerepel a jelentésben, hogy Magyarország a patriarchális társadalom attitűdjének a jeleit mutatja.

Egy másik napilapban az ellenzéki együttműködésről írnak, idézve politikusokat, akik szerint a miniszterelnök hozta őket olyan helyzetbe, hogy együtt kelljen működniük és ebbe a Jobbik is beletartozik. Hollik István szerint az ellenzéki együttműködésről őket kell megkérdezni. Hozzátette, a Fidesz-KDNP szövetségnek van egy célja, folytatni azt a munkát, amire felhatalmazást kaptak az emberektől, ennek a szövetségnek van víziója Magyarország jövőjével kapcsolatban. Ezzel szemben az ellenzéknek egyetlen víziója van, ez pedig a hatalomra kerülés, ám a szóvivő szerint ez nem elegendő a magyar emberek számára, ettől ne fognak jobban élni, nem lesz biztonságban az életük, ettől nem lesz jó jövője a gyermekeiknek.

Ami a Jobbikot illeti, a Mazsihisz elnöke szerint ez a párt csak szavaiban változott, a politikájában, a tetteiben semennyit sem. A kormányszóvivő elmondta, nem is lehet vitatkozni a zsidó szervezete vezetőjének a szavaival. Azt nagyon komoly problémának tartja a szóvivő az ellenzékkel kapcsolatban, hogy azok, akik az antiszemitizmus vádját egykor furkósbotként alkalmazták, ma már szemlesütve, de azt nyilatkozzák, a Jobbik már megújult.