A Mazsök 22 éve segíti a magyarországi zsidóságot

A Mazsök 22 éve segíti a magyarországi zsidóságot

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumának elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a közalapítvány legfontosabb feladatairól.

 

A Mazsök 22. éve jött létre a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződés értelmében, elsődleges feladata a Holokauszt túlélőkkel való foglalkozás, valamint a hazai zsidó kulturális és vallási élet helyreállítása.

Ennek a sokrétű feladatnak az egyik része az elhagyott zsidó temetők felújítása, amelyhez a magyar kormány adott egy jelentős támogatást, a pályázatok kiírásával, a szervezéssel pedig a Mazsök lett megbízva. Szabó György elmondta, Magyarországon közel 1400 elhagyott zsidó temető található, hiszen a vidéki zsidóságot szinte teljesen kiirtották a Holokauszt során, így nem volt senki, aki gondozta, ápolta volna a temetőket. A magyar kormány egy EU-s határozat értelmében támogatja a temetők felújítását, ennek az első része tavaly kezdődött el, ennek keretében 486 millió forintot kapott a Mazsök arra, pályázatot írjon ki az elhagyott zsidó temetők felújítására. A kiírásra 99 településről érkeztek be pályázatok, ebből a kuratórium 54-et tekintett értékelhetőnek. Jelen pillanatban 43 temető felújítása folyik, azt már lehet tudni, hogy valóságos gyöngyszemek kerültek elő – tette hozzá a kuratórium elnöke. Példaként említette meg a nagyvázsonyi és a tokaji temetőt. A mostani első részben elsősorban a temetők kerítéseinek a helyrehozása a feladat, valamint a bekerítetlen temetők bekerítése. A Mazsök egy komoly szakértői gárdával nézi, hogy a felújítások rendben mennek-e, vannak vallási ellenőrök, műszaki ellenőrök, akik folyamatosan ellenőrzik a munkálatokat.

Szabó György szerint a program folytatódni fog, nem csak idén, hanem a következő években egyaránt. Az nyilvánvaló, hogy az egyes projektek bonyolultak, már azért is, mert mind hazai, mind külföldi szervezettel kell a közalapítványnak együtt dolgoznia, olyan szervezetekkel is, amelyek a fellelhető hozzátartozók adományaiból is hozzátesznek a Mazsök által adott pénzhez, így teljesebbé tehető egy felújítás mértéke is. Az elsődleges feladatok végrehajtása után jöhetnek más egyebek lehetősége, mint a síremlékek, rabbisírok helyrehozatala, sétálóutak létrehozása és mások. Hogy mi lesz a folytatás, az eddig megkezdett felújítások folytatása vagy új temetők rendbehozatalának megkezdése, erre akkor tud majd felelni a Mazsök kuratóriuma, amikor kiírja a következő pályázatot.

A Mazsök szintén fontosnak tartja, hogy foglalkozzon a Holokauszt túlélők második generációjával, már azért is, mert lehet tudni, a második generáció jelentős problémákkal küszködik. Ők nagyon nehezen dolgozzák fel a Holokauszt traumáit, mint a szüleik.  Számukra is kiírt egy pályázatot a közalapítvány, sokat gondolkodtak előtte, hogy ezt miként tegyék meg. A pályázat alapját a nürnbergi törvények által zsidónak minősített Holokauszt túlélők egyenesági leszármazottai jelentik. Nekik pszichés, gazdasági, lakhatási problémáira nyújt segítséget a pályázat, amelyik január 21-én zárul le. Ezen egyébként szervezetek indulhattak, amelyeknek pont a második generáció gondozása a feladata.