A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében. A vádlott leghamarabb 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A vád szerint a huszonéves férfi 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket. A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. A fiatalember a nyomozás során beismerte a terhére rótt cselekményeket, a büntetőper első tárgyalásán azonban visszavonta beismerését, és egy idő után már nem is kívánt részt venni a tárgyalásokon. Elmeállapotát szakértő vizsgálta.

Szeptember végén távozik posztjáról a budapesti rendőrfőkapitány. Bucsek Gábor kinevezését saját kérésére vonta vissza a belügyminiszter szeptember 30-i hatállyal. A BM csaknem három évtizedes, magas színvonalú szolgálati tevékenysége elismeréseként Magyarország címerével ékesített emlékgyűrűt adományoz Bucsek Gábornak. Bucsek utódja Terdik Tamás, a rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lehet, aki 2015 óta tölti be ezt a tisztséget. A kinevezés előtt a Belügyminisztérium még kikéri Budapest Főváros Önkormányzata Képviselő-testületének véleményét is.

„A komolytalan vádaktól eltekintve a Sargentini-jelentés mindenekelőtt azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat, elutasította a kvótát, jogi határzárat hozott létre, és büntethetővé tette a bevándorlás szervezését. Ha ez nem lenne elég, akkor a rendőrökre támadó Ahmed H. mellett is kiáll” – mondja Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör szerint „a fő kérdés nem is igazán az, hogy átmegy-e Sargentini jelentése. Sokkal inkább az, hogy milyen többség lesz 2019-től az Európai Parlamentben.”

Az MSZP a Nyugat felé nyitott, jövőbe tartó magyar nemzetet akar – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök emlékére rendezett konferencián. „Horn Gyula tudta, hogy Magyarországnak nem bezárkóznia kell, hanem nyitnia és együttműködnie. Magyarországnak nem a keleti világrendre van szüksége, hanem nyugati szövetségesekre. Mi ezt az örökséget képviseljük” – fogalmazott Tóth Bertalan.  Hozzátette: a szocialista párt meggyőződéses ellenfele az illiberalizmusnak, de kritikus a liberális demokráciával, a kapitalizmussal szemben is, ezért fogalmazta meg a szociális demokrácia elképzelését. A pártelnök a béremelést, a dolgozói érdekvédelmet, az oktatás és az egészségügy rendbe tételét nevezte a szociális demokrácia meghatározóinak. Az MSZP elnöke kijelentette: pártja Európa-párti, kritikus is azonban az unióval, mert úgy látja, elszakadt az emberek mindennapjaitól.

A Lehet Más a Politika (LMP) választ vár arra, hogyan fogja a kormány elkölteni a vastagbélrákszűrésre fordítható 6,5 milliárd forint uniós forrást – mondta a párt szóvivője. Kanász-Nagy Máté szerint, ha a szűrőprogramot több évvel ezelőtt elindítják, több száz ember életét lehetett volna megmenteni, és a késlekedés azzal is fenyeget, hogy vissza kell fizetni a megelőzési programra kapott támogatást. Az LMP választ vár arra, hogy a szűrőprogramban hogyan fogja a kormány a személyi és tárgyi feltételeket biztosítani, mert kétségeik vannak afelől, hogy elég orvos és asszisztencia áll rendelkezésre az eredményes lebonyolításához, továbbá választ várnak arra is, hogy miként fogják csökkenteni a „döbbenetes várakozási időket”.

Az Indexet kereste meg egy 22 éves lány, aki állítja, hogy augusztus elején megerőszakolta őt egy kebabozó személyzeti mosdójában S. B. Ahmad, akit kedden Ausztriában fogtak el. Az afgán férfit azért keresték, mert vasárnap hajnalban Budapesten, egy belvárosi gyorsétterem mosdójában megerőszakolt egy nőt, korábban pedig kétszer is szeméremsértést követett el Budapest VII. kerületében. A fiatal nő a körözési fotók alapján ismerte fel a férfit, a lap úgy tudja, nincs a rendőrség által említett három áldozat között. A 22 éves nő így emlékszik vissza a történtekre: Már zárni készült, nem is ettem semmit. Angolul beszéltünk, megengedte, hogy töltsem a telefont, de amikor beléptem az üzletbe, rám zárta az ajtót és berángatott a WC-be. Hiába próbáltam kijutni, hátulról megerőszakolt. Utána kinyitotta az ajtót és felajánlotta, hogy hív egy taxit nekem.

Az első helyre került Magyarország a listán, amikor az Eurostat azt vizsgálta, mennyit költenek az EU kormányai szabadidőhoz kapcsolódó tevékenységre – beleértve a sportot –, vallásra, és kultúrára. A magyar kormány a GDP 3,3 százalékát költötte ilyen célokra 2016-ban, mögöttünk a listán Észtország és Horvátország áll. Nem véletlen az sem, hogy a lista utolsó két helyezettje Írország és Nagy-Britannia, az ottani finanszírozási rendszerben a kormány csak akkor avatkozik be, ha muszáj, a szervezetek inkább megpróbálják saját maguk megoldani a pénzügyeiket.

Külpolitika:

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést szerdán az Európai Parlament (EP), a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. A jelentés elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volt szükség. A tartózkodás nem számított leadott szavazatnak. A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított és az EP illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott dokumentum szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Házi készítésű bomba robbant a zsidó újév, Ros Hásáná idején a Binjamin régióbeli Adei Ad zsidó település közelében, Szamáriában (Észak-Ciszjordánia). Sérülés nem történt. Az incidenst követően az Izraeli Védelmi Erők és a Határrendészet a szintén Binjamin régióbeli arab Al-Mughayyir közösségben razziázott, ahol több ezer sékel terrorizmus finanszírozására szánt készpénzt foglaltak le. Az Izraeli Védelmi Erők, a Határrendészet, a Sin Bét és az izraeli rendőrség az ünnepek és kedd éjszaka összesen 23 körözött személyt tartóztatott le a Júdea és Szamária-szerte végzett műveletek során, terrorista tevékenységekben való részvételért, “magányos farkas” támadások tervezéséért, valamint civileket és a biztonsági erőket célzó erőszakos rendbontásért. A gyanúsítottakat átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök dicsérte a Trump-kormányt, amiért úgy határozott, bezárja a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) washingtoni irodáját. “Az Egyesült Államok helyes döntést hozott,” – írta Netanjahu a Twitteren. “Izrael támogatja ezeket a cselekedeteket, amelyek célja, hogy világossá tegyék a palesztinok számára, hogy a tárgyalások elutasítása, és Izrael támadása a nemzetközi fórumokon nem hozza el a békét”. Korábban kedden a palesztinok amerikai követe azt nyilatkozta az AP-nek, hogy a küldöttség egy hónapot kapott a pakolásra. Az amerikai külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy elrendelte a PFSZ washingtoni küldöttségének bezárását, mert a palesztinok nem támogatják az Izraellel folytatott béketárgyalásokat.

A Trump-kormány számos palesztinokkal szemben alkalmazott lépése után, beleértve a legutóbbit, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) washingtoni irodájának bezárását, a Palesztin Hatóság az Egyesült Államok kormányához fűződő utolsó szálak, köztük a kulcsfontosságú biztonsági együttműködés elvágását fontolgatja, számolt be az izraeli 10-es csatorna. A riport Mahmúd Abbász elnökhöz közeli tisztviselőket idézve azt állította, hogy az amerikai intézkedések – az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) és a kelet-jeruzsálemi palesztin kórházak finanszírozásának csökkentése -, az erőszak fokozódásához vezethetnek a régióban. “Trump és a Palesztin Hatóság közötti kapcsolat olyan soha nem látott mélypontra süllyedt”, hogy Rámalláh az összes fennálló kapcsolat megszüntetését fontolgatja, idézett a riport palesztin kormánytisztviselőket. “Trump a palesztin nép ellenségévé és a béke ellenségévé vált. Az amerikai elnök a terrorizmust és a szélsőségességet bátorítja politikájával, amely erőszakot eredményezhet a régióban, és ez Izrael és az Egyesült Államok arcába fog robbanni”. A Trump-kormány idén minden támogatást megvont a palesztinoktól a biztonsági erőfeszítésekre szánt mintegy 42 millió dollár kivételével.

A szír kormányerők klórt, vagyis tiltott vegyi fegyvert használtak Damaszkusz felkelők irányítása alatt álló külvárosa, valamint az Idlíb ellen intézett támadásokkor, ezek az akciók háborús bűnnek minősülnek – jelentették be az ENSZ emberi jogi szervezet vizsgálatot folytató munkatársai. A Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság ezekkel együtt 39 vegyi fegyverekkel elkövetett támadást dokumentált 2013 óta, amelyek közül 33 esetet a kormányerőknek tulajdonítanak, míg a további hat akció felelőseit nem sikerült azonosítani – mondta el az ENSZ egyik tisztviselője a Reuters hírügynökségnek.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas brexitpárti csoportja váltaná le Theresa Mayt, de még nem döntöttek a kezdeményezéséről. A BBC értesülése szerint a European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a Konzervatív Párt frakcióján belül létrejött, erőteljesen EU-szkeptikus kampánycsoport „mintegy 50 tagja” arról tanácskozott, miként lehetne „a legjobban megjátszani” a vezetőváltás folyamatára kidolgozott szabályrendszert. Az ERG túlzottnak tartja a miniszterelnök kompromisszumkészségét, és rendkívül elégedetlen May kormányának brexit-stratégiájával. Korábbi, egybehangzó brit sajtóértesülések is arról szóltak, hogy a frakción belül terjed egy levél a vezetőváltási folyamat elindításáról. A Konzervatív Párt szabályai szerint ehhez a frakció legalább 15 százalékának csatlakozása szükséges, ami azt jelenti, hogy minimum 48 képviselőnek kellene aláírását adnia egy ilyen kezdeményezéshez. Ha ez a minimális támogatás meglenne, a bizalmatlansági indítványt az úgynevezett 1922 Bizottságnak teljes körű frakciószavazásra kellene bocsátania, és a frakció egyszerű többségének – a jelenlegi létszám alapján 159 tory képviselőnek – támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is.

Azonosították azt a két férfit, aki a brit hatóságok gyanúja szerint Angliában megmérgezte Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.”Tudjuk kik ők, megtaláltuk őket” – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy két büntetlen előéletű civilről van szó. Kifejezte reményét, hogy a két férfi hamarosan a nyilvánosság elé áll, és elmondja, miképp történt az eset. „Nincs abban semmi különös és kriminális, biztosítom önöket” – tette hozzá Putyin. A brit hatóságok szerint a két férfi nem civil, hanem az orosz katonai hírszerzés (GU) ügynöke.

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét, és Angela Merkel szerint ehhez a külső határon fekvő országoknak át kel adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek. A német kancellár a szövetségi parlamentben beszélt erről, hangsúlyozva, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felhatalmazni. Angela Merkel ugyanakkor beszélt a szolidaritásról is, amely szerinte továbbra is az Európai Unió gyenge pontja. A politikus úgy véli, az illegális migráció elleni harchoz „egy adag szolidaritás” is szükséges, amikor emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a „legális migráció” lehetőségeit, hogy ezzel „segítsünk bajba került országoknak.”

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt feljelentést tett a román csendőrség a diaszpóra augusztus 10-i, erőszakba torkollott tüntetése ügyében – közölte a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). A csendőrség ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A csendőrség a demonstráció másnapján még csak néhány rendbontó előállításáról és megbírságolásáról számolt be. A karhatalom azt követően jutott arra a következtetésre – az események után több mint egy hónappal -, hogy 10-től 25 évig terjedő börtönbüntetésekkel sújtható súlyos államellenes bűncselekmények történetek, miután Liviu Dragnea, a kormánypárt elnöke külföldről pénzelt államcsíny-kísérletnek minősítette az augusztusi tüntetést.

Meg kell erősíteni az euró nemzetközi szerepét, hogy a közös valuta az új európai szuverenitás aktív eszközévé váljon – mondta évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasborgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Juncker abszurdnak nevezte, hogy Európa az energiaimportjának 80 százalékát amerikai dollárban fizeti, miközben a behozatal mindössze 2 százaléka érkezik az Egyesült Államokból. „Abszurd, hogy európai cégek dollárban vásárolnak európai repülőgépeket” – fogalmazott. Az elnök emellett arra is felszólított, hogy bizonyos külpolitikai kérdésekben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozza meg döntéseit a tagországok kormányait tömörítő tanács, vagyis szűnjön meg a tagállamok vétójoga.

Gazdaság:
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport, a társaság megállapodott a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG képviselőivel abban, hogy a vállalat fogja felépíteni a csoport poliol üzemét – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmából. Felidézte: a magyar kormány 131 millió euróval támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A Mol által választott technológia előnyeiről szólva kiemelte, a poliol gyártása során melléktermékként mindössze tiszta víz keletkezik.

A brit alkalmazotti átlagbér még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtt kirobbant világgazdasági válság előtti szintet, és a brit gazdaság egészének teljesítménye is jóval kisebb annál, amelyet a válság utóhatásai nélkül jelenleg nyújthatna – áll a brit Költségvetési Tanulmányok Intézetének (Institute for Fiscal Studies, IFS) felmérésben. A londoni gazdaságkutató műhely a Lehman Brothers bankóriás összeomlásának és az ezután elhatalmasodott globális pénzügyi válság kitörésének közelgő tízedik évfordulójára összeállított tanulmányában kimutatta, hogy jóllehet a brit gazdaság nyolc éve folyamatosan növekszik, a brit hazai össztermék (GDP) értéke azonban jelenleg 16 százalékkal, 300 milliárd fonttal (csaknem 110 ezer milliárd forinttal) alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a válság előtti növekedési ütemekkel mára elérhetett volna.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint idén folytatódik a magyar gazdaság lendületes növekedése, de jövőre lassulhat a gazdaság dinamikája, idén 4,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal emelkedhet  a GDP – mondta Holecz Noémi, a társaság vezető elemzője. Elmondta: az Equilor szakértői idén 2,9 százalékos, jövőre 3,2 százalékos éves átlagos inflációt várnak. Jelezte: ha a nyáron megemelkedett a pénzromlás üteme, azaz a 3,4 százalékos infláció a következő hónapokban is „kitart”, akkor is éves szinten 2,9 százalékos marad az infláció. Azzal számolnak, hogy a forint/euró árfolyam 323-328-as sávban marad – mondta a vezető elemző.

Könnyű:

Elévülés miatt nem emel vádat a Los Angeles-i ügyészség a Backstreet Boys amerikai fiúegyüttes énekese, Nick Carter ellen, akit korábban nemi erőszakkal vádoltak meg. A 38 éves énekest még tavaly novemberben vádolta meg egy egykori tinédzser popsztár, Melissa Schuman azzal, hogy megerőszakolta 2003-ban, amikor a lány 18 éves volt. A most 34 éves Schuman hosszú blogbejegyzésben írt az esetről. A Los Angeles-i államügyész hivatalának közlése szerint megvizsgálták a nő állításait, ám mivel a kaliforniai törvények értelmében az ügy 2013-ban elévült, ezért nem született vádemelés. A hivatal nem közölt további részleteket az ügyről. Carter ügyvédje, Michael Holtz szerint ügyfele „boldog, hogy végre maga mögött tudhatja az ügyet” és emlékeztetett, hogy az énekes „az első perctől fogva tagadta” a vádakat.