Szakács László, az MSZP elnökhelyettese beszélt a rendkívüli parlamenti ülésről

Megvan az oka, hogy miért nem segítenek a devizahiteleseknek?

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese beszélt a rendkívüli parlamenti ülésről, a devizahitelesek ügyéről, az ellenzéki pártok helyzetéről.

A politikus beszélt arról a rendkívüli ülésről, amelyet az ellenzék kezdeményezett a devizahitelesek és az otthonápolást végzők ügyében. Véleménye szerint az ülést kezdeményezők felelőssége, hogy olyan témában hívják össze a képviselőket, ami valóban érinti, érdekli az embereket, ez a két téma ilyen volt. Az már a többség felelőssége, hogy egyáltalán engedik ezeknek a témáknak a megtárgyalásét, napirendre tűzését, erre most sem volt lehetőség, hiszen a kormánypárti képviselők meg sem jelentek a parlamentben. Az MSZP szeretné, ha a 120 000 ingatlanban élő 900 000 ember kilakoltatását függesszék fel, valamint új banki jogszabály szülessék. Szakács László felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátországban, Szlovéniában, Romániában már a bíróság és a törvényhozás intézkedett a devizahiteles szerződések semmiségéről a bankok tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása miatt, azaz nem hajthatják be a pénzintézetek a többletköveteléseiket. Magyarország a kivétel, hiszen nálunk még mindig fuldokolnak az emberek a devizahitelekben.

A szocialista politikus szerint megtalálták annak az okát, hogy nálunk miért nem történtek hasonló esetek, véleménye szerint Orbán Viktor megegyezett az EU fejlesztési bankjával, 2015-ben amikor a magyar állam részesedést vásárolt az Erste Bankban, akkor köttetett egy megállapodás, aminek van egy függeléke, ezt a mai napig nem lehet magyarul elérni. Ebben vállalja a magyar kormány, hogy úgy váltják a devizahiteleket, hogy az nem okoz többletköltséget a bankoknak, csak olyan jogszabályok születhetnek, amelyek nem akadályozzák meg a szerződések felmondását, a kilakoltatások megakadályozását, valamint csak olyan jogszabályokat fogadtatnak el, amelyek nem csökkentik a bankok profitabilitását.

Persze amennyiben Strasbourgban más ítélet születik, akkor más a helyzet, de erre is az lenne a legjobb, ha a miniszterelnök felmondaná ezt a megállapodást – tette hozzá Szakács László.

Az ellenzéki pártokkal, az LMP vezetésében bekövetkezettekkel kapcsolatban a szocialista politikus elmondta, semelyik pártnál sem jó, ha a belső ügyeket kívülről tárgyalják meg, ugyanakkor jogászként is erősen furcsállja a zöldpárt etikai testületének a döntéseit. Azt is megemlítette, hogy a társelnök Szél Bernadett azért távozik a posztjáról, mert a választáskor volt néhány helyen ellenzéki összefogás, miközben pedig az általa is vezetett LMP-t hibáztatják a választók a kutatások szerint az ellenzék gyatra eredményei miatt. A többször is felmerült esetleges LMP-Jobbik-Momentum összefogás biztosan visz el szavazókat, de erről még nem lehet többet tudni.

Ami a saját pártját, az MSZP-t illeti, az elnökhelyettes szerint nem lehet „beszántani” a pártját, elfeledni a múltját. Ennek a pártnak még mindig van egy országos lefedettsége, van lehetőség elérni az emberekhez, nem csak a szakmai közönséghez kell szólni.

A kulturális közéletben lévő háború kapcsán Szakács László megemlítette, a miniszterelnök által emlegetett új helyzet a magyar kulturális életben is megjelent.