Segítsünk, hogy szeretteink megfelelő folyadékot igyanak!

Segítsünk, hogy szeretteink megfelelő folyadékot igyanak!

Dr. Komáromi Zoltán, a Párbeszéd egészségügyi szakpolitikusa, háziorvos beszélt a megfelelő folyadékpótlásról, a házipatikákról, valamint a Magyar Orvosi Kamara felelősségéről is.

A szakember felvilágosítást adott arról, hogy miért van szükség, különösen a nyári melegben a folyadékpótlásra. Mint elmondta, ha valaki nem iszik folyadékot, annak a vére bekoncentrálódik, a veseműködése lejjebb áll, a verejtékműködése sem működik rendesen, a vérnyomása emiatt ingadozóvá válik. Ha pedig van valamilyen olyan jellegű betegsége, szív-, érrendszeri, keringési betegsége, akkor ez a keringési zavar további rosszulléteket okozhat. A statisztikák szerint az idősebb emberek és a gyerekek lehetnek kitéve a kiszáradás veszélyeinek., ha nem kapnak külső segítséget, akkor akár kritikus állapotba is kerülhetnek. Az idősebb korosztály esetében érdemes olyan „trükköket” alkalmazni – mondta el Komáromi Zoltán, mint például reggel megtölteni két másfél literes üveget olyan folyadékkal, amit az idősebb rokon szeret, legyen az víz, citromos víz, te. Ha pedig otthon tud lenni az idősebb rokonnal, akkor kapcsolja be a rádiót, így akár az óránkénti híradások alatt is be lehet nézni hozzá, hogy éppen mennyit ivott. Amennyiséget és annak beosztását illetően a háziorvos elmondta, az a jó, ha délelőtt az egyik üveg, délután, este meg a másik fogy el.

A vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel kapcsolatban Komáromi Zoltán kifejtette, a vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban nem áll fenn a túlfogyasztás veszélye, a zsírban oldódóakkal vigyázni kell. A különböző kalciumos, magnéziumos pezsgőtabletták esetében arra hívta fel a figyelmet a szakember, hogy a túlzott fogyasztásuk a vesekőképződést segíthetik.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha a háziorvosok ellátogatnák a betegeikhez és megnéznék a házipatikájukat, Komáromi Zoltán felemlítette ügyeletes orvosi történeteit, amikor is azt tapasztalta, az emberek képesek elraktározni hatalmas mennyiségű gyógyszert, néha még a határidő lejártán túl is. Véleménye szerint a lejárt gyógyszerek ellen úgy érdemes tenni, hogy az emberek negyedévente átnézik az otthoni gyógyszereket, amelyek már lejártak, azokat kidobja. De nem a szemetesbe kell kidobni, hanem vissza kell vinni a patikába, ott vannak speciális megőrző ládák.

A nemrégiben napvilágot látott hír kapcsán, ahol egy orvost elítéltek, a szakmája gyakorlásától is eltiltottak egy időre Komáromi Zoltán kifejtette, az, ami történt, az minden ember számára, szakmabelinek és laikusnak egyaránt elfogadhatatlan, hogy egy államilag fenntartott intézményben, államilag fenntartott körülmények között valaki magánpraxist folytasson, előre elmondva a betegnek, hogy mennyi pénzt vár el tőle, ez etikailag egy hatalmas bűn. Bár az is igaz, hogy vannak még ilyen orvosok, de a szakember szerint őket egyesével kell megfogni. Felmerül a kérdés, hogy mit is csinál az Magyar Orvosi Kamara – kérdezte Komáromi Zoltán, pedig a szervezetnek kellene lépni, bár eddig ebből semmit nem lehetett látni, sőt volt olyan eset, ahol inkább eltussolták volna az ügyet. Véleménye szerint egy rendes országban a kamara lépne, de mint hozzátette, ezek is azt mutatják, Magyarország nem rendes ország.