Bajkai István, a választásokkal kapcsolatos törvények kedden elfogadott módosítását.

A VÁLASZTÁSOK LEBONYOLÍTÁSA GÖRDÜLÉKENYEBB, A KAMPÁNYFINANSZÍROZÁS SZABÁLYOZÁSA SZIGORÚBB LESZ

 

A választások lebonyolítása gördülékenyebb, a kampányfinanszírozás szabályozása pedig szigorúbb lesz – értékelte Bajkai István, a választásokkal kapcsolatos törvények kedden elfogadott módosítását.

A Fidesz Országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy ma az Országgyűlés a választások lebonyolítása érdekében a választási eljárás szabályait szigorította, pontosabbá és gördülékenyebbé tette. Elmondta, a mai szavazással azt érték el, hogy a választások még tisztábbak, még átláthatóbbak és még gördülékenyebbek lesznek.

„A VÁLASZTÁSOK MÉG TISZTÁBBAK, MÉG ÁTLÁTHATÓBBAK ÉS MÉG GÖRDÜLÉKENYEBBEK LESZNEK.”

Bajkai István közölte, a magyar választási rendszer 2010 óta is arányosabb, igazságosabb. Hozzátette: azonban az áprilisi választások megmutatták azt is, hogy vannak olyan esetek, amely még pontosabb szabályozást igényelnek. Példaként említette a választások lebonyolítását, a külhoni magyarok levélszavazatait illetve a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat.

Bajkai István felidézte a néhány hónappal ezelőtti voksolást, ahol komoly jogvita alakult ki abban a tekintetben, hogy a több ezer külhoni magyar levélszavazata, pontosabban a borítékok miatti kérdéseknek, milyen a jogalkalmazói megítélése.

Álláspontunk szerint, a Kúria a jogszabály téves értelmezésével, több ezer határon túli szavazatot érvénytelenített. Hozzátette, ezzel legalább egy mandátumot vett el a Fidesz-KDNP-től.

A kormánypárti képviselő hangsúlyozta, azért, hogy ne forduljon még egyszer ilyen eset elő, egyértelműbb szabályozást alkalmaztunk és kiiktattuk ezáltal a felesleges bürokráciát is.

Kitért arra is, hogy a kampányfinanszírozásban is egy újabb kiskaput csuktak be. Elmondta, kampányra kapott állami támogatással való visszaélések elkerülése érdekébe, most már nemcsak a pártvezető tisztségviselőinek, hanem a pártlistás, és egyéni képviselő-jelöltjeinek is a felelősségét megteremtették.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az sem lehetséges már, hogy a választási plakátokon nem lehessen tudni, ki tette ki azokat. Ezentúl az impresszumot is ki kell tenni – tette hozzá.

Bajkai István elmondta, az egyes, jellemzően átjelentkezőket tartalmazó szavazókörökben kialakult hosszú sorok és várakozás megelőzése érdekében arról is döntött a Ház, hogy a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhessenek, és a jegyzőnek is nagyobb, számonkérhető felelőssége legyen az ilyen esetek megelőzésében.