A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei   


A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben. Orbán Viktor gratulált vendéglátójának a világbajnokság megrendezéséhez. Kifejtette: Magyarország tiszteli és nagyra tartja az orosz kultúrát, és úgy vélekedett, ennek a sporteseménynek a megrendezésre méltó volt az orosz kultúrához. A megbeszélésen áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét, illetőleg ezek Európára gyakorolt hatásait, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Magyarország számára is kiemelten fontos. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyaltak a két ország gazdasági együttműködésének zászlóshajóját jelentő paksi atomerőmű projektről is, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy „minden a korábban kialakított mederben halad”. A megbeszélés végén megerősítették: szeptember 18-án tartják a következő magyar-orosz csúcstalálkozót Moszkvában.

Háromnapos üléssel zárja le nyári munkáját a májusban alakult Országgyűlés. A képviselők hétfőn, kedden és pénteken is hoznak döntéseket a 2019-es költségvetéssel összefüggésben, továbbá határoznak például a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatokról, valamint elfogadhatják az életvitelszerű közterületi tartózkodás tiltásával összefüggő szabálysértési törvénymódosítást. A házelnöknek a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor a közelmúltban elhunyt Balás István volt MDF-es képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Kedden reggel 9 órától szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlamenti munka, majd összesen tizennégy javaslat zárószavazását bonyolítják le. Ekkor fogadhatják el egyebek mellett a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, valamint a választási jogszabály változtatásait. A parlament pénteken 11 órától ülésezik, a napirenden kizárólag határozathozatalok szerepelnek. A képviselők elsőként a jövő évi büdzsét véglegesíthetik, majd az adótörvényeken módosíthatnak. Az Országgyűlés ekkor alkothat új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről, továbbá a szabálysértési törvénybe emelheti az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.

A Fidesz szerint a „Soros-hálózat” célja, hogy Magyarországot térdre kényszerítse, kormányát elmozdítsa a helyéről, ezért határozott fellépésre van szükség ellene. Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója e lépések közé sorolta a nyilvánosságot, a törvényalkotást és a nemzetközi szintéren való küzdelmet. A „Soros-hálózat” semmilyen eszköztől nem riad vissza céljai elérése érdekében, néhány hónappal ezelőtt derült ki: egyik szervezete magyarok tízezreinek munkahelyét veszélyeztette lobbitevékenységével Berlinben – közölte.


„Családbarát Európa” megvalósulását szorgalmazta IX. Családkongresszusán a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A kongresszuson elsőként vetette fel a NOE a „Családbarát Európa” gondolatát. A magyar civil szervezet kezdeményezésével kapcsolatban az ENSZ, a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetség (IFFD), a Szülők és Családsegítők Nemzetközi Szövetségének képviselői, valamint Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője fejtették ki szakmai véleményüket.

A hon- és rendvédelmi dolgozók érdemi illetményemelését sürgeti az LMP. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: ezen a két területen még mindig a 2008 óta változatlan, 38.650 forintos köztisztviselői alapjárandóság alapján számítják a fizetéseket, amelyek elvesztették versenyképességüket. Emiatt a honvédségnél és a rendvédelmi szervezeteknél is óriási a létszámhiány. A Fidesz frakció úgy reagált: az elmúlt években egyszer sem lehetett az LMP-re számítani Magyarország védelmében, a katonák és rendőrök illetményemelésében.

Több mint 7300-an vettek részt a Balaton-átúszáson. A legidősebb úszó a férfiaknál 82, a nőknél 80 éves volt. Az úszóknak 5,2 kilométeres távot kellett teljesíteniük Révfülöp és Balatonboglár között. Az ugyanezen a napon megtartott 10 kilométeres Balaton-átevezésen több mint 670 hajó csaknem 1400 versenyzője vett részt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Fonyód közösen szervezett eseményén az indulók között több olimpiai bajnok sportoló, valamint számos közismert személyiség is részt vett.

Külpolitika:
A Vaskupola rakétavédelmi rendszer szétlőtt egyet a két Gázából Izraelre kilőtt rakétából, közölte az Izraeli Védelmi Erők vasárnap, órákkal a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti tűzszünet életbe lépése után. A rakéták beindították a szirénákat Szderotban, tízezreket küldve az óvóhelyekre zsinórban a második éjszaka. Két órával korábban terroristák két aknavető gránátot lőttek ki Izraelre, a hadsereg válaszul csapásokat mért az aknavetőre, amiből a lövedéket indították.

A támadásokat megelőző órákban a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek bejelentették, hogy tűzszüneti megállapodás született Izraellel, az Egyiptommal és más nemzetközi szervezetekkel való tárgyalások eredményeként. “A regionális és nemzetközi közvetítés vezetett a jelenlegi eszkaláció lezárásához az ellenállás és a megszállás erői között,” nyilatkozta a Hamász. Egy izraeli védelmi tisztviselő ugyanakkor azt mondta a tűzszünettel kapcsolatban, hogy “a helyszíni körülmények fogják meghatározni a további reakciónkat.”

Szombaton hajnali 1:30-tól kezdve a Hamász és más terrorszervezetek a Gázai övezetben több mint 200 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Izrael déli részére. A nagyrészük, jóval több mint 100 nyílt területen landolt, sérülés vagy anyagi kár nem történt. Több mint 30-at szétlőtt a Vaskupola. A maradék pedig dél-izraeli közösségek területén belül landolt. Három izraeli megsérült, amikor rakéták csapódtak egy lakóházba és egy zsinagógába a határ melletti Szderotban. Egy civil sokkot kapott.

Izrael az első légicsapásokat szombaton, nem sokkal éjfél után indította, azt követően, hogy pénteken a határ menti erőszakos tüntetések során gránátot dobtak egy izraeli tisztre. Az elmúlt három hónapban gázai terroristák több ezer gyúlékony és robbanásveszélyes eszközzel ellátott sárkányt és léggömböt reptettek át Izraelbe, több száz tüzet okozva a határ menti mezőgazdasági és természetvédelmi területeken, több tízezer holdnyi földet elpusztítva. Az izraeli hadsereg a Gázai övezetet 2007 óta irányító Hamász terrorszervezetet teszi felelőssé minden a területén történő vagy onnan eredő erőszakért.

Aki Izraelre támad, annak nagyon határozott válaszcsapással kell szembenéznie – mondta Benjamin Netanjahu, a szokásos vasárnapi kormányülésen. A zsidó állam kormányfője értelemszerűen a legtöbbet az ismételten fellángoló iszlám szélsőségesekkel való harcról beszélt a kabinet találkozóján – írta az Israel Hayom. A Hamász jelentős vereséget szenvedett, de újabb csapásokra számíthat, ha folytatja az Izrael elleni akciókat – figyelmeztetett Netanjahu. Izrael semmilyen olyanfajta tűzszünetet nem fogad el, aminek a keretében a jövőben támadások érik az ország területét – tette hozzá. Avigdor Lieberman honvédelmi miniszter a kormányülésen arról beszélt, hogy a hadsereg semmilyen támadást nem fog tolerálni a jövőben sem.

A hétfői Donald Trump-Vlagyimir Putyin csúcstalálkozó előtt Benjamin Netanjahu telefonon egyeztetett az amerikai elnökkel diplomáciai és biztonsági kérdésekről – írta az i24news.com. A felek közötti megbeszélésen kiemelt helyet kapott Szíria és Irán helyzete, mivel a zsidó állam biztonsága szempontjából a két ország kulcsszerepet tölt be. Netanjahu a telefonbeszélgetés során ismételten köszöntet mondott Trump elnöknek, hogy határozottan fellép az iráni nukleáris és biztonsági fenyegetések ellen. Az amerikai elnök megerősítette, hogy a jövőben is egyértelműen kiáll Izrael biztonsága mellett, és hajlandó segítséget nyújtani a zsidó államnak minél több területen.

Ismét izraeli űrhajóst küldhet a világűrbe az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) – közölte a The Times of Israel. A tervekről a szervezet amerikai igazgatója, Jim Bridenstine tárgyalt Izraelben Ofir Akunisszal, a zsidó állam tudományos miniszterével, akivel közös együttműködési lehetőségekről egyeztettek. A média értesülései szerint Akunistól származik a felvetés, és Bridenstine ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok megfontol egy újabb izraeli küldetést. A NASA eddig egy izraeli űrhajóst küldött az űrbe. Ilan Ramon (képünkön) 2003-ban vett részt a Columbia űrrepülőgép küldetésén, amely sajnos katasztrófával végződött. A Föld atmoszférájába érve Ramon csapatának siklója szétesett, a fedélzet tagjai pedig életüket veszítették. Az izraeli űrhajós halála után megkapta a Kongresszusi Űrhajós Becsületmedált.

Donald Trump amerikai elnök egy interjúban elárulta, hogy újra akar indulni az elnökválasztáson 2020-ban, és szerinte nincs senki, aki le tudná őt győzni. Az interjúban Trump szót ejt az európai migrációról is, és ezzel összefüggésben említést tesz a többi között Magyarországról. „Nem fogok említést tenni egyes országokról, de kiválaszthat egyet, és láthatja, hogy ott mi történik. Egyes országok nem vesznek át (bevándorlókat). Őket tényleg megrója emiatt az Európai Unió. Vessen pillantást példának okáért Magyarországra. Ők nem akarják azt tenni, amit a többi ország közül egyesek tettek. Most ez egy nagyon komoly dolog, humanitárius alapon kéne tenni valamit, de azért ez megváltoztatja Európát. Ez komoly mértékben megváltoztatja Európát – mondta Trump, utalva a többi között a párizsi és a londoni merényletekre. Morgan arról is kérdezte az elnököt, hogy indul-e újra az elnökválasztáson. „Igen, teljes mértékben ez a szándékom. Úgy látszik, hogy mindenki ezt akarja tőlem” – válaszolta Trump, és hozzátette, hogy nem lát egyetlen olyan demokrata párti kihívót sem, aki le tudná őt győzni. „Senkit se látok. Mindnyájukat ismerem, de senkit se látok (esélyes kihívónak)” – mondta.

Megállapodtak az ENSZ-tagországok a világszervezet globális migrációs csomagjának szövegéről, amely a hivatalos indoklás szerint biztonságosabbá és szabályozottá teszi a migrációt. A magyar kormány nem ért egyet a tervezettel, mert szerinte annak középpontjában a migránsok jogai állnak. A tagországokra jogilag nem kötelező dokumentumot hivatalosan december közepén fogadhatják majd el a marokkói Marrákesben. Az Egyesült Államok még tavaly kivonult a tárgyalásokról. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban azt mondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából.

Németország beleegyezett, hogy átvesz 50 menedékkérőt abból a mintegy 450 emberből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében – jelentette a Die Welt. A welt.de híre a német kormány egyik szóvivőjére hivatkozik, aki közölte: Németország és Olaszország megállapodott, hogy a szorosabb kétoldalú menekültügyi együttműködés érdekében Németország kész befogadni 50 embert. A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe. Giuseppe Conte olasz kormányfő levélben fordult Jean-Claude Junckeren, az Európai Bizottság elnökén és Donald Tuskon, az Európai Tanács elnökén keresztül az EU másik 27 tagállamához: mutassák „világos jelét” annak, hogy részt vállalnak a terhekből, és a menedékkérők egy részét engedjék kikötni vagy fogadják be. A levél szerint Málta és Franciaország már tudatta, hogy 50-50 embert befogad.

Olaszországban nagy a megosztottság a migrációs politikában – erről Szomráky Béla Olaszország-szakértő beszélt. Elemzése szerint az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom is nagyon megosztott. Sok baloldali, szélsőbaloldali politikus próbálja magához ragadni a kezdeményezést. Valójában viszont Matteo Salvini olasz belügyminiszter diktálja a tempót – tette hozzá. Szomráky Béla úgy látja, Matteo Salvininek nagy nehézségekkel kell szembenéznie, mert még az olasz államfő is a „migránsmentő”, a migránsok ügyét felkaroló politika mellé sorakozik fel. A szakértő szerint ugyanakkor hosszabb távon Matteo Salvini „jön ki jól”, mert minden egyes hajókikötésből, amit nem sikerül megakadályoznia, az olaszok azt a következtetést vonják majd le, hogy ő mindent megtett. Ezzel pedig nagyban növeli pártja, a Liga népszerűségét – értékelt a szakértő.

Izlandot választotta be az Emberi Jogi Tanácsba az Egyesült Államok helyére az ENSZ Közgyűlése. Washington júniusban lépett ki a világszervezet genfi székhelyű testületéből. Izlandot a nyugati országok jelölték az időközi választáson. Az amerikai nagykövet azzal indokolta a távozást, hogy Washington szerint az Emberi Jogi Tanács munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják. A világ számos országa – köztük Oroszország és az Európai Unió is bírálta akkor az amerikai lépést.

Katonai parádéval ünnepelte legnagyobb nemzeti ünnepét, az 1789-es nagy francia forradalom kezdetének, a Bastille bevételének napját Franciaország. A Champs-Élysées-n díszszemlét tartottak, melyen mintegy 4300 katona vonult fel Emmanuel Macron elnök, a kormány tagjai és több ezer néző előtt. Szombat este hagyományos módon nagy tűzijátékot rendeztek az Eiffel-toronynál. Az ünnepségek jelentős rendőri biztosítás mellett zajlottak, országszerte 110 ezer rendőr és csendőr vigyáz a biztonságra, Párizsban és agglomerációjában 12 ezer rendfenntartót vezényeltek a közterekre. Nizzában a két évvel ezelőtti terrortámadás 86 áldozatára emlékeztek.

A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag. A Welt am Sonntagnak sikerült megszereznie a szövetségi rendőrség erről szóló összefoglalóját. Mintegy 1300 olyan eset volt, amikor más okból kellett megszakítani a rendőri intézkedést. 150 esetben a repülőgép kapitánya tagadta meg, hogy a kitoloncolt embert a gépre vigyék. Több mint 500 kitoloncolás viszont „aktív vagy passzív ellenállás” miatt fulladt kudarcba. Ez több mint háromszorosa az egy évvel korábbi adatoknak. Az ilyen esetekben a legtöbbször nigériai, guineai, szomáliai, szíriai, Sierra Leone-i, gambiai, marokkói, iraki vagy eritreai állampolgárokról van szó. A 23 900 kiutasítási döntés egyébként 17 százalékos emelkedést jelent a 2017-es adatokhoz képest. A 11 100 végre is hajtott kitoloncolás viszont 4 százalékos visszaesés. A legtöbb embert Albániába, Szerbiába, Koszovóba, Irakba, Macedóniába, Oroszországba, Georgiába és Afganisztánba küldték vissza Németországból.

Egyre nagyobb problémát jelent, hogy Németországban kiállított menekültigazolványokkal visszaélve próbálják főleg szíriaiak családtagjaikat illegálisan Németországba csempészni – jelenti a Bild am Sonntag. A lapnak a hatóságok hivatalosan azt mondták, hogy ez az információ bizalmas, ezért nem adhatnak tájékoztatást, de a Bild am Sonntag megszerezte az erről szóló belső rendőrségi jelentést. A dokumentum szerint 2017-ben csak Görögországban a repülőtereken 1682 olyan esetet jegyeztek fel, amikor más menekültigazolványával visszaélve próbált valaki továbbutazni az Európai Unió másik tagállamába, az esetek 84 százalékában a csalók német iratokat mutattak be az ottani hatóságoknak. Arról nincsenek adatok, hogy hányan nem buktak le.

A brit miniszterelnök szerint az amerikai elnök azt javasolta neki, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások helyett perelje be az EU-t. Donald Trump, aki kétnapos hivatalos látogatást tett az Egyesült Királyságban, a tárgyalások végén úgy fogalmazott, hogy előállt May számára egy javaslattal az EU-val szembeni magatartásról, de azt a brit miniszterelnök „túlságosan keménynek, talán brutálisnak is” találta. Theresa May, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának vendége volt, arra a kérdésre, hogy miként hangzott ez a „brutális javaslat”, felfedte: Trump azt ajánlotta neki, hogy ne tárgyaljon tovább az EU-val, hanem perelje be az uniót. May nem tért ki arra, hogy Trump szerint Londonnak milyen címen kellene beperelnie az Európai Uniót, de kijelentette, hogy Nagy-Britannia folytatja a tárgyalásokat az EU-val.

Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök Prágában. Babist a CTK cseh hírügynökség kérdezte, mit válaszolt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felhívására, aki befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton. A cseh kormányfő kitart amellett, hogy a migránsok befogadásának önkéntes alapon kell megtörténnie, s erről minden országnak szuverén módon kell döntenie. Európának jeleznie kell – szögezte le Babis -, hogy az illegális bevándorlás megengedhetetlen, és további emberek befogadása a problémát csak tovább bonyolítja.

Kétszáztizenhatra nőtt Japánban a heves esőzések, áradások és földcsuszamlások áldozatainak száma. Több tucat embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A katasztrófavédelem a rendőrség és az önvédelmi erők, továbbá több ezer önkéntes segítségével folytatja a mentést. A legújabb összesítések szerint a heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlásom miatt a szigetország 47 prefektúrája közül 31-ben legkevesebb 160 lakóépület teljesen megsemmisült, mintegy hétszázban keletkeztek súlyos károk, illetve 25 ezer került víz alá. Körülbelül hatezer ember tartózkodik még mindig menedékközpontokban.

A spanyol hatóságok több mint 340 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből. A spanyol parti őrség közölte, hogy 12 hajóról összesen 240 embert helyezett biztonságba. Tíz csónakot a Gibraltári-szorosban fogtak el, kettőt pedig a Marokkót Spanyolországtól elválasztó Alborán-tengeren. A spanyol csendőrség további több mint száz migránst mentett ki a Földközi-tengerből. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik friss összesítése szerint az év eleje óta 16 902 migráns érkezett Spanyolországba, és 294-en vesztették életüket a tengeren átkelés közben. Idén összesen legalább 1400 migráns fulladt a Földközi-tengerbe.
Gazdaság:
Az éles indulás óta még csak két hét telt el, de a 22 ezer étel- és italautomata forgalma mellett már több mint egymillió számla adatait látja az adóhivatal. A július 1-jén indult két online szisztéma nemcsak a költségvetés bevételének növelésében, hanem a bürokráciacsökkentésben is jelentős előrelépést jelent – mondta Varga Mihály.  A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a július végéig tartó szankciómentes időszak ellenére július 10-ig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem bírságolja a mulasztást, ha a számlaadatok július 31-ig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz – emlékeztetett Varga Mihály. A beérkezett adatokból az már most kiolvasható, hogy a gazdaságfehérítés és a bürokráciacsökkentés mellett az önkéntes jogkövetésre is ösztönöz az online számla – emelte ki a tárcavezető, példaként említve, hogy a számlákat szabályszerűen állítják ki, és nem utólag, valamikor a bevallási határnap környékén. Hozzátette: az étel- és italautomaták adóhivatali bekötése is jó hatással volt az adómorálra. Az automaták felügyeleti egységei eddig hárommilliárd forint forgalmat rögzítettek.

Az utóbbi években 2-3 kilogrammal is növekedett az egy főre jutó dinnyefogyasztás Magyarországon – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke. Mártonffy Béla az InfoRádióban közölte: a termelők a dinnyeszezon nyújtására is törekednek. Idén nagyon jó minőségű dinnye terem hazánkban, köszönhetően a meleg időjárásnak – vélekedett Mártonffy Béla. A 28-30 fok körüli átlaghőmérséklet tökéletes a jó ízű terméshez. Míg a korábbi években hatalmas, 10-15 kilós dinnyéket termesztettek, addig ma a vásárlók a kisebb, 3-5 kilós gyümölcsöket preferálják – hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla. Megjelent továbbá a mag nélküli vagy magszegény dinnye, de van minidinnye is. „Az európai fogyasztók ezt már folyamatosan igénylik, és a Nyugat-Európában megjelenő új fajták három-öt év múlva a magyar termelésben és fogyasztásban is megjelennek” – emelte ki az osztályelnök.

Könnyű:
A rajongók legnagyobb örömére immár biztos, hogy játékfilm készül a nagysikerű brit tévésorozat, a Downton Abbey nyomán – közölte a BBC. A producerek szerint a forgatási munkálatok még idén nyáron megkezdődnek a széria „eredeti főszereplőivel”. A film forgatókönyvét a sorozat alkotója, Julian Fellowes jegyzi, aki társproducerként is közreműködik a munkálatokban. A rendező Brian Percival (A könyvtolvaj, About a Girl, a Downton Abbey pilotja) lesz. Gareth Neame producerként működik közre. A brit arisztokrácia életét 1912 és 1926 között a személyzet nézőpontjából bemutató sorozat utolsó, hatodik évada 2015-ben fejeződött be. A rajongók azóta is abban bíztak, hogy viszontláthatják a történetet és a szereplőket a filmvásznon. Az arisztokrata Crawley-család és szolgálóik életét bemutató sorozat a nagyközönség mellett a kritikusok elismerését is elnyerte. A kosztümös dráma az Egyesült Államokban is hatalmas sikernek örvendett, több mint 200 országban, köztük Ausztráliában, Oroszországban és Kínában is sugározták.