Hiánypótlásra jött létre ez az iskola

Hiánypótlásra jött létre ez az iskola

Salusinszky András, a BZSH által fenntartott külkereskedelemi szakgimnázium igazgatója beszélt az iskoláról, az ott folyó képzésekről.

 

Az iskola vezetője elmondta, tavaly ősszel kezdtek el beszélgetni a Mazsihisz és a BZSH vezetőivel arról, hogy a legnagyobb zsidó egyháznak nincsen szakképzési intézménye, miközben minden más felekezet rendelkezik hasonló iskolával. Arra jutottak, hogy kell egy olyan iskolát csinálni, ami profiljában illeszkedik a zsidó hagyományokhoz, olyan szakmákat válasszanak, ami a zsidó szokásvilághoz tartozik,de ez az iskola legyen világi, mindezt úgy, hogy a neológia hagyományaira is figyel.

Így, ennek megfelelően jött létre egy külkereskedelmi szakgimnázium, ami érettségi utáni szakképzéseket nyújt, azok számára, akik nem kerültek be a felsőoktatásba vagy várni akarnak pár évet a továbbtanulással. Salusinszky András szerint ebben a középfokú oktatási intézményben három célcsoportjuk van, az előbb felsoroltakon kívül azokat is várják ide, akik jelenleg is felsőoktatási képzésben vesznek részt, mint hozzátette, ő maga is a bölcsészeti tanulmányai mellett végzett el egy utazásszervezői képzést is.

Az iskola figyelni kíván azokra is, akik nyelvvizsga hiányában nem tudnak bekerülni a felsőoktatásba, hiszen 2020-tól kezdve csak azok kerülhetnek egyetemre, főiskolára, akiknek nyelvvizsgájuk, emelt szintű érettségijük van. A felmérések szerint most a továbbtanulni vágyók közel 40 százaléka nem rendelkezik ezzel a bemeneti követelménnyel, így számukra is ideális lehet ez a szakgimnázium, hiszen ide nem kell nyelvvizsga a felvételihez, ugyanakkor van nyelvi képzés, sőt angol és német nyelvből pluszképzést is kapnak a diákok.

Az egyházi kapcsolatról az igazgató elmondta, az iskolában fakultatív módon van judaisztika, tanítanak zsidó hagyományokat, az iskolában nem lesz kóser étkezés, ide várnak nagy örömmel nem zsidó gyerekeket is, olyanokat, akik nyitottak arra, hogy megismerjenek egy másik kultúrát. Az oktatás egy jó lehetőség arra, hogy megmutassa magát a zsidóság, amivel találkozhatnak azt még nem nagyon ismerők is.

Arra, hogy mennyire piacképes az ebben az iskolában megszerzett tudás, az igazgató hozzátette, egy hiányszakmáról van szó, a mai magyar kis- és középvállalkozások rendelkeznek exportképes termékekkel, de sokan közülük a szakmai tapasztalat, a nyelvtudás hiányában nem kereskednek a hatalmas európai piacon. A szakgimnázium alapítói bíznak abban, hogy képesek ezt a hiányt pótolni, így is hozzájárulva a nemzetgazdaság fellendítéséhez.

A nyelvoktatás tekintetében a célnyelv az angol és a német, de bekerült még az olasz is a programba, héberül fakultáció keretében lehet tanulni, a végső cél, hogy a végzettek két nyelvet beszéljenek jól.

A szakgimnázium a XIII. kerületben, a Huba utcában nyílik meg, a képzések szeptembertől indulnak, amelyek az állami normatívának, valamint a kiegészítő egyházi normatívának köszönhetően teljesen ingyenesek lesznek. Lesz nappali és esti képzés is. A tervek szerint harmincfős osztályok lesznek, természetesen a nyelvi csoportoknál bontanak majd.

Nagyon törekednek majd arra – mondta el Salusinszky András, hogy a tanárok motiváltak legyenek, ehhez persze az is kell, hogy a diákokkal is sok csoportmunka legyen, mert amennyiben a tanulók minél interaktívabban vesznek részt az oktatásban, az mindenkinek sikerélményt jelenthet. Az iskolában szakcsoportok lesznek, a külkereskedelemhez tartozó ágak szerint, már ide lehet sorolni a turisztikát, a gazdasági informatikát, a vám ügyintézést is. A szakgimnáziumban a duális képzés a jellemző, azaz az elméleti oktatás mellett a diákoknak gyakorlatra is el kell menni cégekhez, ahol valós munkahelyi körülmények között tanulhatják meg a szakma csínját-bínját. Szerencsére a Mazsihisznek és a BZSH-nak is köszönhetően már jelentkeztek olyan cégek, amelyeknek, a cégnek magának, a tulajdonosoknak van valamilyen zsidó kötődése.

Az igazgató elmondta végül, minden információt, a jelentkezési határidőket az iskola honlapján a kulkergimi.hu oldalon lehet megtalálni.