Az egyházi intézményekben nem csak oktatás, nevelés is zajlik

Az egyházi intézményekben nem csak oktatás, nevelés is zajlik

Nacsa Lőrinc, a KDNP szóvivője beszélt a kormányzat családpolitikájáról, az egyházi iskolák szerepéről, az állam és a felekezetek kapcsolatáról.

 

A szóvivő megerősítette a KDNP családpolitikai elgondolását, mely szerint hisznek abban a természetes modellben, amit az Alaptörvény is rögzít, ebben az áll, a házasság egy férfi és egy nő közötti elköteleződést jelenti, a párt egy korábbi kampányában is azt mondta, a házassághoz két igen és két nem kell. Nacsa Lőrinc kutatásokra hivatkozva állította, arra kell törekedni, hogy egy gyermek egy egészséges apa- és egy szintén egészséges anyaképet láthasson. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor egyszülős családban növekedik a gyermek, amennyiben van a másik szülő, akkor annak is ki kellene venni a részét a gyermeknevelésből.

Vannak olyan párok, ahol a meddőség veszélye fennáll, a költségvetésben növekedtek azok az összegek, amelyeket az ezzel a problémával élő párok megsegítésére alkalmaznak. Mindezek mellett a kormány 10 milliárd forintot fordít a családbarát szülészetek kialakítására, ahol már a fogantatás előtt is tudnak foglalkozni az őket felkeresőkkel – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Arra a kérdésre, hogy fordít-e valamekkora összeget a költségvetés a tanulók szexuális felvilágosítására, elkerülendő a korai terhességeket, a szóvivő elmondta, ez nem pénz kérdése, a Nemzeti Alaptanterv idevonatkozó részei, az iskolákban működő iskolapszichológusok, családsegítők, a pedagógusok alkalmasak arra, hogy különböző tanórákon beszéljenek a kérdésről. Nagyon fontos a szakemberek képzése, mert nem mindegy, hogy ezek a szakemberek mit adnak elő a fiataloknak erről a témáról, azaz hangsúlyt kell fektetni az ő képzésükre. Mindezek mellett általánosságban is nagyon oda kell figyelni a szakemberképzésekre, mert – mint azt a szóvivő elmondta, nagyon gyorsan változik a világ, az egyre fejlettebb technológiák megjelenése miatt is egyre felkészültebbnek kell lenni, az egyetemi képzéseknek is utol kell ezt a sebességet érni.

Nacsa Lőrinc hozzátette, az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban 2010 óta megduplázódott az egyházi fenntartású intézmények száma, a KDNP támogatja, sőt igyekszik elő is segíteni ezt a folyamatot. Amennyiben az adott egyház a saját szemléletét is odateszi, ha ezekben az intézményekben nem csak oktatás, hanem nevelés is zajlik, az mindenképpen hasznos. A politikus szerint nincs értelme átvenni egy egyháznak egy intézményt, ha nem tudja ezeket a többleteket beletenni, ezekben az iskolákban a diákok kaphatnak egy világlátást, egyfajta kritikai szemléletet.

Azzal kapcsolatban, hogy idén először lett a Nagypéntek munkaszüneti nap, Nacsa Lőrinc elmondta, több javaslatot is kaptak annak idején, majd úgy látták, ennek nagyobb a támogatottsága, mint a december 24-nek. A KDNP kifejezetten helyesnek tartja az egyházi ünnepek munkaszüneti nappá tételét, de most jelenleg nem tervezik újabb nap beemelését. Már azért is, mert a kormány által meghirdetett munkaalapú társadalomban ez kell, ahol a segély helyett bér elvet gyakorolják.

Az állam és az egyházak kapcsolatával, az egykori egyházi vagyonok miatti kárpótlással kapcsolatban a KDNP-s politikus elmondta, az ingatlan kárpótlásra fordítható összeg növekedett. Mellette jelentősen megnőtt az egyházi közgyűjtemények támogatása, ami azért is fontos, mert jelentős kulturális kincs található az egyházaknál. A kormány támogatni kívánja ezeknek az értékeknek a feldolgozását, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket. Ugyancsak kiemelten fontosak az egyházi közösségi programok, ahol az egyházak kifejezetten kis programokat szervezhetnek pályázati pénzekből, a szóvivő hozzátette, egy elképzelés, egy projekt maximum 5 millió forintot kaphat, de elérhetnek így az egyházak fiatalokat, kisebb közösségeket.  Így az állam ezzel is igyekszik segíteni az egyházak közösségépítő tevékenységét.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az egykor a Szovjetunióba hurcolt műkincsekkel, a kormánypárti politikus elmondta, információi szerint elindultak újra a tárgyalások a magyar és az orosz fél között.