Izrael és Magyarország: emlékezés, faültetés és a jövő szövetsége

Izrael és Magyarország: emlékezés, faültetés és a jövő szövetsége


Együtt gyarapítja a főváros zöldterületét és együtt tesz hitet két egymást tisztelő nép jövője mellett számos köztiszteletben álló művész, médiaszereplő, különböző pártállású politikus és zsidó vezető 2018. május 6-án, vasárnap 15:00 órakor a Szent István Parkban.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös faültetésre hívja Budapest polgárait a 13. kerületi Szent István Parkba, Izrael állam születésének 70. évfordulóján, anyák napján. Az eseményen Izrael és Magyarország közös múltja, a két ország majd’ 30 éve tartó barátsága előtt tisztelgünk és a hosszú életű fák elültetésével a két ország közös jövőjét szimbolizáljuk. A faültetésben Bálint György, a magyar média örök főkertésze, Korda György táncdalénekes, Hegedűs D. Géza színművész, Joszi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete, Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese, Tóth József 13. kerületi polgármester, Fónagy János államtitkár mellett zsidó és nem zsidó közéleti személyek, civil szervezetek képviselői vesznek részt.
Az Izrael születésének évfordulóját ünneplő Izraeli Kulturális Intézet egész napos rendezvényének részeként kerül sor a Szent István Park faállományának a Fővárosi Önkormányzattal és a Főkerttel egyeztetett bővítésére. A 70. évfordulóra 35 fát a MAZSIHISZ már elültetett a Jeruzsálem melletti Tzóra hegyen, most a másik 35-öt fát fogják elültetni a felkért vendégek. A kétszer 35 fa a magyar zsidóság kettős identitását és kettős felelősségét fejezi ki: a magyar zsidók egyszerre szeretnék építeni, minél élhetőbbé tenni és így összekötni Magyarországot Izraellel. Erről a kettős szeretetről tesznek hitet meghívottaink.
Beszédet mond: Joszi Amrani nagykövet, Heisler András elnök, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Dani Atar, a Zsidó Nemzeti Alap (KKL) vezetője, az izraeli faültetés társszervezője.
Szeretettel várja Önöket a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége e különleges városépítő-emlékező akcióra.