Kisvállalkozók hete Amerikában

Az Egyesült Államokban a most záruló hét a kisvállalkozások hete volt. Naponta több eseményen is a kisvállalkozások voltak a középpontban. Tudósítónk több eseményen is részt vett.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a hét eseményei kapcsán annak a véleményének adott hangot, miszerint “a kisvállalkozások tulajdonosai az amerikai úttörő szellemet testesítik meg.”

Ennek a kijelentésnek a megértéséhez tudni kell, hogy az Egyesült Államokban közel 30 millió kisvállalkozás működik, amely több mint 57 millió embert foglalkoztat. A gazdaság növekszik és a bérek emelkednek. Az USA-ban a kisvállalkozások virágoznak. Ezért is jelentős gazdasági esemény a kisvállalkozások hete. Az eseménysorozat ráirányítja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban komolyan veszik a kisvállalkozásokat, számos olyan program ismert, amelyik arra irányul, hogy ezek a vállalkozások sikeresek legyenek. Ilyen programok az SBA, a Small Business Administration – az 1953-ban alapított amerikai kormányügynökség – által szervezett események.Kisvállalkozók hete az USA-ban

SBA International B2B Konferencia

Az eseménysorozat egyik legfontosabb eseménye az SBA által szervezett Nemzetközi B2B Konferencia volt. Május 2-án a Federal Plaza épületében közel háromszáz amerikai s nemzetközi üzletember találkozott s nyújtott ajánlásokat az érdeklődők számára.

Az egyik szekcióban, ahol a nemzetközi kereskedelem kérdéseit vitatták meg, a nyitó előadást a New Yorki Magyar Főkonzulátus Gazdasági attaschéja Czakó Judit tartotta. Előadásában felhívta a figyelmet azokra az előnyökre, amelyeket a külföldi befektetők élvezhetnek, ha Magyarországon fektetnek be. Szólt a közép-európában legkedvezőbb magyarországi adózási feltételekről ugyan úgy, mint az ország földrajzi helyzetéről. S természetesen nem hagyhatta ki a turizmus nyújtotta előnyöket sem.Az egyik szekcióban, ahol a nemzetközi kereskedelem kérdéseit vitatták meg, a nyitó előadást a New Yorki Magyar Főkonzulátus Gazdasági attaschéja Czakó Judit tartotta. Előadásában felhívta a figyelmet azokra az előnyökre, amelyeket a külföldi befektetők élvezhetnek, ha Magyarországon fektetnek be. Szólt a közép-európában legkedvezőbb magyarországi adózási feltételekről ugyan úgy, mint az ország földrajzi helyzetéről. S természetesen nem hagyhatta ki a turizmus nyújtotta előnyöket sem.

 

Az AmHunCham NY közreműködése

A New Yorkban működő Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara, az AmHunCham NY elnöke, Barát Tamás tudósítónk kérdésére, miszerint egy magyar vállalkozás csatlakozhat-e az ilyen amerikai programokhoz, a következőket válaszolta: “Világosan kell látni, hogy az amerikai piacra nehéz bejutni, a piac rendkívüli elvárásai miatt, de egyáltalában nem lehetetlen. Ebben tud segíteni az AmHunCham NY, hiszen a helyi ismeretei és kapcsolatainak felhasználásával megfelelő információkhoz tudja juttatni a magyar vállalkozásokat. A megfelelő információk birtokában és a kívánt feltételek teljesítése esetén  a magyar vállalkozások számára lehetőség nyílik a programokhoz történő csatlakozásra.”

Tudósítónk kérdésére, miszerint tudna-e ilyen példát mondani, Barát Tamás azt válaszolta, hogy “igen, éppen ma, a B2B konferencián volt lehetőségem tárgyalni az SBA két vezetőjével is arról a kérdésről, amit az egyik AmHunCham NY tagunk tett fel. A kérdés arra irányult, hogy vállalkozása kaphatna-e, s ha igen, akkor milyen feltételek mellett juthatna a befektetési kezdeményezése amerikai hitelhez? Az SBA vezetők válasza pozitív volt, bár azt tudni kell, hogy ehhez a feltételek nagyon kemények.”

Barát Tamás hozzátette: “az AmHunCham NY több dolgot tud felajánlani a tagjai számára. Az egyiket úgy lehetne legjobban megfogalmazni, hogy “üzleti házasságközvetítés”. Ez azt jelenti, hogy az AmHunCham NY segít partnereket keresni az amerikai partnereknek Magyarországon, illetve a magyar partnereknek az Egyesült Államokban. A másik az úgy nevezett “szóvivői szerep”. A legtöbb magyar vállalkozásnak nincsen arra pénze, hogy hatékonyan mutatkozzon be az amerikai piacon.  Ezért ezt a bemutatást az AmHunCham NY ellátja tagjai számára. Ugyanez igaz a harmadik szerep – az információ beszerzés és továbbítás – esetében is, ezért az AmHunCham NY ezt a szerepet is felvállalja a tagjai érdekében. Mindezekért a szolgáltatásokért az AmHunCham NY tagjainak a tagdíjon kívül más összeget fizetnie nem kell. Pontosabban az AmHunCham NY szabályzata azt mondja ki erről, hogy a tag sikeres üzlet esetén akkor adományt ajánl fel az AmHunCham NY számára, amely az üzleti hasznába belefér.”

Tudósítónk arra is kíváncsi volt, hogy a B2B konferencia hozott-e konkrét eredményeket az AmHunCham NY számára. Barát Tamás szerint “igen. A már említett hitel kérdésén túl konkrét tárgyalást folytattunk például a New York-i Közkönyvtárral. A tárgyalás eredményeként az AmHunCham NY tagjai hozzájuthatnak majd a könyvtár üzleti adatbázisához, amely például a marketing-, piackutatási tevékenységüket segítheti elő.”Az AmHunCham NY elnöke kiegészítette előző szavait: “Ami a konkrét üzleti tevékenység megvalósítását illeti, azért a piaci tarifák szerinti díjakat kell megfizetni, azoknak, akik a tevékenységet ellátják. Például az ügyvédi irodának, amelyik létrehozza az üzlet megvalósításához feltétlenül szükséges amerikai illetőségű leányvállalatot, avagy annak a cégnek, aki az üzlet lebonyolítását elvégzi, annak megfelelő jutalékot kell fizetni a bonyolításért. Mindezek a cégek az AmHunCham Ny tagjai, ily módon “házon belül” tudjuk megoldani ezeket a kérdéseket. ”

Tudósítónk arra is kíváncsi volt, hogy a B2B konferencia hozott-e konkrét eredményeket az AmHunCham NY számára. Barát Tamás szerint “igen. A már említett hitel kérdésén túl konkrét tárgyalást folytattunk például a New York-i Közkönyvtárral. A tárgyalás eredményeként az AmHunCham NY tagjai hozzájuthatnak majd a könyvtár üzleti adatbázisához, amely például a marketing-, piackutatási tevékenységüket segítheti elő.”

Czakó Judit előadását követően több kérdés is érkezett amerikai üzletemberektől arra vonatkozóan, hogy amerikai cégek hogyan léphetnek fel a magyar piacon. Az egyik ilyen konkrét kérdés például az volt, hogy az egyik amerikai cég létesítene Magyarországon egy leányvállalatot, ahhoz milyen személyzeti feltételeket kell teljesítenie?Czakó Judit előadását követően több kérdés is érkezett amerikai üzletemberektől arra vonatkozóan, hogy amerikai cégek hogyan léphetnek fel a magyar piacon. Az egyik ilyen konkrét kérdés például az volt, hogy az egyik amerikai cég létesítene Magyarországon egy leányvállalatot, ahhoz milyen személyzeti feltételeket kell teljesítenie?

Természetesen a feltett kérdésekre konkrét választ kaptak Czakó Judittól, a New York-i Magyar Főkonzulátus Gazdasági Attaschéjától és Barát Tamástól az AmHunCham NY elnökétől.

A New York-i Jacob Javits Konferencia és Kiállítási Központ, amely a világ egyik legnagyobb kiállítási központja, adott helyet a SMALL BUSINESS EXPO-nak, amit úgy hirdettek meg, hogy ez az USA legnagyobb B2B Kereskedelmi Show-ja, Konferenciája és Network eseménye.

Kisvállalkozói Kiállítás New Yorkban

A New York-i Jacob Javits Konferencia és Kiállítási Központ, amely a világ egyik legnagyobb kiállítási központja, adott helyet a SMALL BUSINESS EXPO-nak, amit úgy hirdettek meg, hogy ez az USA legnagyobb B2B Kereskedelmi Show-ja, Konferenciája és Network eseménye.

A kiállítás méreteit talán az jellemzi a legjobban, hogy 9 órakor nyitó kiállításra még a megnyitást követő másfélóra elteltével is kígyózó sorok álltak sorban, hogy bejussanak és megnézzék a kiállítási standokat.

A kiállítók között voltak jól ismert nagyvállalatok és multinacionális cégek, mint például a Bank of America, vagy a T-Mobil, voltak nonprofit szervezetek, mint például a New American Chamber és természetesen voltak kisvállalatok is.

Nagyon sok kiállító a kisvállalatok marketing tevékenységéhez ajánlotta szolgáltatásait. Ilyen volt például a Mascia Media, amely a kisvállalkozások közösségi média tevékenységének kialakításához ajánlotta szolgáltatásait.

S természetesen ott voltak a kiállítók között könyvelő cégek, szoftver cégek, akik például adminisztrativ szolgálatokat ajánlottak az érdeklődők számára.

A kiállítás egyik leglátogatottabb pontja a network központ,, ahol a résztvevők névjegyeket cserélhettek.

A Mascia Media – egy digitális marketing ügynökség – tulajdonosa Philip Mascia kiemelte, “számos kisvállalkozás nagy gondja, hogy nem tudja kellően kezelni a közösségi médiát, például a twittert, vagy az instagrammot. Ezért a mi szolgáltatásunk főként erre irányul, de segítséget nyújtunk számukra például a reputációs menedzsment és a branding területén is. Ennek keretében kialakítjuk a megbízóink számára nemcsak a brandjüket, de felépítjük az ahhoz tartozó “történetet” is.”

A tudósító számára ezzel a marketing kisvállalkozással történt megismerkedés is azt bizonyította, hogy ha egy cég olyan terméket, szolgáltatást tud nyújtani, amelyik a lehetséges partnerek üzleti sikeréhez hozzájárul, akkor annak az üzletnek a lehetőségeit a lehetséges partnerek kihasználják.A tudósító számára ezzel a marketing kisvállalkozással történt megismerkedés is azt bizonyította, hogy ha egy cég olyan terméket, szolgáltatást tud nyújtani, amelyik a lehetséges partnerek üzleti sikeréhez hozzájárul, akkor annak az üzletnek a lehetőségeit a lehetséges partnerek kihasználják.

WBPI (Barát Éva)