A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei


Önálló pénzügyminisztérium lehet a nemzetgazdasági tárcából. A gazdaságfejlesztési és kereskedelmi ügyeket a Palkovics László vezette innovációs és technológiai minisztérium veheti át, a Miniszterelnökséghez pedig az energetika kerülhet. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát továbbra is vezető miniszter megerősítette az RTL Híradónak, önálló pénzügyminisztérium lehet a nemzetgazdasági tárcából. Szerinte ugyanis a jövőben is kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás, ezért a Varga Mihály vezette tárcának kiemelten kell foglalkoznia a költségvetési hiány alacsonyan tartásával. Rogán Antal az RTL Klubnak adott interjúban azt mondta: a gazdasági tárca szerkezetének megváltozása arra utal, hogy a jövőben az újításra, az innovációra, a technológiára helyeznek nagy hangsúlyt. A pénzügyminisztérium pedig azért kap kiemelt szerepet, mert a kormány a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatottság mellett a pénzügyi stabilitás megőrzését is nagyon fontosnak tartja.

Nagyon komoly szakemberek vannak ebben a kormányban, hiszen két Széchenyi-díjas politikus is helyet kapott, aki azt mondja, hogy ez nem egy szakmai alapon nyugvó kormányzás, az nem mond igazat – vélekedett Deák Dániel. A politológus az új kormány összetételéről azt mondta, hogy nyilvánvalóan szakértői kormányzásra lehet számítani, amelyben megvannak a politikai vezetők is. Példának hozta, hogy továbbra is Rogán Antal irányítja a kommunikációt a kormányon belül, azonban a honvédelmi tárcát „igazi katonaember” irányítja. Hozzátette, ebből is látszik, hogy a szakértelem rendkívül fontossá vált az új kormányban, ezzel párhuzamosan pedig továbbra is megvannak a fontos pozíciók.

Pénteken, néhány órával az után, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda körözése nyomán a Fővárosi Törvényszék kiadta az európai elfogató parancsot, a svájci hatóságok elfogták Szabó Gáborné Matkó Máriát, a csengeri nőt – tudta meg a PestiSrácok.hu. A csengeri asszony, aki tíz éven át kábította a helyi lakosokat, de rajtuk kívül ügyvédeket, vállalkozókat is Kelet-Magyarországon a mesés örökségének kamu sztorijával, egy nappal azelőtt hagyta el az országot, hogy a csalás miatt nyomozást folytató NNI beidézte volna gyanúsítotti kihallgatásra. Összesen háromszor idézték, hiába. Ügyvédjén keresztül, valamint a vele többször interjút készítő Független Hírügynökséggel is közölte, hogy nem hajlandó hazajönni.

A Balaton vize 20 Celsius-fokos, és bár érkezik egy hidegfront, de gyorsan átvonul rajtunk, ezért a legbátrabbak már a hosszú hétvégén is megfürödhetnek a tóban. A strandok többsége – például az ábrahámhegyi – csak pünkösdkor nyit ki, de Balatonkenesén, és Badacsonytomajon már most is fogadnak fürdőzőket. A révfülöpi strandon június első hétvégéjétől kell belépőt fizetni, de a szolgáltatások már most is üzemelnek. Több balatoni strandot felújítottak a szezonra. A napokban végeznek a munkával Balatonfüreden a Kisfaludy, és az Esterházy strandon, sőt a településen egy új strand is épül, amit Széchenyiről neveznek el. Megújul a balatonfűzfői tobruki strand és a fövényfürdői is, de már most is be lehet menni, ráadásul ingyen.

Külpolitika:
Elkezdődött Jeruzsálemben egy új nagykövetségi negyed tervezetének kidolgozása – jelentette be Yoav Gallant. Az izraeli építkezésekért felelős miniszter még azelőtt felvetette az ötletet, hogy Csehország, Románia és Honduras kapcsán is olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint az Amerikai Egyesült Államok és Guatemala után ők is szeretnék Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetni külképviseletüket. Gallant levelében arra kérte az illetékes döntéshozókat, hogy kezdjék el a jövőben költöző nagykövetségek helyszínének előkészítését. „Elő kell készítenünk egy új földterületet erre a célra. Utasítottam a minisztériumomat arra, hogy mihamarabb tegyen lépést az ügyben” – mondta a miniszter. Az izraeli vezető azt is elárulta, hogy több nevet is javasolt az új negyed kialakításához – olvasható a Jerusalem Post honlapján. Bár elsőként „Nagykövetségi negyed” néven gondolkozott, később a „Trump negyed” ötlete is felmerült benne – tekintettel arra, hogy az amerikai elnök májusban történelmet ír, amikor a világon elsőként valóban átköltözteti országa nagykövetségét a zsidó fővárosba.

A Hamász a Palesztin Hatóságot vádolta a saját miniszterelnöke, Rami Hamdallah elleni merényletkísérletért, melyre múlt hónapban került sor a Gázai övezetben. Eyad al-Bozom, a terrorszervezet belügyminisztériumának szóvivője a part menti térségben azt mondta, hogy a március 13-i támadást Hamdallah és a Palesztin Hatóság hírszerzési vezetője, Majed Faraj konvoja ellen, három vezető palesztin hatósági tisztségviselő tervelte ki, számolt be a Reuters. A Palesztin Hatóság és vezetője, Mahmúd Abbász ugyanakkor azt állítja, hogy a Hamász áll a merényletkísérlet mögött. Szemtanúk szerint a bombát másodpercekkel a Hamdallah-t szállító páncélozott jármű elhaladása előtt élesítették. Tíz biztonsági őr és a személyzet alkotta a kíséretet. Két nagy bomba volt, de technikai hiba miatt csak az egyik robbant fel. Körülbelül 37 méter távolságra helyezkedtek el egymástól. A sérültek nem páncélozott járművekben utaztak.

Közvetlenül vasárnapi miséje után agyonlőttek egy bányászatellenes katolikus papot a Fülöp-szigetek északi részén, a Cagayán tartománybeli Gattaránban – közölte a helyi rendőrség. A 37 éves Mark Ventura atya éppen a gyerekeket áldotta meg és a kórustagokkal társalgott a misét követően, amikor kétszer hátba lőtték – mondta el Rodel Tabulog gattaráni rendőrkapitány. A támadásban senki más nem sebesült meg. A sisakot viselő gyilkos motoron menekült el egy másik gyanúsítottal – tette hozzá a rendőrtiszt. „Vizsgáljuk a gyilkosság lehetséges indítékát” – nyilatkozott a DZMM rádióadónak Tabulog. Helyi sajtóhírek szerint a katolikus közösség kedvelte az atyát.

Észak-Korea májusban végleg bezárja a phungeri nukleáris gyakorlóterét, a létesítmény felszámolása nyilvánosan, amerikai és dél-koreai szakértők, újságírók jelenlétében zajlik majd – közölte Jun Jung Csan dél-koreai elnöki szóvivő. Jun szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Mun Dzse In dél-koreai elnökkel pénteken tartott panmindzsoni csúcstalálkozója alkalmával tett erre ígéretet. A szóvivő szerint Észak-Koreában emellett harminc perccel előre állítják az órákat, hogy ugyanabban az időzónában legyen az ország, mint déli szomszédja.

Donald Trump amerikai elnök megvitatta telefonon Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, és megköszönte neki a közelgő, legmagasabb szintű amerikai-észak-koreai tárgyalások előkészítéséért tett, Washingtonnal összehangolt erőfeszítéseit – közölte a Fehér Ház. Trump és Mun egyetértett abban, hogy Kim Dzsong Un az Egyesült Államok és Dél-Korea, illetve a nemzetközi közösség példa nélküli nyomásgyakorlásának köszönhetőn fejezte ki készségét a Donald Trumppal folytatandó tárgyalásokra. Azt a véleményt fogalmazták meg mindketten, hogy Észak-Korea számára „a békés és derűs jövő” csak a Koreai-félsziget „teljes, hiteles és visszafordíthatatlan” atommentesítése után jön el. Trump és Mun telefonbeszélgetéséről a dél-koreai elnöki hivatalt is beszámolt vasárnap szűkszavú, tartalmi elemeket nélkülöző közleményben, amely szerint kettejük telefonbeszélgetése egy és egynegyed órán át tartott. Trump Abe Sindzó japán kormányfővel is beszélt telefonon, és üdvözölték a Korea-közi csúcstalálkozót, amely szerintük az atommentesítés javára válik, és történelmi lépés az északkelet-ázsiai béke és stabilitás megteremtésének irányába – írta a tokiói miniszterelnöki hivatal.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a panmindzsoni Korea-közi csúcstalálkozón azt mondta, hogy bármikor kész tárgyalni Japánnal. Miután Mun Dzse In dél-koreai elnök jelezte, hogy Abe Sindzó japán kormányfő hajlandó tárgyalni Észak-Koreával, Kim kijelentette: ő is kész a párbeszédre – tette hozzá a Kék Ház. A dél-koreai államfő felajánlotta közvetítő szerepét.  „Mun elnök úr felajánlotta, hogy hidat épít Észak-Korea és Japán között” – mondta Kim Jui Kjom elnöki szóvivő. Tokió az Észak-Koreában elrabolt japán állampolgárok évtizedek óta húzódó ügye végére szeretne pontot tenni. A japán kormány hivatalosan 17 olyan japán állampolgárról tud, akit Phenjan hírszerzési vagy egyéb céllal a hetvenes-nyolcvanas években elraboltatott. Közülük öten hazatérhettek 2002-ben. Észak-Korea azt állítja, hogy nyolcan meghaltak, a maradék négy pedig soha nem lépett területére.

Több ezer muszlim vallású rohingja menekült gyűlt össze a bangladesi Kutupalongban található tábornál, hogy üdvözöljék az ENSZ Biztonsági Tanácsának képviselőit, akik azért érkeztek az országba, hogy saját szemükkel győződjenek meg a buddhista Mianmarból elűzött kisebbség helyzetéről. „Igazságot akarunk!” – állt a rohingják transzparensein. Az ENSZ csapata nemi erőszak és kínzások áldozataival találkozik, mielőtt továbbutazna háromnapos látogatásának utolsó állomására, Mianmarba.”Megölték a családom tagjait, és megkínoztak minket” – mondta a 29 éves Mohammed Tajab, akinek testvérét, nagybátyját és unokaöccsét mianmari katonák lőtték agyon. „Azért vagyok itt, hogy beszéljek velük, azt akarjuk, hogy szolgáltassanak igazságot” – tette hozzá az ENSZ csoportját várva.

Legalább negyven civillel végeztek feltételezett dzsihadisták Mali Nigerrel határos térségében két támadás során – mondta el Daouda Maiga, Ménaka tartomány kormányzója. Az elkövetők – motoron közlekedő fegyveresek – a kormányzó szerint minden bizonnyal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ágának fuláni (fulbék) népcsoporthoz tartozó tagjai voltak. Indítékuk az lehetett, hogy a tuaregek támogatásával katonai műveletet kezdtek a szélsőségesek ellen a térségben. Az elmúlt hónapokban a francia hadsereg támogatását élvező tuareg polgárvédelmi csoportok harcba szálltak a dzsihadistákkal Mali északkeleti részén. A támadás egyben kísérlet is lehet arra, hogy kiélezzék a területviták miatt amúgy is feszült helyzetet a tuaregek és a pásztorkodó fulbékok között. Április elején az ENSZ helyi missziójának emberi jogi részlegét vezető Guillaume Ngefa arról számolt be, hogy a tuaregek 95 fulbék civillel végeztek a térségben.

Szombaton már 35 ezren tüntettek Spanyolország északi részén az ellen, hogy a vártnál enyhébb ítélet született öt szexuális támadó ügyében. A tüntetések már harmadik napja tartanak, csütörtökön még csak pár ezren demonstráltak. A 35 ezer fős szombati részvétel a pamplonai rendőrség becslése. Az öt férfi még 2016 júliusában Pamplonában a bikafuttatások idején támadt egy 18 esztendős nőre, aki feljelentette őket. A 26-29 év közötti férfiak – köztük egy katona és egy csendőr – nemi erőszak vádjával került rács mögé. A támadók azt vallották, hogy minden a nő beleegyezésével történt, a navarrai bíróság pedig e héten végül csak szexuális visszaélésben találta bűnösnek a vádlottakat és egyenként kilenc év börtönre ítélte őket.

Oroszországnak, Törökországnak és Iránnak segítenie kell Szíria kormányát abban, hogy megtisztítsa országát a terroristáktól – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában az után, hogy tanácskozott török és iráni kollégáival. Hozzátette: a három országnak együtt kell működnie abban is, hogy Szíria ne darabolódjon szét a nyolcadik éve tartó polgárháború lezárását célzó erőfeszítések során. Moszkva, Ankara és Teherán „igazán érdekelt abban, hogy Szíria egységes állam maradjon” – fejtette ki az orosz külügyminiszter. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a háromoldalú megbeszélésen elismételte, hogy a rendezést célzó különböző fórumoknak nem szabad versenyezniük egymással. Szavai szerint eddig csak az asztanai tárgyalások jártak konkrét eredményekkel a szíriai konfliktusban, más nemzetközi kezdeményezések nem. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy az asztanai tárgyalások folytatását részesíti előnyben.

Gazdaság:
Ahhoz, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás megérje a munkavállalóknak, a béreknek is növekednie kell, a versenyszférában pedig rugalmasabbá kell tenni az környezetet – közölte Csath Magdolna közgazdász. Kifejtette: 2017 negyedik negyedévéhez képest 2018 első negyedévében minimálisan csökkent a foglalkoztatottság, a jelenség elsősorban a 8 általános, vagy azt sem végzettek körében tapasztalható, nekik átképzésre van szükségük. Elmondta, emellett a nőknél nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség, ezért nekik is alternatívát kell nyújtani. Mivel azonban azt is szeretnék, hogy több gyerek szülessen, rugalmasabb, rövidebb munkanapos munkát lehet kínálni nekik, amely viszont alacsonyabb bérrel jár – jelezte.

Országszerte megteltek a szállodák a négynapos hosszú hétvégén. A szállás.hu adatai szerint a hosszú hétvége több mint négyszeres forgalmat hoz a magyarországi szálláshelyeknek. Sok hotel, panzió és vendégház teljesen megtelt. A legnépszerűbb belföldi úti cél Eger és Gyula, de Siófok, Pécs, Hajdúszoboszló is kedvelt. Elekes Tamás, a Hotel Eger & Park recepcióvezetője elmondta: sok program van a városban és a szállodában is: vannak vizes rendezvények, szervezett városnézés, de boros és gyermekprogramokkal is készültek vendégeiknek.

Könnyű:
Tovább javítana rekordján a Mount Everestre legtöbbször feljutó nő. Lhakpa Sherpa kilencedszer készül meghódítani a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsát. A nepáli születésű, de hosszú ideje az Egyesült Államokban élő 44 éves nő egy szupermarket készételeket kínáló részlegén dolgozik, mosogat és a szemetet hordja ki. Évente egyszer azonban hazautazik Nepálba, hogy fivérei túraszervező vállalkozásában segítve, a főszezont jelentő tavaszi idényben feljusson a Mount Everestre. A serpa népcsoportban, amelyhez tartozik, a lányokat nem nagyon engedték hegyet mászni – emlékezett vissza az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában. Szívesen lett volna orvos vagy pilóta, de serpa lányként – négy fiú- és hét lánytestvérrel felnőve – nem járhatott iskolába. Ő azonban mindig is fiús lány volt, és nem riadt vissza attól, hogy teherhordóként segítse a férfiak munkáját a családban. Hegymászóvá válni azonban már nehezebb volt, különösen az után, hogy az első nepáli nő, aki felért a hegycsúcsra 1993-ban, Pasang Lhamu Sherpa az ereszkedés közben életét vesztette. Lhakpa Sherpa egy öttagú női hegymászócsoporthoz csatlakozva 2000-ben kapott engedélyt a nepáli hatóságoktól a Mount Everest megmászására. Ő volt az első nepáli nő, aki megmászta a csúcsot és vissza is tért. A férfiak között 21 sikeres mászással három, hegyi vezetőként dolgozó serpa tartja a rekordot. Kettő közülük már visszavonult, Kami Rita Sherpa azonban az idén 22. csúcshódítására készül. A 2018-as tavaszi idényben 346 hegymászó kapott eddig engedélyt a Mount Everest megmászására. Ez valamivel elmarad a rekordot jelentő tavalyi 373-tól.