A világra nyitott zsidóság képviselője a Mazsihisz

A világra nyitott zsidóság képviselője a Mazsihisz

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt az OR-ZSE új rektoráéról, az ortodoxia kiválásáról, valamint arról is, hogy milyen különleges akcióval is ünneplik meg Izrael Állam 70. születésnapját.

 

Heisler András nemrégiben Varsóban járt, ahol a gettólázadás 75. évfordulójára emlékeztek, a lengyel köztársasági elnökkel, a Zsidó Világkongresszus elnökével közösen, ez azért is volt különleges, mert ebben az évben ez a nap egybeesett Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulójával. Az elnök hozzátette, azért esett idén egybe, mert az utóbbi eseményt, a luah, a zsinagógai naptár szerint számítják, ami a Gergely naptár szerint évről évre más napra esik.

A Mazsihisz belső ügyeivel, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem új rektorával kapcsolatban, Heisler András elmondta, négy évvel ezelőtt választották meg az egyetem rektorának Schőner Alfrédot, aki akkor be is jelentette, ez lesz az utolsó ciklusa, huszonegy év után el fog köszönni az egyetem éléről. Emiatt a Mazsihisz pályázatot írt ki a rektori pozícióra, ami a második körben vált sikeressé, egy tudóst, Dr. Vajda Károlyt választották meg az OR-ZSE élére. Heisler András hozzátette, bár nem szerepelt a pályázati kiírásban, hogy az egyetem rektorának zsidónak kell lenni, de az elnök szerint ez fontos, azaz zsidónak kell vezetni az intézményt. Az is igaz, hogy az egyetem 140 éves történetében először kapja meg a rektori megbízást egy olyan ember, aki nem rabbi, ehhez meg kellett változtatni az egyetem alapszabályát. Mindezekhez azt is hozzátette Heisler András, hogy ma már az OR-ZSE egészen más, mint egykor volt a Rabbiképző, ma egy államilag akkreditált egyetemről van szó, amelynek van erős bölcsészeti része és természetesen ott van a rabbiképző rész is, már ezért is meg kellett változtatni az egyetem alapszabályát, hogy ne csak rabbi vezethesse az intézményt.

Heisler András cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az országos főrabbi, Dr. Frölich Róbert lemondásának az egyik oka az volt, hogy túlságosan közel került a Mazsihisz a reformzsidó közösségekhez. Az elnök szerint ez egy teljesen téves értelmezése a szervezet törekvéseinek. Mint elmondta, a Mazsihisz a sokszínű, a világra nyitott, változatos zsidóság megteremtésében érdekelt, nyitott a kapcsolatokra, de mindezek mellett továbbra is a neológia alapjain áll, azaz ennek a sokszínűségét tekinti alapértéknek. A Mazsihisz alapszabályában az szerepel, hogy a Sulchan Aruch alapján állnak, de mint az elnök megemlítette, ebben a kérdésben is sok vita van még a Rabbitestületen belül is, vannak olyan vélemények, hogy akár ettől egy kicsit távolabb is állhat a szervezet.

Nemrégiben látott napvilágot, hogy a Mazsihiszből kiválik az önáll egyházként bejegyzett Magyarországi Autonóm Izraelita Hitközség (MAOIH), ezzel kapcsolatban Heisler András megemlítette, a Mazsihisz egy ernyőszervezet, amelyhez önállóan csatlakoztak a taghitközségek már a rendszerváltozás után. Ekkor csatlakozott az ortodoxia, saját rabbinátussal, teljes önállósággal. A Mazsihisz elnöke hozzátette, a mostani lépés az ortodox testvérek döntése volt, ezt nagyon sajnálták, a MAOIH szerint az ő munkájuk innentől kezdve hatékonyabb lesz. A Mazsihisz, ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is igyekszik támogatni az ortodox testvéreinket – mondta el Heisler András, majd hozzátette, az ortodox zsidó temetők kapcsán, ahogy eddig, úgy ezután sem lesz elegendő forrása a MAOIH-nak ezen temetők karbantartására. Természetesen, ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is az lesz, hogy a Mazsihisz több száz temetőt kezel, amelyek egy része ortodox, de mindezek ellenére a szervezet ezt a munkát hitelességgel vállalja a későbbiek során is. Összességében Heisler András azon véleményének adott hangot, hogy ez egy elhibázott lépés volt az ortodoxiától, mert sokkal nagyobb védelmet kaptak a Mazsihisz ernyőszervezeteként, mindezek ellenére az elnök sok sikert kívánt a MAOIH tagjainak.

A Mazsihisz egy jelentős akcióval kíván megemlékezni Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulójára, amelynek első lépéseként az izraeli magyar diaszpóra együttműködésével 35 fát ültettek Jeruzsálem mellett. A másik 35 fa elültetésére pedig Budapesten kerül sor, ezzel is szimbolizálva, hogy a zsidóság egyszerre jelenti Izraelt és a diaszpórát. Május 6-án, 15 órakor a Szent István parkban kerül sor a hazai faültetésre. Heisler András elmesélte, hogy amikor egy más jellegű megbeszélésen járt Tarlós Istvánnál, Budapest főpolgármesterénél, akkor megemlítette neki ezt az akciót. A főpolgármester megkérdezte, hogy hol szeretnék ezt az akciót lebonyolítani, mire Heisler András azt mondta, tud egy helyszínt, de oda biztosan nem lehet ennyi fát elültetni, ez pedig a Szent István park. Szerencsére a főpolgármester intézkedett, a Mazsihisz felvette a kapcsolatot a Főkerttel és nem volt semmi akadálya az elképzelése megvalósításának. A Mazsihisz elnöke hozzátette, ez a faültetés az egyik része lesz az egész napos rendezvénynek, amit Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulójára szerveztek.