A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) élén Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója váltja Balogh Zoltánt a hamarosan megalakuló új Orbán-kormányban – írta a Magyar Idők, kormánypárti körökből származó információkra hivatkozva. A lap azt is megtudta, hogy három nő is államtitkári posztot visz majd az Emmi-ben. Új szereplő lesz a tárcánál Nagy Anikó, aki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet vezetését adja fel az egészségügyi államtitkári posztért, míg Novák Katalin családügyi, Szabó Tünde pedig sportért felelős államtitkár marad. A lapnak azt is megerősítették, hogy a Fidesz parlamenti frakcióját Kocsis Máté, Józsefváros leköszönő polgármestere vezeti majd. Gulyás Gergely mostani frakcióvezető miniszteri rangban fogja vezetni az újjáalakult Miniszterelnökséget.

Az európai uniós tendenciákhoz hasonlóan Magyarországon is csökkent a klinikai vizsgálatok száma az utóbbi években, a futó klinikai vizsgálatok számát tekintve azonban így is elsők vagyunk a régiós mezőnyben, míg az új vizsgálatok terén Lengyelország vezet – olvasható a Világgazdaságban. Tavaly 324 új klinikai vizsgálatot végeztek Magyarországon, negyvennel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vizsgálatok 60-80 százaléka első és második fázisú – írták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adataira hivatkozva. Idén az OGYÉI kiemelt figyelmet szentel a klinikai vizsgálatoknak, amelyben a magyarországi intézetek tetemes hányada részt vesz – tették hozzá. Magyarországon a legtöbb klinikai vizsgálatot az onkológia területén végzik, ezt követik a központi idegrendszerrel kapcsolatos terápiák és a belgyógyászati jellegű vizsgálatok.

Nyolc éve folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma, a kormányváltás óra annyira kevés orvos nem akart még külföldre menni, mint 2017-ben. 2010 óta 60 százalékkal csökkent a külföldi munkavállalásra jelentkező orvosok száma, és 2015-höz képest 30 százalékkal csökken a távozó ápolók száma is – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: 2010 óta több kormányzati intézkedés javított az orvosok és ápolók helyzetén, és ennek már látható eredményei vannak. 2010-ben 845 magyar orvos kérte ki első alkalommal a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, tavaly már csak 334. Elmondható tehát – folytatta -, hogy az intézkedések hatására tavaly több mint 60 százalékkal kevesebb orvos tervezte távozását, mint 2010-ben. Az elmúlt években a külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok közül 1498-an jelenleg is dolgoznak a magyar betegellátásban, miután vagy mégsem költöztek külföldre, vagy időközben visszaköltöztek Magyarországra, vagy egyszerre végeznek munkát itthon és külföldön.

A Sargentini-jelentést akár „Soros-jelentésnek” is lehetne nevezni, hiszen azt Soros György barátai fogadták el – jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Kovács István azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) csütörtöki ülésén bemutatták azt a jelentéstervezetet, amely szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása. A jelentéstevő Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő. A szakértő úgy vélekedett: az EP-ben létezik egy masszív, frakciókon és országokon átívelő, több mint 220 politikust számláló blokk, a Soros Györgyhöz lojális képviselők köre. A Nyílt Társadalom Alapítványnak így több képviselője van az EP-ben, mint a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppártnak, és nyilván a LIBE-ben is ez a fajta arány jelenik meg – mondta Kovács István.

A nyárias hosszú hétvége előtt az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Akár fél óra alatt is le lehet égni a napsütésben a hétvégén. Folytatódik az elmúlt napok nyáriasan meleg, napos időjárása. Főként vasárnap és hétfőn lehetnek szórványosan záporok, zivatarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján külön menüpont alatt már április közepe óta tájékoztatnak az aktuális UV-sugárzás mértékéről, valamint másnapig szóló előrejelzést is készítenek, és ha szükséges, figyelmeztetést adnak ki. A közölt UV-index előrejelzés mind piktogramos, mind térképes formában elérhető, ebből kiderül, mikor és mennyi időt lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy az egészségre, különösen a bőrre káros lenne.

Külpolitika:

A rendőrség letartóztatta a Bnei Tzion katonai előkészítő akadémia igazgatóját és egyik oktatóját gondatlan emberölés gyanúja miatt, miután a Tel Aviv-i intézmény által szervezett túrázás során 10 tizenéves diák életét vesztette a heves áradások következtében – írta a Times of Israel. Mindkét gyanúsítottat kihallgatták csütörtöktől-péntekre virradóra, mert nem foglalkoztak a viharra vonatkozó figyelmeztetésekkel, mondta a rendőrség. Egy harmadik gyanúsítottat is kihallgattak az ügyben, akit később házi őrizetbe helyeztek. Az igazgatót és az oktatót pénteken fogják bíróság elé állítani, ahol a rendőrség kérni fogja előzetes letartóztatásba helyezésük meghosszabbítását. A Bnei Tzion katonai előkészítő akadémia által szervezett túrán a 25 fős csoport 10 tagja halt meg az áradások miatt. A fiatalok holttestei közül kilencet csütörtök délután és este, a tizedik áldozatét pénteken kora reggel találták meg a mentőcsapatok.


Robbanás előtti a helyzet a Gázai övezetben – figyelmeztetett Nikolai Mladenov, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja a Biztonsági Tanács előtt felvázolt helyzetértékelésben. Mladenov arra szólított, hogy a konfliktusban érintettek „lépjenek vissza a szakadék szélétől”, a nemzetközi közösség pedig tegyen meg mindent egy újabb izraeli-palesztin háború megakadályozásáért. „A régi sebek még vérzenek, és egyre mélyülnek, egy újabb háború kirobbanásával fenyegetve. A palesztin-izraeli konfliktus folytatódik, a politikai rendezésre nincs kilátás, és Gáza már-már felrobban” – hangoztatta Mladenov.  A palesztinok lakta övezet darabjaira hullik szét a kedvezőtlen humanitárius és politikai tényezők robbanásveszélyes elegye és a biztonság hiánya miatt. Ha kirobban egy újabb konfliktus az övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között, annak pusztító hatásai lesznek az ott élő palesztinokra nézve, ez alááshatja a viszonylagos stabilitást Ciszjordániában, kedvezőtlen hatással lesz Izraelre és a térség egészére – mondta az ENSZ különmegbízottja. Úgy fogalmazott, hogy az izraeli-palesztin konfliktus „folytonos oxigénforrást jelent” a térségben tevékenykedő fegyveresek és radikálisok számára.

Komoly és őszinte tárgyalásokat folytatott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről és a két ország közötti tartós békéről – közölte Jun Jong Csan, a szöuli államfői hivatal szóvivője. Kim Dzsong Un péntek délelőtt lépte át a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, és kezdte meg a tárgyalásokat Mun Dzse In dél-koreai elnökkel; a koreai háború befejezése, 1953 óta ő az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett. A tárgyalások több mint másfél órás első fordulója után a felek külön ebédeltek. A tervek szerint a két koreai vezető egy békét és virágzást jelképező fenyőfát ültet el együtt, majd rövid sétát tesznek kettesben, kíséret nélkül, s ezután tartják meg a megbeszélések második fordulóját.  A szöuli elnök szóvivője azt is bejelentette, hogy este – a felek közös bejelentése után – Kim Dzsong Un felesége, Ri Szol Dzsu is részt vesz a két vezető közös vacsoráján.

A békéről és az atomfegyvermentes Koreai-félszigetről szóló általános dokumentum elfogadásával zárulhat a két koreai vezető jelenleg is zajló csúcstalálkozója – mondta Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. A tárgyalások idővel elvezethetnek a csúcstalálkozó intézményesüléséhez, rendszeressé válásához, illetve közös információs központ létrehozásához, ami később alapja lehet a két fővárosban létrejövő képviseleteknek – tette hozzá. Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun Dzse In dél-koreai vezető panmindzsoni találkozója a koreai háború vége, 1953 óta az első alkalom, hogy észak-koreai vezető Dél-Korea területére lépett. Kim Dzsong Un várhatóan néhány hét múlva találkozik Donald Trump amerikai elnökkel is.

„Mindenhatóvá” válhat Törökországban Recep Tayyip Erdogan, ha újra elnökké választják a júniusra előre hozott választásokon – mondta Hóvári János volt ankarai nagykövet. A népszavazáson jóváhagyott alkotmányreform szerint ugyanis megszűnik a miniszterelnöki poszt, ezért több hatalmat kap, mint a francia vagy az orosz elnök, sőt az Egyesült Államok elnöke is megirigyelhetné a jogköreit – közölte az egyetemi tanár. Úgy vélekedett: a választást a 18-20 százaléknyi kurd szavazat fogja eldönteni, ám így is valószínű, hogy Erdogan a kétfordulós eljárásban megszerzi a voksok több mint felét. Az Európai Unió megfogalmazhat ugyan bírálatot a hatalmi koncentráció miatt, ám nem tehet mást, mint hogy elfogadja az eredményt – mondta a volt ankarai nagykövet.

Washington hatékonyan léphet közbe a kárpátaljai magyarság jogainak biztosításáért – fogalmazott Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője Washingtonban. A politikus az amerikai magyarság egyik legnagyobb ernyőszervezete, a Magyar Amerikai Koalíció meghívására tartózkodik – hétfőtől szombatig – az amerikai fővárosban. Külügyminisztériumi tisztségviselőkkel és kongresszusi törvényhozókkal találkozott, tájékoztatta őket az ukrajnai magyarok helyzetéről és jogaik csorbításáról.  Brenzovics László azt mondta: tárgyalópartnerei felkészültek voltak az Ukrajnában élő őshonos magyarok helyzetét illetően, és érdemleges eszmecsere folyt olyan kompromisszumok lehetőségeiről, amelyek megfelelnek a kárpátaljai magyarság érdekeinek is. „Nehéz jósolni, de a józan ész érvei hatnak az Egyesült Államok érdekeire is, hiszen Ukrajnában aligha lehet békességet és stabilitást teremteni a kisebbségi gondok megoldása nélkül” – fogalmazott. Hozzátette: „azt hiszem, ezen elgondolkodtak”.

Bekapcsolódott Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is a tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) között folyó kormányalakítási tárgyalásokba. A mintegy másfél órás találkozó után Jan Hamácek, a CSSD elnöke közölte újságírókkal, hogy először ő négyszemközt tárgyalt Andrej Babis ügyvezető miniszterelnökkel, az ANO vezetőjével, majd csatlakozott hozzájuk Vojtech Filip, a KSCM elnöke is.  „Tárgyalásaink a lehetséges kormányzati együttműködésről a jövő héten folytatódnak. A KSCM elnöke úgy mint ma, a jövő héten is csatlakozik hozzánk” – tette hozzá Hamácek. A három pártelnök a megbeszéléseik tartalmáról semmi konkrétumot nem volt hajlandó mondani, Babis és Filip nem nyilatkozott újságíróknak. Az elképzelések szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú parlamenti alsóházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik fél segítségével kaphatja meg a képviselőházban a bizalmat a kormányzáshoz. A kommunistáknak szintén 15 parlamenti képviselőjük van az alsóházban.

Ezrek vonultak utcára Spanyolország több nagyvárosában, hogy tiltakozzanak a navarrai bíróság ítélete miatt, amely szexuális visszaélés miatt ítélt el egy öt férfit, felmentve őket a szexuális erőszak vádja alól. A 26 és 29 év közötti sevillai férfiak egy fiatal nőt támadtak meg 2016 júliusában Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban. Az áldozat feljelentést tett, az öt férfit, köztük egy katonát és egy csendőrt, azonnal előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A férfiak azt vallották, hogy minden a nő beleegyezésével történt. Az óriási érdeklődés mellett zajló eljárásban az ügyészség 22 év 10 hónapos börtönbüntetést kért a vádlottakra a többi közt szexuális erőszak, és megfélemlítéssel elkövetett rablás miatt, mivel a támadók a nő telefonját is elvették. A navarrai bíróság viszont nem látta bizonyítottnak az erőszakot, így szexuális visszaélés miatt kilenc éves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, egyikük lopás miatt további két hónapot kapott. Emellett az áldozatnak 50 ezer eurós kártérítést ítélt meg.

Gazdaság:
Nagymértékben nőtt a foglalkoztatottság 2018 első negyedévében, az egy évvel korábbihoz képest 67 ezerrel többen, azaz 4 millió 435 ezren dolgoznak Magyarországon a KSH gyorstájékoztatója szerint. 2010-hez képest így 756 ezerrel több embernek van munkája hazánkban, ebből főként a kormány piacot támogató foglalkoztatáspolitikájának hatására 600 ezer munkahely a hazai versenyszférában jött létre. A munkanélküliség évtizedes mélyponton, továbbra is négy százalék alatt, 3,9 százalékon áll – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hazai elsődleges munkaerőpiacon 125 ezerrel többen dolgoznak, miközben a közfoglalkoztatottak száma 42 ezer fővel, a külföldön dolgozók száma 15 ezer fővel csökkent, amely 21 százalékos illetve 14 százalékos csökkenésnek felel meg. Nyolc év alatt a foglalkoztatási ráta 54,1%-ról 68,7 százalékra javult, ami 14,6 százalékpontos növekedésnek felel meg. Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,8 százalékról 3,9 százalékra esett vissza, ami 7,9 százalékpontos csökkenés eredménye. A munkanélküliségi ráta is bőven az uniós átlag alatt van, 2018 második hónapjában Németországgal együtt a harmadik legjobb mutatóval rendelkezünk EU-s viszonylatban.

Hektikus, de még normálisnak tekinthető, kilengésekkel tarkított piaci környezetre számíthatunk 2018-ban, ennek esélye 75 százalék, míg egy gazdasági összeomlás valószínűsége 15 százalékos – mondta Philippe Ithurbide, az Amundi globális elemzési vezetője.  A befektetési szakember elmondta, 2018 legvalószínűbb tőkepiaci forgatókönyve az, hogy a volatilitás megemelkedik, és rendszeresek lesznek a kisebb-nagyobb kilengések a piacokon. A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezésének a valószínűségét 15 százalékra becsüli a szakember, ez nem más, mint hogy 2018-ban drasztikus megingás következhet be a piacon. Úgy vélte, a legnagyobb kockázatot a kötvénypiacok árazása hordozza magában, mert a jegybankok által a teremtett likviditás jelentős része itt csapódott le, hozzátéve, hogy egy 100 bázispontos hozamemelkedés jellemzően 6-7 százalékos veszteséget okozna a kötvényalapoknak Európában és Észak-Amerikában.

Könnyű:
Megkerült az ír főváros védőszentjének, Szent Laurence O’Toole-nak hat éve ellopott szíve, amelyet a 12. század óta őriznek a dublini Christ Church katedrálisban. Az egykori dublini érsek utolsó földi maradványának eltűntét 2012. március 3-án fedezték fel. A tolvaj felfeszítette a templom falára erősített fémketrecet, amelyben egy szívalakú fa ereklyetartóban őrizték a nagy becsben tartott relikviát. Az ismeretlen elkövető értékes arany kegytárgyakat hagyott érintetlenül, úgy tűnt, hogy csak az ereklye érdekli. A nyomozók akkori nyilatkozata szerint a tettes előző este rejtőzhetett el a templomban, és reggel, a nyitás után távozott a szívet tartalmazó ládikával. A megkerült relikviát nagy ünnepi szertartás keretében helyezték vissza a helyére csütörtökön. Az ereklye előkerülésének körülményei nem ismertek, mint ahogy azt sem tudni, hogy azonosították-e tolvajt.

A Star Wars-történet egyik legendás fegyverére, Han Solo sugárpisztolyára lehet licitálni egy júliusi árverésen, amelynek szervezői szerint a mozis relikvia akár 500 ezer dollárt (130 millió forintot) is érhet. A Star Wars-rajongók jól ismerik a pisztolyt, amely a német Mauser C96 mintájára készült, és DL-44-esként híresült el. A híres fegyvert Han Solo (Harrison Ford) a Star Wars – A jedi visszatér című epizódjában használta.  Az árverésre bocsátott kellékből két példány készült a forgatásra. A másik pisztoly hollétéről azonban nem tud az árverést szervező Julien’s Aukciósház. A fegyvert James L. Schoppe, a film díszlettervezője készítette, a forgatás után pedig neki ajándékozták sok más kellékkel együtt, amelyet 35 éven át őrzött magángyűjteményében. A sugárpisztolyt Las Vegasban árverezik el június 23-án a Juliensauction.com portálon. Az előzetes becslés alapján 300-500 ezer dollárt (78-130 millió forintot) várnak érte. A Star Wars-relikviák keresettek a popkultúra-rajongók körében. Luke Skywalker eredeti fénykardja tavaly 450 ezer dollárt (116 millió forintot) ért egy licitálónak, R2-D2 pedig 2,7 millió dollárért (700 millió forintért) kelt el.