A BreuerPress és a HetiTV  hírei 

A BreuerPress és a HetiTV  hírei 

Az elmúlt években „a Mazsihisz olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit képviseltem és képviselni szándékozom a jövőben is. Olyan eszközök kerültek bevetésre, melyekkel már nem tudok, és nem is akarok közösséget vállalni” – olvasható Frölich Róbert közleményében, amelyben jelezte: lemondott az országos főrabbi posztról. Frölich Róbert azt írta: országos főrabbiként és elmúlt majdnem harminc évben is a neológ vallásos zsidóságot képviselte, nemcsak a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, hanem a neológ szellemiség, a zsidó morál és erkölcs hirdetésével, megélésével. „Ezért sem érhetett célba az évekkel ezelőtt ellenem indított nemtelen támadás” – fogalmazott, részletek közlése nélkül.

 

Molnár Gyula, az MSZP távozó elnöke azt mondta: ha az ellenzéki pártok által delegált megfigyelők nem érzékeltek problémát az urna és a jegyzőkönyv között, akkor a vitatott szavazatoknak benne kell lenniük az urnákban. Közölte azt is, hogy az MSZP kikérte az összes helyi jegyzőkönyvet, és ezeket nyilvánosságra is fogják hozni az ujraszamlalas.hu oldalon. Molnár Gyula úgy vélte ugyanakkor, hogy a választás folyamatában lehetnek emberi hibák, amelyek a kétharmad ügyét billegtetnék, de a Fidesz győzelmét nem befolyásolnák. Közösen indul az európai parlamenti választásokon az MSZP és a Párbeszéd – erősítette meg a szocialisták leköszönő elnöke. Molnár Gyula elmondta: azt a Párbeszéd dönti el, hogy ki veszi át a zuglói polgármesterséget választó Karácsony Gergely helyét a parlamentben. Arról is beszélt, hogy azt szeretné, ha a pártja és a Párbeszéd frakciószövetségként dolgozna az Országgyűlésben.

 

Az Orbán Viktor kormányfő által említett demográfiai fókuszú kormányzás a nemzetnek és a családoknak kedvező intézkedéseket jelent – erről beszélt Kovács Zoltán kormányszóvivő. A kormányszóvivő ugyanakkor megjegyezte: az elmúlt 8 évben is minden politikai cselekedetük mögött ott volt ez a két alapelv. A nemzetben való gondolkodás nyomán a határon túli magyarokra is odafigyeltek. Míg a családokat többek között adópolitikai, otthonteremtési és a gyermekekről szóló döntésekkel igyekeztek segíteni. Kovács Zoltán a politikai irányvonal kapcsán felidézte a miniszterelnök által még korábban felvázolt négy alapelvet. E szerint kiemelt szempont a versenyképesség, hogy a magyar – elsősorban kis- és közepes vállalkozásokat – versenyképessé kell tenni. A második: a munka alapú társadalom, hogy minden magyar embernek legyen munkája. A harmadik szempont a demográfia, és a negyedik az identitás erősítése.

 

Jogerősen 21, illetve 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a két tiszakécskei fiatalt, akik 2016-ban brutálisan meggyilkoltak egy izraeli férfit. A táblabíróság társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az áldozat legalább harminc sérülést szenvedett el, halálát a bántalmazás során elszenvedett koponya- és agysérülések miatt kialakult keringés- és légzésbénulás okozta. A vádlottak a sértett értékeit, pénzét elvették, a holttestet a romos házba húzták, ahol törmelékkel elfedték, majd elhagyták a helyszínt. A rablott pénzből bevásároltak, majd egy együtt söröztek.

Külföld:

 

Az Európai Zsidó Szövetség gratulált Orbán Viktor miniszterelnök átütő sikeréhez a vasárnapi országgyűlési választáson. Menachem Margolin rabbi a levélben kiemelte, hogy Orbán Viktor „elszánt védelmezője” Izraelnek a világpolitikában, és ezekben a viharos időkben szilárd pont számukra a miniszterelnök előző ciklusában tanúsított elkötelezettsége a magyar zsidóság és annak öröksége mellett. Ezenkívül azt is hangsúlyozzák, nagyon bíznak abban, hogy a magyarországi zsidó közösség és Izrael irányába tanúsított pozitív hozzáállás megmarad az új ciklusban és a kormányban is. Menachem Margolin úgy fogalmazott, hogy Európa válaszúthoz érkezett. Mindaddig, amíg a magyar miniszterelnök folytatja a zsidóság jogainak védelme és az Izrael melletti kiállást, számíthat a szervezet támogatására.

 

A Fidesz kizárását fogja kezdeményezni az Európai Néppártból (EPP) a belgiumi német ajkú közösség Keresztényszociális Pártjának (CSP) elnöke, mondván, hogy Orbán Viktor kormányfő számos alkalommal túllépte a határt, ugyanakkor elismerve, hogy az indítványa valószínűleg nem kap majd elegendő támogatást a pártcsaládon belül. Pascal Arimont erről az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában számolt be. A néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő elmondta, hogy az EPP megosztott a kérdésben: többek szerint ha a párt meg akar felelni saját értékeinek, akkor ki kell zárnia soraiból a Fideszt, a többségi vélemény jelenleg azonban még az, hogy ezzel az egyetlen módját is elveszítenék Orbán „kordában tartásának.

 

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Egyesült Államok határozattervezetét, amely egy új nemzetközi testület létrehozását írta volna elő a Szíriában történt vegyifegyver-támadások kivizsgálására, így immár 12. alkalommal akadályozta meg, hogy a testület határozatot fogadjon el a szíriai konfliktusról. Nem sokkal később az orosz határozattervezet is elbukott, miután a testület 15 tagjából csak hat támogatta. A nyugati hatalmak néhány nappal azután próbálták meg újraindítani a szíriai vegyifegyver-támadások ügyében tavaly leállított vizsgálódásokat, hogy múlt szombaton legalább 43 halálos áldozatot követelt egy állítólagos vegyi támadás a kelet-gútai Dúma városában, s az Egyesült Államok és szövetségesei azzal fenyegetőznek, hogy megtorlásul légi csapásokat mérnek szíriai katonai célpontokra. Donald Trump amerikai elnök elhalasztotta első latin-amerikai utazását, hogy országa küszöbön álló válaszára összpontosíthasson, Emmanuel Macron francia államfő pedig azt mondta, konzultációkat folytat Washingtonnal és Londonnal, hogy napokon belül bejelenthesse a katonai válaszcsapásokról hozott döntését.

A Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója kétnapos kongresszusi meghallgatásának első napján azzal magyarázta az utóbbi hetek botrányait, hogy ők nem manipulálnak soha semmit, a magyar parlamenti választások előtt is csak a hamis profilokat távolították el. Ted Cruz texasi szenátor a hírre úgy reagált, hogy az igazán fontos kérdés az, hogy a közösségi portál politikailag miért elfogult, valamint a számukra nem tetsző híreket miért korlátozzák gyűlöletbeszédre hivatkozva. A szenátor nem érti, hogyan lehet az, hogy a demokratapárti liberális Zuckerberg azt állítja, a Facebook politikailag semleges, hiszen nyilvánvalóan nem az, ugyanis rendszeresen cenzúrázza a jobboldali sajtó híreit. A közösségi oldal alapítója Cruz kérdéseire ahelyett, hogy egyenes válaszokat adott volna, csak mellébeszélt.

 

A felszállást követően lezuhant egy katonai repülőgép az algériai főváros, Algír közelében, és a szerencsétlenségben legkevesebb 257 ember meghalt – jelentette a helyi média.A katasztrófa az Algírtól 30 kilométerre délre fekvő Bufárik mellett található katonai támaszpontnál történt – számolt be az al-Hadasz helyi tévéadó. Katonai források szerint a szerencsétlenül járt szovjet vagy orosz gyártmányú Il-76-os repülőgép fedélzetén katonák voltak. Egy ilyen típusú gép elvileg 126-225 utast képes szállítani. A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy a gép a dél-algériai Tindúfba tartott, ahol sok, a szomszédos Nyugat-Szaharából származó menekült tartózkodik. A terület hovatartozását Marokkó vitatja, nagy részét ellenőrzése alá is vonta. Az algériai kormánypárt, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) egyik tisztviselője azt közölte, hogy a szerencsétlenül járt repülőn utazott a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalom, a Polisario Front 26 tagja is.

Gazdaság:


Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai – jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az atomenergia-ipar és a bányászat egymást feltételező, egymással összefüggő iparágak. Kiemelte: a paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják. A fejlesztés lehetővé teszi a tartósan olcsó energia előállítását, valamint a térség fejlődését is előmozdítja – mondta. Hozzátette: az erőmű 7,3 százalék profitot termel majd a következő 60 évben.