A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Heti TV Pirkadat című műsorának volt vendége, Breuer

Péter kérdéseire  válaszolt.

Gulyás Gergely a Bayer Zsolt megfenyegetését firtató kérdésre elmondta, hogy nem köti azt egyetlen  politikai erőhöz sem, inkább egy őrült elme egyéni fenyegetőzésének. Ez együtt jár a választásokat megelőző időszakban tapasztalható felfokozott kampányharccal.

A Fidesz az ajánlóívek leadásának határideje után is tovább folytatja az aláírás gyűjtést- mondta a frakcióvezető.   Védjük meg Magyarországot címmel kérik a támogató aláírásokat. Gulyás Gergely választókerületében, Budapest XII. kerületében, Pokorni Zoltán polgármesterrel együtt  kampányol.

Gulyás Gergely a Fidesz választási győzelmi  arányával kapcsolatban azt mondta, , hogy ő , személy szerint a racionalitások embere, és úgy véli, hogy pártja alatta marad a kétharmados határnak. A helyzet az, a magyar választójogi rendszerben, ami minden egyes ezzel ellenkező hírrel szemben nem változott meg 1990 óta, ma úgy lehet kétharmadot szerezni, ha az első és a második helyezett között a listás eredménykülönbség mintegy húsz százalék, valamint a 106 körzetből 10-12-nél nem veszít többet a győztes párt. Szerinte ez ugyan nem lehetetlen, de valószínűtlen.

 

Nyíri Gábor, az Együtt jelöltje visszalép Erzsébet- és Terézvárosban a DK-s Oláh Lajos javára. Erről maga a jelölt számolt be egy levélben, amelyben azt írja, hogy Hódmezővásárhely világosan megmutatta, hogy az ellenzék a legesélyesebb előnyére való visszalépésekkel képes lehet legyőzni a Fideszt. Nyíri szerint Oláh Lajos a legerősebb ellenzéki jelölt. Ráadásul Oláh, akit nem csak a DK-Szolidaritás, hanem az MSZP-Párbeszéd is támogat, négy éve legyőzte ebben a körzetben a Fidesz jelöltjét.

Az MSZP-Párbeszéd kormányra kerülése esetén leállítaná a jelenlegi uniós pályázatok kifizetéseit, hogy azokat a „fideszes haverok” helyett olyan fontos célokra lehessen költeni, mint az egészségügy és az oktatás talpra állítása, illetve a szociális védőháló újraszökampányol.vése – mondta a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.  Karácsony Gergely kifejtette, a kormány azért végzett „teljes padlássöprést” és döntött minden tagállamnál gyorsabban az uniós támogatások odaítéléséről, mert a választási vereségtől félve megpróbálja „kitömni saját haverjai zsebét”. Hangsúlyozta, az állampolgáronként átlagosan 900 ezer forintos uniós támogatások felelős elköltéséhez biztosan több időre lenne szükség.

 

A magyar emberek elemi elvárása és érdeke, hogy a tömeges illegális migráció okozta problémákat Magyarország elkerülje – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő. Kovács Zoltán elmondta nyilvánvalóvá és egyértelművé tette, hogy Magyarország számára a tömeges illegális migráció okozta problémák jelentik az első számú kihívást, és az ennek ellenében tett intézkedések jelentik a legfontosabb erőfeszítéseket. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a legfontosabb, megakadályozni, hogy Magyarországból bevándorlóország legyen.

 

Projektcég alakul a dél-budai új centrumkórház beruházásának lebonyolítására, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda kereszténydemokrata országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a XI. kerületi Dobogóra tervezett centrumkórház építése mérföldkő, és jól mutatja, hogy a kormány fontos értékek mellett kötelezte el magát. Bedros J. Róbert, a dél-budai centrumkórházért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta, a kórház építéséről szóló tervpályázatot ezekben a hetekben írják ki, a centrumkórház 4,5-5 év múlva nyithatja meg kapuit.

A Demokratikus Koalíció elnöke arra szólította fel el Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a szlovákiai újságíró-gyilkosság ügyében „a részvét hangján” szólaljon meg, és hagyja el a belpolitikai célú sorosozást. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: aki ilyenkor nem mutat részvétet, az nemcsak politikusként, de emberként is megbukik. Gyurcsány  Ferenc azt mondta, a miniszterelnök szerint ha az ellenzék győz, akkor a menekültek elvehetik a nők 40 év munkaviszony után járó nyugdíját. Ez szemenszedett hazugság, a kormányfő azt akarja, hogy féljünk – értékelt a DK elnöke, aki szerint inkább attól kell félni, hogy Magyarország Szlovákia és Oroszország sorsára jut.

 

Külpolitika:

Ausztria is felelős a nemzetiszocializmus rémtetteiért – hangsúlyozta az állami Anschluss-megemlékezésen Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök. „Az osztrákok nem csak áldozatok voltak, de tettesek is, sokan vezető beosztásokban” – emlékeztetett az államfő a bécsi Hofburgban. A politikus egyúttal arra kérte a jelenlegi nemzedékeket, hogy éberen őrizzék a jogállamiságot és az emberi jogokat. „Nincs bocsánat arra, ha önhibánkból tudatlanok vagyunk, elfordítjuk fejünket, nem vesszük tudomásul a történelmi tényeket, vagy relativizálunk” – fogalmazott Van der Bellen. 1938. március 12-én a német hadsereg átlépte az osztrák határt. Március 15-én Adolf Hitler náci vezető a bécsi Hősök terén bejelentette, hogy a Harmadik Birodalomhoz csatolta Ausztriát. A lépés fontos állomása volt a második világháború előkészítésének.

 

Sok dolga lesz az új német szövetségi kormánynak, és megalakulása után rögtön el is kezdi a munkát – mondta Angela Merkel német kancellár. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a közös kormányzásra készülő pártok vezetőinek tájékoztatóján elmondta, hogy az új kormánynak választ kell adnia az embereket foglalkoztató kérdésekre, így gondoskodnia kell a szociális piacgazdaság modelljének megújításáról és arról, hogy „mindenkihez elérjen a jólét”, és a szociális biztonságtól a közbiztonságig terjedően biztonságot nyújtó, cselekvőképes államot kell építenie. Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ügyvezető elnöke kiemelte, hogy a negyedik nagykoalíció „nem szerelmi házasság”, de a szociáldemokraták készen állnak a konstruktív együttműködésre. Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hangsúlyozta, hogy a három párt „nagykoalíciót alkot a kisemberekért”, a társadalom többségét alkotó középrétegekért, amelyek bizalmát csak munkával és teljesítménnyel nyerheti el.

 

Nem tartozik Oroszországra a Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ezredessel és volt brit ügynökkel Nagy-Britanniában történt incidens – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát múlt vasárnap találták meg eszméletlenül Salisburyben, azóta válságos állapotban kezelik őket. A brit hatóságok szerint „ritka idegméreggel” követtek el támadást ellenük ismeretlen tettesek. „Nem hallottunk brit politikusoktól vagy szóvivőktől olyan kijelentéseket, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne az ügyhöz” – jelentette ki Peszkov, rámutatva, hogy ilyen állításokat csak egyes brit sajtóorgánumok fogalmaztak meg, ezért ekként is kell kezelni azokat.

 

Beismerte a japán pénzügyminisztérium, hogy okiratokat hamisított egy, az Abe Sindzó kormányfőt érintő protekciós ügyben – közölte Morijama Hirosi, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) parlamenti képviselője A botrány, amely alaposan megtépázta a kormányfő tekintélyét, tavaly robbant ki, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli vezetője volt. Abe Sindzó határozottan tagadja, hogy törvénysértést követett volna el, de a népszerűsége 50 százalék alá esett vissza. A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taró pénzügyminiszterre nagy nyomás nehezedik, hogy mondjon le, bár pénteken kijelentette, nem kíván távozni a posztjáról.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kompromisszumra jutott az ultraortodox Egyesült Tóra pártjának vezetőivel a jesivákban, vallási főiskolákban tanuló vallásosok behívásáról, illetve felmentéséről a katonai szolgálat alól, de a koalícióban részes Avigdor Liberman pártjának, a Jiszrael Béténunak (Izrael a Hazánk) a fenyegetése miatt még nem hárult el végleg az előrehozott választások veszélye. A koalíciós pártok miniszterei jóváhagyták az új bevonulási törvény tervezetét, de Liberman pártjának minisztere a tervezet ellen szavazott. Az indítvány továbbra is biztosítja az ultraortodox fiatalok számára a felmentést az Izrael zsidó lakossága számára általánosan kötelező katonai szolgálat alól. Noha a koalíció Liberman védelmi miniszter pártja nélkül is szűk, 61:59 arányú többségben lenne a törvényhozásban, a miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy nélkülük nem kormányoz tovább, hanem feloszlatja kabinetjét. A helyi szakértők szerint Netanjahunak kedvező helyzetet teremt a kormányválság, mert ha a hét végén feloszlik a kormány, akkor az előrehozott választásokra várhatóan júniusban kerülne sor, nem sokkal Izrael fennállásának áprilisi, 70. évfordulós ünnepségei, valamint a jeruzsálemi amerikai nagykövetség májusi átadása után, s mindkét eseményt kiválóan beépítheti kampányába, érdemei hangsúlyozására.

 

Gazdaság:

 

A legújabb OECD jelentés kiemelkedőnek nevezte az izraeli gazdaság teljesítményét, ugyanakkor felhívta a figyelmet a társadalmon belüli egyenlőtlenségek nagyságára és bizonyos társadalmi csoportokban tapasztalható szegénységre is. “Az izraeli gazdaság továbbra is jól teljesít mind a makrogazdasági, mind a költségvetési eredmények tekintetében. A gazdaságot figyelemreméltó teljesítmény és erős növekedés jellemzi” – állapították meg az OECD szakemberei. Kiemelték az évi 3,3 százalékos gazdasági növekedést, melyben nagy szerepet tulajdonítanak a népesség bővülésének, valamint a csekély, 7 százalékos munkanélküliségi rátát, mely csak 1973-ban volt alacsonyabb az ország történetében.

 

Magyarország is szeretne olyan családi vállalkozásokat, amelyek hasonló eredményeket és sikereket érnek el, mint a németországiak – mondta Orbán Viktor Nyírbátorban, ahol bejelentette az alkatrészgyártó Rosenberger Magyarország Kft. mintegy hatmilliárd forint értékű új beruházását.A kormányfő hangsúlyozta, a rendszerváltás után a magyar piacgazdaság előtt példaként általában Németország szerepelt, amely egy vesztes világháború után is képes volt megteremteni az új német ipart. A német családi vállalkozások a német emberek 68 százalékának adnak munkát, és a teljes német gazdasági teljesítménynek mintegy 50 százalékát adják. „Ide szeretnénk eljutni mi is” – jelezte.