Egy magyar cég a világ élvonalában immár több esztendeje

Egy magyar cég a világ élvonalában immár több esztendeje

A Hantech Zrt. a mezőgazdasági gépgyártásban kiemelkedő szerepet játszó cég, amelyik elsősorban Európában, a tengerentúlon, valamint a Távol-Keleten találta meg piacát. A százszázalékosan magyar családi tulajdonú cég a világ legjelentősebb mezőgazdaságigép-gyártó cégeinek szállít részegységeket. Partnerei között megtalálható többek közt a cseh Zetor, a lengyel Crystal és a japán Kubota, de hosszú távú, stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a német-amerikai Welger cégcsoporttal, majd tavaly az amerikai John Deerel is. Ez utóbbi keretében a magyar cég bálázógépeket, illetve részegységeket szállít partnerének. A kiváló munkának köszönhetően a Hantech Zrt. 2017-ben a tervezettnél jóval kiválóbb eredményeket ért el.

Zelenka Pál

A Hantech Zrt. óriási fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, amelyekhez az eddigi eredmények, a minőség mellett nagy segítséget adott a kormányzat támogatása. A jelenlegi magyar kormány számára kiemelten fontosak a magyar vállalkozók, főleg azok, amelyek már nemzetközi szinten is megállják a helyüket, viszik a magyar ipar, termelés jó hírét a világban. A kiemelt kormányzati figyelem a további fejlesztéseket illetően azért is fontos, mert a csornai cégnél is bebizonyosodott, az eddigi támogatások is jó helyre kerültek, így akár a többi magyar cég számára is példaértékű a Hantech Zrt. Így érdemes az innovációra odafigyelni, érdemes magas technológiai színvonalon működni.

Mindehhez nagy szükség van a jó tervezésre, az alapos piaci ismeretekre, a cég pontos vezetésére, de mellette ugyanilyen fontos a jól képzett munkaerő biztosítása, megbecsülése is. Ennek érdekében a Hantech Zrt. a duális képzésnek megfelelően indította el saját szakmunkásképző iskoláját, aminek keretében a fiatalok úgy tanulják a szakmát, úgy mélyülnek el a tudásban, hogy élesben tanulják meg a fogásokat, ez teszi képessé őket arra, hogy bármelyik világcégnél is elhelyezkedjenek, de természetesen a Hantech Zrt-nél is.

 

A cég egyébként Csorna egyik legnagyobb foglalkoztatója, hiszen közel kétszáz helyi embernek adnak itt munkát.  A cég tulajdonosa, Zelenka Pál elmondta, hogy 1999 óta közel ezer szakmunkástanulót vizsgáztattak le, akik nem mentek el külföldre, hanem jelentős cégeknél dolgoznak, legyen szó a Hantechről, az Audiról, az Opelről, a Suzukiról. A Hantech Zrt-nél is érdemes maradni, mert a cégnél folyamatosan van béremelés, csak a tavalyi évben kétszer is sor került erre 20%-os mértékben. A cégnek jelenleg ötszáz alkalmazottja van, a tulajdonos kiemelte, számukra nagyon fontos az az elképzelés, hogy a képzett szakemberek maradjanak itthon, itt találják meg boldogulásukat. Amennyiben a szakmai tudás mellé emberséget is kapnak, akkor szinte biztosan nem mennek el, ha elmennek, akkor biztosan visszajönnek. A Hantech által gyártott termékek jelentős részét exportra gyártják, a lehető legmodernebb technikával. Mindezek mellett a szakembereket jól meg kell fizetni és akkor biztosan nem mennek el, itthon maradnak Magyarországon.

A Hantech egy hihetetlen fejlődési ívet írt le, értékeket is hordoz, mindig is a legmagasabb technológiai megoldásokat alkalmazta, így érte el, hogy világszínvonalon működő cégek beszállítója is lett, ez jelzi. Mindezek azt is jelentik, hogy a Hantechnél hatalmas innováció, fejlődés van.

A Hantech Zrt. tulajdonosainak véleménye szerint, csak akkor van értelme bármilyen újításnak, befektetésnek, ha előre lehet tervezni, akár több évre, évtizedre. Ahhoz, hogy sikeres legyen a cég, szükség van az új, képzett munkaerőre. Ennek érdekében is másfél millió eurós beruházással folytatta fejlesztési programját a cég. A csornai székhelyű társaság saját szakmunkásképző intézettel biztosítja munkaerő-szükségletét, dolgozóinak pedig 10 százalékos béremelést helyezett kilátásba. A duális szakképzés keretében közel 100 diák tanul a cég szakmunkásképző intézetében, folyamatosan kívánják növelni az intézményben tanulók számát, hogy képzett munkaerőként álljanak be a termelésbe. A Hantech ezzel is Magyarország gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni. Ebben az évben is 80 új szakmunkástanuló kezdte meg tanulmányait a Hantech Zrt. iskolájában és a tervek szerint ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.

 

A fejlesztés, a kutatás, a szakképzés a Hantech Zrt. fő célja, amiben nagy szerepet szánnak a magyar mérnöktudománynak, valamint a felkészült szakmunkásoknak.

Ennek elősegítése érdekében a cég egyeztetéseket kezdett a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karával, hogy a duális képzésnek megteremtsék az egyetemi szintű lehetőségeit, ehhez biztosítja a szakmai hátteret a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Hantech Zrt.és az 1900-ban alapított Közlekedési Műszergyártó Zrt.

A cég piacai Ausztriától kezdve egészen az Egyesült Államokig terjednek. Partnerei között megtalálható többek közt a cseh Zetor, a lengyel Crystal, a japán Kubota és az amerikai John Deere mezőgazdasági cégek, továbbá hosszú távú stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a német-amerikai Welger cégcsoporttal is.

Ausztria, Németország, Hollandia, Dánia, Belgium, Norvégia a főbb piacok, de nagyon fontosak számukra, hogy a keleti piacon is megállják a helyüket. Az Öböl-menti országoktól kezdve egészen Kazahsztánon át a Távol-Keletig is ismerik a cég termékeit.

A Hantech Zrt. az elmúlt gazdasági évben a tervezettnél jóval kiválóbb eredményt ért el, ez a tulajdonosok számára egyfelől öröm, másfelől viszont hatalmas felelősség, mert számukra a folyamatos fejlődés a legfontosabb, hiszen mindig van lehetőség fejlődni, előrelépni. Mindezekhez a Hantech Zrt. számára kiváló partnert jelent egyrészt a kormányzat, a hazai vállalkozásokat támogató környezet, de ugyanilyen fontos partner a cég vezetése számára a munkavállalók, a cég iskolájában tanuló ipari tanulók, technikusok is.

A Hantech Zrt. nem csak a cég, a munkavállalók, a magyar ipar felé tartoznak hatalmas felelősséggel, hanem a társadalom felé is. Ennek okán a cég immár több éve vesz részt különböző jótékonysági akciókban, programokban, mint például a Gondviselés Háza támogatása, amelyik a Győr-Moson-Sopron megyéből érkező enyhe, közép, illetve súlyos fogyatékkal élők részére biztosít nappali ellátást és támogató szolgáltatást.  A Gondviselés Házának a célja a családok tehermentesítése, és fogyatékkal élő embertársaink életminőségének javítása, életterük kitágítása. Ebben a munkájukban nagyon számítanak a különféle támogatásokra. Zelenka Pál, a cég tulajdonosa és ügyvezetője szerint egy vállalkozó előtt mindig is nagyon komoly feladatok, kihívások állnak, hiszen az egyre élesedő piaci helyzetben kell megfelelni, ez teljes mértékben igaz a Hantech Zrt-re, amely a nemzetközi versenyben kell megállja a helyét, mint egy száz százalékos magyar tulajdonú cég. A tulajdonos hozzátette azt is, minden feladata, piaci kötelezettsége mellett vannak társadalmi kötelességei is. Mindezt természetesen nem csak sikeres cégvezetőként, hanem magánemberként is. A sikeres cégeket az is sikeressé teszi – emelte ki Zelenka Pál, hogy nem csak saját maguk, a cég dolgozói irányában vannak komoly kötelezettségeik, hanem a társadalom egésze felé.

Breuer Péter