A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

Téli rezsicsökkentésről döntött a kormány: minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. A kormányfő közölte, a kedvezményt megkapják a távfűtést használók is. Ennek részleteit Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter tárgyalja meg az önkormányzatokkal – tette hozzá. Elmondta, a hagyományos módon fűtő, szenet vagy fát használó emberek esetében megnövelik az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal. Az intézkedés végrehajtásával Pintér Sándor belügyminisztert bízták meg. Orbán Viktor az intézkedéseket azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben rendkívüli hideg volt Magyarországon, megnőtt a családok gázfogyasztása és megnőtt a rezsiszámla.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosa harcot hirdetett Orbán Viktorral és a magyar migrációs politikával szemben, azonban a magyar kormány „felveszi a kesztyűt”, megvívja ezt a harcot, és egyetlen illegális bevándorlót sem fog beengedni Magyarországra. A külügyminiszter arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein megerősítette, hogy rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt. Orbán Viktor és a magyar kormány útban van Zeid Raad al-Husszeinnek – mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette:  „felvesszük a kesztyűt”, megvívjuk a harcot az ENSZ emberi jogi főbiztosával szemben, mindegy, milyen képtelen váddal fog illetni minket a következő időszakban, mi egyetlen egy illegális bevándorlót sem fogunk beengedni Magyarországra.

A Nézőpont Intézet a hódmezővásárhelyi időközi választás után egyszeri jelleggel, kivételesen 1000 fős telefonos mintán végzett pártpreferencia-kutatást, szemben a havi rendszerességgel publikált 2000 fős, személyes mintán végzett trendkutatásokkal. A felmérés alapján a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP-re 52 százalék szavazna. A Jobbikot a biztos szavazók körében 17 százaléka választaná, ami elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7 százalék). Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 10 százalék, az LMP-re 9 százalék, a DK-ra pedig 6 százalék szavazna. A Momentum Mozgalom szavazataránya 4 százalék, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

Lesújtó képet fest Magyarország jövőjéről az a felmérés, amelyben a Republikon Intézet a magyar fiatalok kivándorlási hajlandóságát vizsgálta – derül ki a 24.hu cikkéből. A felmérés tanúsága szerint a 18-24 éves korosztály képviselőinek a 40 százaléka azt állítja, hogy ő vagy valamelyik családtagja külföldre akar költözni, 44 százaléka marad, 16 százaléka pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni az erről szóló kérdésre. Azoknak a fiataloknak, akik elhagynák Magyarországot, a 94 százaléka a jobb megélhetés miatt menne el, és csak 5 százaléka lépne le a közéletben uralkodó állapotok miatt. egyszázaléknyian más okot jelöltek meg távozási szándékuk mozgatórugójaként.

Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás idejére bevezetett vörös kód riasztás – jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár. Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a kedden visszavont vörös kód ideje alatt több mint 3100 riasztás érkezett a regionális krízisdiszpécser-központokhoz, és a leghidegebb éjszakán is csupán 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége. Mindez azt jelenti, senki nem kényszerült arra, hogy a szabadban, a kihűlés kockázatával éjszakázzon, vagyis jól vizsgázott az idén először bevezetett protokoll – értékelt a politikus.

Az ország nagy részén csökkent a légszennyezettség, de Putnokon továbbra is veszélyesnek, Sajószentpéteren egészségtelennek minősítette a levegő minőségét a magas szállópor-tartalom miatt az Országos Közegészségügyi Központ. A legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen Szombathely, Várpalota, Vác, Nyíregyháza, Miskolc és Kazincbarcika szerepel a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel. A többi település levegőjét – köztük Budapestét – elfogadhatónak minősítették. A meteorológiai szolgálat fővárosi légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: napközben a légszennyező anyagok mennyisége a legtöbb helyen alacsonyan alakul, a szálló por koncentrációjának napi átlaga az egészségügyi határérték alatt marad. Estétől viszont a nyugodt idő mellett ismét romlik a levegőminőség.

Kétmilliárd forint értékben megújul a józsefvárosi Orczy-negyed, a szociális városrehabilitáció támogatási szerződését szerdán írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester. A kerület vezetője azt emelte ki, hogy a korábban reményvesztett helyen az elmúlt évtizedben komoly beruházások mentek végbe, a társadalmi programoknak köszönhetően pedig nemcsak küllemében újult meg Józsefváros, de az ott élők életminősége is javult. Varga Mihály a beruházással kapcsolatban szintén azt hangoztatta: az nemcsak az épített környezetről szól, hanem munkahelyteremtésről, vállalkozásfejlesztésről, biztonságról is.

Az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjainak adattartalmáról a jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogorvoslatainak lezárulta után, várhatóan a jövő hét közepén – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által meghatározott időpontban – döntenek az egyéni választókerületi választási bizottságok. Az egyéni választókerületekben induló jelöltek bejelentésére hétfőn 16 óráig volt lehetőség. A hétfőn bejelentett jelöltek nyilvántartásba vételéről legkésőbb pénteken kell dönteniük a bizottságoknak, ez ellen három napig – hétfőig – van lehetőség fellebbezéssel élni a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Az NVB-nek szintén három napja van a fellebbezés elbírálására, vagyis a testület legkésőbb jövő csütörtökig (15-éig) dönt a fellebbezésekről.

Kisebb földrengés volt a Somogy megyei Vése közelében – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az OKF az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumra hivatkozva azt írta: a Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földmozgás 12 óra 22 perckor történt mintegy 4 kilométeres mélységben. Hozzátették, a jelenséggel összefüggésben sem az obszervatóriumba, sem a Somogy megyei katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére nem érkezett lakossági bejelentés.

Külpolitika:

Vezércikkben fejezte ki aggodalmát az elitellenes és radikális pártok olaszországi előretörése miatt a The Jerusalem Post. Az újság szerint a mostani belpolitikai helyzet egyáltalán nem kedvezhet az olaszországi zsidóságnak. A lap sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy válságos időszakokban az emberek nagyrészt a radikális erők felé fordulnak, akik könnyű megoldásokat kínálnak a meglehetősen bonyolult helyzetekben. Ráadásul az is elképzelhető, hogy sokak elégedetlensége pont azon kisebbségben lévő csoportok felé fordul majd, akik egyáltalán nem tehetnek arról, hogy Olaszország ilyen nehéz helyzetben van.

Komoly figyelmeztetést küldött a veszekedő koalíciós pártoknak Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Közölte, hogy amennyiben nem sikerül a válságot lezárni, akkor előrehozott választásokat fog kezdeményezni – írta az Israel Hayom. A portál összeállítása szerint a zsidó állam kormányfője olyan követelést fogalmazott meg a pártok felé, hogy zárják le a vitáikat, és olyan megoldást dolgozzanak ki, amit egy héttel később sem támad meg senki, hanem a 2019-es választásokig lehetővé teszi a stabil kormányzást. A mostani koalíciós válság az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli felmentését követelő új törvényjavaslat miatt amiatt robbant ki. Az ultraortodox Egységes Tórapárt bejelentette, hogy csak akkor hajlandó megszavazni a költségvetést, ha elfogadják a jesivákban, vallási iskolákban tanulók katonai szolgálat alóli felmentését szavatoló törvényjavaslatukat.

A legfőbb zsidó vezetőkkel egyeztet Emmanuel Macron francia elnök, mivel egyre nagyobb az aggodalom a zsidó közösségben a növekvő antiszemita cselekmények miatt. Az elnök várhatóan garanciákat nyújt majd a zsidó közösség vezetőinek, hogy a hatóságok minél hatékonyabban lépjenek fel a nyílt antiszemita támadásokkal szemben.  A tárgyaláson várhatóan szóba kerül majd Louis-Ferdinand Céline író több művének a betiltása is, mivel az illető szerző a második világháború előtt antiszemita pamfletteket publikált, amiket ma is meg lehet vásárolni Franciaországban – írta a Times of Israel.

A lengyel törvényhozás alsó háza elfogadta azt a törvényt, amelyik a második világháborús lengyel zsidómentők nemzeti emléknapjává nyilvánítja március 24-ét. A képviselők elsöprő többséggel, 399 szavazattal 21 ellenében határoztak az emléknap bevezetéséről. A március 24-i dátum arra a napra hivatott emlékeztetni, amikor német megszállók 1944-ben a dél-lengyelországi Markowa faluban kivégezték a holokauszt elől zsidókat mentő Ulma családot. Az általuk bújtatott zsidókat a család tagjaival együtt megölték. A törvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. A döntés nem sokkal azután született, hogy a lengyel parlament január végén jóváhagyta a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvény nemzetközileg élesen bírált módosítását, amely büntethetővé teszi, ha valaki Lengyelországra hárítja a felelősséget a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért, többek között a „lengyel haláltáborok” kifejezés használatával. Mateusz Morawiecki kormányfő múlt pénteken ismét azt hangoztatta, hogy Lengyelország sem országként, sem nemzetként nem volt bűnrészes a holokausztban, és ezt – mint hozzátette – sürgősen el kell magyarázni a törvényt bíráló Izraelnek, az Egyesült Államoknak és másoknak.

„Adolf” nevű zoknit dobott piacra egy lengyel cég. Bár a cég szerint szatirikus jelleggel hozták forgalomba, mégis megváltoztatták annak a terméknek a nevét, amely Adolf Hitlerre emlékeztetett. A többek által ízléstelennek tartott zoknik nevét végül Adolfról Patrikra írta át a lengyel Nanushki. „Az Adolf nevet viselő zokni egy szatirikus és ironikus karaktert jelenít meg, csak egy elképzelt világ figurájaként született meg” – nyilatkozott a lengyel cég a Jerusalem Post megkeresésére. „Minden termékleírásunk vicces stílust képvisel, ugyanez volt a helyzet Adolf karikatúrájának esetében is”. A New York Post szerint azonban nemcsak a termék neve változott. Eredetileg az szerepelt a leírásban, hogy a figura feladata, hogy „rendet teremtsen a zoknis fiókban”. A „Patrikra” változtatott termék leírása szerint viszont a figura egy olyan „üzletember, aki nem szeret beszélni a múltjáról”.

A Fico-kormány gyakorlatilag megbukott, hiszen kiderült, hogy éveken át egy maffiaállamot építettek – mondta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. A szlovákiai magyar párt vezetőjét az újságíró-gyilkosságról kérdezték, amikor elmondta, az ügy arra hívja fel a figyelmet, a szólásszabadság is veszélyben van az országban. Hozzátette, ezt érzékeli a szlovák közvélemény is, hiszen tízezrek mentek az utcára, s a héten újabb tüntetések lesznek. „Tehát mondhatni, hogy a Fico-kormány eddig jól muzsikált, és jól adta el magát nyugat felé is (…), de a mostani helyzet azt mutatja, hogy ez a kormány leszerepelt és az előrehozott választásoknak az esélye fennáll” – fogalmazott az MKP elnöke. Hozzátette, már nem elegendő a belügyminiszter távozását kérni, az egész kormánynak mennie kell, mert a mostani helyzet a 90-es éveket idézi, amikor az állam és a szervezett bűnözés összefonódott.

Az alkotmányos keretek és a parlamenti választás eredményeinek tiszteletben tartására szólította fel Andrej Kiska szlovák államfőt Robert Fico miniszterelnök. „Azt üzenem az elnök úrnak, hogy tartsa tiszteletben a parlamenti választások eredményeit, és lépései legyenek felelősségteljesek” – jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: az Andrej Kiska által kezdett „politikai hazárdjátékok nem vezetnek a belpolitikai helyzet lecsillapításához, átlépik az alkotmányos kereteket, és forgatókönyvük nem Szlovákiában íródott.” Fico arra reagált, hogy Andrej Kiska az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva vasárnap javaslatot tett a kormány széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírása, és bejelentette azt is, hogy szerdán tárgyalásokat kezd az ellenzéki pártokkal az ország jövőjéről.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) biztatónak nevezte a székháza elleni támadás feltételezett elkövetőinek elfogását, egyúttal üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fokozni kívánja jelenlétét Kárpátalján. A magyar szervezet, tekintettel a cselekedet társadalmi súlyosságára, azt kéri, hogy az előállított személyeket helyezzék előzetes letartóztatásba. „Úgy véljük, hogy a gyanúsítottak óvadék ellenében történő szabadlábra helyezése nem szolgálná az ügy felgöngyölítését, s kérjük, hogy az igazságszolgáltatási szervek a törvénynek megfelelően, az eset társadalmi súlyosságának figyelembevételével járjanak el az ügyben” – áll a közleményben. A KMKSZ egyúttal üdvözli az EBESZ nyugat-ukrajnai missziójának a felvetését, amely szerint – eleget téve a szövetség többszöri kérésének – Kárpátalján fokozottabb jelenlétet kíván biztosítani, ami a magyar szervezet szerint az elmúlt időszak eseményeinek fényében szükséges és indokolt.

A kárpátaljai székhelyű Egységes Központ (JC) ukrán párt szerint az államhatalom semmit nem tett a magyarellenes provokációk megelőzése érdekében, s mivel a helyi magyar pártok és szervezetek is részesei a hatalomnak, ezért vele egyenlő mértékben felelősek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházának a felgyújtásáért. A JC azt állította, „Kárpátalján nem volt, nincs és nem lesz semmilyen alapja a nemzetiségek közötti viszálykodásnak”.  Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magyar pártok és szervezetek a hatalom részesei Kárpátalján és az országban. Ezért az irodájuk felgyújtásáért ugyanolyan felelősséget viselnek, mint Hennagyij Moszkal kormányzó és Petro Porosenko államfő – olvasható a pártközleményben.

Az európai államok önállótlanok, mert az Európai Unión belül függőségben állnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin arra a kérdésre válaszolva nyilvánított véleményt, hogy vajon Oroszországnak a nemzetközi kapcsolatokban az Egyesült Államok helyet nem kellene-e inkább Európára apellálnia. „És mit tudnak ők tenni? Nagy függőségben állnak az EU-n belül. Amikor bonyolult politikai folyamatok zajlanak le belül, akkor nagyon függővé válnak ezektől a folyamatoktól, kevéssé kiszámíthatók” – mondta az elnök. Az orosz vezető megismételte álláspontját, amely szerint a Moszkva ellen bevezetett szankciók célja mindig is Oroszország feltartóztatása volt. „Ez egyszerűen a konkurenciaharc eszköze, illegitim és tisztességtelen, de az” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok szövetségi igazságügyi minisztériuma pert indít Kalifornia állam ellen az illegális bevándorlás miatt – adta hírül az NBC televízió. Washington azt veti Kalifornia szemére, hogy nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal, és helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához. Kaliforniában tavaly ősszel három olyan törvényt fogadott el a helyi törvényhozás, amely védelmet biztosít az illegális bevándorlóknak a kitoloncolás ellen. Ezzel, a washingtoni kormányzat szerint, a déli szövetségi állam akadályozza a szövetségi bevándorlási törvények végrehajtását és veszélybe sodorja a szövetségi rendfenntartókat, valamint a bevándorlási hivatal képviselőit is.

Csaknem hétezer embert „segítettek a halálba” tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adatokhoz képest. A „kegyes halál” az összes haláleset körülbelül 4 százalékát tette ki 2017-ben. Ez a hivatalos adatok szerint 6585 esetet jelent. Az értékelésben a holland társadalom öregedését és az orvosok növekvő hajlandóságát jelölték meg az esetszám emelkedésének lehetséges magyarázataként. Szakértők szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog. Az eutanáziát igénybe vevők legnagyobb csoportját, közel 90 százalékát a gyógyíthatatlan, végstádiumú rákbetegek, a szívbetegek, valamint a súlyos idegrendszeri betegségekben szenvedők alkották.

Először ítéltek el valakit a szexista verbális agressziót tiltó törvény alapján Belgiumban: egy brüsszeli bíróság 3000 eurós bírságot szabott ki egy férfira, amiért egy rendőrnőt szidalmazott olyan módon, hogy azzal megsértette őt női méltóságában. A Le Soir beszámolója szerint az elítélt verbális támadást intézett az őt a közlekedési szabályok megsértése miatt félreállító rendőrnő ellen, akit meg is fenyegetett. A bíróság megállapította, hogy a férfi a szexista megjegyzésekkel súlyosan megsértette a rendőrnő méltóságát. „Gyakran előfordul, hogy sértegetik vagy megfenyegetik a rendfenntartókat, de az nem szokványos, hogy kifejezetten a neme miatt támadnak egy rendőrnőt” – közölte Gilles Blondeau ügyészségi szóvivő.

Korai még optimistának lenni Phenjan tárgyalási hajlandóságával kapcsolatban – fogalmazott a dél-koreai pártok vezetőivel találkozva Mun Dzse In dél-koreai elnök. „Még csak a rajtvonalon állunk” – értékelte a helyzetet a dél-koreai államfő, aki azt is világossá tette, hogy semmi mást nem fogad el, csak Észak-Korea teljes nukleáris leszerelését. A dél-koreai elnök azt is kiemelte, hogy egyelőre nem lazítanak a Phenjannal szemben bevezetett szankciókon.  Kedden a dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy több mint egy évtized után ismét dél- és észak-koreai csúcstalálkozót fognak tartani. Emellett azt is tudatták, hogy a Phenjanban járt szöuli küldöttséget az észak-koreai vezetés arról tájékoztatta, hogy nem tart igényt atomfegyverekre, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és hajlandó tárgyalásokat kezdeni a leszerelésről, ha a biztonsága garantált.

Két neonáci csoport tizenegy tagját vette őrizetbe a görög rendőrség terrorelhárító egysége – közölték az illetékes athéni hatóságok. A terrorelhárítás Athénban és két vidéki városban tartott házkutatást. A razziák során robbanóanyagokra, fegyverekre, Molotov-koktélokra és szélsőjobboldali propagandaanyagokra bukkantak. Egy görög rendőrtiszt a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a csoport egy nagyobb robbantásos merényletre készülhetett. A görög média úgy értesült, hogy az őrizetbe vettek a Combat 18 nevű nemzetközi neonáci szervezet görögországi ágához, valamint egy másik helyi szélsőjobboldali csoportosuláshoz tartoztak. A Combat 18 a Németországban és más európai országokban betiltott neonáci Blood and Honour (Vér és Becsület) fegyveres ága. A görög terrorelhárítás által őrizetbe vett szélsőjobboldaliak állítólag több tucat támadást hajtottak végre baloldaliak által látogatott épületek és vendéglátó egységek ellen.

Kiterjedt embercsempész-hálózatra csaptak le a román hatóságok a romániai Temes és Arad megyében. Amint a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a honlapján közölte: a nemzetközi embercsempész-hálózat felgöngyölítésére közös nyomozócsoportot hozott létre a németországi bűnüldöző szervekkel. A 2017-ben szerveződött hálózat Törökországból juttatta Bulgárián, Szerbián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül Németországba az illegális bevándorlókat. A Szerbiából Romániába átcsempészett embereket temesvári panziókban helyezték el. A bevándorlók Romániában menedékjogért folyamodtak, majd – míg a román hatóságok a kérésük elbírálásán dolgoztak – Magyarországra csempészték őket.

Elkerülhetetlenül zavar fog keletkezni a kereskedelemben az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, amennyiben a szigetország valóban elhagyja a belső piacot és a vámuniót – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó uniós tárgyalási irányelvek tervezetét ismertetve. A dokumentumban, amelyet még el kell fogadniuk a bennmaradó tagállamoknak, leszögezték, hogy a huszonhetek a lehető legszorosabb viszonyt szeretnék kialakítani a jövőben az Egyesült Királysággal. Ugyanakkor – mint írták – számításba kell venni a brit kormány álláspontját, amely „korlátozza a jövőbeli kapcsolatok mélységét”. Tusk hangsúlyozta: a brit kiválást követően is szoros együttműködésre van szükség a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc, a kül- és biztonságpolitika, illetve a kutatás, az innováció, az oktatás és a kultúra terén. Emellett fontos, hogy elkerüljék a zavarokat a légi közlekedésben, ezért erről mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat – mondta.

A brit belügyminiszter szerint a hatóságoknak már van információjuk arról, hogy milyen anyag okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt kettős mérgezést. Hivatalosan továbbra sem megerősített, de a brit sajtóban tényként kezelt és a hatóságok által nem cáfolt értesülések szerint a Salisbury kórházában súlyos mérgezéses tünetekkel, válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal. Amber Rudd brit belügyminiszter elmondta: most már „többet lehet tudni” a mérgezést okozó anyag mibenlétéről, de erről majd a rendőrség ad részletesebb tájékoztatást.

Gazdaság:
Rendkívül jó teljesítményt tükröz az ipari termelés januári emelkedése, amiben a feldolgozóiparnak kiemelkedő szerepe van – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt. Pomázi Gyula a húzóágazatok közé sorolta a járműipart, a fémipart, a gépipart, az elektronikát, a gumiipart, vagy az élelmiszeripari-, orvostechnikai termékek gyártását. Hozzátette: az ipari beszállítói értékláncok fejlődése várható a következő időszakban, ami elősegíti az ipari termelés növekedését az egyes ágazatokban. Példaként említette az építőipart, és a hozzá kötődő építőanyag-ipar, vagy a betonacél gyártásának fejlődését.

 

Az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az NGM korábbi közlése szerint az idén januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere. A tárca azzal indokolta a deficit jelentős növekedését, hogy februárban folytatódott az uniós támogatások hazai megelőlegezése, illetve fellendült a Modern városok program projektjeinek kifizetése is.

Könnyű:

Kihátráltak a befektetők a Weinstein Co. tervezett megvásárlásából, mivel kiderült, hogy a produkciós cég az eddig ismerteken kívül több tízmillió dolláros adósságot halmozott fel. A Maria Contreras-Sweet és Ron Burkle vezette befektetőcsoport közleményben hozta nyilvánosságra, hogy olyan információ birtokába jutottak, amely lehetetlenné tette a vásárlást. Az információ tartalmát nem osztották meg, de a tervezett tranzakcióhoz közel álló források szerint a vásárlók megtudták, hogy a 225 millió dolláros (57 milliárd forintos) adósságon felül, amelyet átvállaltak volna, a Weinstein-cég a dokumentumok alapján további 64 millió dolláros tartozást is felhalmozott. A Weinstein Co. a társalapító Harvey Weinstein szexbotránya miatt a tönk szélére sodródott, a cég eladásával a bankcsődöt próbálták elkerülni.

Zsidó hagyomány ihlette nagy élményparkot terveznek a Negev-sivatagban lévő Dimóna szomszédságában – jelentette a Jediót Ahronót. Az amerikai befektetők 400 millió dollárt szánnak a Magic Kingdom (Varázsbirodalom) vidámparkra, amelyben várhatóan 2023-as felépítése után hullámvasút szállítja majd a gyermekeket a látnivalók között. A Mamsít régészeti park mellé, Dimóna határába tervezett 1000 holdas létesítmény Izrael legnagyobb vidámparkja lesz, s az orlandói Disney-parkot is felépítő amerikai ITEC vállalat készíti el.  Tizenhat, zsidó hagyomány által is ihletett látványossága lesz – mondta a parkról a lapnak Lea Malul, aki Roni Palmerrel nyolc külföldi, angol, amerikai és dél-afrikai üzletembert nyert meg az ötletnek. A Biblia szellemében lesz benne Jákob lajtorjája, és egy hullámvasút a zajos hétköznapoktól a békés szombatig tartó, zsidó hagyomány szerinti átmenetet fogja bemutatni. Két rabbi segítségével módosítják az amerikai Disney-figurákat zsidó-izraelivé.