Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szófiában

ELFOGADHATATLAN AZ EU ÚJ MIGRÁCIÓS JAVASLATA

 

Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval.

Orbán Viktor azt mondta, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, korábban ezret említettek. Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó – emelte ki.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd”JÓL LÁTHATÓ, HOGY EGY FELSŐ HATÁR NÉLKÜLI KVÓTÁRÓL VAN SZÓ”A kötelező kvótáról szóló vita ösztönzi a migrációt – hangsúlyozta, hozzátéve: a folyamat veszélyes a közbiztonságunkra, a jólétünkre és az európai keresztény kultúrára is. A miniszterelnök jelezte: saját javaslatot készítettek, amelynek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határok légmentes védelmét – jelentette ki Orbán Viktor, átadva a dokumentumot Bojko Boriszovnak.

Azt mondta, a magyar alkotmány világossá teszi: abban a kérdésben, hogy kik tartózkodhatnak és élhetnek Magyarországon, csak a magyar nép által megválasztott és felhatalmazott személyek, szervezetek dönthetnek.
Úgy fogalmazott: él a gyanúperrel, hogy Magyarországtól nyugatra sokan azt gondolják, a migráció végső soron jó és elkerülhetetlen.

Magyarország szerint azonban veszélyes, ezért döntöttek úgy, hogy elkészítik a saját javaslatukat. A csomagban módosító indítványok találhatóak.

Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is. A bolgár miniszterelnök nemcsak Bulgáriának fontos, hanem a magyaroknak szintúgy – fogalmazott.

Szavai szerint a határokat csak határozott, erős kezű vezetőkkel lehet megvédeni, akiknek világos, demokratikus felhatalmazásuk van, és akik nem félnek meghozni a szükséges döntéseket. Amikor kell, kerítést építenek, ahogyan Bojko Boriszov is tette. Orbán Viktor megjegyezte: látta a fizikai védvonalat, amelyről csak az elismerés hangján szólhat.

„MAGYARORSZÁG ÁLLÁSPONTJA TOVÁBBRA IS VÁLTOZATLAN. LÁTJUK, HOGY A VILÁG SOK RÉSZÉN NEHÉZ A HELYZET, DE SZERINTÜNK A SEGÍTSÉGET KELL ODAVINNI, ÉS NEM A BAJT IDEHOZNI”A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, európai szolidaritásra nem a migránsok szétosztásánál, hanem a határok védelménél van szükség. A javaslat minden schengeni tagállamtól azt követeli meg, hogy teljesítse a határvédelmi kötelezettségeit. Ha erre nem képes vagy nem hajlandó, bátran le kell vonni ennek konzekvenciáját. Ilyenkor „helyezzük egy országgal beljebb” a schengeni határvédelmet, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására.

Magyarország álláspontja továbbra is változatlan. Látjuk, hogy a világ sok részén nehéz a helyzet, de szerintünk a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni – jegyezte meg.

Orbán Viktor jelezte: gratulált kollégájának, hogy milyen hasznosan és ügyesen alakította a kapcsolatait Bulgária Törökországgal. Magyarország támogatja, hogy legyen megállapodás – mondta.

A határokat védeni kell, de megállapodásokat is kell kötni erről. A bolgár-török együttműködés mögött mindig ott lesz Magyarország is – jelentette ki.

Történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy egy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán Viktor szerint ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében. Emellett dönteni kell néhány nagy projektről is.

Nem elég ugyanis a Balkánt politikailag befogadni, „össze is kell építeni”. Ha nincsenek vasutak, gyorsvasutak, utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunknak erre van szüksége, ennek nyertese lehet Bulgária, Magyarország, Szerbia, Montenegró és a többi balkáni ország is – tette hozzá a kormányfő.

Bulgária tagja az uniónak, azonban nem tagja a schengeni övezetnek, pedig az kellene, hogy legyen. Bulgária és Magyarország között azonban több olyan állam is található, amely még az EU-nak sem tagja, pedig szeretne azzá válni, és az kellene, hogy legyen – vélekedett.

„SAJÁT JAVASLATOT KÉSZÍTETTEK, AMELYNEK AZ A LÉNYEGE, HOGY AZ EU VÉGRE NE AZ ELOSZTÁST, HANEM A HATÁRVÉDELMET HELYEZZE A GONDOLKODÁSA KÖZÉPPONTJÁBA.”Hozzátette: örömmel látja, hogy Bulgária vállalja a történelmi felelősséget, és kezébe veszi a kérdést.
Orbán Viktor sok sikert kívánt Bojko Boriszovnak a vállalkozáshoz, hozzátéve, hogy a bolgár kormányfő nagy fába vágta a fejszéjét, remélhetőleg sikerrel jár.

Azt mondta, hálás Bojko Boriszovnak, amiért fogadta őt. Gratulált neki, és közölte: úgy látja, jól megy az EU-elnökség, „ide jár fél Európa”. Kedden az osztrák kancellár érkezik Szófiába, ami felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik ma Bulgária az európai politikában.

Magyarország és Bulgária viszonya szívbéli, baráti, a kétoldalú kapcsolatokat illetően semmilyen konfliktus nem merül fel – hangsúlyozta. A két országnak van történelmi sorsközösségtudata, nagyon hasonló megpróbáltatásokat kellett kiállniuk mind a távolabbi múltban, mind a második világháborút követően.

Bár a politika az érdekek világa, Közép-Európában és a Balkánon ez „kicsit másképp van”, itt a szív, a barátság és a történelem is sokat nyom a latban – jelentette ki, hozzátéve: kifejezte Bojko Boriszovnak a magyar nép barátságát és elismerését.

Magyarország abban bizakodik, hogy egyre sűrűbbé válik a gazdasági és politikai kapcsolatok hálójának szövete Bulgáriával – hangoztatta. Mi is szeretnénk minél inkább részt venni Bulgária újraépülésében, és hívjuk a bolgár vállalkozókat, befektetőket, hogy jöjjenek Magyarországra, vegyenek részt Magyarország sikerében – emelte ki.