A 107. Kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő

Aktuális ügyek, illegális bevándorlás, fejlesztések, az oktatás támogatása

A 107. Kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt, hogy februárban dönthet a parlament a STOP Soros törvénycsomagról, mellette szóba kerültek még egyéb aktuális és fejlesztési ügyek is. A Kormányinfón a Heti Tv is feltette kérdéseit.

35.44 től 

video.kormany.hu/vod/20180118_korminfo_sajto_v.mp4?dl

 

Forrás: kormany.hu, heti.tv

 

A Heti Tv megkérdezte, mi a kormány terve az embercsempészekkel, illetve a bevándorlást szervezőkkel kapcsolatban.

Lázár János válaszában elmondta, az embercsempészet az a Büntető Törvénykönyv hatálya alá esik, ám ha valaki szervező, támogató, akár azzal is, hogy önkéntes munkát végez és ezzel veszélyezteti az ország határainak védelmét, az már nemzetbiztonsági kérdés, azaz vele szemben idegenrendészeti távolságtartás rendelhető el.

Ugyancsak szerette volna megtudni a Heti Tv, hogy a Genfi Egyezmény értelmében menekültstátuszt kapóknak lehetőségük lesz-e a családegyesítésre.

A miniszter megerősítette, kizárólag azokat a kötelezettségeket teljesíti Magyarország, amelyeket a nemzetközi szerződések írnak elő számára. Lázár János hozzátette, ezek a menekültek, mihelyst konszolidálódik az otthoni helyzet, úgy ők visszamennek.

Azt is szerette volna megtudni a Heti Tv, hogy hol tart a kormány azzal a határozattal, amelynek értelmében az üldözött keresztényeket támogatják a Közel-Keleten.

Lázár János elmondta, Magyarország az összes nemzetközi fórumon elmondja, túl kevés figyelmet kap a világban az a keresztényüldözés, ami most éppen a Közel-Keleten vagy Afrikában zajlik, erre nagyobb figyelmet kell fordítani. A miniszter hozzátette, vannak az Európai Unióban olyanok, akik ezzel nem értenek egyet, de az ENSZ-ben sem támogatja mindenki ezt a felvetést, mert úgy vélik, ez pozitív diszkrimináció. Sajnos ma Magyarország kisebbségben van a keresztény Európában azzal, hogy az üldözött keresztényeknek sokkal több segítséget kell adni.

A jeruzsálemi zarándokházzal kapcsolatban Lázár János azt mondta, a magyar kormány támogatna egy olyan elképzelést, amelyik Jeruzsálemben egy magyar zarándokhelyet létesítene. Ennek nem kormányzati szervezésben kell megvalósulnia – tette hozzá a miniszter. Jeruzsálem, mint Izrael Állam fővárosának az elismerése kapcsán azt erősítette meg Lázér János, a magyar kormány álláspontja egyértelmű, amely országok elismerték Jeruzsálemet, azok nem megbélyegezhetőek, a kormány tartja magát a hagyományos állásponthoz, amely kiegyensúlyozottságra törekszik a Közel-Keleten.

A Heti Tv többek között arra is kíváncsi volt, hogy miként állnak most a temetőfelújítások, valamint az épített örökségünk részének tekintett templomok rendbehozatala határon innen és túl.

Lázár János válaszában elmondta, a kormány határozott célja az összes magyar temető és templom felújítása, ez a következő 2018-22 közötti kormányzati ciklus egyik között kiemelt célja, hiszen egy településről sok mindent elmond, hogy milyen a temetője és a temploma. A temetők felújításokkal kapcsolatban Lázár János elmondta, vannak ma Magyarországon olyan közösségek, amelyek a történelmi bűnök matt nem képesek fenntartani a temetőiket, ezek a zsidó temetők. Most a kormányzat ezt a kérdést is igyekszik megoldani, a zsidó szervezetek közreműködésével.

A Kormányinfón elhangzott még:

Februárban dönthet a parlament a STOP Soros törvénycsomagról

Februárban dönthet az Országgyűlés az illegális bevándorlás elleni újabb, az ország biztonságának növelése érdekében szükséges törvénycsomagról – közölte Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a kormány fontosnak tartja, hogy az illegális migráció szervezésében, támogatásában részt vevő, külföldi forrásokban részesülő szervezetek átláthatóbban működjenek. Ezért kezdeményezi a regisztrációs kötelezettségüket, a külföldi támogatásaik után 25 százalékos illeték fizetését – amelynek összegét a határvédelemre költenék -, valamint a kitiltással azonos következményekkel járó idegenrendészeti távoltartás alkalmazásának lehetőségét.

Lázár János megjegyezte: mivel a törvény csak a jövőre nézve lépne hatályba, ezért kiváló alkalom lehet arra, hogy Soros György abbahagyja Közép-Európában az illegális migráció finanszírozását.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország tavaly csaknem 1300 embernek biztosított oltalmat. „Aki bajban van, annak segítünk” – hangoztatta.

Csökken a csok-ügyintézéssel kapcsolatos bürokrácia

A kormány megkönnyíti a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos ügyintézést – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János jelezte: a bürokratikus akadályok csökkentéséről két hét múlva dönt a kormány.

Megerősítette azt is: a kormány célja, hogy tíz éven belül ne legyen szüksége az országnak importáramra, s ehhez a földtulajdonosoknak engedélyt és kedvezményes hitelt biztosítanak kis teljesítményű napelemparkok létrehozásához.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány jóváhagyta a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait.

Lázár János ismertette: létrehoznak egy Andrássy Gyula emlékhelyet a Bem rakparton a Kiegyezés évfordulója alkalmából. Jelenleg az épületben egy I. kerületi kultúrház működik. Ugyanakkor megerősítette, hogy az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem megújítását is támogatnák, ahogy a Szegeden új, 16 tantermes katolikus általános iskola és gimnázium létesülését 2019-20 körül. A város egyetemének zeneművészeti szakközépiskolája is új helyet kaphat. A Don Bosco szalézi társasága Kazincbarcikán működtet egy romák felzárkóztatására is alkalmas szakiskolát, amit megint csak támogatna a kormány.