Budapesttől Jeruzsálemig

Budapesttől Jeruzsálemig

Masa Tamás, a Sabbathsong Klezmer Band vezetője az együttes izraeli fellépéséről, valamint a tervekről is beszélt.

Adva van egy nagyszerű magyar klezmer zenekar, ami viszont most először léptett fel Izraelben. Milyen élményeket szereztek?

Egyszerűen elmondhatatlan volt, lassan húsz éve vártunk erre a lehetőségre, hiszen jövőre ünnepeljük a kerek születésnapunkat, hogy visszaadhassuk azokat a dalokat, amit onnan kaptunk. Így tudtunk fellépni az izraeli Magyar Napokon. El tudom mondani, nagy sikerünk volt, a kétnapos rendezvényen összesen négy órát játszottunk közel tizenötezer ember előtt.  Érdekes volt, hogy több nyelven énekeltünk, a héber és a jiddis mellett orosz dalokat is vittünk.

A Sabbathsong is megemlékezett Szenes Hannáról, akit 1944. november 7-én végeztek ki Budapesten.

A Mensch Alapítvány szervezésében léptünk fel a múlt héten a Goldmark teremben egy olyan programmal, amit már tavaly összeállítottunk egy dombóvári megemlékezésre. Ezt újítottuk fel a Mensch Alapítvány felkérésére, itt Szenes Hanna naplóján, édesanyjával folytatott beszélgetésein keresztül mutatjuk be az életét, sorsát, a zenekar tagjai játszák, énekelik el a történetet, Garai Róbert színművész közreműködésével.

A Sabbathsong készül egy nagy dologra is.

Így igaz, Masa Anita, aki a feleségem is szólólemezének lesz a bemutató koncertje január 9-én a MOM-ban, olyan vendégművészekkel, mint Jávori Ferenc Fegya, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és Ökrös Oszkár, Beke Farkas Nándor. A koncert és a lemez mottója ez: Budapesttől Jeruzsálemig. A mostani izraeli fellépéseink alatt több ígéretet is kaptunk további fellépésekre, mégpedig a 100 Tagú Cigányzenekarral.

Ha valaki a januári koncertig is szeretné a Sabbathsong Klezmer Band muzsikáját hallgatni, hol teheti meg?

Szinte minden héten fellépünk a Spinoza Színházban, de lehet minket követni a közösségi médiában is, ahol szintén jelen vagyunk. Mellette készülünk a hanukkai koncertekre, fellépünk majd a nyugatinál is, de ott leszünk Debrecenben és a reményeink szerint Szegeden is.  Már készülünk a zenekar 20 éves jubileumára, ott a régi dalok mellett új szerzeményeket is hallhat a közönség.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter