A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:
Szilárdan őrizni kell a felismert igazságot és nyitottnak kell lenni az újra, ezt üzeni a reformáció – mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), ahol a jegybank alelnökével bemutatta a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmeket. Balog Zoltán a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnökeként az érmék szimbolikájára, illetve a reformáció értékeire utalva azt mondta: „a megnyílt kapuval a hit szabadságát, a könyvvel az anyanyelvű Biblia olvasását és a nemzeti anyanyelvű istentisztelet jelentőségét” mutatják be. Az MNB az emlékév alkalmából a hétfői hivatalos kibocsátási ünnepségen 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém érmeket adott ki az évforduló előtti napon.

Nemzetformáló és nemzetmegtartó erő volt a protestantizmus – mondta Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa. Szerinte a fentiekre jó példa az az időszak, amikor három részre szakadt az ország, vagy azok a történelmi személyek, akik a reformáció gondolkodásmódjával, lelkiségével formálták az eseményeket. Hozzátette, hogy a reformáció nélkül a magyar nyelv sem feltétlenül maradt volna fenn. Hafenscher Károly szólt arról is, sok száz esemény jelezte, hogy 2017 a reformáció emlékéve. A programok kiemelkedő mozzanata lesz a keddi rendezvény, amelyet a Papp László Sportarénában tartanak: az igehirdetés után beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, és sok kulturális programot is tartanak.

Nem jogerős ítéletében 300 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a férfit, akit holokauszttagadással vádoltak meg. A férfi még 2012-ben a XIV. kerületi 56-osok terén a „Horthy Miklós kormányzó becsületéért” címmel meghirdetett nyilvános demonstráción elmondott beszédében az összefüggő szövegkörnyezetből kiragadva, különböző idézeteket olvasott fel egy ismert műből, így próbálva igazolni, hogy nem volt holokauszt. A körülbelül 50-70 fős hallgatóság előtt emelt hangon többször ki is jelentette, hogy nem volt holokauszt. A kerületi ügyészség – a fentiek alapján – a férfit nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettével vádolta. A megismételt eljárásban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki és 300 óra közérdekű munkára ítélte.

Az európai adatvédelmi reform értelmében 2018 májusától új adatvédelmi rezsim lép életbe Magyarországon – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. A hivatal elnöke a NAIH 2016-os beszámolójáról szóló vitában elmondta: a tavaly elfogadott reform értelmében egy teljes egészében új adatvédelmi rezsim lép életbe 2018. május 25-étől, ami „szinte azt is jelenti”, hogy a nemzeti sajátosságok fő vonalaiban megszűnnek, és teljes egészében egységes adatvédelem lesz Európában. Kiemelte: megszűnik majd az a kúriai döntés alapján kialakult gyakorlat is, amely szerint a mikro-,kis- és középvállalkozások első ízben nem bírságolhatók. Egy kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a hatóság azonnal bírságolni fog, súlyán értékelik a jogsértéseket, de nem lehet kivételi szabály.

Mintegy négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást kapnak a karitatív szervezetek intézményeik fejlesztésére, felújítására és eszközbeszerzésre – közölte Soltész Miklós. Ismertette: a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt 650-650 millió forintot, a Baptista Szeretetszolgálat pedig 640 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán. Emellett a Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kapott 200-200 millió forint támogatást.

Egy hét múlva, november 6-án kezdődik meg a Szolnoki Törvényszéken a Kun-Mediátor-ügyként ismertté vált büntetőper, amelyben több mint kétszáz tanút hallgatnak meg és csaknem hatszáz nyomozati vallomást fognak felolvasni. Az üzletszerűen elkövetett csalássorozattal, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, sikkasztással és más bűncselekményekkel megvádolt karcagi D. Sándorné büntetőperében havi 4-5 tárgyalási napot terveznek, az elsőfokú ítélet 2018 őszén várható – tette hozzá. A vád szerint a Bróker Marcsinak is hívott nő a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként, az ügyfeleket tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt 767 embernek összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Külpolitika:

Az izraeli hadsereg felrobbantott egy, a Gázai övezetből Izrael területére átnyúló, félkész támadó alagutat. Az enklávé mellett felállították a rövid hatótávolságú rakéták ellen használatos vaskupolarendszer légvédelmi egységeit a még befejezetlen alagút izraeli szakaszának felrobbantása előtt. Ronen Manelis, az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az épülő föld alatti járat az enklávéban található Han Junisz felől a határ közelében lévő Kiszufim kibuc felé tartott. „Olyan technológiát használtunk, amely lehetővé tette megtalálását” – mondta a szóvivő. „Felkészültünk minden forgatókönyvre, de nem áll szándékunkban kiélezni a helyzetet” – tette hozzá.

Nagy-Britannia akkor tudna méltó módon megemlékezni a Balfour-nyilatkozat 100 évfordulójáról, ha elismerné a palesztin államot – mindezt a brit Munkáspárt egyik legbefolyásosabb képviselője mondta. Emily Thornberry, aki egyben a Munkáspárt árnyékkormányának a külügyminisztere arról is beszélt, hogy Nagy-Britanniának nem szabadna megünnepelnie a dokumentumot, mivel a mai napig nem létezik palesztin állam. Thornberry azt is mondta, hogy csak egy kétállami megoldás jöhet szóba a palesztin-izraeli békemegállapodás keretében. A politikus ismételten elítélte Izrael telepépítési politikáját a ciszjordániai területeken – derült ki a Times of Israel összeállításából.

A minimálbér újabb, 300 sékeles emeléséről döntött a Kneszet munka-és jólétügyi bizottsága. Decembertől 5300 sékel (400 000 Ft) lesz a legalacsonyabb munkabér a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára. Az elmúlt két és fél évben összesen 1000 sékellel nőtt a minimálbér. A szakszervezet hosszas tárgyalásokat folytatott a munkaadói szövetségekkel és a kormánnyal. A költségvetés számára mintegy félmilliárd sékeles többletkiadást jelent az emelés – írta a Globes. “Ez egy újabb lépés az izraeli társadalomban jelenlévő különbségek csökkentése és a munkavállalók támogatásának irányába. Sokáig csak beszéltek a minimálbér emeléséről, mi viszont tettünk is valamit.” – mondta Mose Káhlon gazdasági miniszter.

Mahmúd Abbász palesztin elnök csak Izrael létezését elismerő Hamász-politikust nevez ki a várhatóan létrejövő palesztin egységkormányba. A palesztin elnököt tizenkét volt baloldali izraeli kormánytag és képviselő, a Béke Parlamentje nevű szerveződés tagjai látogatták meg. A palesztin elnök megosztotta velük a Hamásszal történt kiegyezéssel kapcsolatos nézeteit, és hangsúlyozta, hogy csakis egy központi hatalmat és egy fegyveres erőt szeretne.

A Talmud első olasz fordításának tiszteletére a világ legnagyobb könyvtárában, az amerikai Kongresszus Könyvtárában tartottak ünnepséget, Washingtonban. A fordítás az olasz kormány és az olasz zsidó közösség együttműködésének eredménye – írta az israelnationalnews.com. Az ünnepségen mintegy száz ember vett részt, köztük Riccardo di Segni, Róma főrabbija, aki a főszerkesztői munkálatokat végezte, Menáchem Even-Jiszráel Steinsaltz rabbi, akinek édesapja, Ádin Steinsaltz rabbi modern héber fordítású Talmudja úttörő volt a maga idejében, valamint Clelia Piperno professzor, az olasz fordítási munka vezetője.

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. José Manuel Maza döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot. A kereseteket a spanyol központi büntető illetve a legfelsőbb bírósághoz nyújtják be.

További két halálos áldozata van a vasárnapi viharnak Németországban, egy embert pedig eltűntként tartottak nyilván hétfőn reggel a hatóságok. Elsüllyedt egy a jacht a Balti-tenger partja menti Peene-szorosban, egy 48 éves női utasa meghalt, egy 48 éves férfi eltűnt, egy 56 éves férfi pedig súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, majd kórházba szállítása után meghalt. Vasárnap esti adatok szerint öten meghaltak és több tucatnyian megsérültek a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő. Csehországban és Lengyelországban két-két, Németországban egy ember vesztette életét.

Emmanuel Macron francia államfő aláírta az új terrorelhárítási törvényt, amely átültetette az általános jogba a november 1-jén véget érő rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések egy részét. „A törvény október 31-én életbe lép” – mondta a köztársasági elnök a francia televíziók által élőben közvetített rövid beszédében. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Gérard Collomb belügyminiszter és Christophe Castaner kormányszóvivő. „Ennek a törvénynek köszönhetően úgy ér véget november 1-jével a rendkívüli állapot, hogy állampolgáraink biztonságát teljes mértékben szavatoljuk” – mondta az államfő.

Vádat emelnek Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és annak volt üzlettársa, Rick Gates ellen annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet Robert Mueller különleges ügyész folytat Oroszországnak a tavalyi amerikai választási folyamatba való beavatkozásáról. Amerikai sajtójelentések szerint Manafort és Gates ellen az Egyesült Államok elleni összeesküvés, pénzmosás és adócsalás miatt emelnek vádat. Amerikai televíziós csatornák helyszíni tudósításai és videófelvételei arról tanúskodnak, hogy a 68 éves Paul Manafort helyi idő szerint a reggeli órákban ügyvédje kíséretében meg is jelent a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) washingtoni székházában.

Észak-Koreának már olyan rakétái vannak, amelyek képesek elérni Európa területét, tehát az európai NATO-szövetségesek is veszélyben vannak – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ázsiai útja során. Úgy véljük, hogy Európa is az észak-koreai rakéták hatótávján belül van, a NATO-szövetségeseink is veszélyben vannak” – mondta a főtitkár egy japán lapnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a katonai szövetség fennállása során mindig megvédte tagjait a ballisztikus rakéták általi fenyegetettségtől, ám a jelenlegi helyzetben főként békés, diplomáciai úton kívánják megoldani a konfliktust.

Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között – jelentette a La Republica olasz napilap. Az újság szerint a vatikáni közvetítői szerepet arra a november 10-11-i, az atomleszereléssel foglalkozó vatikáni nemzetközi találkozóra időzítik. A konferenciára az összes érdekelt fél meghívást kapott. A jelenlegi információk szerint az Egyesült Államok, Dél-Korea, Oroszország magas külügyminisztériumi szinten képviselteti magát. A találkozón felszólal a Hirosimában ledobott atombomba egyik utolsó túlélője is.

Holtan találták 79 éves, nyugdíjas Mirella Ansalonit Olaszországban, akit a gyanú szerint három marokkói fiatal gyilkolt meg – írta az Ilgiornale című olasz lap. A nyomozás eddigi adatai szerint a három bevándorló üvegeket tört szét az idős asszony fején, aki olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy meghalt. A rendőrség mindhárom migránst letartóztatta, akik ellen betörés, gyilkosság és rablási kísérlet miatt indítottak nyomozást. A banda vezetője egy 19 éves marokkói, aki nem messze élt az áldozattól. A gyilkosság napján bekopogtattak a nőhöz, hogy egy pohár vizet kérjenek. Miután Ansaloni beengedte őket, az idős asszonyt a földre lökték, majd üvegekkel támadták meg.

Több mint félmillió embert kellett evakuálni Oroszország 52 településén névtelen telefonálók által bejelentett hamis bombariadók miatt októberben – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tárca szerint a bejelentők az elmúlt hónap folyamán több mint 1300 objektum felrobbantásával fenyegetőztek. Pokolgépet a hatóságok egyetlen helyszínen sem találtak.  A RIA Novosztyi hírügynökség biztonsági szolgálati forrásra hivatkozva október 10-én azt írta, hogy az akkor éppen egy hónapja tartó, szándékosan félrevezető bombariadó-hullám kezdete óta 170 orosz településen 2460 objektumból több mint 1 millió 40 ezer ember kellett evakuálni.

Gazdaság:
Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemével – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, a gyár avatóján. A kormányfő ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az üzemátadást, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg Tiszapüspökiben. miniszterelnök beszédében azt is megköszönte a Kall Ingredients Kft.-nek, hogy „egy ilyen remek eseménnyel ünnepelhetjük az uniós cukorkvóta kimúlását”.

A kormány célja az, hogy egyre több munkát bíz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK), és azt javasolja a törvényhozásnak, hogy számos ügyben az agrárkamara legyen a magyar agrárium fontos szereplője – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezt a kormányzati szándékot támasztja alá, hogy két projekt megvalósítására a kormány összesen 9 milliárd forint támogatást ad az agrárkamarának. Így tovább bővül a kamara feladatainak köre a következő hét évben egy nagy szakmai tájékoztatási programot kell végrehajtania 7,2 milliárd forint értékben. Emellett 1,8 milliárd forintért, az ország nagy részét lefedő jégkár-védelmi, jégelhárító védelmi rendszert épít ki az agrárkamara.

A Mol Nyrt. nyitott arra, hogy eladja részesedését a horvát olajipari vállalatban, addig viszont továbbra is a legjobb tudása szerint működteti az INA-t – közölte Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója. Felidézte: a vállalat igazgatótanácsa 2013-ban kinyilvánította, hogy az INA vagy piacgazdasági alapokon működik, vagy pedig kivásárolják a magyar részesedést. Hozzátette, hogy a folyamat azóta is tart, a Mol nyitott a tárgyalásra, „nagy türelemmel és tisztelettel” várják a horvát fél ajánlatát. Legutóbb Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak nyilatkozott arról, hogy a Mol részesedését az orosz vállalat veheti át az INA-ban, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keres.

Sport:
A belga Georges Leekens lesz a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A 68 éves szakember játékosként ötször nyert belga bajnoki címet, volt belga kupagyőztes, tagja volt hazája válogatottjának. Edzőként Belgiumban klubcsapataival nyert bajnokságot és kupát is. Kétszer volt a belga válogatott szövetségi kapitánya. Legutóbb az algériai válogatottat irányította. Ahogy azt már korábban bejelentették, a következő két barátságos mérkőzésen, a Luxemburg elleni idegenbelin (november 9.), valamint a Costa Rica elleni hazain (november 14.) ideiglenes megbízatással Szélesi Zoltán irányítja majd a nemzeti csapatot, Leekens ez után veszi át az irányítást.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a nemzetközi szövetség (IAAF) Budapesten tartózkodó elnökének, Sebastian Coe-nak a jelenlétében bejelentette: Magyarország pályázhat a 2023-as szabadtéri világbajnokság rendezési jogára. Gyulai Miklós úgy fogalmazott, az elmúlt több mint száz évben a magyar atlétika volt nagyon jó és nagyon rossz helyen is, ám 2012 óta a kiemelt kormányzati támogatásnak köszönhetően ismét rá tudott lépni arra az útra, amely oda vezetheti a sportágat a magyar sporttérképen, ahova tartozik. „Ennek fontos lépése a mai bejelentés: ha a feltételek és a helyzet megfelelő lesz, a MASZ megpályázza a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság rendezését” – jelentette be.

Könnyű:
Mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá az október 1-jei Las Vegas-i lövöldözés elkövetőjének, Stephen Paddocknak az agyát a kaliforniai Stanford Egyetemen, ám bármit is találnak a kutatók – ha egyáltalán találnak valamit -, az eredményeik valószínűleg nem adnak választ arra a kérdésre, hogy mi vitte rá a férfit az 59 halálos áldozatot követelő tömegmészárlásra. A Las Vegas-i hatóságok szerint a 64 éves merénylő agyát egy sor különböző vizsgálatnak fogják alávetni a következő hónapokban, hogy fényt derítsenek bármilyen esetleges neurológiai problémára. Mint hozzátették, a Paddock boncolásakor végzett szemrevételezéses vizsgálat során semmilyen rendellenességet nem találtak a férfi agyában, amely hamarosan megérkezik a kaliforniai intézménybe. A The New York Times című lap értesülései szerint a Stanford Egyetem kutatói azt az instrukciót kapták, hogy pénzt nem kímélve derítsék ki, volt-e Paddocknak valamilyen egészségi problémája, úgy mint agyi érkatasztrófája, véredényeket érintő betegsége, tumora, epilepsziája, szklerózis multiplexe, degeneratív rendellenessége, érte-e bármilyen fizikai trauma vagy kapott-e valamilyen fertőzést.