A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:
Magyarország nem sikersziget, hanem Közép-Európa része, amelynek országai együtt emelkednek fel – mondta Orbán Viktor kormányfő a Bridgestone 85 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásának átadásán a Tatabányai Ipari Parkban. A miniszterelnök hozzátette, kiemelkedő a négy visegrádi ország gazdasági növekedése. Ha országaink teljesítőképességét nem számoljuk, az Európai Unióban szinte nincs növekedés. Európa legbiztonságosabb és leggyorsabban fejlődő térsége Közép-Európa – fogalmazott. Orbán Viktor elmondta: a japánok az eredeti üzem mellé 85 milliárd forintért az eredetinél kétszer nagyobb gyárat építettek, amelynek révén 500 új munkahely jött létre.

Nem akar közös miniszterelnök-jelöltet és listát az MSZP-vel a Demokratikus Koalíció – írja az ATV, aki az exminiszterelnökkel készített interjút. A csatorna riportere arról kérdezte Gyurcsányt, hogy mit szól ahhoz, hogy Bárándy Gergely MSZP-s képviselő azt nyilatkozta, Orbán annyira lepusztítja a jogállamot, hogy a baloldalnak muszáj összefognia. Bárándy azt is mondta, ki kell alakulnia egy baloldali váltópártnak, „mindegy, hogy azt MSZP-nek hívják, vagy máshogy”. Gyurcsány erre válaszolva azt prognosztizálja, hogy – ahogy a jobboldalon is – a baloldalon is előbb-utóbb kialalkulhat egy egységesülési folyamat. Ám „ez nem egy 2018-as választások előtti program…ez a jövőről szól” – mondta az exminiszterelnök.

Bocsánatot kért Marton László. A rendező közölte: most megértette, hogy vannak, akik úgy gondolják, oly módon közeledett hozzájuk, vagy olyat cselekedett, amivel megsértette őket. Október 14-én robbant ki a botrány, amikor Sárosdi Lilla színésznő kiállt a nyilvánosság elé, hogy elmondja, 20 évvel ezelőtt egy még ma is aktív, ismert rendező zaklatta szexuálisan. Bejelentését követően először kettő, majd újabb hét áldozat jelentkezett, akik szintén arról számoltak be, hogy a rendező zaklatta őket. Időközben elhatárolódtak Martontól Molnár Ferenc dédunokái is, mivel a rendező jegyzi a Vígszínházban nagy sikerrel futó A Pál utcai fiúk című darabot. Ezt követően ügyvédje tanácsára vélhetően eláll a pertől Marton.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is teljesíthetőnek nevezte a 40 százalékos reálbéremelkedés elérését 2022-ig. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a bérek növekedése mellett az országon belüli mobilitást támogató munkásszállás-építési programokról, a külföldön munkát vállalók támogatásáról és hazatérésük segítéséről, valamint más, például a szakszervezeti reprezentativitást érintő, illetve a munkabéke fenntartását segítő lépésekről egyeztettek.  Fónagy János többek közt arról beszélt: érdemes intézményesíteni a munkavállalói oldalt a közszolgáltató vállalatok esetében. Szólt arról a hároméves bérmegállapodásról is, amelynek eredményeképp az érintett vállalatok munkavállalói 30 százalékos béremelésre számíthatnak.

Felkészült a hajléktalanellátás rendszere a télre, a november 1-jével kezdődő úgynevezett krízisidőszakra. A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy most, október végén el tudjuk mondani: a felkészülés eredményeként senki nem kényszerül majd arra, hogy a hidegben közterületen éjszakázzon – mondta Czibere Károly. Közölte, a felkészülés egyik elemeként bővítették a kapacitásokat: országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500-zal növelik.

Egymillióan már kérvényezték a magyar állampolgárságot, s hamarosan sor kerülhet az egymilliomodik új állampolgár eskütételére is – közölte a nemzetpolitikai államtitkár. Potápi Árpád János arról is beszélt, a magyar kormány az ott élők közül minden társadalmi rétegnek igyekszik segíteni.  Potápi Árpád János kitért arra, hogy Kárpátalján idén több mint tízezer gyermek vesz részt a gyermekétkeztetési programban, amelyre 200 millió forintot fordít a magyar kormány.

Az Egészséges Budapest Program részeként átalakul a főváros ellátási lánca, amelynek egyik központi eleme lesz az észak-pesti régiót ellátó Honvédkórház – mondta a Magyar Hírlapnak Tamás Róbert dandártábornok, az intézmény orvosigazgatója. Az átszervezés lényege az, hogy a kijelölt centrumkórházak mindegyikében mind a harminchét orvosszakma helyet kapjon. Ahhoz, hogy a Honvédkórházban az ellátási paletta komplett legyen, ki kell alakítani egyebek mellett onkológiai és sugárterápiás részleget, le kell fedni a kardiológia és a szívsebészet teljes repertoárját, az idegsebészetet és a neurointervenciót, azaz a stroke ellátásának egész spektrumát. Ezekhez kell majd csatlakoznia a transzplantációs részlegnek – közölte a tábornok.

Két év alatt a felére csökkent az állami hivatalok és háttérintézmények száma, a folyamat november elsején a nyugdíjfolyósító beolvasztásával fejeződik be. A 46 szervezet megszüntetésével nagyjából hétmilliárd forintot spórol meg a közkassza, a hatósági díjak eltörlésével pedig milliárdokat takarított meg a lakosság – írta a Magyar Idők. Kevesebb mint egy hét múlva befejeződik az a kormányzati intézkedéssorozat, amely az állami bürokrácia csökkentését tűzte ki célul. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a lapnak elmondta, hogy a legutolsó és egyben talán legnagyobb jelentőségű átszervezés jövő szerdán ér a végére, november elsején ugyanis az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvad a Magyar Államkincstárba – mondta Kovács Zoltán.

Külpolitika:
Izraelbe látogat december végén Mike Pence, amerikai alelnök Donald Trump kérésére – írta a Times of Israel. A politikus a hanuka idején látogat el a közel-keleti országba, ahol az esetleges békemegállapodásról tárgyal majd Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és a Palesztin Hatóság vezetőjével is. A portál értesülése szerint Pence beszélni fog az Egyesült Államok Irán politikájáról is, valamint részletesen tájékozódik majd Izrael űrprogramjáról is. Pence Izrael után várhatóan Egyiptomba is ellátogat majd, ahol a kopt keresztény kisebbség helyzetéről is egyeztet majd.

A megkérdezettek 33 százaléka szerint Benjamin Netanjahu kormányfő a legalkalmasabb a miniszterelnöki posztra – derült ki a Panles Politics legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint 16 százalék szerint Yair Lapid, az ellenzéki Yesh Atid lenne a legalkalmasabb a kormányfői posztra, míg 13 százalék szerint Avi Gabbay, a szintén ellenzéki Munkapárt elnöke. Ha most lennének a választások a legtöbb mandátumot a kormánypárti Likud szerezné, 25 képviselőjük lenne a Knesszetben. A szintén kormánypárti Zsidó Otthon 13, Egyesült Tóra Júdaizmus 7, a Yisrael Beiteinu és a Kulanu hat-hat, a Shas négy mandátumot szerezne. Így a kormánypártoknak éppen meglenne a többsége a 120 fős Knesszetben. Az ellenzéki Yesh Atid 22,míg a Cionista Unió 20 parlamenti helyet szerezne.

Az ENSZ emberi jogi tanácsának a feketelistájára került többek között a HP és a Motorola nevű multinacionális cég is, mivel az ezek a vállalatok termelő tevékenységet is folytatnak Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Zeid Ra’ad Al Hussein, az emberi jogi tanács vezetője szerint ezek a cégek azért kerültek a listára, mivel az érintett területeket szerinte Izrael jogtalanul foglalta el. A Times of Israel cikke szerint az érintett cégek pert fontolgatnak a tanács ellen, mivel véleményük szerint egyértelmű politikai motiváció áll a feketelistára helyezés mögött, mivel más cégek, akik szintén Ciszjordániában működnek, nem kerültek föl a listára. Tzipi Hotovely, izraeli külügyminiszter helyettes szerint a feketelista egyértelműen bebizonyította, hogy az emberi jogi tanács teljesen elfogult a zsidó állammal szemben.

Izrael katonai akcióval is hajlandó megakadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson – jelentette ki Jiszráel Kac, az izraeli hírszerző szolgálatok minisztere Tokióban, ahol japán kormányzati támogatást igyekezett szerezni Donald Trump amerikai elnök szigorúbb Irán-politikájához. „Ha a Trump elnök vezette nemzetközi erőfeszítések nem tudják megakadályozni Iránt nukleáris céljainak elérésében, akkor Izrael egyedül is hajlandó lesz katonai akciókat végrehajtani. Változtatni lehetne a megállapodáson, hogy (az irániak) soha ne legyenek képesek atomfegyver birtokába jutni” – jelentette ki Kac.  Izrael már hajtott végre önálló katonai akciókat legjelentősebb szövetségese, az Egyesült Államok beleegyezése nélkül, például 2007-ben egy feltételezett szíriai atomreaktor ellen, valamint 1981-ben Irakban. Egy Irán elleni csapás azonban nagyon kockázatos volna, mert Irán válaszcsapást hajthatna végre, másrészt nagyon megrendülnének a pénzpiacok – írta a Reuters hírügynökség.

A Manchesteri Zsidó Múzeum 2,9 millió fontos (nagyjából 1 milliárd forintos) támogatást kap a hagyományosan közcélokat szolgáló nemzeti lottóalapból. A teljes fejlesztés 5 millió fontot tesz majd ki, melynek során megduplázzák az intézmény nagyságát. Új bemutatóterek, oktatást szolgáló helyiségek, boltok és kávézó lesz a kibővített, történelmi épületben – olvasható a Jewish Heritage cikkében. A zsinagógát is magában foglaló épületegyüttes egészét felújítják a bővítéssel párhuzamosan, a terveket a város önkormányzata is jóváhagyta, a teljes projekt várhatóan 2020-ra készül el.

Az osztrák fővárosban különleges installációt állítottak a Herminengassén összegyűjtött áldozatok emlékére. Metróállomáson állított fel installációt a bécsi Wiener Linien nevű közlekedési vállalat azok emlékére, akiket 75 évvel ezelőtt zsidó származásuk miatt a Herminengasse nevű utca területén tartottak fogva – írta a Jewish Telegraphic Agency.  A történészek szerint a holokauszt során több száz embert kínoztak a Herminengasse közelében lévő épületekben, ahonnan több mint 40 000 főt az aspangbanhofi vonatállomásra szállítottak, majd haláltáborokba küldték őket. A helyszínhez legközelebbi állomás falán fekete vonalakkal mutatják be azokat az áldozatokat, akiket sikerült azonosítaniuk a történészeknek.

Exkluzív interjút készített a CNN Phenjanban Ri Yong Pil észak-koreai tisztségviselővel, aki figyelmeztetett – vegyék komolyan a külügyminiszter szavait, mert Észak-Korea „mindig tettekre váltotta szavait”. Ri Yong Ho külügyminiszter múlt hónapban az ENSZ közgyűlésén tett látogatásán kijelenetette, Észak-Korea hidrogénbombát tesztelhet a Csendes-Óceán felett. Mindezt azután pár órával mondta, miután Donald Trump elnök figyelmeztetett, „porig rombolja” Észak-Koreát. Ri Yong Pil a CNN-nek elmondta továbbá: „A külügyminiszter nagyon is tisztában van a legfelsőbb vezetőnk szándékaival, szóval a szavait érdemes lesz komolyan venniük”.

Gyökeresen új világrend kezd kialakulni, a nyugati országok ezért nem találják a megfelelő válaszokat a kihívásokra, a migrációs válságra, az iszlamisták akcióira – derült ki az Eötvös Csoport Az iszlám és a nyugati kultúra című rendezvényén. Jany János orientalista, jogtörténész szerint több száz éves viszonyrendszerek alakulnak át egyik napról a másikra. „Valójában a történelem az elmúlt ötszáz évben arról szólt, hogy Európához kellett a többieknek viszonyulniuk.” Ez most egy csapásra megváltozott, Európának kell viszonyulnia a változásokhoz, amire viszont precedens, történelmi hagyomány nincs, így egymástól merőben különböző, zsigeri válaszok születnek. „Ugyanazt a hármasságot mutatja nagyjából az európai válaszcsoport, amit ötszáz évig a nem európaiak adta az európaiaknak. Van az orbáni rendszer teljes elutasítás felé menő válasza, van az Angela Merkel-féle abszolút befogadásos és a szintén Németországban megjelenő válasz, amelyet a liberális párt elnöke mondott, kiosztva a merkeli politikát: a menekülteket befogadni rendben van, de több millió migránst befogadni azt nincs rendben.”

A nemrég megválasztott jobboldali norvég kormány hozzálátott a migráció ellenőrzött keretek közé szorítására vonatkozó választási ígéretének a megvalósításához. A norvég ellenzék viszont aggódik, mert szerintük a szigorítások miatt sérülhetnek a migránsok emberi jogai. A migránsok központi elhelyezésével gyorsítana a norvégiai menedékjogi eljárásokon Sylvi Listhaug bevándorlási miniszter – jelentette az Aftenposten című napilap. A tárcavezető tervei szerint a skandináv országba érkező menedékkérőket a fővárostól délre fekvő Rade városában szállásolnák el. Ezt követően három héten belül 80 százalékuk ügyében már döntés is születne arról, hogy maradhatnak-e Norvégiában vagy sem. Ellenzéki képviselők a parlamentben azt kifogásolták, hogy a miniszter terveinek megvalósításával sérülne a menekültek jogbiztonsága. A Szocialista Baloldali Párt politikusai szerint az elutasító döntés ellen fellebbezőknek lehetőséget kell adni, hogy a végső döntésig az országban maradhassanak.

Egyelőre nem történt előrelépés azokon a kormányalakítást célzó konzultációkon, amelyeket a hétvégi képviselőházi választásokon győztes elitellenes ANO mozgalom  kezdett a parlamentbe jutott további nyolc párttal és mozgalommal. „Nem jutottunk előbbre, de még minden lehetőség nyitott” – nyilatkozta Andrej Babis az ANO elnöke. Hozzátette: a csütörtökön kezdődő második körben pártja már nem kíván találkozni a jobboldali TOP 09, illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártok képviselőivel, amelyek szerinte „egészen ellenségesen viszonyulnak” az ANO-hoz. A tárgyalások első körében csak a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom jelezte, hogy hajlandó lenne koalícióra lépni Babis mozgalmával. A cseh sajtó az SPD-t szélsőségesnek minősíti. Babis ismételten kijelentette, hogy az SPD-vel a kommunistákkal (KSČM) nem akar kormánykoalíciót. A Babis vezette ANO 78 mandátummal, míg az SPD 22 mandátummal rendelkezik a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban. A többi párt elutasította a kormánykoalíciót az ANO-val.

Közös nyilatkozatot írt alá a lengyel és az ukrán oktatási miniszter, melynek értelmében kölcsönösen biztosítják az anyanyelvi oktatás lehetőségét egymás nemzeti kisebbségei számára – jelentette be Anna Zalewska lengyel oktatásügyi miniszter. A dokumentumban Ukrajna megerősítette, hogy a korábban kötött kétoldalú szerződések szerint továbbra is biztosítja a feltételeket a területén élő lengyel kisebbségnek az anyanyelv oktatásához, valamint az anyanyelven való tanuláshoz. A nyilatkozat az óvodai, az általános és a középiskolai képzést is említi ebben az összefüggésben.

A spanyol kormány intézkedései miatt Katalóniának nem maradt más választása, mint hogy kikiáltsa a függetlenséget – mondta Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes az Independentnek. Junqueras leszögezte: a következő hónapokban pártjával és a többi szeparatista párttal együtt „egy köztársaság felépítésén fogunk dolgozni”, mert erre felhatalmazást kaptak az októberi függetlenségi népszavazáson. Az elnökhelyettes szigorúan saját pártja, a Republikánus Baloldali Párt nevében beszélt, amely a katalán kormánykoalíciónak csak az egyik tagja. Maga az elnök, Carles Puigdemont egyelőre várakozó állásponton van, és elhalasztotta a függetlenség kikiáltását – ezzel próbálja a Madriddal való tárgyalásokat elősegíteni.

Donald Trump amerikai elnök „szégyennek” nevezte, hogy a tavalyi elnökválasztási kampányban fő ellenfele, Hillary Clinton stábja és a Demokrata Párt vezetői terhelő adatokat próbáltak gyűjtetni róla egy céggel, és ezért fizettek is. Az elnök a Fox televíziónak adott interjújában emlékeztetett rá, hogy Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje korábban tagadta, hogy ő vagy kampányának munkatársai tudtak volna a lejárató dossziéról. „Egyszeriben azonban rájöttek, hogy mégis tudnak róla, és milyen fura, kiderült, hatmillió dollárt is fizettek érte” – fogalmazott.

A venezuelai demokratikus ellenzéknek ítélte oda az Európai Parlament (EP) a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat. Az elismerésre az EP néppárti és liberális frakciója jelölte közösen a venezuelai demokratikus ellenzéket és az ottani politikai bebörtönzötteket, akiket több, házi őrizetben vagy börtönben lévő ellenzéki politikus, köztük Leopoldo López, Antonio Ledezma és Yon Goicoechea képvisel. Az 50 ezer euróval járó díjat az uniós parlament decemberi plenáris ülésén adják át.

Az egyesült államokbeli Los Angelesben gyermekpornó vádjával letartóztatták a hó eleji Las Vegas-i tömegmészárlást elkövető Stephen Paddock egyik testvérét. Bruce Paddockot Los Angeles egyik elfekvőintézetében tartóztatták le, a Los Angeles Times tudósítása szerint tolókocsiban vitték el a rendőrök. Az 58 éves férfinál több mint hatszáz gyermekpornó-képet találtak, s megindult a vizsgálat, hogy vajon volt-e köze kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekhez is. A Los Angeles-i rendőrkapitányság közzétette Paddock fotóját, és kérte, hogy az esetleges áldozatok vagy azok, akik áldozatokról tudnak, okvetlenül jelentkezzenek.

Gazdaság:
A kedvező gazdasági folyamatoknak és a kormány intézkedéseinek köszönhetően 741 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010 óta, a versenyszektor 560-570 ezerrel növelte a munkahelyek számát – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adataira reagálva. A KSH szerint a július-szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 451 ezer volt, 60 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel 189 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent.

A miniszter kiemelte, az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság folyamatosan nő, a hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program emellett újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak, tovább ösztönözve a foglalkoztatást. Mint fogalmazott, idén egy olyan gazdasági környezet vált valóra, amely lehetővé tette, hogy 2018. január 1-jétől 2 helyett 2,5 százalékkal csökkentsék a szociális hozzájárulási adó mértékét. Emellett folytatódik a bérek növelése, a minimálbér összege 8 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 12 százalékkal emelkedik.

Bár a harmadik negyedévben történelmi csúcsra emelkedett a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség további csökkenésére számítanak piaci elemzők. Horváth András, a Takarékbank elemzője arra számít, hogy foglalkoztatottak száma idén már nem éri el a 4,5 milliót, erre 2018 nyaráig várni kell, a munkanélküliség csökkenése azonban folytatódik: idén a nyár végére 4 százalékra csökkenhetett a ráta, míg éves átlagban 4,2 százalék lehet ez a szám, 2018-ban pedig 3,8 százalékig süllyed a munkanélküliség. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is folytatódhat jövőre a munkanélküliségi ráta lassú csökkenése. A feszes munkaerőpiac segíthet abban, hogy a reálbér növekedési üteme fennmaradjon 2018-ban is, ami a GDP növekedését erősítheti a növekvő keresleten keresztül.

Sport:

Az OTP Bank Ligában éllovas Videoton az NB II-es Váccal csap össze a labdarúgó Magyar Kupa nyolcadik fordulójában. A sorsolás eredményeként a bajnok Budapest Honvéd a harmadosztályú Gyöngyössel mérkőzik meg, míg a kupacímvédő Ferencvárost búcsúztató Kisvárdának újabb élvonalbeli csapat, a Puskás Akadémia jutott. Élvonalbeli csapatok még a nyolcadik körben sem kerülhettek össze. A nyolcaddöntőbe jutásért sorra kerülő párharcok egy mérkőzésen dőlnek el, a hivatalos játéknap november 29-e.

Könnyű:

Jane Hainingről, a skót származású embermentőről, a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjéről nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központban. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Jane Haining nem készült sem hősnek, sem mártírnak, de életét a „segítő szeretet hatotta át”.  Magyarország 1944-es német megszállása után nem engedelmeskedett az utasításnak, nem tért vissza hazájába, mert kötelességének tekintette, hogy a válságos pillanatokban a rábízottak mellett legyen. „A hangos gyűlöletorkán közepette a csendes, de annál bátrabb, aktívan segítő kisebbséghez tartozott: embermentő volt” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete elmondta, skót származása miatt különös örömmel tölti el ez a kiállítás, hiszen Jane Haining az egyetlen skót embermentő, és egyike annak a kevés holokauszt-hősnek, akikre Nagy-Britannia büszke lehet. Rámutatott: Jane Haining a vallásszabadság megtestesítője, hiszen a skót egyház misszionáriusaként jött a katolikus Magyarországra, ahol zsidókat mentett.