A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:
Kezdeményezte a Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfájának 27-ről öt százalékra csökkentését két fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt és Tapolczai Gergely. Nyitrai Zsolt jelentette be, hogy a látássérült embereknek fontos áfacsökkentésért módosító javaslatot nyújtottak be Tapolczai Gergellyel az áfatörvényhez. Azt mondta, az áfacsökkentés 2018. január 1-jétől lépne hatályba, hozzátéve, az áfacsökkentés jelentős segítséget nyújthat a vak és gyengén látó embereknek, akik ezeket az eszközöket használják. Nyitrai Zsolt felidézte: Magyarországon 86 ezer ember vak, illetve gyengénlátó. A vakok száma több mint 9 ezer, több mint 73 ezren gyengén vagy alig látnak, és több mint 3 ezer siketvak él az országban.

Kiálltak a nyugat-balkáni országok európai integrációja mellett a visegrádi csoport államfői. A cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák vezetők szekszárdi tanácskozása után a magyar köztársasági elnök hangsúlyozta: fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját, mert ez segítheti a számos kihívás által veszélyeztetett régió biztonságát. Áder János kijelentette: általánosabbá kellene tenni azt a szemléletet, hogy amit eddig hulladéknak tekintettünk, az sokkal inkább nyersanyagforrás legyen.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fidesz a Czeglédy-ügyben érintett diákok kárrendezésével kapcsolatban – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Bóna Zoltán közölte, a javaslatról csütörtökön tárgyal az Országgyűlés. A fideszes politikus azt mondta: “a gyanú szerint Czeglédy Csaba és bűnszervezete több mint hárommilliárdos költségvetési csalást követett el, és több száz diákot lopott meg” azáltal, hogy az elvégzett munkájuk után járó bért nem kapták meg. Bóna Zoltán emlékeztetett arra, hogy korábban a diákok képviselői a kormány és a parlament segítségét kérték. A kormánypártok úgy látják, hogy a parlamentnek és a kormánynak lépnie kell, és gondoskodnia kell a diákok kártalanításáról – mondta.

A miniszterelnök szerint a kormány intézkedéseivel 2010 óta több mint háromezer milliárd forint maradt a magyar családoknál. Orbán Viktor a Figyelő Top200 díjátadó gálán kijelentette: a kabinet az elmúlt időszakban megfékezte az inflációt, és folyamatosan csökkentette az adókat. A kormányfő jó döntésnek nevezte a segélyalapú helyett a munka alapú gazdaság kialakítását. Hozzátette: sikerült érdekelté tenni a külföldi tőkét az ország sikerében is.

A kormány Facebook-videóban hívja fel a figyelmet a Terror Házánál rendezendő október 23-i ünnepségre, a 15 órakor kezdődő rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. „Szeretnénk, ha minél többen emlékeznénk közösen 1956 hőseire, és arra, hogy sokan életüket adták mostani szabadságunkért” – hangsúlyozta Dömötör Csaba. Az ’56-os forradalom nem először bizonyította a magyar történelemben, hogy a magyar a szabadság népe, és mindig megküzd az igazáért, még akkor is, ha ez nem mindig a legkényelmesebb út, és mindig sok vitával jár – tette hozzá az államtitkár.

A paksi atomerőmű bővítésével összefüggő kifizetések leállítását követeli az LMP az uniós bírósági eljárás idejére. Az ellenzéki párt szerint az osztrák kormányfő még a mostani választások előtt jelezte, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul Paks 2 állami támogatása miatt. Az LMP úgy látja, hogy a paksi beruházás az évszázad legkorruptabb és legveszélyesebb üzlete, ami az uniós források elapadása után biztosíthat anyagi forrást a Fidesz kormánynak.

Választókerületi együttműködést, de külön pártlistákat szorgalmaz a jövő évi választásra az Együtt. Az ellenzéki párt fontosnak nevezi, hogy az Együtt, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum által alkotott úgynevezett új pólus önálló listát állítson, de minden egyéni választókerületben egy-egy jelöltet indítson a Fidesszel szemben. Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor választmányi elnök közölte: a párt hétfőn kezdi az aláírásgyűjtést az római-parti mobilgát ügyében kezdeményezett népszavazási kezdeményezéshez.

Ösztöndíjpályázatot hirdetett ápolási mesterképzésen résztvevő hallgatóknak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A kormányzat célja, hogy segítse a magasan képzett ápolók utánpótlását. Az ösztöndíj mértéke a képzés első félévében 640 ezer forint, a második félévétől kezdve pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeg lehet.
Külpolitika:

Audrey Azoulay volt francia kulturális minisztert választotta meg az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete végrehajtó tanácsa új főigazgatónak azután, hogy az Egyesült Államok és Izrael bejelentette, 2018 végi határidővel kilép a belső harcokban meggyengült szervezetből. Audrey Azoulay lesz a második nő az UNESCO élén közvetlen elődje, a bolgár Irina Bokova után. Egyik legfőbb feladata lesz a szervezet tekintélyének visszaszerzése, amely a világörökségi helyszínek besorolásán kívül nehezen tudja hallatni hangját a nemzetközi színtéren. Az Egyesült Államok és Izrael kilépési szándékát a szervezet Izrael-ellenességével és az általuk szükségesnek tartott reformok hiányával indokolta. Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormánya már 2011-ben beszüntette a tagsági díj, évi 80 millió dollár fizetését válaszul arra, hogy a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot.

Irán, valamint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország Teherán atomprogramjáról 2015. július 14-én Bécsben kötött átfogó megállapodást. Donald Trump amerikai elnök pénteki beszédében nem mondta fel a megállapodást, de új stratégiát hirdetett Iránnal szemben, és elutasította annak igazolását, hogy Teherán teljesíti a többhatalmi atomalkuban rögzített kötelezettségeit.

Ha változatlan formában fennmarad az Iránnal kötött nukleáris megállapodás, akkor Teherán pár éven belül képes lesz atombombát előállítani – mondta Bejamin Netanjahu. A zsidó állam kormányfője üdvözölte, hogy a Trump-adminisztráció új stratégiát hirdetett Iránnal szemben, de kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy keményebb washingtoni magatartás képes-e megváltoztatni Teherán szándékait – írta az Israel Hayom. A portál összeállítása szerint Netanjahu arról is beszélt a vasárnapi kormányülésen, hogy Trump döntés lehetőséget teremt arra, hogy javítsanak a korábbi megállapodáson és megfékezzék az iráni agressziót a közel-kelti térségben. A kormányfő egyben üdvözölte, hogy az USA újabb szankciókat akar kivetni az iráni forradalmi gárdával szemben.

A Hamász és a Fatah között létrejött múlt heti megállapodás lehetővé fogja tenni a terrorszervezetként elkönyvelt Hamásznak, hogy a libanoni Hezbollah-hoz hasonló szervezetté váljon – így vélekedett a The Jerusalem Post publicistája. A lap véleménye szerint a megállapodás révén a Hamásznak lehetősége lesz arra, hogy a valódi tevékenységét elrejtse a mérsékeltebbnek számító Fatah mögött, így jóval kevésbé lesznek láthatóak a szervezet radikálisai. Izrael célja továbbra is, hogy csak akkor kössön átfogó békemegállapodást a palesztinokkal, ha mindegyik szervezet elismeri a zsidó állam létezéshez való jogát, mivel amíg ez nem történik meg, addig fölösleges bármilyen tárgyalásról beszélni.

Hibának nevezte a Hamász bojkottálását 2006 után Tony Blair, egykori brit miniszterelnök a Guardiannak adott interjújában. A volt kormányfő szerint azzal, hogy a terrorszervezettel mindenfajta kapcsolatot megszakítottak teljes mértékben zsákutcába juttatott mindenféle megállapodást a térségben. Ma már másként döntenék, mivel mindent elkövetnék, hogy a tárgyalóasztalnál tartsam a Hamászt – mondta az i24news.com tudósítása szerint Blair.

189-re emelkedett a Szomália fővárosában, Mogadishuban előző nap elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A korábbi hírek mintegy 40 halottról szóltak. A dpa német hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva 189 halottról és 200 sebesültről ír. Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök felszólította az embereket, hogy adjanak vért. Emellett „nemzeti tragédiának” nyilvánította a támadást, s háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A britek csaknem kétharmada elégedetlen azzal a teljesítménnyel, amelyet a kormány a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon nyújt. A legújabb felmérés szerint a kilépést rossz döntésnek minősítő, jó ideje relatív többségben lévő tábor előnye is nőtt a Brexitet változatlanul helyeslőkkel szemben. A legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet, a YouGov kimutatta, hogy a brit választók 64 százaléka tartja meglehetősen vagy nagyon rossznak a kormány eddigi teljesítményét az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalásokon. A válaszadók mindössze 21 százaléka nevezte meglehetősen vagy nagyon jónak a Brexit-tárgyalásokon végzett kormányzati munkát.

Aláírta Andrzej Duda lengyel elnök a nem kormányzati szervezetek (NGO) finanszírozásáról szóló új törvényt, amellyel a bírálók szerint a varsói kormány akadályozni próbálja az általa nemkívánatosnak tartott csoportok tevékenységét. A törvény értelmében létrehozzák a nem kormányzati szervezeteknek szánt támogatások elosztását bonyolító új állami intézményt, a Szabadság Nemzeti Intézetét (NIW), amely a miniszterelnöki hivatal mellett működik majd. Feladata lesz a közpénzek és az európai uniós támogatások szétosztása Lengyelország mintegy 100 ezer NGO-ja között. Ezt a feladatot eddig a munka-, családügyi és szociálpolitikai minisztérium látta el. A jogszabály emellett 40 millió zlotyval (2,9 milliárd forint) megemeli a jelenlegi 60 millió zlotys (4,3 milliárd forint) támogatási keretet.

Gazdaság:

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter technikai segítségnyújtási megállapodást írt alá Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnökével a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén. A projekt célja, hogy támogassa a magyar munkaügyi szervezetet az álláskeresőknek személyre szabott, a valós élethelyzetükhöz és igényeikhez jobban illeszkedő támogatások és szolgáltatások nyújtásában. Varga Mihály kiemelte, a megállapodás segíthet a munkaerőhiány enyhítésében. Hozzátette azt is, hogy a kormányzat a jövőben is számít a Világbank szakértelmére a magyar szakpolitikai elképzelések megvalósítása során.

Lengyelország lemond a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rugalmas hitelkeretéről (Flexible Credit Line, FCL), amely 9,5 milliárd dollárra szólt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter. Morawiecki a lengyel gazdaság jó állapotával indokolta a lépést. “Az FCL-ről való lemondásról az adózási, makrogazdasági adatok elemzése alapján döntöttem, értékelve a költségvetési stabilitást és a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) tartalékait is” – közölte a kormányfő-helyettes. Lengyelország 2009-ben kötött a Nemzetközi Valutaalappal rugalmas hitelkeret-megállapodást, amit azóta többször meghosszabbított, de egyszer sem vett igénybe.

Sport:
Harmadik mérkőzését is magabiztosan nyerve a Ferencváros férfi vízilabdacsapata csoportelsőként jutott be az Eurokupa negyeddöntőjébe. A zöld-fehérek a Népligetben rendezett torna zárónapján a spanyol Matarót verték hét góllal. A második számú európai pólós sorozatban címvédő Ferencváros hamar magához ragadta az előnyt, a Mataro csak 11 perc elteltével szerezte meg első gólját, amikor az FTC már 6-0-ra vezetett. Korábban volt egy másik magyar érdekeltségű mérkőzés: két döntetlen után a zárónapon két góllal nyert a Miskolc, ők másodikként zárták a franciaországi Aix-en-Provence-ban rendezett tornát. Sike József legénységnek legjobbja ezúttal is az olimpiai és világbajnok Sasa Misic volt, aki ötször vette be a Sturm kapuját.

Könnyű:

Emberi maradványokra bukkantak Ausztrália északkeleti csücskében. A törvényszéki vizsgálat megállapította, hogy egy 79 éves asszonyt sósvízi krokodil támadott meg. Az illetékes hatóságok ilyen esetekben igyekeznek minél hamarabb likvidálni az emberhúsra rákapó példányt, pedig amúgy a krokodilok védettek Ausztráliában. A 79 éves Anne Cameron a közelben lévő idősek otthonában élt és súlyos demenciával küzdött. Pár percre felügyelet nélkül maradt és valószínűleg maga se tudta, hogy merre, de sétára indult a trópusi erdőben. Ruhája és botja alapján hamar sikerült azonosítani. A rendőrség mindenkit arra kért Port Douglasben, hogy kerülje azt a bizonyos partszakaszt, amíg sikerül csapdába csalni az embervevő krokodilt.