Irán új rakétát tesztel, amely eléri Izraelt

Az amerikai figyelmeztetések ellenére Irán új rakétát tesztel, amely eléri Izraelt

<iframe src=”https://PressTV.com/Default/Embed/536111″ width=”580″ height=”326″ frameborder=”0″></iframe>

— Press TV (@PressTV)

 

Irán szombaton bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy új közepes hatótávolságú rakétát, fittyet hányva Washington figyelmeztetéseire.

Az állami televízió egy Khoramshahr rakéta kilövésének felvételét adta le, a rakétát először egy teheráni katonai parádén mutatták be.

A kísérlet időpontja nem derült ki, bár a tisztviselők pénteken azt állították, hogy hamarosan tesztelni fogják.

„A Khoramshahr rakéta hatótávolsága 2000 kilométer, és több robbanófejet is képes szállítani” – jelentette az IRNA hírügynökség, idézve a Forradalmi Gárda légierő parancsnokát, Amir Ali Hajizadeh szavait, a rakéta bemutatásakor pénteken.

Irán azt állítja, hogy az összes rakétáját hagyományos robbanófejek hordozására tervezték, és a hatótávolságukat legfeljebb 2000 kilométer távolságra korlátozták, bár a parancsnokok azt mondták, hogy kezükben van a technológia a hatótávolság növelésére.

Ez a közepes hatótávolságú rakéta azonban már eléri Izraelt vagy az Egyesült Államok bázisait az Öbölben.

A korábban kilőtt iráni rakéták amerikai szankciókhoz vezettek, a vád szerint Irán megsértette a Teherán és a nagyhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodást.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti a megállapodást, ami Irán rakéta programjának megadná a technikai know-how-t egy nukleáris robbanófej hordozóeszköz számára, miután a szerződés megszüntetési záradéka 2025-ben lejár.

Trumpnak október 15-én kell nyilatkoznia arról, hogy igazolja-e, hogy Irán betartja a nukleáris megállapodást. Ha nemleges választ ad, az megnyithatja az utat az amerikai szankciók újraindítása és talán a megállapodás összeomlása előtt is. Trump szerdán azt mondta, hogy már meghozta a döntést.

Pénteken Hassan Rouhani iráni elnök megígérte, hogy Irán az amerikai kritikák ellenére növelni fogja a ballisztikus rakétaképességeit.

„Akár tetszik, akár nem, növelni fogjuk katonai erőnket, amelyek az elrettentéshez szükségesek” – mondta Rouhani, majd leleplezték az új rakétát a pusztító iráni-iraki háború (1980-1988) kitörésének apropóján tartott katonai felvonuláson.

„Nemcsak a rakétáinkat, hanem a légi, a szárazföldi és a tengeri erőinket is megerősítjük … Amikor országunk védelmére készülünk, senkitől nem kérünk engedélyt.”

A 2015-ös nukleáris megállapodás kapcsán a Trump-kormány kritikája Teherán rakétavédelmi programjára összpontosít.

Szerdán Rouhani azt állította az ENSZ Közgyűlés előtt, hogy Irán soha nem akart nukleáris fegyvereket, és katonai arzenálja, beleértve a rakétákat is, „csak elrettentésre” van.

Teherán szerint a rakéták teljesen megfelelnek a megállapodásban foglaltaknak, mivel nem nukleáris robbanófejek szállítására készültek.

Washington azonban azt állítja, hogy sértik a megállapodás szellemét azáltal, hogy képesek nukleáris robbanófej hordozására.

Az Egyesült Államok álláspontja némi támogatásra talált Emmanuel Macron francia elnök személyében, aki szerint a megállapodást kiterjeszthetnék a rakétakísérletek betiltására és a nukleáris megállapodásra vonatkozó megszüntetési záradék eltörlésére.

A hat világhatalom által Iránnal kötött 2015-ös nukleáris paktum úgynevezett megszüntetési záradéka lehetővé teszi Teherán számára, hogy ismét urán dúsításba fogjon, miután a szerződés lejárt.

A Trump-kormány ezen felül kritizálta Teherán szerepét a Közel-Keleten.

„Sajnálatos módon, a megállapodás jóváhagyása óta, mindent láttunk, csak egy békés, stabil régiót nem, és ez egy komoly gond,” – mondta Rex Tillerson külügyminiszter az újságíróknak az ENSZ-ben.

Washingtont különösen aggasztja Irán súlyos beavatkozása Szíriában, Bassár Aszad elnök kormányának oldalán, és a síita lázadók támogatása Jemenben, akik a szaúdi támogatottságú kormány ellenében irányítják a fővárost.

De Rouhani kizárta, hogy hajlandóak lennének változtatni politikájukon, mert ellenségeik „nap mint nap problémákat okoznak régióink népeinek, és büszkék arra, hogy fegyvereket adnak el a vérszomjas cionista rezsimnek, amely 70 éve támadja a régió népeit, mint egy rákos daganat”.

„Akár tetszik, akár nem, megvédjük Jemen, Palesztina és Szíria elnyomott embereit” – mondta pénteken.