Sarah Netanjahu ellen 2015-ben indított nyomozást Mandelblit főügyész.

16 oldalas vádirat-tervezet Sara Netanjahu ellen

A Sara Netanjahu ellen összeállított 16 oldalas vádirat-tervezet szerint a miniszterelnök felesége átlag 25,000 sékelt (1.8 millió Ft) költött havonta illegálisan ételrendelésre Jeruzsálem legjobb éttermeiből.

Avichai Mandelblit főügyész pénteken bejelentette, hogy szándékában áll Netanjahu felesége ellen csalás miatt eljárást indítani, mert állítólag mintegy 360 000 sékel (26.2 millió Ft) közpénzt saját felhasználásra költött el.

A vádirat ugyancsak említi Ezred Saidoffot, a miniszterelnöki hivatal korábbi főigazgató-helyettesét, mint vádlott. Mind Sara Netanjahu, mind Saidoff meghallgatása folyamatban van.

Az izraeli 10-es hírcsatorna megszerezte a vádirat-tervezetet, és részletesen elemezte annak tartalmát péntek este.

A vádirat számos felső kategóriás jeruzsálemi éttermet is megnevez, köztük a celeb séf, Assaf Granit tulajdonában lévő Machneyuda, valamint a Cavalier-t és a HaMotzi-t (az izraeli séf verseny győztesének, Avi Levi tulajdonában állnak) csak párat kiemelve a hosszú étterem listáról, amelyekből Sara Netanjahu rendszeresen ételt rendelt.

Az ezekért az ételekért fizetett számlák több ezer sékelre rúgnak havonta: 2011 áprilisában több mint 18,000 sékel (1.3 millió Ft), 2011 májusában 17,000 sékel (1.2 millió Ft), 2011 novemberében 22,000 sékel (1.6 millió Ft), és 2011 decemberében 24,000 sékel (1.75 millió Ft).

A 2-es csatorna riportja szerint az ételeket nem VIP vagy külföldi vendégek számára rendelték.

A vádirat szerint Sara Netanjahu és Saidoff szándékosan azt a hamis benyomást keltették, hogy a rezidencián nincs hivatalos szakács, pedig valójában alkalmaztak egyet teljes munkaidőben. Ez azért történt, hogy lehetővé tegye a gyanúsítottak számára, hogy „megkerüljék a szabályzatot”, mely szerint ha nincs szakács, a miniszterelnök és családja az állam költségére rendelhet a rezidenciára élelmiszert.

Sara Netanjahu ezen felül utasította a rezidencia személyzetét, hogy ne árulják el senkinek, hogy van szakács az elnöki palotában.

Így csalárd módon több száz adag ételt rendelt éttermekből és magán séfektől 359,000 sékel (26.2 millió Ft) értékben” – jelezte az államügyészség korábbi pénteki nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a Sara Netanjahu ellen femerült konkrét vádak „csalás és bizalommal való visszaélés.”

„A [vád alá helyezési] határozat az után történt, hogy a főügyész megvizsgálta az ügy anyagát, és miután meghallgatta az érintett források álláspontját, beleértve az államügyészség és a jeruzsálemi körzeti ügyészség javaslatait is, hogy vegye fontolóra a vádemelést,” olvasható a főügyész hivatalának nyilatkozatában.

Benjamin Netanjahu pénteken azt mondta, a felesége ellen tervezett vádirat „elillan”, és egy korábbi munkavállalót vádolt a történtekért. Facebook posztjában Netanjahu Menny Natfalit hibáztatta a jogi hercehurca miatt, aki két éven át dolgozott mint gondnok a miniszterelnöki rezidencián.

Mandelblit pénteken közölte, hogy úgy döntött, nem fogja erőltetni a vádemelést számos más ügyben Sara Netanjahu ellen, beleértve a villanyszerelő Avi Fahima alkalmazását, aki a Likud Központi Bizottságának tagja. A rezidencia-kiadások felügyeletével foglalkozó bizottság – és a miniszterelnöki hivatal jogi tanácsadója – ellenezte Fahima felvételét, de ettől függetlenül felvették.

Továbbá nem emel kifogást az állami pénzből vett bútorok megvásárlásával kapcsolatban sem. A bútorokat állítólag hivatalosan a jeruzsálemi rezidenciára vették, majd áthelyezték a kesszáriai lakóhelyükre, míg a régi bútorokat Kesszáriából Jeruzsálembe vitették. A miniszterelnök feleségét szintén gyanúsították, hogy megboldogult apja orvosi ellátását az állam terhére finanszírozta.

Mindezekben az esetekben, beleértve számos egyéb ügyet is, amelyek az állami források magán felhasználására utalnak, Mandelblit azt mondta, nincs elegendő bizonyíték Sara Netanjahu ellen.

Csütörtök éjszaka a Netanjahu család ismét kijelentette, hogy elutasítják az ellenük felhozott vádakat.

A miniszterelnök Facebook oldalán tett nyilatkozatában a Sara elleni vádakat „abszurd”-nak nevezte, melyek „megalapozatlannak fognak bizonyulni”. Befejezésül az egész ügyet az ellenük folytatott megszállott kampány részének nevezték.

Múlt héten Sara Netanjahu saját kezdeményezésre poligráftesztnek vetette alá magát, hogy alátámassza saját verzióját a fent említett ügyekre vonatkozóan. A Tal Polygraph központban végzett vizsgálat szerint Sara Netanjahu igazat mondott, bár az izraeli bíróságok a hazugság vizsgálat eredményeit nem fogadják el bizonyítékként.

Sarah Netanjahu ellen 2015-ben indított nyomozást Mandelblit főügyész.