Középpontban a bulinegyed

Középpontban a bulinegyed

Egyre többször kerül a közvélemény elé Belső-Erzsébetváros. Most ezzel kapcsolatban szólalt meg egy kerületi vendéglátós, de egy kisvállalkozó, valamint az önkormányzat nevében Dr. Bajkai István alpolgármester.

Hajóztak az erzsébetvárosi szépkorúak

Erzsébetváros kiemelten foglalkozik a kerületi nyugdíjasok segítésévcel, most egy dunai hajókirándulással lepték meg őket.

Az Örkény Színház szeptember 9-én várja az Erzsébetvárosban élőket is a szokásos Örkény Napon a színház előtt.

 

Vendéglátóipari vállalkozók a kerületért – Horváth Balázs, a Fogasház Instant műszaki vezetője beszélt.

 

A Fogasház 2009-ben indult, mint kulturális zászlóshajó, Horváth Balázs szerint ő nagyon sokat dolgoznak azon, hogy a bulinegyedben mostanra kialakult helyzet befogadható legyen, tudni kell azt, hogy Budapest a nemzetközi turisztikai térképen egyre komolyabban van jelen, ez – többek között a bulinegyednek is köszönhető. Megjelent a célturizmus, elsősorban az olcsóságnak köszönhetően, például megjelentek a legénybúcsúk szereplői. Bár ez egy másik világ, de még így is előfordul, hogy előre rendelnek asztalt, különtermet is. Az idei nyár egy kicsit különleges volt, hiszen a megszokott programok, mint a Sziget, a Forma 1 mellett az úszó vb is szerepelt a nemzetközi események mellett, így azok a fiatalok, akik ezekre jegyet vásároltak, a napjaikat a belvárosban, így a bulinegyedben töltötték. Mint azt Horváth Balázs kiemelte, a nyár elsősorban a külföldi turistákat jelenti. Kérdésre válaszolva a lakossági tiltakozásokkal, a bezárásokkal kapcsolatban elmondta, a legutóbb éppen a Gozsdu udvarban szűnt meg egy hely, ahol, bár lehet, hogy volt tiltakozás, de ott több ilyen cég is működik, arról nem beszélve, akik ott vásároltak lakást, azok tudták, hogy ott mik zajlanak, arról ne is beszélve, hogy ott már túlnyomórészt kiadó lakások vannak. A Fogasgház sokatz tett már eddig is azért, hogy ott ne kelljen tiltakozni a programok ellen. Már a házzal is, ahol megtalálhatóak több munkacsoportot alakítottak ki, így például utcai koordinátorokat alkalmaznak, segítsék a nyugalom fenntartását. Mint elhangzott, ez egy létező általános probléma, ami jelen van másutt is. De azt is látni kell, a bulinegyedben rengeteg olyan program van, amelyik kulturális értéket jelent, mint a koncertek, vásárok, jótékonysági rendezvények, civil szervezetek befogadott programjai, színházi előadások, filmvetítések. A Fogasházban már az ősztől három helyen is biztosítják a nagyszerű koncerteket,egy akusztikus, egy rock, underground és egy jazz játszóhellyel. Pont az a legszomorúbb, hogy ma már szinte csak a bulinegyedben van élőzene, már ami a rock és underground stílust jelenti. Horváth Balázs szerint a pozitív eredményeket az erzsébetvárosi önkormányzattal együtt érték el, hiszen együttműködésben szervezték meg például az utcatakarítást, olyannyira, hogy a Fogasház is beszerzett egy takarítógépet, segítve az önkormányzatot.

 

A rőfös – Villányi András

 

A Wesselényi utcában 1992 óta működik a méteráru bolt, mint a vezetője, Villányi András elmondta, ma már – bármilyen furcsa – Európából hoznak be árut, ami minőséget jelent. Ez egy klasszikus családi vállalkozás, bár az is igaz, hogy ezt a kényszer szülte, hiszen – mint Villányi András elmondta – amikor a nyolcvanas években megszűnt a kutatóintézeti állásuk, nem volt mást tenni, bele kellett ebbe vágni. Azonban a bulinegyed beléptével ma már más világ van, ez már nem az a belváros, ami egykor volt. Régen egy alig tíz négyzetméteres üzlettel egy családot el lehetett tartani, ez ma már nem lehetséges. Szerencsére az önkormányzati bérleti díj ne magas, ellentétben az adókkal, amelyek, ha csökkennének, az ilyen típusú üzletek is rentábilisak lehetnének. Ma már nincs szabó és varrónőképzés, ezt újra meg kéne tanítani.

 

A bulinegyedben együttműködés kell a lakók, a vállalkozók és az önkormányzat között

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere a rendkívüli testületi ülés előtt beszélt a bulinegyed helyzetéről, az önkormányzat erőfeszítéseiről, valamint arról, hogy mit is várnak el az üzlettulajdonosoktól. Szóba kerültek még a kerületi zsidó kulturális fesztiválok is.

 

Erzsébetvárosban helyzet van, mégpedig a bulinegyed körül. Erősödnek a tiltakozások a nagy zaj, a piszok miatt, ugyanakkor ez a környék komoly bevételt generál a fővárosnak, a kerületnek, de még az országnak is. Az önkormányzat lépni fog, hamarosan rendkívüli testületi ülést hívnak össze. Miről szándékoznak dönteni, rendeletet módosítanak?

Már azért a lakossági tiltakozások előtt megkezdődött az illetékes önkormányzati rendelet felülvizsgálata, ahol elvégeztük a 2014 óta eltelt időszak elemzését is. Azért tudni kell, egy jogszabály hivatott rendezni a világörökség részéhez tartozó Belső-Erzsébetvárosban üzemelő egységek nyitvatarthatóságát, persze mindezek mellett az önkormányzatnak és a helyi rendőrségnek is van feladata ezen a területen.

A folyamatos konfliktusok vezettek oda, hogy menesztették a kerületi rendőrkapitányt?

Inkább azt mondanám, hogy mindig is kiváló volt a kapcsolatunk a rendőrséggel, a kerületi kapitány éves jelentését minden évben elfogadta a képviselőtestület, ahogy a fővárosi rendőri vezetés is. Én nem szeretnék a rendőrség belső ügyeivel foglalkozni, arról véleményt nyilvánítani, még akkor sem, ha erről természetesen vannak belső információim.

Vannak olyan vélemények, hogy most a kerületi rendőrségben nincs elég munkaerő, hiszen a menekültválság miatt sok embert elvezényeltek, pedig az önkormányzat jelentős összegekkel támogatta a kapitányságon dolgozókat.

Az tény, hogy a migránsügy jelentős erőfeszítéseket igényel a rendőrségtől is, ahogy az is tény, az önkormányzat a túlórapénzek kifizetésével, rendőrautó vásárlásával, szolgálati lakások létesítésével szeretné a közbiztonságot megerősíteni, ahogy egy rövidesen létrehozandó, kifejezetten a rendőrök számára épített otthon létesítésével. Mellette az önkormányzat más költségvetési forrásokat is biztosított a rendőrség munkájának a segítésére. Azonban az is igaz, hogy az a több tízezer turista, aki Erzsébetvárosba jön, akik itt szórakozni kívánnak, az ő ügyük már túlnőtt egy kerületi rendőrségen, itt most egyfajta központi gondolkodásra is szükség van. Egyértelmű, hogy egész Budapest profitál abból, hogy van egy ilyen szeglete a városnak, mint a bulinegyed, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az ezzel járó terheket a környéken élő lakók viselik. Ezt a problémát a kerületi vezetésnek kell megoldani, azonban a rengeteg ember és a velük együtt megjelenő bűnözés már egy szélesebb, országos kezelést is igényel.

Azért nem csak az ország, a főváros, hanem Erzsébetváros is részesedik a bulinegyed bevételeiből. Mekkora összeg folyik be az önkormányzathoz?

A bevételeket tudjuk, hiszen az iparűzési és a helyi építményadó bevételei megjelennek, ez több százmillió forintot tesz ki. Már többször is megemlítettem, hogy ebből milyen beruházásokat finanszíroz az önkormányzat, például a környéken lévő társasházak biztonságának javítására, hangszigetelésre, ablakcserére írtunk ki pályázatokat, de ebből a bevételből működtetjük a zajkommandót is.

Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint az egész bulinegyed körül akár egy ingatlanpanama is állhat, hiszen a zajos környéken lévő lakásokat olcsón lehet megszerezni és akár airbnib ingatlanokat is lehetne belőlük csinálni.

Azért azt tudjuk, hogy milyen mértékben növekedtek a lakások értékei az elmúlt 8-10 évben, azért itt a kerületben vannak olyan részek, ahol egymillió forintos négyzetméteres árak vannak. Persze azt is tudjuk, hogy sokan élnek a lakáskiadásból, ahogy azt is tudjuk, milyen nagy a külföldi lakásvásárlások száma, mennyien költöznek el Erzsébetvárosból az őslakosok, mennyien vásárolnak ingatlant kifejezetten befektetési céllal. Az is látszik, hogy az üzlettulajdonosok és a lakók között, ha nem is együttműködés van, de sok ember az airbnb ipart tekintik az életük egy fontos részének.

A nagy forgalom, nagy kosszal, szeméttel is jár. Ha csak a szomszéd kerületet, a Belvárost nézzük, ott a Vörösmarty téren, ahol szintén rengeteg ember fordul meg, minden hajnalban nagy tisztaság fogadja a látogatókat. Önök hogy állnak ezzel?

Nagyon bízom abban, hogy hamarosan mi is erre a szintre jutunk, már azért is, mert most több mint százmillió forintot ruháztunk be új gépek beszerzésére, ezek csendes működnek, így már hajnalban is lehet takarítani, a lakók zavarása nélkül. Arról nem is beszélve, hogy Belső-Erzsébetvárosban naponta kétszer is takarítunk. Ez is téma lesz a rendkívüli testületi ülésen, hogy miként tudjuk elérni a tisztaságot, mire a lakók felébrednek. Sajnos vannak olyan részek is a kerületben, például az Akácfa utca környékén, ahol a turisták üvegcserepeket hagynak maguk után, amit azért nem egyszerű eltakarítani. Mondjuk az is igaz, vannak olyan üzlettulajdonosok, akik maguk is hozzájárulnak a takarításhoz, maguk is takarítanak. Úgy gondolom, hogy ez a jó, amikor az üzlettulajdonosok is megértik, nekik is megvan a dolguk, a felelősségük, mi azon vagyunk, hogy ők is vigyázzanak a rendre, a tisztaságra. Mellette minden kerületit biztatok, hogy a hajnali négyig elérhető zajkommandót értesítse, ha úgy érzi, a megengedettnél nagyobb zajforrások vannak a közelében, mert a zaj is egyfajta szennyező tényező. De ismételten szeretném hangsúlyozni, a vállalkozóknak is van felelőssége, például hasznos lenne, ha a törött üvegcserepet is maguk takarítanák el, ne kelljen nekünk ezzel mindennap foglalkozni.

A közterület-felügyelőknek is van dolguk, feladatuk az éjszakai órákban?

Természetesen, dolgoznak is megerősített létszámmal, aminek azért a hatása érzékelhető, persze még azért szeretnénk erősíteni rajta. Már működnek a kamerák, több mint 170, ez a beruházás is az önkormányzat segítségével valósult meg, ezzel is próbáljuk a kerület biztonsági helyzetét javítani. Ez a kamerarendszer már eddig is bizonyított, például a Teréz körúti robbantó azonosításában jelentős szerepe volt. Persze nem mindent jelentenek a kamerák, a helyszíni jelenlét is elengedhetetlen, így a rendőrségé is, akikkel most igyekszünk megállapodni, hogy civil ruhás nyomozók dolgoznak majd a kerületben.

Ön szerint mennyire lesz egységes a képviselőtestület a rendkívüli ülésen?

Vannak olyan elképzelések, melyek szigorúbban szabályoznák a bulinegyedben működő üzleteket, ám úgy vélem, a képviselők többsége a lakók érdekeit szem előtt tartva szeretné a lehető legjobb jogszabályt megalkotni.

Nem állhat fenn az a helyzet, hogy a kerületben üresen álló üzlethelyiségekből újabb romkocsmák jönnek létre?

Nem tervezzük, nem is adtunk ilyenre engedélyt, a romkocsmák számát nem szeretnénk növelni, ezt a területet sem kívánjuk növelni, már azért így is az van, hogy Belső-Erzsébetváros kétharmadában működik a bulinegyed. Van egy hasonlatom erre a helyzetre, valamikor a kétezres évek elején az akkori városvezetés épített egy hajót, közel tízezer utassal és most kezdenek el tiltakozni, hogy ezek az utasok kezdik belakni a hajót.

Más téma, a kerületben egymást érik a zsidó fesztiválok, mi várható a közeljövőben?

Most kerül megrendezésre a Sóletfesztivál, ezt követi majd a Zsidó Kulturális Fesztivál, majd a Spinoza Fesztivál és a Zsidó Nyári Fesztivál. Ezekre a rendezvényekre csak büszke lehet Erzsébetváros, ahogy azt is szeretnénk, hogy a kerületben a zsidóság jól érezze magát. Ezek a fesztiválok egyébként már túlnőtték Erzsébetváros, a fővárost, hiszen nemzetközi hírnévre tettek már szert.

A Csányi utcai zsidó skanzen mikor nyílik meg?

Voltak némi viták a beruházóval, de a belsőépítészeti munkák már két-három hét múlva készen lesznek, így remélem, az ősz folyamán meg is nyithatjuk az intézményt.

Köszönjük a beszélgetést.