A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


A magyar és a zsidó diaszpóra közti párhuzamról ír az amerikai Breitbart. Mint ismeretes, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Magyarországnak, Izrael példája alapján, meg kell védenie minden magyart, bárhol is él a világban. „Ugyanazt kell csinálnunk, mint Izraelnek, ha Izraelnek szabad, nekünk is szabad. Izrael állam lényege az, hogy minden zsidó, bárhol él a világban, biztos lehet abban, hogy van egy ország, van egy hazája, és ha valahol üldözik, akkor oda haza tud menni, és az az ország minden körülmények között, minden befolyásával, látható és nem látható befolyásával meg fogja védeni” – fogalmazott Semjén Zsolt. Szerinte Magyarországnak ugyanez a feladata: minden magyart meg kell védenie, bárhol él a világban. Izraelben 1950-ben fogadták el a „visszatérés jogaként” aposztrofált törvényt, melynek értelmében minden zsidó alijázhat az új államba. A Kneszet oldalán megtalálható a törvény teljes szövege is, Magyarországon egyelőre nem dolgozták ki a hazatéréshez szükséges jogi kereteket.

Ron Werber izraeli kampánystratéga sem a szocialisták sem a DK választási felkészülését nem segíti majd a 2018-as választások előtt – írta a 168Óra. A kampányguru augusztus elején hosszú megbeszélést folytatott Botka Lászlóval, kifejtette szkeptikus álláspontját a kampány eddigi viteléről és elmondta azt is, hogy szerinte mit kellene másképpen csinálni a siker érdekében. Fel sem merült azonban, hogy a tanácsadó ismét formális szerepet játsszon a szocialisták kampányában. A lap úgy tudja, Werber az elmúlt hónapokban néhányszor elmondta véleményét a DK egyes politikusainak is, ám Gyurcsány pártájnak sem lesz kampánytanácsadója.

A szeptember elsején kezdődő tanév egyik újdonsága, hogy ingyenesen nyelvvizsgázhatnak majd a diákok. Az állam 34500 forintig téríti meg a tanulók költségeit az első sikeres komplex vizsga esetén. A nyelvvizsga nem sokat ér nyelvtudás nélkül, de a nyelvtudás se ér sokat, ha nem tudjuk igazolni valamilyen papírral, mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: nyelvvizsgára szükség van a továbbtanuláshoz és a munkaerőpiacon való érvényesüléshez is.


Stabil a köznevelés helyzete Magyarországon, biztonságos tanévnek nézünk elébe – mondta a pedagógusképzés, a pedagógus-továbbképzés és a köznevelési ágazati-szakmai stratégiák fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos. Sipos Imre úgy fogalmazott: az intézményfenntartók felkészültek a 2017/2018-as tanévre, amelyben a legnagyobb változás az lesz, hogy 12,1 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az 1-9. évfolyamokon tanuló mintegy egymillió gyerek, azaz a magyarországi diákok 85 százaléka térítésmentesen jut tankönyvekhez.

A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom döntő többsége, és a Jobbik szavazók csaknem fele is úgy véli: bocsánatot kell kérnie Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a nyugdíjasoktól Facebook-bejegyzése miatt. Főként a legidősebbek tartják sértőnek Vona Gábor véleményét, de a többség életkortól függetlenül bántónak véli a bejegyzésben megfogalmazottakat. A Századvég úgy fogalmazott: Vona Gábor “megosztó Facebook-bejegyzése, melyben a magyar nyugdíjasokkal kapcsolatban fogalmazott meg kritikus véleményt, a mai napig a politikai közbeszéd részét képezi”. A Századvég múlt heti közvélemény-kutatásának eredménye szerint Vona Gábor bejegyzését legnagyobb arányban (82 százalék) a hatvan év feletti korosztály ítéli el. Ezen felül viszont a megkérdezettek döntő többsége minden életkori csoportban – így a harminc év alattiak között is – sértőnek tartja a pártelnök mondatait.

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz készletben, amely Németországon keresztül érkezett az Európai Unió (EU) piacára. Magyarország mellett további 22 országba szállítottak a készletből – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).  A bejelentésről a Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült. A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke kilogrammonként 15 milligramm, a vizsgált eszközökben ezzel szemben kilogrammonként 148 milligrammot és 78,2 milligrammot mértek, ami többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

Külpolitika:

Megfosztották díjától Amanda Hannát, akit egy héttel korábban a Miss Lebanon Emigrant nevű szépségverseny győztesének ítéltek Libanonban – közölte a Jerusalem Post. A félig svéd származású hölgy tavaly járt Izraelben svéd útlevelével, amikor egy tanulmányi úton vett részt a zsidó államban. A libanoni kormány megtiltja állampolgárai számára, hogy Izraelbe utazzanak, ezért döntöttek a díj visszavonása mellett – derült ki a rendezvény szervezőinek nyilatkozatából. „Miután közöltük az eredményt Libanon turisztikai miniszterével, ő úgy döntött, hogy vissza kell vonni a címet, mert az izraeli útja sérti országunk törvényeit” – szerepelt az indoklásban.

Az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kötendő kormánykoalíció veszélyeire figyelmeztetett közleményében az Ausztriai Mauthausen Bizottság (MKÖ). Indoklása szerint a párt “határozottan közel” áll a náci ideológiához. “A mi felelősségünk, hogy tanuljunk a történelemből” – idézte a közlemény Willi Mernyi, a bizottság elnökének szavait. Az MKÖ a mauthauseni náci koncentrációs tábor Ausztriában lakó túlélőit képviselő szervezet jogutódjaként alakult meg, fő támogatói közé tartozik a katolikus egyház és az ausztriai zsidó közösség is. A szervezet magát a szabad és demokratikus társadalom szószólójaként, a rasszizmus, fasizmus és antiszemitizmus minden formája ellen fellépő szereplőként határozza meg.

Jelentős felfedezést tett egy kislány a somroni hegyekben fekvő Neve Cuf (Chálámis) településen, mely a közelmúltban tragikus események helyszíne volt. A kilenc éves Hálél Hálévi egy ezüst félsékelesre lelt, melyet a második szentély idejében vertek – írta az israelnationalnews. A portál cikke szerint Hálel elmondta, hogy egy kirándulás során vette észre a földön fekvő ezüstérmét. “Szeretek érdekes dolgokat felvenni a földről. Nem gondoltam, hogy valami értékeset találtam, de a nővérem unszolására megmutattam apámnak néhány nap múltán.” A régészti feltárás helyszíne jelenleg csak a környéken lakó zsidók között ismert, ők kirándulnak ezen a környéken. Azt remélik, hogy a jövőben egész Izraelből érkeznek majd látogatók, hogy megtekintsék a különleges szőlőpréseket és más leleteket. “Azok után, amiken a közelmúltban keresztülmentünk, még jelentősebbnek érzem a felfedezést. A rómaiak is el akartak pusztítani bennünket, de mi mégis visszajöttünk, és hamarosan a település 40 éves fennállását ünnepeljük.” – mondta Zoár Amár professzor.

Robbanás történt Kijevben, a kormány épületének közelében a függetlenség napján – jelentette az ukrán fővárosi rendőrség. A detonációban ketten megsérültek. A szemtanúk és ukrán hírügynökségi jelentések szerint az egyik sérült egy nő, a másik pedig egy férfi, aki fejsérüléseket szenvedett. A szemtanúk szerint úgy tűnt, mintha a robbanás egy elhaladó autó felől érkezett volna. Ám robbanás körülményeiről egyelőre nincsenek biztos információk, a rendőrség és a tűzszerészek vizsgálják a történteket.

Vízágyúkkal távolították el a Termini római központi vasútállomás előtti parkban letelepedett migránsokat, akik kövekkel, üvegekkel dobálták meg a velük szemben fellépő rendőröket. Helyszíni jelentések szerint utcai csatatérré változott Róma egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a Termini-pályaudvar előtti tér. A vízágyúk és a rohamrendőrök lépésről-lépésre szorították ki a zöldterületeken, fák alatt, virágágyasokban letelepedett, többségében afrikai férfiakat. A rendőri fellépésre ébredt migránsok minden kezük ügyébe kerülő tárggyal válaszoltak: köveket, üvegeket és kisebb gázpalackokat dobáltak a rendőrökre.

A belga szövetségi ügyészség havonta átlag 23 új dossziét nyit terrorizmus gyanújával összefüggésben. A hatóságok idén eddig 189, terrorizmussal kapcsolatos vizsgálatot indítottak – közölte a La Libre Belgique című belga napilap. Az újság információi szerint az idei adatok enyhe csökkenést mutatnak a múlt évhez képest, amikor havonta átlagosan 26, éves szinten 313 ügyben indítottak friss nyomozást a belga hatóságok. Ez azonban még mindig jelentősen több mint 2014-ben volt, amikor összesen 195 ilyen dossziét nyitottak.

Az amerikaiak továbbra is a megszokott ügymenet szerint juthatnak orosz vízumhoz, Moszkva nem fog „bosszút állni” az orosz állampolgárok beutazásának megnehezítéséért – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő arra reagált, hogy az Egyesült Államok szerdától szeptember 1-ig egész Oroszországban felfüggesztette a nem bevándorló vízumok kiadását, és az követően is kizárólag Moszkvában újítja fel a beutazási engedélyek kiadását, a három főkonzulátusán nem. Amerikai részről a lépést azzal indokolták, hogy a Moszkva és Washington közötti zajló szankciós ütésváltás keretében az Egyesült Államoknak a jövő hónap erejéig 755 fővel kell csökkentenie oroszországi külképviseleteinek létszámát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump előválasztási stábjának képviselői közötti találkozót akart megszervezni tavaly Rick Dearborn, az amerikai elnök tanácsadója – közölte forrásaira hivatkozva a CNN amerikai hírtévé. Az értesülés szerint tavaly júniusban Dearborn, aki jelenleg a Fehér Ház helyettes kabinetfőnöke, rövid levelet küldött erről kampánystáb tagjaihoz. Ez a e-mail most felkeltette a kampánystáb és Oroszország kapcsolatait vizsgáló kongresszusi bizottság tagjainak az érdeklődését. A CNN állítása szerint az elektronikus levélben Dearborn egy bizonyos férfira utal, aki „találkozót akart szervezni Trump magas rangú képviselői és Putyin között”. A levélben – hangsúlyozta a hírtévé – a férfi neve helyett „WV” kezdőbetűk szerepeltek. Az egyik forrás ezt Nyugat-Virginiaként (West Virginia) azonosította. „Nem tudni, hogy ki ez az ember, mit akart és Dearborn vajon kérésre cselekedett-e” – számolt be a CNN.

Gazdaság:
Továbbra sem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének a környező országok dolgozói, habár a munkaadók rendszeresen toboroznak, sokszor munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Az érdekképviselet felmérésére hivatkozva az elnök közölte: a vállalkozások elsősorban a hazai munkaerőt keresik, de ha az nem áll rendelkezésre, akkor a határon túli magyarokat, vagy a környező országokban élőket is szívesen látják, elsősorban Szerbiából, Romániából. Ukrajnában is toboroznak dolgozókat, sok esetben sikertelenül. Elsősorban a feldolgozóiparban, a gyártás területén tevékenykedő vállalatoknál eltérő a hagyományos és a kölcsönzött munkaerő aránya, van olyan üzem, ahol a munkavállalók 60 százalékát már kölcsönzik.

 

A várakozások szerint nem kell megemelni a jövedéki adó mértékét a mostaninál nagyobb szintre az év utolsó három hónapjában a nemzetközi olajárak alakulásának köszönhetően – írja a Világgazdaság. Az üzemanyagokat terhelő, negyedévenként felülvizsgált jövedéki adó 2017 utolsó három hónapjában a mostani alacsony szinten maradhat a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint, de Gráf Ottó hangsúlyozta: egyelőre óvatos előrejelzésről van szó. Az óvatosságot az indokolja, hogy az adó mértékéről majd csak a szeptember 15-ig felgyűlő nemzetközi olajáradatok ismeretében dönt a NAV, addig pedig még történhet a piacon változás.

Sport:
A korábbi úszóelnök és utódja kibékülhetett egymással, hiszen közös mosolygós szelfit osztottak meg az ifjúsági világbajnokságról. Az Indianapolisban megkezdődött ifjúsági világbajnokságon együtt szurkol a magyar sikerekért Bienerth Gusztáv úszóelnök, és elődje, Gyárfás Tamás. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben nem volt felhőtlen a viszonyuk, írja a Ripost. A Magyar Úszó Szövetség legfrissebb bejegyzésében már egy közös mosolygós szelfin látható a jelenlegi és a korábbi elnök. A bejegyzés szerint együtt képviselik a magyar úszósport érdekeit, és együtt szurkolnak a magyar csapatért.


Könnyű:

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint a világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű „szolgáltatást nyújtanak” azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet. Az Ecological Modelling online folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek tíz megapoliszt – Peking, Buenos Aires, Kairó, Isztanbul, London, Los Angeles, Mexikóváros, Moszkva, Mimbi és Tokió – tanulmányozva jutottak arra a következtetésre, hogy a fa alapú ökoszisztéma előnyeinek évi átlagértéke 505 millió dollárt tesz ki nagyvárosonként, vagyis, egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár haszna van a fáknak.