A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

 

 

Életének 63. évében, augusztus 5-én elhunyt Vámos György, az Echo Tv egykori műsorvezetője, a Magyar Hírlap volt publicistája – értesült a 24.hu. Vámos György 1954. június 19-én született Budapesten. Fiatalkora óta érdeklődött a hazai belpolitika iránt, kereskedőből lett újságíró. Az Echo Tv Kiút és a Kiút – többszemközt című műsoraiból ismerik a legtöbben, ezeket tavaly ősszel vezette utoljára. Közéleti szerepvállalásai mellett korábban a Mazsihisz sajtómunkatársaként is tevékenykedett.

Emléke legyen áldott 

 

 

 

   Egyre durvább a belháború az MSZP-n belül sajtóhírek szerint. A hét elején úgy tűnt, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt a párt budapesti szervezete felett is átveheti az irányítást. Az MSZP-ből kiszivárgó hírek szerint azonban a fővárosi szocialisták ezt megtorpedózták. Messze van még a szocialista belháború vége: a fővárosiak nem kérnek Botka jelöltjéből – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A lap azt írja: Botka László hiába akarta előtérbe helyezni saját emberét, a párt budapesti elnöksége inkább Kunhalmi Ágnesre bízta a fővárosi választási kampány irányítását. Mint fogalmaznak: az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem először törekszik egyeduralomra a párton belül, de úgy tűnik, komoly ellenállásba ütközik. Botka László kedden jelentette be, hogy a budapesti választási felkészülést vezető posztról leváltja Molnár Zsoltot, helyére Tóth Józsefet, az MSZP 13. kerületi polgármesterét szánja.

Újabb országjárásba kezdett Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombaton, hogy a tavasszal meghirdetett, új, igazságosabb Magyarországot megcélzó baloldali politikájának részleteit ismertesse a választókkal. Szeged polgármestere elmondta, a szeptember közepéig tartó országjárásának az is célja, hogy a helyi baloldali képviselőkkel találkozzon, megbeszélje a helyi választási stratégiát, van, ahol be fogja mutatni a párt országgyűlési képviselőjelöltjét is. Ez most Tiszaújvárosban nem történt meg – jegyezte meg. Mint mondta, országjárása során közvetlenül akar találkozni a választókkal.

A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek – mondta az emberi erőforrások minisztere a magyar baptisták 4. világtalálkozójának záró istentiszteletén. Balog Zoltán a Főnix csarnokban több ezer részvevő előtt kijelentette: Magyarország, Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül. A tárcavezető Magyarország kormánya nevében köszönetet mondott a magyar baptistáknak, akik 10 megyében, 40 településen, 49 oktatási intézményben több mint 16 ezer gyereket nevelnek és 70 szociális intézményt működtetnek.

A fővárosi és az országos napi hajnali melegrekord is megdőlt vasárnap. A fővárosi a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord mostanáig 23,7 Celsius-fok volt, amelyet 2012-ben mértek Budapest-belterület állomáson. Most ehhez képest több helyen is enyhébb volt a hajnal. Budapest-belterületen 24,9, míg Lágymányoson 25,1 fokig hűlt a levegő. Az augusztus 6-i országos legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord mostanáig 25,3 fok volt, amelyet szintén 2012-ben Tevelen rögzítettek. Ennél is melegebb volt vasárnapra virradóra Szegeden, ahol 25,6 fokot mértek.

Külpolitika:

Felminősítésre utaló pozitív kilátásokat adott Izraelnek az államadósságra vonatkozóan a Standard&Poors’s. A zsidó állam államadósosztályzata jelenleg A-pluszban van 2011 óta – írta a Globes. Az izraeli gazdaságba vetett bizalmat jól mutatja a nemzetközi hitelminősítő döntése is, a kormány továbbra is a fenntartható növekedés mellett fejleszti az ország gazdaságát – reagált a hírre Moshe Khalon pénzügyminiszter. Izraelnek jelenleg 64,6 százalékos a GDP-arányos államadóssága, de ez öt évvel ezelőtt még 69 százalék volt.

Szombat este már harminchetedik hete tüntettek Aviháj Mandelblit államügyész lakásának közelében a korrupció ellen, követelve a Benjámin Netanjahu kormányfő elleni nyomozás és a vádirat benyújtásának felgyorsítását. Ezen a hétvégén először a kormányzó jobboldali Likud párt Netanjahuhoz hű hívei is felsorakoztak velük szemben. A tüntetést egy nappal azután rendezték, hogy Ari Harow, Netanjahu bizalmasa és volt kabinetfőnöke vádalkut kötött az izraeli ügyészséggel, s ennek keretében vallomást tesz a miniszterelnök elleni nyomozás során. Harow átadja ismereteit az oligarchák által a Netanjahu családnak adott nagy értékű ajándékairól, a kormányfőnek a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott médiabefolyásolási korrupciós ügyéről. Az egykori kabinetfőnök a tengeralattjárókkal és más gyanús katonai beszerzésekkel kapcsolatban is rendelkezik információkkal. Az izraeli médiában az utóbbi napokban megjelent elemzések szerint Harow vádalkuja alapvető változást hozott Netanjahu helyzetében, aki a várható vádirat benyújtásáig már csak „béna kacsaként” tud kormányozni, mert minden lépését annak függvényében vizsgálják majd, hogy az ellene folyó bűnügyi nyomozás miatt tette-e meg. Netanjahu a Facebookon elhangzott üzenetében háttérzajnak nevezte az Ari Harow-val aláírt vádalkut követő hatalmas izraeli médiavisszhangot és kijelentette, hogy tovább kívánja vezetni az országot. Az ellenzéki politikusok a miniszterelnök lemondását követelték.

London kész 40 milliárd eurót fizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodás részeként – írta honlapján a Sunday Telegraph három névtelenül nyilatkozó londoni kormányforrásra hivatkozva. A lap szerint a brit kormány magas beosztású hivatalnokai arra a következtetése jutottak, hogy ez az ajánlat – amely most első ízben lett számszerűsítve – az egyetlen lehetőség a Brexit-tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldására. Az újság szerint Nagy-Britannia ekkora összeget csak egy szélesebb körű megállapodás keretében hajlandó kifizetni, amely tartalmazza a kereskedelmi megállapodást is az EU-val.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amelyben újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát annak nukleáris és rakétaprogramja miatt. A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollárnak (több mint 255 milliárd forintnak) megfelelő összegű forrásoktól eshet el. Az új intézkedéscsomag a vas- és szénexportot, illetve a halászatot érinti leginkább. Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása óta ezek az első BT-szankciók, amelyeket amerikai kezdeményezésre léptettek életbe Észak-Koreával szemben. A kínai vétó hiánya azt mutatja, hogy jelentősen változott a határozott nyomásgyakorlástól eddig ódzkodó Peking hozzáállása a phenjani rezsimhez, amelynek kizárólagos szövetségese.

Feldühödött tömeg támadta meg Rahul Gandhi ellenzéki vezető autóját Gudzsarát államban, ahol a közelmúltban áradás pusztított, decemberben pedig választást tartanak. Gandhi, aki az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt egyik alelnöke, árvízkárosultakkal találkozott volna, de gépkocsioszlopának útját fekete zászlós tömeg próbálta meg elállni. A televíziós felvételek tanúsága szerint a politikus kocsijának ablakait betörték, de ő nem sérült meg. A Press Trust of India nevű hírügynökség szerint a hatóságok egy embert őrizetbe vettek, és vizsgálat indult az ügyben. A kongresszus párt több politikusa szerint a kormányzó, konzervatív Bharátija Dzsanata Párt szervezte meg a támadást.

Beismerte bűnösségét, kártékony adathalász programok írását és terjesztését Marcus Hutchins angol informatikus, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy sikerült leállítani a májusban világszerte hatalmas károkat okozó WannaCry nevű zsarolóvírust terjedését – írta a The Daily Telegraph. Hutchins egy Las Vegas-i bíróságon tett beismerő vallomást. A bíró úgy döntött, hogy 30 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezi, de nem használhat sem számítógépet, sem internetet, le kell adnia az útlevelét, hollétét pedig GPS navigációs rendszerrel fogják nyomon követni. Ügyvédje, Adrian Lobo közölte az NBC hírtelevízióval, hogy védence hétfőn hagyhatja el a fogdát, és Wisconsinba repül, ahol kedden egy kerületi bíróság elé kell állnia, amely vádat emelt ellene. Hutchins szerte a világból, „különböző forrásokból” kap támogatást, hogy kifizesse az óvadékot – tette hozzá.

Franciaországba 271 dzsihádista tért vissza, miután Irakban vagy Szíriában harcoltak szélsőséges szervezetek fegyvereseiként, és az ügyészség mindannyiuk ellen vizsgálatot indított – közölte Gérard Collomb francia belügyminiszter. A francia hatóságok szerint összesen mintegy 700 francia állampolgár ment a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.  A 217 felnőtt mellett 54 kiskorú francia állampolgár is hazatért a háborús övezetből. A visszatérők közül van, aki őrizetben van. Collomb úgy értékelte, hogy „nagyon magas” a veszélye annak, hogy terrortámadás történik Franciaországban. Említést tett a párizsi Champs-Élysées-n történt két merényletről, és hét olyan kísérletről is, amelyeket a francia hatóságoknak sikerült meghiúsítaniuk.

Eljárást indított az ukrán ügyészség a Scooter német technozenekar tagjai ellen, mert felléptek egy fesztiválon az Oroszország által elcsatolt Krímben – mondta Ukrajna berlini nagykövete. Andrij Melnik szerint a zenekar súlyos jogi következményekre számíthat. Ez nem csak botrányos, hanem bűncselekmény – mondta Melnik. „Ez nem valami apró kihágás, hanem egy súlyos bűntett, melynek következményei lesznek.” A Scooter a Szevasztopolhoz tartozó Balaklavában lépett fel a ZBFest fesztiválon. H.P. Baxter, a zenekar frontembere korábban azt mondta: zenélni mennek a Krím félszigetre, nem politizálni. Az ellenük indult eljárást egyelőre nem kommentálták.

Gazdaság:
Az Overseas Retirement Indexben 13 kritérium alapján választották ki, hol lehet a legjobb nyugdíjasként élni a világon, és jó hír a magyar nyugdíjasoknak, hogy nem kell sehová sem költözni: Budapest is benne van a legjobb tízben. A megélhetési költségek, a szórakozás, az egészségügy vagy éppen a lakhatási lehetőségek alapján Budapesten kívül több európai város is felfért a tizes listára – írta a portfolio.hu. Budapest a 8. helyen végzett. Fővárosunkkal kapcsolatban külön kiemelték, hogy Európa egyik legbájosabb fővárosa, ahol a modern városi látkép mellett fontos hangsúlyt kap a történelmi oldal is. Külön kiemelik Budapest termálfürdőit és a világszinten is elismert fesztiváljait, de leginkább a szuper alacsony költségeket.

A béreket terhelő adók csökkentése elsődleges feladatat, mert Magyarország még mindig túladóztatja a munkát a környező országokhoz, illetve az Európai Unió átlagához képest, ami versenyképességi hátrány – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László felidézte, 100 forint jövedelem után Magyarországon több mint 55 forint adót kellett fizetni 6-8-10 évvel ezelőtt. Ez mostanra lement 48 százalék körülire, az Európai Unióban viszont 40 százalékos átlagon van, tehát félúton járunk. Kitért arra is, hogy 24-25 százalékos volt a hazai feketegazdaság 8-10 évvel ezelőtt, ami 20 százalék alá csökkent. Ugyanakkor szintén versenyképességi hátrány, hogy minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, kikerüli az adóhivatalt. Ausztriában 12 százalékos ez az arány.

Sport:

Usain Bolt bronzérmes lett a 100 méteres síkfutás döntőjében a londoni atlétikai világbajnokságon, miután Justin Gatlin és Christian Coleman is megelőzte. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai sztár meglehetősen rosszul rajtolt, de a cél előtt kis híján utolérte a legnagyobb kihívójának tartott amerikai Colemant. Ám végül nem ő, hanem a 8-as pályán futó, ugyancsak amerikai Gatlin győzött 9.92 másodperccel, Coleman ideje 9.94, Bolté pedig 9.95 volt. Ez volt Usain Bolt első veresége vb vagy olimpia döntőjében. A 2011-es világbajnokságon sem nyert, de akkor rossz rajt miatt kizárták.

Kisorsolták az Európa Liga playoffjának párosításait, immáron tudjuk, hogy a Videotonnak a szerb bajnokot, a Partizan Belgrádot kell kiütnie a csoportkörért. A fogadóirodák szorzói alapján pedig már azt is sejthetjük, nagyjából mennyi esélye van a fehérvári alakulatnak a bravúrra. Az 1.40-1.50-es átlagodds alapján bizony nem sok – legalábbis a bukik szerint. A Partizan Belgrád a Bajnokok Ligájából esett ki az Európa Ligába, a szerbek 5-3-as összesítésben maradtak alul a görög Olimpiakosszal szemben. Noha a gárda csapatértéke mindössze másfélszerese a Videotonénak, valamint az összérték és a koefficiens pontszámok alapján is a legkönnyebb ellenfél volt a hat csapat közül, a Partizan európai kuparutinja nem hasonlítható a Videotonéhoz.



Évente negyedmillió európai halálát okozhatják extrém időjárás miatti katasztrófák az évszázad végére. A szélsőséges időjárási jelenségek miatt 2071 és 2100 között az Európai Unióban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon évente akár 80-240 ezer ember is meghalhat – derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmányából. A Giovanni Forzieri vezette kutatócsoport a The Lancet Planetary Health című szaklapban mutatta be előrejelzéseit. “A klímaváltozás jelenti a legnagyobb globális veszélyt az emberi egészségre a 21. században” – mondta Forzieri. A kutatók a szélsőséges időjárásról 1981 és 2010 között készült 2300 jelentést elemeztek ki. Ezeket az adatokat összevetették a klímaváltozásra és a népesség 2100-ig bekövetkező növekedésére vonatkozó modellszámításokkal. Az 1981 és 2010 közötti időszakban évente átlagosan háromezer európai halt meg időjárási katasztrófában. További intézkedések nélkül ez a szám 2041 és 2070 között évi 48-180 ezerre, 2071 és 2100 között évi 81-240 ezerre növekedhet.