A magyar kormány mindig garantálni fogja a magyarországi zsidó közösség biztonságát

A magyar kormány mindig garantálni fogja a magyarországi zsidó közösség biztonságát

Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár a miniszterelnök legutóbbi nyilatkozatáról, a magyar zsidó közéletről is beszélt.

Ön a héten érkezett meg Tel-Avivból, mit is csinált ott?

Nem csak Tel-Avivban jártam, hanem gyakorlatilag egész Izraelt végigutaztam, nagyon gyümölcsöző és jó tárgyalásokat sikerült folytatnom, a mellett, hogy a 2017-es Maccabi Játékok apropóján, a Maccabi Parkban egy szoborkompozíció került felállításra a Holokauszt áldozataivá vált magyar sportolók és sportvezetők emlékére.

A Maccabi Játékokon a magyar küldöttség a második legnagyobb létszámát tekintve, az éremtáblázaton pedig igen előkelő helyen állnak a sportolóink. Ön szerint ez mindek köszönhető?

Meggyőződésem, a magyar csapat létszáma, eredményei tökéletesen visszatükrözik azt a reneszánszt, ami a magyarországi zsidó életet jelenti, azt, hogy a zsidó közösség talán soha nem volt olyan erős, mint most, talán nem volt soha olyan sokszínű az elmúlt ötven évben, mint most. Ennek köszönhetően egyre többen vállalják fel identitásukat, egyre többen vállalnak ilyen jellegű sport, vagy éppen kulturális rendezvényeken való részvételt. Ezért is volt ilyen nagy a magyar delegáció, és ha ez ilyen nagy, akkor annál nagyobb az esélyünk arra is, hogy olyan szép eredményeket érjünk el, mint amilyeneket ennek a fantasztikus csapatnak sikerült elérni. Itt is szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy gratuláljak a magyar csapatnak, versenyzőknek, edzőknek, szervezőknek.

Ha jól tudom, akkor a magyar állam támogatta a játékokon szereplőket, segítettre a kiutazásukat.

Igazából onnan érdemes ezt megközelíteni, hogy 2019-ben Budapest rendezi meg az Európai Maccabi Játékokat, a kormány komoly támogatásokat nyújt a verseny megrendezéséhez, ebben az estben is sportinfrastruktúra beruházásokra kerül sor. Teljesen természetes számunkra, hogy a következő, európai verseny házigazdájaként már most segítjük a csapatot.

Tárgyalásait említette, a hittan oktatásának kérdéseivel is foglalkozott az izraeli megbeszélései során.

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemnek fantasztikus képzései vannak, nem csak a szigorúan vett vallástudományi szakokon, hanem számos más olyan szakok is vannak, amelyek a párjukat ritkítják, példaértékkel bírnak több más magyar felsőoktatási intézmény számára is. Elegendő a zsidó szociális munkás vagy közösségszervező képzésekre, ezeknek olyan jól felépített akkreditációs anyaga van, hogy más felsőoktatási intézmények is átvették már. Azt gondolom, nagyon komoly lehetőség nyílhat arra, hogy Izraelből hallgatók érkezzenek akár a két állam közötti ösztöndíjegyezmény alapján, akár más módon. Már azért is, mert meggyőződésem, ez az oktatás van annyira értékes, hogy izraeli diákok számára is tud újat és XXI. századi versenyképes tudást nyújtani.

A mai nap folyamán a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is elkíséri Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt a magyar zsidó szervezetekkel való megbeszélésére. Emlékezete szerint volt már ilyen korábban a magyar történelemben?

Más kisebbség esetében is volt már ilyen korábban, de szerintem ez így természetes. A magyar zsidó honfitársaink azok magyarok és zsidók. Egyszerre van magyar identitásuk és zsidó identitásuk. Úgy méltó, ha a két miniszterelnök találkozik, Budapesten találkozik, akkor ennek a találkozónak a keretében legyen lehetőség arra is, hogy a magyarországi zsidó közösséget egyszerre látogassák meg.

A két miniszterelnök először a Dohány utcai zsinagógát látogatja meg, majd utána találkoznak a magyar zsidóság képviselőivel. Ön szerint mi várható ezen a találkozón, főleg annak a fényében, amit Orbán Viktor tegnap mondott, mely szerint Magyarország bűnt követett el, amikor nem védte meg zsidó honfitársait és ilyen nem ismétlődhet meg újra?

Szerintem a magyar zsidó honfitársaink számára azok a mondatok, amit a miniszterelnök úr elmondott nem kell, hogy újdonságként hasson. A miniszterelnök úr maga, illetve kormányának több tagja is ezt a kijelentést, ezt a megállapítást, üzenetet több ízben is elmondta. Úgy gondolom, hogy maximum csak a biztonság erejével hathatott a magyar zsidó honfitársaink számára az, amit miniszterelnök úr elmondott. A szavaiból még azt emelném ki, hogy számíthatnak a segítségünkre, Magyarország Kormánya mindig garantálni fogja a magyarországi zsidó közösség biztonságát. Ebben a garanciában értelmezendő az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia meghirdetése. Ennek a garanciának a keretében értelmezendő a múltra vonatkozó miniszterelnöki kijelentés is, hiszen az, ami 1944-ben történt, az soha többet nem történhet meg! Magyarországnak és Magyarország Kormányának mindig, minden esetben meg kell védenie zsidó honfitársainkat.

A magyar állam és az egyházak kapcsolata példaértékű, de ez mennyire lehet követendő a V4-ek másik három tagállamában?

A V4-es együttműködés mára erővé vált, ami így, a regionális együttműködésben valóban megtermékenyítőleg hathat az Európai Unió számos ágazati politikájára is. Ezt bizonyítja a migrációval kapcsolatos V4-es álláspont, amelyet egyre többen tesznek magukévá, azaz azt az álláspontot, amit gyakorlatilag két éve hangoztatunk, hogy helyben kell segíteni az üldözötteket. Nem a gondolkodás nélküli migránsbefogadás a megoldás, hanem az, hogy helyben oldjuk meg azokat a konfliktusokat, amelyek miatt ma milliók indulnak útra. Egyre több ország gondolja ezt, noha nem feledjük, kezdetben kígyót-békát kiabáltak ránk emiatt. Ma már az olasz kormány is hasonlóan nyilatkozik, vagy gondoljunk csak a minapi mondatokra, amit a német belügyminiszter tett. Ezek a pozitív tapasztalatok azt mutatják, akár az egyházakkal való együttműködés tekintetében is a V4-es álláspont működhet, hiszen ne feledjük el és a zsidóság számára rendkívül fontos kérdést hozzak fel, ez pedig a kóser vágás kérdése. Ez az Európai Unióban nagyon nem egyértelmű megítélés alá esik, több ország tiltja, míg a V4-ek egyértelműen deklarálták Magyarországgal az élen, a kóser vágás az a lelkiismereti és vallásszabadság része, azaz nem lehet betiltani, de beszélhetnék még a zsidóság másik alapját jelentő körülmetélésről. Nagyon bízom abban, hogy a V4-es álláspont ezekben az ügyekben is győzedelmeskedni fog az EU többi tagállamában.

A nemzetpolitika része az egykor volt Magyarország területén lévő építészeti örökség megmentése. Mostanában olyanokat lehet hallani, hogy ez a folyamat a mai Romániában nehézségekbe ütközik.

Szerencsére az elmúlt időszakban sikerült egy konstruktív együttműködést kialakítani a román féllel. Strukturált formában indítottuk el a határontúl lévő magyar építészeti örökség megmentésére a programunkat, ez a Rómer Flóris Terv, aminek keretében idén is háromszázmillió forint áll rendelékezésre a magyar épített örökség megmentésére a Kárpát-medencében. A program tavaly indult el, ma már látszanak az első eredményei, noha tisztában vagyunk azzal, ez az összeg nem elegendő nagy volumenű programok megvalósítására, de mi éppen a kisebb beavatkozást igénylő örökségünkre kívánunk fókuszálni, a nagyobb beruházást igénylő programokra az EU tud és ad is forrásokat. De a kisebb, a nemzettudat, a nemzetpolitika szempontjából kiemelkedően fontos beruházásokra eddig nem volt lehetőség, ám most, a Rómer Flóris Terv keretében ezeket meg tudjuk valósítani.

A Vatikán megállapodott Romániával, de az ottani magyar katolikus egyházra vonatkozóan a román kormány ezt nem tartja be.

Egy bilaterális egyezményről van szó, itt Magyarországnak álláspontja van, amit megfelelő fórumokon jelez abban az esetben, ha azt látja, a kisebbségben élő magyar honfitársainknak hátrányos megkülönböztetésben van részük. Mint mondtam, egy kétoldalú egyezményt a két félnek, jelenesetben Romániának és a Vatikánnak kell értékelnie.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter