A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Szerdán értékeli a manchesteri robbantás után kialakult helyzetet a kormány – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése után Budapesten. A tárcavezető hozzátette, a bizottsági ülés előtt egyeztettek a magyar titkosszolgálat munkatársai brit kollégáikkal.  A miniszter elmondta, hogy a zárt ülésen foglalkoztak a titkosszolgálatok 2016. évi tevékenységével, ám ez 2046-ig titkos.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a manchesteri merénylet kapcsán azt emelte ki: már a 24. órán is túl vagyunk, nemzetközi terrorelhárító központra van szükség. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki politikus kijelentette: elvárja a magyar kormánytól, hogy legyen kezdeményező. „Magyarország a terrorizmus szempontjából tranzitország (…) Nem szabad megvárni, hogy terroristák dúlják fel Európát,” hangoztatta Molnár Zsolt. Hozzáfűzte, hogy ebben a kérdésben az MSZP felelős ellenzékként fog eljárni.
Az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem (CEU) vagy más magyarországi egyetemek ügyéről – hangsúlyozta a washingtoni külügyminisztérium kedden kiadott közleményében. A külügyminisztérium szerint a magyar kormány a megállapodásban érdekelt, az amerikaitól viszont ehhez nem érkezik támogatás.

A  minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok „ismételten sürgeti” Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely „diszkriminatív, súlyos követelményeket” támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint „fenyegeti” az akadémiai szabadságot és függetlenséget. A közlemény szerint a magyar kormánynak „közvetlenül” kell foglalkoznia az érintett intézményekkel egy olyan megoldás érdekében, hogy azok továbbra is szabadon működjenek és szélesebb körű oktatási lehetőséget biztosítsanak Magyarország és a térség állampolgárai számára.

 

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint a leghatározottabban el kell utasítani azt a fenyegető fellépést, amit a Momentum Mozgalom az Origo szerkesztőségében tanúsított. Kósa Lajos azt mondta: a Momentum Mozgalom tagjai rátörtek az Origo szerkesztőségére, és ott egy nekik nem tetsző cikk miatt próbáltak fenyegetően fellépni, nyomást gyakorolni. „Ezt a határt a Betyársereg sem lépte át. (…) Ez a Szamuely-fiúknak volt a módszere” – fogalmazott.

 

 

Szélsőséges erővel csapott le kedden a vihar a középső országrészben. A fővárost éppen a délutáni csúcsforgalom idején bénította meg az esőzés, Szentendrén saját házaikból kellett embereket kimenekíteni, a Fejér megyei Perkátán tornádó is kialakult. A Pest megyei Péterin egy óvodából kellett menteni a gyerekeket. A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okoz gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz.

 

 

Külpolitika:

 

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben. May, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel a merénylő kilétét.  A helyi rendőrség később közzétette, hogy minden valószínűség szerint Salman Abedi néven azonosították az öngyilkos elkövetőt, akinek szülei sajtóértesülés szerint líbiai migránsok, valamint azt, hogy a   merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A merényletet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén hajtották végre, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, olyan időpontban, amikor ezrek távoztak az előadásról.

 

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a közel-keleti térségben tárgyaló Donald Trump amerikai elnök is kemény szavakkal ítélte el a robbantást. Trump „gonosz veszteseknek” nevezte a terroristákat. „Nem nevezném szörnyeknek őket, mert szeretnék ezt a kifejezést… Mostantól fogva veszteseknek hívom őket, mert azok: lúzerek, és ha többen is lesznek, akkor is csak vesztesek” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

 

 

Donald Trump amerikai elnök keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Trump megdicsérte a palesztinokat az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésért és terrorellenes lépéseikért, de azt is hozzátette, hogy „nem tud gyökeret ereszteni a béke ott, ahol elfogadják az erőszakot”. Trump közölte, hogy bármit kész megtenni a palesztinok és az izraeliek közötti béke elérése érdekében, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abbász is megígérte neki, hogy ők is mindent elkövetnek ebben az ügyben.

Abbász hangsúlyozta elkötelezettségét a békés megoldás mellett, és kifejtette, hogy a kétállami megoldást támogatja, vagyis az önálló Palesztina létrejöttét az 1967-es vonalak mentén. Kijelentette, hogy a palesztinoknak nincs gondjuk a zsidó vallással, hanem csak a megszállással és a Ciszjordániában létrehozott izraeli telepekkel. Elmarasztalta az izraeli telepeseket, valamint Jeruzsálemet, mert nem ismeri el a palesztin államot.

 

 

 

A közel-keleti békét illetően derűlátó beszéddel fejezte be izraeli és a palesztin területeken tett látogatását Donald Trump amerikai elnök kedden az Izrael Múzeumban, bár  a beszéd  semmilyen konkrét lépést nem tartalmazott. Trump az Egyesült Államok egyértelmű támogatásáról biztosította Izraelt és megerősítette, hogy  Iránnak nem fogják megengedni a nukleáris fegyver megszerzését. Az amerikai elnök nem mondta ki, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de még azt sem, hogy a zsidó népé, és nem ejtett szót arról a választási kampányában tett ígéretéről, amely szerint  az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetnék.

 

Reális távlatnak nevezte a lengyel nemzetvédelmi tárca által ismertetett új védelmi koncepció azt, hogy Moszkva „egy vagy több” NATO-tagállamot érintő regionális konfliktust válthat ki. A dokumentum az egyik fő biztonsági kihívásként tünteti fel Moszkva „agresszív”, egyebek között „a nemzetközi jog megsértésével saját pozícióját erősítő” politikáját. „Különösen nyugtalanítóak azok az esetek, amikor Oroszország fegyveres erőt használ politikai céljainak elérésére” – értékelik a lengyel biztonságpolitikai szakértők, utalva Georgia, valamint Ukrajna esetére.

 

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség benyújtotta a román parlamentben a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, mellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni. A javasolt törvénymódosítás a jelenlegi húsz százalékról tíz százalékra csökkentené azt a küszöbértéket, amely fölött egy kisebbség tagjait anyanyelvhasználati jog illeti meg a helyi közigazgatásban. A javaslat egy alternatív küszöböt is bevezetne, hogy a nyelvhasználati jogokat az arányukban kicsi, de létszámuk alapján mégis jelentős kisebbségi közösségek is élvezhessék.

 

 

Gazdaság:

 

A szegedi lézerközpont Magyarország modern kori történetének legnagyobb tudományos beruházása – jelentette ki a miniszterelnök a kutatóközpont épületkomplexumának átadásán. Orbán Viktor hangsúlyozta, a szegedi kutatóközpont nem olyan beruházás, mellyel felzárkózhatunk Európához, hanem olyan, mellyel Európa felzárkózik a világhoz. Magyarország akkor lehet a jövő nyertese, ha tudományos kutatóközpontok egész hálózatát hozzuk létre, hogy hazánk ne csak termelési, hanem kutatás-fejlesztési központtá is válhasson – mondta a kormányfő.

 

 

A Világbank rontotta az orosz gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését kedden kiadott jelentésében. A washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet arra számít, hogy Oroszország hazai összterméke (GDP) idén 1,3 százalékkal, a következő két évben pedig egyaránt 1,4 százalékkal bővül. Tavaly ősszel 2017-re még 1,5 százalékos, 2018-ra pedig 1,7 százalékos GDP-növekedést jósoltak.  A külkereskedelmi konjunktúra élénkülése, a stabilabb makroökonómiai feltételekkel párosulva, valószínűleg kedvezően hat a fogyasztók és a befektetők hangulatára, aminek eredményeként helyrebillen a belső kereslet és kis mértékben növekszik a gazdaság 2017-2019-ben – mutattak rá a Világbank elemzői, akik a várható GDP-növekedés mértékének csökkentését a magas bázis hatásával indokolták.

 

 

Sport:

 

 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) engedélyezte, hogy gyászszünetet tartsanak az Európa Liga szerdai döntője előtt, illetve a Manchester United játékosai fekete karszalagot viseljenek az Ajax elleni mérkőzésen. A keddi sajtótájékoztatón az UEFA illetékese elmondta, hogy a hétfő esti manchesteri terrortámadás miatta stockholmi döntő előtti ünnepség is szerényebb lesz a tervezettnél, továbbá fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el.