A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 86. Kormányinfón

CSÖKKEN PAKS 2 DOKUMENTÁCIÓJÁNAK TITKOSSÁGA

 

Jelentős mértékben csökkentjük a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát – jelentette be Lázár János a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 86. Kormányinfón szólt arról is, hogy az Európai Bizottsággal való konzultálása után jelentősen csökkenti a Paks 2 kapacitásfenntartással kapcsolatos szerződések titkosítását. Hozzátette: a dokumentumok nagy része hozzáférhető lesz.

„VILÁGOS VÁLASZT SZERETNÉK ADNI AZOKRA A TALÁLGATÁSOKRA, HOGY A KORMÁNY TITKOS ÜZLETET KÖTÖTT VOLNA.”

Világos választ szeretnék adni azokra a találgatásokra, hogy a kormány titkos üzletet kötött volna – hangsúlyozta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszterkitért arra is, hogy az Európai Bizottság Magyarországot 18 milliárd forinttal kívánja megbírságolni azért, mert 2003 és 2009 között az európai uniós források lebonyolítására létrehozott informatikai rendszernél (EMIR) olyan hibákat követhetett el, amelyekkel súlyosan megszegte a szabályokat. Például hirdetmény nélküli közbeszerzést bonyolítottak le, az Európai Bizottság Bizottság jóváhagyását nem kérték a programhoz, és tulajdonképpen egy csoportra volt kiírva a pályázat.

fidesz.hu

A miniszter elmondta, az akkori Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Dobrev Klára (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége) vezetésével tette mindezt. Megjegyezte, a szerződést aláírók ma az Altus csoporthoz taztózó munkatársak. Lázár János bejelentette, a helyzet tisztázása érdekében büntető feljelentést tesz a mai nap folyamán a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen. Az Európai Unió megállapításait pedig kénytelenek vagyunk elfogadni – fogalmazott.