Lázár János szerint a miniszterelnök megvédte az ország érdekét Brüsszelben

Lázár János szerint a miniszterelnök megvédte az ország érdekét Brüsszelben

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 85. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, többek között Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Parlamentben tett látogatásáról.

 

Forrás: heti.tv, kormany.hu

 

A szerdai brüsszeli vita legfontosabb eredménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 86. Kormányinfón.

A tárcavezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor nem ment volna el az Európai Parlament ülésére – ahol az egyik napirendi pont a magyarországi helyzet volt -, akkor „felmossák a padlót velünk”.

A felsőoktatási törvény módosítása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás ügyében Lázár János arra hívta fel a figyelmet: a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt – a szolgáltatások szabad áramlásáért – fejezte ki aggodalmát. Hozzátette: a helyzet megvitatása után Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények.

Szerinte egyébként mindenki láthatja, hogy nem a felsőoktatás, hanem valójában Soros György sorsáról van szó, nem a felsőoktatás, hanem a spekuláns érdekei kerültek veszélybe.

A jelenleg is zajló nemzeti konzultációról a miniszter azt a tájékoztatást adta, hogy a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 470 ezret, további 52 ezren pedig az interneten mondták el véleményüket.  Mint azt kiemelte, a konzultáció fontos kérdés, egy új hagyomány, ami bevonja a választókat a döntésekbe.

Május 2-án nyújtják be a jövő évi büdzsé javaslatát

A kormány május 2-án nyújtja be a 2018-as költségvetésre vonatkozó javaslatát a parlamentnek, amelyet június 15-ig elfogad a Ház – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a költségvetést a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, emellett úgy folynak a fejlesztések, hogy közben folyamatosan csökken az államadósság.

Jelezte: a források 80 százalékát működésre, 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják. Az egészségügyre 185 milliárd, az oktatásra 82 milliárd, a rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal több jut jövőre – tette hozzá a tárcavezető.

Lázár János arra is kitért, hogy 2018-ban is folytatódnak az életpályamodellek, ezek mintegy 556 ezer embert érintenek, nekik összességében 30-40-45 százalékkal emelkedik a bérük, ami 906 milliárd forint többletet jelent a költségvetés kiadási oldalán.

Lázár János csökkenti a paksi dokumentáció titkosságát

Jelentős mértékben csökkenti a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát Lázár János. A politikus elmondta: az általa kezdeményezett átminősítési eljárás után az Oroszországgal kötött megvalósíthatósági szerződés döntő részét – a projektet nem kockáztató módon és mértékben – hozzáférhetővé teszik.