A rabbi egy napja Pészah előtt

A rabbi egy napja Pészah előtt

Hogy kezdi a napját egy rabbi? Természetesen imádkozással, előbb otthon, majd a közösségében, majd utána következhet a napi munka. Talán sokan nem is gondolják, hogy bizony egy rabbinak mennyi más teendője van egy átlagosnak gondolt napon.

Egy rabbinak mindenhez érteni kell – mondja Radnóti Zoltán, a Rabbitestület vezetője. Valóban sok mindenhez kell érteni, jelen esetben a pészahi törvények betartásához. Nem csak otthon teszi meg ezt a főrabbi, hanem munkahelyén, a Mazsihiszben, a BZSH-ban, a Síp utcában. Reggel ki kell kóserolni a konyhát, hiszen a pészahi előírások ezt tartalmazzák.

Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, semmi csiribiri nem történik, egyszerűen csak tűzzel teszi kóserrá Pészahra a konyhát. Természetesen külön kell figyelni a fémlapokra, mosogatókra, a mikróra, minden olyan eszközre, ami a konyhában használatos. A pészahi nagytakarításban megmaradt kovászost pedig el kell égetni, hiszen Pészahkor a zsidó ember birtokában nem lehet semmi kovászos. Természetesen a lábosok kikóserolása sem maradhat el, ezt is elvégzi a főrabbi. Elsősorban olyan helyeken kell a tűzzel megtisztítani, ahol ha véletlenül is, de megbújhat némi zsír. Ha minden kóser, akkor lehet elkezdeni megteríteni az asztalokat a Pészah ünnepére, Széder estére.

Majd utána jön a munka az irodában, legyen az az adatbázisban való keresgélése az ősöknek, hiszen rengetegen keresik a kapcsot az ősökhöz, a zsidóságukhoz. Természetesen közben megállás nélkül cseng a telefon, mert a főrabbit, ismertebben Zoli rabbit mindenki hívhatja ügyes-bajos dolgában.

És még nincs vége a napnak, még dél sincsen.