Washington ellenzi, hogy Fajjád legyen az ENSZ líbiai különmegbízottja

Washington ellenzi, hogy Fajjád legyen az ENSZ líbiai különmegbízottja 
Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: Washington

– Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kifogást emelt az ellen, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár Szalám Fajjád volt palesztin kormányfőt nevezze ki a világszervezet új líbiai különmegbízottjának.
Az Egyesült Államok kifogását Nikki Haley ENSZ-nagykövet közleményben fejezte ki, egyelőre azonban nem világos, hogy a főtitkár figyelembe veszi-e ezt. Guterres hivatala ugyanis péntek este elérhetetlen volt az újságírók számára.
Közleményében Haley nagykövet leszögezi: az Egyesült Államok „csalódott” amiatt, hogy António Guterres a Biztonsági Tanácsnak küldött levelében jelezte: Szalám Fajjádot, a Palesztin Hatóság volt miniszterelnökét szándékozik kinevezni a világszervezet új líbiai különmegbízottjának, Martin Kobler német diplomata helyett. Fajjád 2007 és 2013 között volt a Palesztin Hatóság kormányfője.
„Az ENSZ túlságosan is hosszú ideig volt elfogult a Palesztin Hatósággal, szövetségesünk, Izrael kárára” – írta közleményében az amerikai nagykövet.
A Palesztin Hatóság 2012 novembere óta „nem tag megfigyelő állam” státusszal rendelkezik a világszervezetben, és függetlenségét az ENSZ 193 tagországa közül 137 ismeri el. Nikki Haley a közleményben emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el az önálló palesztin államot, mint ahogyan „nem támogatja azt a jelzést” sem, amelyet az ENSZ-en belül Fajjád különmegbízotti kinevezése jelentene.
Fajjád kinevezésének kifogásolása ellenére az amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy a Trump-kormányzat szeretné, ha véget érne a több évtizedes palesztin-izraeli konfliktus.
Az amerikai ENSZ-nagykövet levelére reagált Izrael ENSZ-nagykövete. Danny Danon üdvözölte az amerikai állásfoglalást, és hangsúlyozta, hogy a világszervezetben „új korszak kezdődik, új éra, amelyben az Egyesült Államok határozottan Izrael mögött áll, bárkivel vagy bármilyen kísérlettel szemben, aki vagy amely ártani akar a zsidó államnak”.
Donald Trump jövő szerdán fogadja a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, s bár mindeddig az Egyesült Államok határozott támogatásáról biztosította Izraelt, az elmúlt napokban egy-két ügyben árnyalta álláspontját. Már nem sürgeti az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, és egy pénteki izraeli lapinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy az izraeli telepespolitika „nem használ a béke ügyének”.