A HetiTV reggeli hírei 2017.02.10.

A HetiTV reggeli hírei 2017.02.10.

 

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügyének nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró beruházást. Lázár János megerősítette, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza. A kormány 7,8 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak: a két intézmény együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el – fejtette ki.

 

Lázár János több aktuális témával foglalkozott a 77. Kormányinfón, ahol a Heti Tv kérdéseire is válaszolt.

Elsőként a hazai gépjármű-gyártás került szóba. A Heti Tv felvetette, hogy a nemrégiben a Teheránból érkezett üzleti delegáció által kinyilvánított szándékról kérdezte a minisztert, pontosabban, mi lesz a hatszáz darab Ikarus busszal, ezek elkészülnek-e, nem lenne-e hasznosabb, ha ezek a buszok a 3-as metró felújítása során keletkezett igényeket elégítenék ki. Lázár János válaszában kiemelte, a teheráni delegációval történő megállapodás valós. Nagyon fontos a hazai buszgyártás, ám a növekvő igények kielégítése szempontjából akadnak problémák. Példaként hozta fel a kancelláriaminiszter, hogy nehezen lehet válaszolni az érdeklődők azon kérdésére, hogy Magyarországon hol futnak ezek a buszok. Ugyanakkor a kormánynak kifejezett érdeke, hogy a hazai ipart támogassa a multinacionális cégekkel szemben, ahol csak lehetséges, elsősorban a piacok megszerzése ügyében.

Ugyanehhez is kapcsolódhat az a téma, amely a hazai fegyvergyártásra vonatkozott. Lázár János szerint a kormány célként tűzte ki maga elé egy erős hadsereg felépítését, szervezeti, technikai és humánerőforrás szempontok figyelembevételével. Ez a cél még nincsen közel, de az biztos, a kézifegyver-gyártásba igenis lehetséges a magyar cégek bevonása.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pontos menetrend szerint halad a kormány Várba költözése, ahogy rövidesen döntés születik a Csontváry életművét bemutató múzeum ügyében is.

Négy törvény módosítását javasolja a kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet javaslata értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását.

 

A gazdaság teljesítménye lehetőséget ad a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítására – mondta Balog Zoltán a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén. Emlékeztetett: ilyen kezdeményezés már négy évvel ezelőtt is volt, de a feltételek most adottak a változtatásra. A miniszter elmondta: az idén tárgyalja majd az Országgyűlés azt az egyéni képviselői kezdeményezést, amely szerint már ebben az évben (április 14-én) munkaszüneti nap lenne a nagypéntek. Ezt a javaslatot már tavaly benyújtották, Balog Zoltán mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is támogatta.

 

Csökkent az influenzás megbetegedések száma a múlt héten, de a járványnak még nincs vége – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa. Molnár Zsuzsanna nem tudta megerősíteni az M1 azon értesülését, amely szerint hárman meghaltak influenza miatt. Körülbelül 92 ezer fő fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Az előző heti, több mint százezres betegszám volt a járvány csúcsa. Négy héten át folyamatosan emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma.

 

Kezdeményezés indult, hogy a veronai buszbalesetben emberek életét mentő tanárok és egy diák kitüntetést kapjon. Ketten közülük nemcsak kockáztatták az életüket, hanem tragikus halált is haltak. A veronai buszbalesetben 16-an haltak meg, felnőttek és gyerekek egyaránt. Azonban volt 2 olyan személy, akik példás magatartásukkal és segítségükkel megakadályozták, hogy a 16 halott még több legyen. Feláldozták saját életüket, mit sem törődve azzal, hogy mi lesz velük, csak azért, hogy a tanítványaik életét megmentsék – írja a kezdeményező, Palik Zsófia a Peticiok.com oldalon, ahol csatlakozni is lehet.

 

Tavaly év végén 42 olyan település volt, ahol mindenki dolgozott, míg 31 olyan, ahol legalább a helyi lakosság ötöde munkanélküli volt – írja a Napi.hu. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 273 498 álláskeresőt tartott nyilván országosan tavaly év végén, ez 3,99 százalékos relatív mutatónak felel meg. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb az álláskeresők aránya (7,48 százalék) és száma (35 589), míg Győr-Moson-Sopronban a legalacsonyabb (1,14 százalék és 3518 fő).

 

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a német sajtóban Magyarországról megjelent cikkek 60 százaléka volt kedvezőtlen hangvételű 2016-ban, ami példátlanul magas arány az intézet korábbi felmérései alapján.  Deák Dániel, a Nézőpont elemzője ismertette a Magyarország a világsajtóban 2016 című felmérésüket, amelyet 18 ország nyomtatott és online sajtótermékének, összesen több mint 13 ezer közéleti cikkének elemzésével készítettek. A kutatás szerint a Magyarországgal szembeni tavalyi intenzív nemzetközi médiafigyelem mögött már nemcsak a bevándorlási válság állt, hanem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi szerepének erősödése is.

 

Külpolitika:

 

Robbanás történt csütörtök délelőtt egy franciaországi atomerőműben, a normandiai Flamanville-ben – közölték az illetékes hatóságok, amelyek arról is biztosítottak, hogy „nincsen semmilyen nukleáris veszély”. A délelőtt történt balesetben öten „könnyebb füstmérgezést” szenvedtek, de senki nem sérült meg – közölte Olivier Marmion, a prefektus kabinetfőnöke. „Jelentős technikai esemény történt, de nincs szó nukleáris balesetről, s az incidensnek már vége” – tette hozzá. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és a mentők, de az úgynevezett rendkívüli riasztási tervet nem léptették életbe a hatóságok, miután nincs sugárveszély.

 

Theresa May brit miniszterelnök szerint a muszlim többségű országokból érkezők beutazására Donald Trump amerikai elnök által kihirdetett tilalom „helytelen és megosztó” intézkedés, és a brit kormány nem készül hasonló lépésekre. May, aki csütörtökön Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, kifejtette: brit állampolgárok körében aggodalmat keltett az a lehetőség, hogy Trump intézkedésének hatálya rájuk is kiterjedhet. Ezért a brit kormány az elnöki rendelet kihirdetése után felvette a kapcsolatot az amerikai kormánnyal, annak érdekében, hogy az intézkedés kettős állampolgárságú briteket ne érintsen hátrányosan – mondta a brit kormányfő.

 

Példaértékű akcióról írt nemrég a Jerusalem Post. A portál cikke szerint New York manhattani részén egy antiszemita szövegekkel telefirkált metró kocsit a jármű utasai tisztítottak meg a náci szimbólumoktól. A gyűlölködő ábrák a szerelvény ablakait, falait és térképeit is elborították. A vonaton mindenki csendben ült és nézte egymást, kényelmetlenül éreztük magunkat és bizonytalanok voltunk azt illetően, hogy mit tegyünk – számolt be Facebook posztjában Gregory Locke a történtekről. Egyszer csak egy srác felugrott és azt mondta: A kézfertőtlenítő leszedi a Sharpie filcet. Alkoholra van szükségünk.’ Talált pár kendőt, majd munkához látott.

 

Az Európai Unió döntéshozatalában nagyobb teret kell adni a nemzetállamoknak és a nemzeti parlamenteknek – hangsúlyozta egybehangzóan Beata Szydlo lengyel és Enda Kenny ír miniszterelnök. Az ír kormányfő, aki egynapos látogatáson tartózkodik Varsóban, a Szydlóval folytatott tárgyalást követően elmondta: a megbeszélést a Brexit témája uralta. A két politikus egyetértett abban, hogy minimalizálni kell a brit kilépés negatív hatását az uniós tagállamok gazdaságára, lakosságára nézve.

 

Lemondott tisztségéről Florin Iordache, a bukaresti szociálliberális kormány igazságügyi minisztere, annak a – büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő – sürgősségi kormányrendeletnek a kezdeményezője, amely nagyszabású korrupcióellenes megmozdulássorozatot váltott ki országszerte. Iordache azt mondta, hogy minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a tavaly decemberi parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett.

 

Egy svéd bíróság embercsempészés vádjával két hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve közmunkára ítélt egy svéd újságírót és két társát, akik segítettek egy szír fiatalnak papírok nélkül bejutni az ország területére. Fredrik Önnevall riporter, valamint operatőre és tolmácsa 2014 nyarán utaztak Görögországba egy dokumentumfilm forgatására. Ott ismerkedtek meg az akkor 15 éves szír fiatallal, aki segítséget kért tőlük. A fiatal utazásának történetét később egy riportban örökítették meg.

 

El kell hagynia Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségét, ha a dél-amerikai országban a jövő heti elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt nyer – erről maga Guillermo Lasso, az ellenzéki Creo-Suma szövetség elnökjelöltje beszélt a The Guardian című baloldali brit napilapban közölt interjúban. Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a WikiLeaks alapítója távozzon országa nagykövetségéről, mert ott-tartózkodása túl sokba kerül és már nem indokolt. A legújabb közvélemény-kutatásokban Guillermo Lasso 7 százalékponttal még a kormánypárt jelöltje, Lenín Moreno mögött áll, de az utóbbi hetekben jelentősen növelni tudta népszerűségét.

 

Elutasítja a Családért Szövetség szlovák civil ernyőszervezet azt a kezdeményezést, amely szerint az Európai Uniónak kellene finanszíroznia azokat az abortuszról mint születésszabályozási eszközről információkat nyújtó szervezeteket, amelyektől Donald Trump amerikai elnök megvonta a szövetségi támogatást – jelentették be a szervezet képviselői, akik levélben szólították fel Robert Fico szlovák kormányfőt, tisztázza, hogy külügyminisztere támogatta-e az említett kezdeményezést.

 

Gazdaság:

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális pénzügyi válság óta fokozatosan emelkedik a magyar gazdaság által elérhető potenciális növekedési ütem, bár a válság előtti szintet valószínűleg egyelőre hozza be. A JP Morgan közölte: modellszámításaik arra utalnak, hogy a magyar gazdaság éves potenciális növekedése a 2010-2012-es időszakban zéró közelébe süllyedt a válság előtti, 2002-2007-es időszakra becsülhető 3,2 százalékról, de már a 2013-2015-ös időszakban 1,8 százalékra lendült vissza, jelenleg pedig 2,5 százalék.

 

Egy ötéves programban a teljes magyar buszgépparkot lecserélné a kormány, hogy ezzel biztosítsa a buszgyártás újraélesztéséhez szükséges feltételeket, és a húszéves átlagéletkor közelítő buszflottát újakkal helyettesítsék – mondta az InfoRádiónak adott külön interjújában Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: hatszáz darabos buszexportról is megállapodás született Iránnal.

 

Egyszerűbb lesz a társasház tetőterét beépíteni, a meglévő házat bővíteni, vagy 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlant építeni a magánszemélyeknek – írja a Világgazdaság. Építési engedély nélkül, egyszerű bejelentés után építhetők és bővíthetők lesznek 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakóingatlanok is, de csak természetes személyeknek saját használatra, nem kereskedelmi céllal. Erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelynek a hatálybalépésére áprilisnál szinte biztosan nem kell tovább várni.

 

Sport:

Egy évvel a rajt előtt van rá esély, hogy akár másfélszer annyi magyar sportoló induljon majd a pjongcsangi téli olimpián, mint három esztendeje Szocsiban, ahol tizenhatan szerepeltek. Az elmúlt időszakban hatalmas fejlődés tapasztalható a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál, melynek köszönhetően nemcsak az reális, hogy a maximális, tízfős csapat utazzon a Koreai Köztársaságba, hanem a sportág képviselői akár az első magyar aranyérmet is megszerezhetik a téli játékokon, vagy 1980 után az első magyar érmet.

 

Az Európai Labdarúgó Szövetség legalább 16 helyet szeretne a kontinens számára a 48 csapatosra kibővített 2026-os világbajnokságon. „Reális kérés részünkről a 16 hely, és az, hogy minden kijutó európai válogatott külön csoportban szerepeljen” – mondta az UEFA elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin a szervezet nyoni tanácskozása után.

 

A bosnyákok elleni 3-0-s győzelemmel kezdte meg a szereplését a magyar női teniszválogatott a Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tallinni tornáján. Juhász Gábor kapitány együttese – amely 31. a Fed Kupa országrangsorában – csütörtökön az 52. helyen álló bosnyák válogatottal csapott össze, s az első meccsen a világranglistán 154. Gálfi Dalma nagy csatában 6:4, 1:6, 7:5-re verte Jelena Simicet (551.).

 

Időjárás és könnyű:

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Hószállingózás, gyenge havazás akár több helyen is, ónos szitálás helyenként előfordulhat. A délkeleti szél a Dunántúlon, valamint északkeleten megélénkül, nyugaton egy-egy erős széllökés is lehet. Este foltokban köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1, -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 1 és 6 fok között várható.
Az orángutánok kommunikációját megfigyelő kutatók szerint az ember egyik legközelebbi rokonának hangjai rávilágítanak az emberi beszéd eredetére és fejlődésére. Adriano Reis e Lameira, a Durhami Egyetem kutatója 48 orángután csaknem ötezer „csókszerű hangját” rögzítette és elemezte. Véleménye szerint az állatok ezeket az összeszorított ajkakkal képzett, mássalhangzószerű hangokat kombinálják különböző üzenetek közlésére. A megfigyelés betekintést enged abba, hogyan formálták első szavaikat az emberek ősei – írja a BBC News. Több ezer órányi hanganyag kielemzése után a szakértők megállapították, hogy az állatok számos különböző információt építettek be a cuppanó hangba. A szakértők szerint ez ahhoz hasonló, mint amikor az emberek több szót használnak ugyanarra a dologra.