A HetiTV reggeli hírei 2017.02.09

A HetiTV reggeli hírei 2017.02.09

Lázár János miniszter közlése szerint ha a magyar vizsgálat is az OLAF-jelentéshez hasonló szabálytalanságokat állapít meg a 4-es metró projektben, akkor a magyar kormánynak az államháztartási törvény szerint vissza kell kérnie a beruházáshoz nyújtott támogatást. A 430 milliárd forintos beruházásról az OLAF azt állítja, hogy mintegy 166 milliárd forintnyi szerződésnél történt csalás. A 166 milliárd forintból 59 milliárd forintot kér vissza azonnal – közölte a politikus. A kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy e szerződéseknél a különbözetet, amely jelentős része hazai finanszírozású, így a magyar adófizetők pénze, hogyan tudja visszakövetelni – mondta a miniszter.

Az alapvető jogok biztosa szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő azt, hogy az egyetemi és főiskola felvételi egyik feltétele legyen 2020-tól egy középfokú nyelvvizsga teljesítése. Az oktatási államtitkárt meglepte az ombudsmani jelentés tartalma és időzítése is. Palkovics László közölte: 2014-ben határozták el a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén azt, hogy értékelhető nyelvtudással rendelkező diákokra van szükség a felsőoktatásban, mert ott már célszerű lenne idegen nyelven hallgatni bizonyos tárgyakat. Ehhez van szükség a középfokú nyelvvizsgára. A követelmény teljesítésére való felkészüléshez hat év áll rendelkezésre, szerinte a diákok számára elég idő kell hogy legyen.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke felszólította a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület képviselőit, ne zaklassák a gyászoló családokat és töröljék jogellenesen megszerzett személyes adataikat. Péterfalvi Attila a sajtóból értesült arról, hogy a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület, megszerezve a veronai busztragédia áldozatainak elérhetőségeit, zaklatja a gyászoló családokat. Az erről szóló újságcikk szerint az egyesület egy – a hívei közé tartozó -, Verona közelében élő magyar származású rendezvényszervezőn keresztül szerezte meg a családtagok nevét, telefonszámát és lakáscímét.

Bíróság elé kerülhet a Nemzeti Választási Irodán felvonuló kigyúrt férfiakból álló csapat szinte összes tagja. Az MSZP népszavazási indítványának beadását akadályozó társaság ellen vádindítványt nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékre – értesült a 24.hu. Nyakó István és jogi képviselője, Czeglédi Csaba a rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal adatai alapján pótmagánvádas eljárást indított a csoport tagjai ellen. A korábban beazonosított két kopasz helyett a napokban beadott újabb vádindítványban már 11 férfi neve szerepel. Amennyiben a bíróság elfogadja, Erdősi Lászlónénak és kísérőjének, Varró Ádámnak bűnsegédként kell majd felelni a kérdésekre.

 

A Fidesz elsöprő fölényben van, a „választani tudó biztos szavazók” körében 60 százalékos a támogatottságra, a magyarok 2010 ősze óta nem voltak ennyire elégedettek az ország helyzetével és a kormánnyal – olvasható a Mediánnak a hvg.hu-n közzétett közvélemény-kutatásában. A Jobbikra a teljes népességen belül 10, a biztos szavazóknál 13 százalék szavazna, az MSZP-re pedig 8, illetve 10 százalék. A Demokratikus Koalíciót a teljes népesség 4, a választani tudó biztos szavazók 7 százaléka támogatja, az LMP 3-3 százalékon, az Együtt 2, illetve 3 százalékon áll.

 

Külpolitika:

 

Az Európai Unió tagországainak uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei brüsszeli találkozójukon az Európai Bizottság ajánlása alapján a schengeni övezeten belüli, néhány uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzés további három hónappal való meghosszabbítását javasolták. Az unió általános ügyekért felelős tanácsaként az illetékes kormánytagok engedélyezték a tagállamok számára az egyes ausztriai, németországi, dániai, svédországi és norvégiai – a schengeni övezeten belül érvényben lévő – ideiglenes határellenőrzés fenntartását további három hónapig.

 

Ameddig a palesztinok nem lesznek hajlandók elismerni Izrael létjogosultságát, addig nem lesz átfogó békemegállapodás a felek között – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután találkozott Charles Michel belga kormányfővel. Az Israel Hayom tudósítása szerint a felek a tárgyalásokon nagy hangsúlyt fektettek az iszlám terrorizmus elleni küzdelemre, mivel az mindkét országban komoly probléma. Netanjahu arról is beszélt, hogy az izraeli gazdaság nagyon sokat tanult a belgától, ahol nagyon sok kisvállalkozás található. Ezt a példát követte a zsidó állam is – tette hozzá.

 

Elutasította a román parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet azért terjesztettek be a kormány ellen, mert az sürgősségi rendelettel módosította január 31-én a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást. Sorin Grindeanu miniszterelnök elmondta, megértette az utca hangját, és többet nem fog a kabinet ehhez hasonló kezdeményezéseket elfogadni. A bukaresti kabinet döntése nyomán Romániában nyolc napja tartanak a kormányellenes tüntetések, amelyek hatására a kabinet vasárnap hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító rendeletet.

 

Az illetékes San Franciscó-i fellebbviteli bíróság meghallgatta a Donald Trump elnök bevándorlást szigorító rendelete mellett és ellene felhozott érveket, de várhatóan csak napok múlva hozza meg ítéletét a vitatott elnöki rendelet végrehajtását egy hét után felfüggesztő szövetségi bírói döntés ügyében. Az Egyesült Államok elnöke január 27-én, egy héttel beiktatása után azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

 

A franciák és a görögök esetében is fennáll a lehetősége, hogy elhagyják az EU-t. Ennek valószínűségéről készült friss kutatás. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics helyzetértékelése szerint a Frexit előtt emelkedő akadályok nem áthághatatlanok, de a folyamat korántsem lenne annyira zökkenőmentes, ahogy azt Marine Le Pen igyekszik beállítani. Jelenleg azonban a görög adósságválság újbóli fellángolása még nagyobb kockázat, különös tekintettel a Nemzetközi Valutaalap új helyzetértékelésére. A ház idézi az IMF-jelentésből azt az előrejelzést, hogy a hazai össztermékhez mért görög államadósság-ráta 2060-ra 275 százalékra emelkedik. Mindez növeli Görögország törlesztésképtelenné válásának kockázatát, és ebből eredően növekszik a Grexit rizikója is.

 

Az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet fegyveresei megpróbáltak lerohanni szerdán egy szállodát Puntland autonóm régió székhelyén, megöltek négy biztonsági őrt, de a szálloda vendégeinek nem esett bajuk – közölték helyi illetékesek. Jusuf Mohamed, Bari körzet kormányzója beszámolt arról, hogy a terrorszervezet három harcosa támadta meg a hotelt. Tűzharcban megöltek négy biztonsági őrt, de ők is két embert vesztettek.

 

Gazdaság:

Felgyorsulhatnak a tárgyalások a Földközi-tenger keleti részén található gázlelőhelyek kiaknázásáról, ha valóban lehet arra számítani, hogy Donald Trump elnöksége alatt enyhülhetnek az orosz-amerikai kapcsolatok. A Libanon, Izrael, Ciprus és Egyiptom partjaihoz közel eső gáztalálatok a becslések szerint több tízezer milliárd köbláb gázt rejtenek, a kiaknázásukra kiírt koncessziós pályázatokon a legnagyobb olajvállalatok indulnának, többek között az Exxon Mobil, az ENI és a Rosznyeft – írta meg az Origo.

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűtlen, hogy Donald Trump amerikai elnök bevezetné az elnökválasztási kampányában kilátásba helyezett, mindenre kiterjedő 45 százalékos büntetővámot a kínai importra, mivel ennek súlyos visszaható következményei lennének az amerikai gazdaságra is. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének elemzői a Trump-kormány Kínával szemben várható intézkedéseiről összeállított tanulmányukban kiemelték: egy ilyen agresszív intézkedés a megtorló kínai lépések miatt a kereskedelmi háború azonnali kitörésének kockázatával járna.

 

Folytatódik a rossz minőségű élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent a virsli- és kenyérrendelet, valamint készülőben van egy szabályozás, amely számos süteménynél csinál rendet, emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön. A sor pedig újabb elemekkel bővül – írta a napi.hu. Ebben az évben a gyorsfagyasztott ételekre készül olyan irányelv (szabályozás), amelynek célja, hogy a korábbinál jobb minőségű élelmiszerek jöjjenek ki az ételgyárakból – erősítette meg a Buksza élelmiszeriparból származó információit a Földművelésügyi Minisztérium.

 

Sport:

Fa Nándor a pályafutása csúcspontjának nevezte, hogy 63 évesen 93 nap alatt teljesítette a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt, s a nyolcadik helyen ért célba. „Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem” – nyilatkozott a magyar hajós már a partra szállás és a szervezők részére adott első kötelező ünneplés, valamit a színpadi megjelenés után.

 

Visszavonul Risztov Éva olimpiai bajnok úszó – írta a Ripost. A lap szerint a 31 éves sportoló egy vasárnap képernyőre kerülő televíziós interjúban jelenti be elhatározását. „Elértem az álmomat, hogy olimpiai bajnok legyek, és ma már más dolgok érdekelnek. Egy menedzsmentcégnél kezdtem el dolgozni, ahol sportdivíziót indítottak. Egyelőre gyakornok vagyok, később pedig sportmenedzserként folytatom a karrierem. Nagyon szeretek kommunikálni, így ez nekem való terep lesz” – idézi a lap a Londonban tíz kilométeres nyíltvízi úszásban aranyérmes Risztovot.

 

A vezetőség meghallotta a drukkerek szavát, és mindent elkövet, hogy minél több MTK-szurkoló látogassa a kék-fehérek hazai mérkőzéseit – mondta Deutsch Tamás. Ennek érdekében az A-oldalra szóló jegyek 4.900.- helyett 2.300.- forintba kerülnek majd, a B-oldalra szóló belépők pedig 1.950.- forintba. A gyermekek – az MLSZ által előírt 6 helyett – 12 éves korig ingyenesen látogathatják az MTK Budapest mérkőzéseit. A klubelnök bízik benne, hogy folytatódik a három őszi, hazai pályán lejátszott bajnokin tapasztalt tendencia: a Gyirmót ellen 1183-an, a Debrecen ellen már 1657-en, míg az Újpest ellen 2584-en szurkoltak a lelátókon. Az MTK Budapest február 18-án, a Budapest Honvéd ellen folytatja az OTP Bank Liga küzdelmeit.

 

Időjárás és könnyű:

 

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel helyenként a felhőzet. A nyugati, délnyugati területeken valószínű hószállingózás, jelentéktelen havazás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +5 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A Yale Egyetem Erdészeti és Környezettudományi Karának irányításával zajlott az a globális vizsgálat, amely azt kutatta, hogy a felmelegedés mekkora mennyiségű szenet old ki a talajból, és ez a légkörbe jutva mennyire gyorsítja fel a klímaváltozást. Az eredményekből kiderül, hogy a tüzelőanyagok miatt a légkörbe jutó szénhez még 12-17 százaléknyi adódik hozzá a talajból – mondta az InfoRádiónak Kröel-Dulay György, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa. Ezt úgy is lehet értelmezni, mint ha Egyesült Államok méretű széndioxid-kibocsátó jelenne meg – tette hozzá.