Az Izraeli Kulturális Intézet februári programajánlója

Az Izraeli Kulturális Intézet februári programajánlója

Az Izraeli Kulturális Intézet februári programajánlója
Kiemelt esemény
ARANY JERUZSÁLEM – fotókiállítás
Megnyitó: 02 / 07 10:00Izraeli Kulturális Intézet, Futureal terem
Az „Arany Jeruzsálem” című fotókiállítás a Szochnut (The Jewish Agency for Israel) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gondozásában jött létre, azzal a céllal, hogy bemutassa Jeruzsálem, a három világvallás szent helyének kapcsolatát a zsidósággal és Izraellel; és egyúttal reflektáljon az UNESCO és az ENSZ által az elmúlt hónapokban született állásfoglalásokra Angyal LászlóArató Mátyás és Szabados Attila képeivel. A megnyitó időpontja február 7. kedd, délelőtt 10 óra, melyen beszédet mond: Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és Alex Katz, a kelet-közép-európai Szochnut kiküldöttje. Részvételi szándékukat kérjük jelezzék a 06-1-268-0183-as telefonszámon, vagy a [email protected] email címen. A kiállítás 2017. február 8. és 28. között látogatható az Izraeli Kulturális Intézet nyitvatartási idejében.
A belépés ingyenes.
Kiállítás
HÁTRAARC – Portrék az Oscar díjas Saul fia című filmből2017 / 01 / 16 – 02 / 05 
Izraeli Kulturális Intézet, Futureal terem
Hermann Ildi fotográfus a Saul fia című film forgatása alatt – Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr koncepciója alapján – portrékat készített a film szereplőiről: a nemzetközi színészgárdáról csakúgy, mint a statisztákról. Ezek a fotográfiák különös határmezsgyén készültek; a színészek nem játszanak éppen, de a szerepüket még nem hagyták el és az sem hagyta el őket. Ők maguk és a filmbeli énjük eggyé válva néz a kamerába. A portrék így utat nyitnak a múlt irányába, a szerepek szerinti valóságba, ugyanakkor egy teremtett-konstruált világban, a film színterében is léteznek. Különös erejük többek között ennek a kettősségnek a művészi megörökítéséből fakad.
A belépés ingyenes.
Koncert
Shay Dayan (IS): Improvizáció mint út a szabadsághoz2017 / 02 / 07 17:00
Izraeli Kulturális Intézet Ez a 3 és fél órás műhely sokat adhat, ha színészettel, énekléssel-zenéléssel, fizikai színházzal foglalkozol, vagy más közegben, ahol használod a hangod és fontos az, hogy kreatív, improvizatív legyél. De akkor is várunk szeretettel, ha elég bátor vagy és kíváncsi felfedezni ezt a témát magadban. Hiszen az egész élet egy nagy improvizáció, amit fontos lenne úgy játszanunk, hogy leginkább töltődünk, egészségesek vagyunk tőle. Shai Dayan sok-sok hangszeren játszó zenész, énekes és hang terapeuta Izraelből. 4 évig dolgozott az Artness nevű improvizációs iskolában Izraelben.
Olvass tobbet: www.voicebeing.net/
A műhely ára jan. 26-áig teljes összeget utalva 10.000Ft
Jan. 27-étől fizetve 12.000 ft. Jelentkezni 3.000 ft vissza nem térítendő összeg befizetésével.
Jelentkezés, további info: Joos Zsofi, e-mail: [email protected]
Dani Basan Concert2017 / 02 / 26 19:00
Izraeli Kulturális Intézet
Danni Bassan, a legendás T-Slam zenekar énekese sok év hallgatás után újra visszatért a zenéhez. Egy rendkívüli koncert keretében, Tal Shenav-val, aki az utóbbi években zenei partnereként lépett fel, Danni mesél élete történeteiből és dalairól. Danni dalai ismert klasszikusok Izraelben, de ezúttal egészen friss, és régen elfelejtett dalokat is megoszt majd a közönségével, a T-Slam sikeres slágerein kívül is. A koncert ára 500 forint.
Rendezvény
Tu BiShvat (P2G International) Széder2017 / 02 / 12 19:00
Izraeli Kulturális Intézet
Februárban ünnepeljük a Tu BiShvat-ot, a fák ünnepét, melynek alkalmából szeretettel meghívunk egy Tu BiShvat széderre. A 16. századi szefárd szokás szerint, ilyenkor minél több gyümölcsöt kell enni, mely egyben egy áldás a hamarosan induló tavasz tiszteletére. A vacsorát a Partnership ToGether program szervezi, és online csatlakozni fog hozzánk a közösség Nyugat Galileából származó és amerikai képviselői is. Regisztrációdat ezen az email címen tudod jelezni: [email protected].
Building Bridges: Árny a kövön – Ország Lili művészete2017 / 02 / 12 16:00
Magyar Nemzeti Galéria
Gyere kiállításra a Building Bridges csapatával!
A Magyar Nemzeti Galéria, folytatva a magyar művészet meghatározó egyéniségeit feldolgozó kiállítássorozatát, Ország Lilinek (1926–1978), a modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakjának életművét mutatja be 2016. december 17-től. A több mint háromszáz művet felvonultató kiállítás két különlegességgel is szolgál. Egyrészt – eddig még soha nem látott módon – hazai és külföldi analógiákkal, Bálint Endre, Vajda Lajos, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Vieira da Silva, Toyen és Zoltan Kemeny műveivel párhuzamban szemlélteti a művész látásmódjának alakulását.
A Building Bridges szervezésében most for free el tudsz jönni velünk február 12-én erre a programra.A helyek száma limitált és regisztrációhoz kötött: bit.ly/2jZ7Njg!
A regisztráció a visszaigazoló e-mail után válik teljessé.
Masa Fair 2017 / 02 / 20 17:30
Izraeli Kulturális Intézet
A MASA Nyíltnap 2017. február 20-án 18:00 órakor kerül megrendezésre az Izraeli Kulturális Intézetben. Az eseményen személyesen találkozhattok Izraeli programok szervezőivel, egyetemek képviselőivel, és volt résztvevőkkel, akik első kézből tudnak majd információt átadni, élményeket megosztani, segítséget és ötleteket adni. A programok között lesznek egyetemi tanulmányok, szakmai gyakorlat, önkénteskedés, és vallásos programok is. Ezen kívül olyan programok asztalait is megtalálhatjátok, melyek Izraellel kapcsolatos, de rövidebb távú, vagy itthonról is elérhető lehetőségek. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, szülőt, barátot, társat, kíváncsiskodót!
Az esemény az Izraeli Kulturális Intézetben kerül megrendezésre, ahol a programok standjai mellett zene, izraeli ételek és italok, és sok sok érdeklődő fog még várni. Az esemény regisztráció köteles, a részvétel ingyenes. A regisztrációt az alábbi linken tudod megtenni, legkésőbb február 16. 18:00 óráig: join.masaisrael.org/Hungary2017
További információk: [email protected]
YemeNight2017 / 02 / 23 18:00
Izraeli Kulturális Intézet
Az estét a Jemenből származó izraeli zsidók hagyományainak szenteljük. Izraeli vendégeinknek mind szoros kapcsolata van ezzel a kultúrkörrel, az ő szemükön keresztül ismerhetjük majd meg a színes szokásokat és hagyományokat, melyeket ez a kis réteg képvisel Izraelben. Efrat Levi Katar bemutatja, milyen étel is a jachnun, melyet meg is kóstolhatunk majd, Mayan Yaish hagyományos esküvői ruhákat fog elénk tárni és lesz henna workshop is Gáspár Klárival. Az este folyamán Rachel Sharabi fog mesélni nekünk, aki a nők szerepét kutatja tradicionális közösségekben és interkulturális kontextusban Izraelben.  És természetesen az A-WA varázslatos zenéje sem maradhat el. Regisztárció: [email protected]
Filmvetítés
Héber Nyelvi Központ Filmklub: Wedding Doll(2015)
2017 / 02 / 14 19:30
Izraeli Kulturális Intézet
Izraeli dráma, Nitzan Giladi , 2015, 88′
Héber nyelven, angol felirattal 
Hagit az enyhén értelmi fogyatékkal élő lány egy WC-papír gyárban dolgozik. Sarahval, az elvált anyjával él, aki feladta az életét a lánya érdekében. Hagit az önállóság felé törekszik, Sarah pedig két tűz között őrlődik, a lánya védelme, és a saját élni akarása között. Mikor egy románc fűződik a lány és a gyárvezető fia között, Hagit kénytelen eltitkolni ezt anyja elől. A gyár bezárásának a híre feldúlja Hagit és Sarah nyugalmát, és veszélyezteti Hagit szerelmi életét.
Minyanim 2017 – Jelentkezz!Szeretnéd jobban megismerni a zsidó közösséget? Aktívabb lenni? Érdekel, hogy milyenek a zsidó közösségek más országokban? Van esetleg saját programötleted? A MiNYanim ezek megvalósítására mind lehetőséget ad! A program párhuzamosan kerül megrendezésre 20-30 év közötti fiataloknak 8 országban. A kétéves program során az első évben kéthetente helyi találkozók keretében ismerheted meg a helyi zsidó közösséget, és a második év során három nemzetközi szemináriumon találkozhatsz a program külföldi résztvevőivel. A program végén segítünk, hogy saját programötletedet, elképzelésedet is megvalósíthasd, ezzel is formálva a közösséget.
JELENTKEZÉS: form.jotformeu.com/70244205056345