Reggeli híreink 2017.01.24.

Stabil a Veronából hétfőn  hazahozott negyedik  sérült állapota.

A buszbaleset hétfőn  repülővel hazahozott sérültje koponya- és végtagsérüléseket szenvedett, ám állapota stabil, egyelőre műtét szükségessége nem merült fel. Már hazaszállították a buszbaleset négy sérültjét – három embert még vasárnap repülőgéppel -, így minden olyan sérült, aki szállítható állapotban volt, megérkezett Magyarországra.

Európának el kell eresztenie „a föderalizmus illúzióját”, és többpólusúvá kell tenni a kontinenst – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: Európa egyre gyengébb, lassan már a regionális szereplő státuszáért is meg kell küzdenie. Európa nem tudta megvalósítani nagy céljait, így például az euróval kapcsolatosat, vagyis hogy a dollár mellett a közös európai pénz legyen a világ egyik tartalékvalutája. A miniszterelnök kiemelte, hogy új megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal a „hamvába halt” szabadkereskedelmi megállapodás helyett, az ugyanis nem jön létre. Megállapodásokat kell kötni továbbá Kínával, és újra elő kell venni Oroszország kérdését is.

 

A szolidaritás legfőbb fokmérője az Európai Unió szabályainak maradéktalan betartása – jelentette ki Kovács Zoltán. A kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország közel két éve képviselt  álláspontjával – a határok szigorú védelmével – mára a legtöbb uniós tagország egyetért. Magyarország eurómilliókat költött Szerbiával közös határának védelmére, amivel a magyarok Európa védelmét biztosítják. Ezért Magyarország szégyenkezés helyett büszke lehet arra, hogy határvédelmének megerősítésével Európa más országaival vállal szolidaritást, és úgy gondolja: ez az egyetlen módja annak, hogy az illegális bevándorlók Európa területére lépjenek.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslat végleges változatáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A változtatások között szerepel például, hogy a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki az olimpia idejére. Mint a budapest.hu oldalon közzétett előterjesztés mellékletében olvasható, a nemzetközi sportszövetséggel folytatott folyamatos egyeztetések nyilvánvalóvá tették, hogy az Olimpiai Stadionban az atlétikai versenyszámok előtt kevés az idő a megfelelő pályaátalakítások elvégzéséhez. A Kincsem Park tervezett fejlesztéseit, valamint a meglévő infrastruktúráját kihasználva lehetőség nyílik egy komplex, ideiglenes öttusaközpont kialakítására. A metró közelsége, valamint a nagy tér lehetőséget ad egy húszezres nézőtér kialakítására.

 

Idén januárban immár harmadik hónapja javult a GKI konjunktúraindexe, amely ezzel megközelítette egy évvel ezelőtti értékét. Az üzleti várakozások csak 2016 nyári szintjükre emelkedtek, a fogyasztóiak viszont utoljára tizenegy éve, 2006 februárjában voltak a mostaninál kedvezőbbek. Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a GKI konjunktúraindexe mintegy három éve viszonylag szűk sávban ingadozik, most ennek a felső részén található.

 

Klaus Iohannis  román államfő népszavazást készül kiírni a bukaresti szociálliberális kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében. Az elnök élesen bírálta a decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Pártot és liberális koalíciós szövetségesét, amiért választási ígéretek teljesítése helyett szerinte legfőbb gondjuk, hogy a büntetőjog módosítása révén megakadályozzák a korrupt politikusok felelősségre vonását. Iohannis azt mondta: megkezdi az előkészületeket a referendum kiírására. Kezdeményezését a parlamentnek is véleményeznie kell, de meg nem akadályozhatja.

 

Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból. Az elnöki rendelettel Trump a választási kampányban tett egyik ígéretét váltja valóra, s ezzel az Egyesült Államok elhagyja a csendes-óceáni térség 12 országát összefogó szabadkereskedelmi együttműködést. Az Ovális Irodában tartott ceremónián az amerikai elnök két másik rendeletet is aláírt: munkaerő-felvételi tilalmat rendelt el szövetségi adminisztratív munkahelyekre és utasítást adott szövetségi támogatást élvező nem-kormányzati szervezeteknek arra, hogy nem finanszírozhatnak külföldön elvégzett magzatelhajtásokat.

 

Donald Trump meghívta Washingtonba Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, a látogatásra várhatóan február elején kerül sor – közölte a Fehér Ház. Trump vasárnap délután telefonbeszélgetést folytatott az izraeli kormányfővel, s ennek során hívta meg őt az Egyesült Államokba. Az elnök kiemelte, milyen fontosnak tartja az Izraellel folytatott katonai, hírszerzési és biztonságpolitikai együttműködést, amely tükrözi a két ország közötti „mély és megbonthatatlan partneri kapcsolatot”. A Fehér Ház közlése szerint kitértek a palesztin-izraeli tárgyalásokra is és Donald Trump kifejtette ezzel kapcsolatos álláspontját, amely szerint csak az érintett felek közötti közvetlen tárgyalások vezethetnek megbékéléshez. Az amerikai kormányzat szorosan együttműködik majd Izraellel e cél elérése érdekében.

 

Sajnálatát fejezte ki a spanyol külügyminiszter amiatt, hogy a Fehér Ház megszüntette weboldalának spanyol nyelvű verzióját. Alfonso Dastis szerint a döntés nyilvánvalóan a Fehér Ház belső, saját ügye, de egy olyan országban, „ahol 52 millióan beszélnek spanyolul, nem jó ötlet lemondani egy kommunikációs eszközről”. „Nincs értelme” – így kommentálta a lépést Rafael Catalá, spanyol igazságügyi miniszter is, aki emlékeztetett arra is, hogy a kínai után spanyolt beszélik a legtöbben a világon. A Fehér Ház néhány hónappal Barack Obama beiktatás után indította el honlapjának spanyol nyelvű verzióját, amely most, az új elnök hatalomra kerülése után megszűnt.

 

Rendkívül szigorú nyelvtörvénytervezetet terjesztettek be az ukrán parlamentben különböző, köztük kormánypárti frakciók képviselői, amely alapján büntetőjogi felelősségre vonással és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák az ukrán nyelvvel szembeni tiszteletlenséget. Az előterjesztést több mint harminc képviselő írta alá, köztük a parlament egyik alelnöke, Okszana Sziroid, továbbá egy képviselő az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkjából. A tervezet előírná, hogy az állami rendezvényeken, az állami szervek hivatalos irataiban, továbbá a fegyveres erőknél, a rendvédelmi szerveknél és az államhatáron kötelező az ukrán nyelv használata.

 

Alig több mint egy héttel súlyos balesete után kiengedték Miklós Edit alpesi sízőt a kórházból. A 28 éves versenyző a következő időszakban szülővárosában, Csíkszeredán gyógytornászával dolgozik és ha a tervek szerint alakul a felépülése, akkor várhatóan szeptemberben síelhet újra. Január 15-én az ausztriai Altenmarkt-Zauchenseeben rendezett lesikló versenyt megelőző hivatalos edzésen az MTK sportolójának egy jobb kanyarban szétcsúszott a lába, majd nagyot esett, egyik léce ráadásul nem oldott le és a havon csúszva nekisodródott egy kapunak is.

 

Tovább tart  a szmogriadó a fővárosban és egyre több vidéki településen rendelnek el riasztást.

Kedden a kezdetben derült vagy gyengén felhős területeken éjszaka zúzmarás köd képződik, és az ország legnagyobb részén borult, párás, foltokban ködös idő valószínű. A ködben, illetve az alacsonyszintű felhőzetből ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. Kedden napközben a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon megélénkül az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között, a tartósabban derült, havas részen -15 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire -3 és -8 fok között várható.