Havas Miklós zenész, producer a filmekről, a zenéről is beszélt. Szóba került Cziffra György, de a Séta is.

 

Állandóan ki kell találni valamit

Havas Miklós zenész, producer a filmekről, a zenéről is beszélt. Szóba került Cziffra György, de a Séta is.

Ha egy névjegykártyányi helye van a bemutatkozásra, akkor hogyan mutatkozna be?

Havas Miklós zenész, filmproducer, egy bohém ember, eltévedt jogász, nős, két gyermek apja.

Eltévedt jogász? Ezt hogyan kell érteni?

Mint minden ember, én is elvégeztem az általános iskolát, a középiskolát, mert muszáj volt, miután én mindig is szerettem a filmeket és vonzott is ez a világ, így sokáig filmrendező szerettem volna lenni. Még a jogi egyetemre is úgy felvételiztem, hogy engem a filmek érdekelnek, persze az is igaz, hogy Jancsó Miklós is jogot végzett, ezért úgy gondoltam, ha ő elvégezte és milyen nagy filmrendező lett, akkor nekem sem árthat. Igazából nem voltam nagyon oda azért az egyetemért, de a felvételim ennek ellenére nagyon jól sikerült, a szóbelin kérdezték, hogy mi az érdeklődésem. én elkezdtem mesélni, pillanatokon belül kiderült, hogy ennek semmi köze nincs a joghoz. A felvételiztető – Valki László, a kiváló nemzetközi jogász – kérdezte is, hogy akkor miért jelentkeztem a jogi karra, neki is Jancsót hoztam fel példának. Fel is vettek, el is végeztem az egyetemet. Szakvizsgát nem tettem, de amikor abbahagytam az aktív zenélést, miután alapítóként kiszálltam az Irie Maffia zenekarból, akkor azért felmerült bennem ez az egész.

Miért száll ki valaki egy sikeres zenekarból, aminek az alapításában is közreműködött?

Mindenkinek eljön az a pont az életében, a munkájában, amikor már nem élvezi annyira, amikor már teher beszállni a buszba, amikor soha nincs otthon a hétvégén. Kiszálltam, mindent megbeszélve a többiekkel. Még játszák az általam írt dalokat, ami jó, még jogdíjat is kapok utánuk. Persze a zenét nem lehet abbahagyni, mert ez az életem része, de minden zenész így van ezzel.

Édesapja is zenélt, édesanyja Havas Judit előadóművész, nevelőapja meg Jávori Ferenc Fegya. Akkor Ön is a hagyományokat folytatja.

Valóban így van, inspirált ez a környezet.

Fegya mennyire volt hatással a zenei pályájára?

Ő vette nekem az első basszusgitárt, amivel rögtön az első próbálkozáskor nagy sikerrel hazavágtam az otthoni hifit.

Zenészként, zeneszerzőként Ön inkább zenét vagy szöveget ír?

Inkább zenét, most van egy MIcoo nevű projektem, ahol énekesekkel dolgozom, tavaly jelent meg egy dalom a With love, ezt Valkó Csaba, a Compact Disco énekese énekelte.

De filmesként is ismertté vált szerencsére. Tényleg, nyert már valamilyen filmes díjat?

Meglepő módon az első filmünkkel, az Alteregóval, 2008-ban, Eszenyi Enikő, Anger Zsolt szereplésével. Én a mozi producere voltam a kisjátékfilmnek, amivel megnyertük a filmszemle operatőri díját.

Kicsit más téma, egy név, Cziffra György.

Én az egyik legnagyobb rajongója vagyok, készült róla egy fikciós dokumentumfilm, a bemutatója tavaly novemberben volt a Duna Tv-n, miután ez egy kifejezetten tévéfilm. Kékesi Attila rendezte a filmet, én forgatókönyvírója és producere voltam a mozinak. Most kezdtük el a film fesztiváloztatását, először a Filmhétre neveztük, bízom benne, hogy be is kerül a programba. Jó szakmai visszajelzéseket kaptunk a filmről.

Fikciós dokumentumfilm, azaz vannak benne játékfilmes elemek is.

Igen, Cziffrát például Csikós Sándor alakítja. A filmnek van egy keretsztorija, mint mondjuk a Titanicnak. Ez nálunk arról szól, hogy a nagypapa meséli el az életét az unokáinak. A játékfilmes elemek meg úgy jöttek elő, hogy 56 előttről gyakorlatilag alig maradt fenn anyag, így nekünk kellett megírni ezt az időszakot, majd játékfilmes eszközökkel le is forgattuk. Szerepel még a filmben Balázs János zongoraművész, aki szintén hatalmas Cziffra rajongó, egyébként ő csinálja a Cziffra Fesztivált.

Következő filmes terv?

Egy másik zenés dokumentumfilm, de erről még nem szeretnék beszélni hosszabban, még nem nyertünk támogatást rá, így babonából nem is mondok róla többet. De van egy másik film, a Séta, amit anyukámmal közösen készítettünk, mondhatom, hogy ez egy családi vállalkozás volt. Ez elkészült és – ha lehet ilyet mondani – otthon várja a vevőket. Nagyon szeretem ezt a mozit, alapja a Séta című monodráma, amit anyukám adott elő majd húsz éven át, én gyerekként kísértem el őt az előadásokra. Ő javasolta, hogy ezt a darabot meg kéne örökíteni.

A zenével mi a helyzet, lesz új együttes?

Most jelent meg egy anyagom egy nagyszerű amerikai énekesnővel. Az egészben a legérdekesebb az, hogy ez a kapcsolat virtuális, ez az internet korában megoldható, mi nem találkoztunk, nem is beszéltünk, mindent emailben oldottunk meg, no meg persze a zenével.

Fegyával játszik majd valamikor?

Semmit sem lehet kizárni, bár még nem volt szó erről.

Felesége, a gyermekei édesanyja mivel foglalkozik?

Ő is jogász, ügyvédként dolgozik. A gyerekek hét és két évesek. A nagyobbik már zenél, zongorázik, most vették fel a zeneiskolába, ami nagy szó, ennyi idősen még előkészítőbe járnak a gyerekek, neki nem kellett. Nagyon jó a hallása, tehetséges, de még nem érdekli őt ez annyira, én meg nem akarom erőltetni.

Milyen nagymama egy előadóművész?

Nagyon jó, persze elfoglalt, sokat dolgozik, nem egy klasszikus otthon főzögető nagyi, de kiválóan főz. Imádja a gyerekeket és persze ez viszont is így van.

További tervei?

Filmezés és zenélés, további filmek. Szeretnék majd játékfilmet, tévéfilmet is készíteni. Szinopszisok már vannak, meg ötletek. Ebben a műfajban az a nehéz, hogy állandóan ki kell találni valamit, a szépségét meg az adja, ha ezekből valami megvalósul. Itt van például a Saul fia is, ami egyfelől egy nagyszerű mozi, nagyon is örültem a sikerének, de mellette egy kiváló példa a fiataloknak, hogy semmi sem lehetetlen. Ez egy nagyon fontos üzenet, főleg a mai Magyarországon. Zenészként meg megmaradni egy jó basszusgitárosnak, egy jó pop-, rockzenésznek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter