Koncert Martin Luther King emlékére New Yorkban

Január 16-án New York egyik híres zsinagógájában, a bronxi, a riverdale-i Héber Intézet, Bayit elnevezésű zsinagógájában idén is megrendezték a Martin Luther King emlékkoncertet. Tudósítónk a helyszínről jelenti.

Martin Luther King, amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége 1929. január 15-én született. Minden év januárjának harmadik hétfőjét Martin Luther King Nap néven ünnepnapnak nyilvánították az Amerikai Egyesült Államokban.

Ezen a napon szerte az országban különböző eseményeken emlékeznek meg arról, hogy Martin Luther King célja a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetése volt.

Január 16-án, az év harmadik hétfőjén New York egyik híres zsinagógájában, a bronxi, a riverdale-i Héber Intézet Bayit elnevezésű zsinagógájában idén is megrendezték a Martin Luther King emlékkoncertet. Mint ahogyan évek óta mindig ilyenkor, idén is a Green Pastures Baptist Church kórusa lépett fel, Roger Hambrick tiszteletes vezetésével.

A Martin Luther King megemlékezések állandóan visszatérő gondolata leghíresebb beszédének felidézése, ahol az álmairól beszélt. A híres beszéd egyik legfontosabb gondolata az volt, hogy:

“Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

Az idei fellépés különleges élményt is tartogatott a közönség számára, ugyanis az ilyenkor szokásos Gospel dalokon, imákon kívül megszólalt Carlebach néhány zeneműve Gospel előadásban. Carlebach-ot az amerikai és az izraeli közönség mint “Éneklő Rabbit” tartja számon. Carlebach, mint zeneszerző létrehozott egy olyan stílusú zenét, amely ötvözte a hasszid és a modern zenét. Azt tartják róla, hogy a huszadik század legkiemelkedőbb zsidó vallási dalszerzője, nem véletlen, hogy dalai a zsidó koncertek állandó műsorán szerepelnek.

Természetesen a koncert befejező száma a “We shall overcame” volt, amely ma már himnusszá, a polgárjogi mozgalom himnuszává nemesedett. A közönség együtt énekelte a kórussal és Roger Hambrick tiszteletessel, hogy “We shall overcame”. Ami magyarul, Gaál György István fordításában így hangzik: “megérjük hidd el / mind megérjük még / hidd el megérjük, egyszer / tiszta szívemből / mélyen hiszem / eljön a nap hidd el / együtt kéz a kézben / együtt kéz a kézben / együtt kéz a kézben, leszünk / tiszta szívemből / mélyen hiszem / felvirrad a nap hidd el / békében élünk majd / békében élünk majd / békében élünk majd egyszer…”

WBPI / Barát Tamás