2017.01.11 Hirek BreuerPress

Belpolitika:

Zökkenőmentesen indult az év, az 58 tankerületi központ működése rendben megkezdődött, az önkormányzati iskolák átvétele lezárult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Palkovics László közölte, a tárgyalások az önkormányzatokkal nagyrészt megállapodással zárultak, hat esetben nem tudtak megegyezni, így miniszteri határozatot kellett hozni az érintett intézmények átvételéről. Az államtitkár elmondta azt is, hogy január elsejétől az oktatást segítő kollégáknak átlagosan tíz százalékkal nőtt a jövedelmük, ebből hét százalékot automatikusan kaptak meg, három százalékot pedig az intézményvezető döntése alapján.

A rezsicsökkentéssel ma 25-30 százalékkal olcsóbban fűtenek az emberek, mint 2010 előtt – mondta Németh Szilárd. A politikus ezért jó döntésnek nevezte a négy évvel ezelőtt kezdett rezsicsökkentést. Jelezte, 2002 és 2010 között, a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt 15-ször emelkedtek az energiaárak, a lakossági gáz ára a háromszorosára, a villanyé a kétszeresére nőtt. A hatósági árak pedig – a jelenleg a DK-ban politizáló – Molnár Csaba energiaügyi minisztersége alatt emelkedtek a legmagasabban – jegyezte meg. „Ha most rajtuk múlna (…), akkor nem számítana milyen hideg van, az árak továbbra is kúsznának föl” – fogalmazott Németh Szilárd.

Legalább negyven százalékos gázárcsökkentést követelt a kormánytól a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba arra hivatkozott, hogy a gáz világpiaci ára az elmúlt négy-öt évben negyven százalékkal mérséklődött. A politikus hangsúlyozta, hogy ennek következtében a magyar állam negyven százalékkal olcsóbban veszi a gázt, de a lakossági rezsiköltségeket mégis csak tíz százalékkal csökkentették. A kettő közötti különbözet egy részét lenyeli a magyar állam, a maradék jelentős része pedig „fideszes oligarchák zsebébe kerül” – fogalmazott.

 

Vissza kell térni a korábbi nyugdíj-megállapítási szabályokhoz – sürgette az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos szerint a korábbi, úgynevezett svájci indexálás alapján idén 1,6 százalék helyett 3,2 százalékkal nőhettek volna a nyugdíjak. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint 2,4 százalék lesz 2017-ben az infláció. Szerinte a kormány átveri a nyugdíjasokat, mert pontosan tudja, hogy nagyobb lesz az infláció, mint a nyugdíjemelés mértéke. Tíz hónapig, novemberig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak – mondta, megjegyezve: akkor kell a nyugdíjemelés és az infláció mértéke közötti különbséget visszamenőlegesen kifizetni a nyugdíjasoknak.

Alapjaiban támogathatónak és szükségesnek tartja az LMP az igazságügyi tárca új büntető eljárásjogi kódextervezetét, az ellenzéki párt ugyanakkor változtatásokat is szükségesnek tart azon, a többi között az ügyészség szerepét érintően. Az LMP ugyanakkor nagyobb szerepet adna az ügyészségnek – szögezte le Csarnó Ákos, elsősorban azt kifogásolva, hogy a legfőbb ügyész gyakran nem indít hivatalból eljárást a tudomására jutott korrupciós ügyekben. Ezen a várhatóan tavasszal az Országgyűlés elé kerülő tervezet sem változtatna értemben – jegyezte meg.

 

Politikai menetrendről egyeztet az MSZP országos elnöksége a jövő héten Botka Lászlóval, és ha megállapodás születik, a szocialisták szegedi polgármesterüket ajánlhatják közös miniszterelnök-jelöltnek a baloldali pártok számára a 2018-as országgyűlési választásra – közölte Molnár Gyula. A szocialista párt elnöke hangsúlyozta, hogy kitartanak az előválasztás mellett és megerősítette azt is, hogy támogatják Majtényi László köztársaságielnök-jelöltségét.

Külpolitika:

 

Az izraeli katonák lelőttek egy késsel rájuk támadó palesztint Ciszjordániában egy razzia során. A palesztin férfi késsel a kezében az éjszakai razziát végző katonák felé szaladt, nem állt meg felszólításukra, és ezért lőttek rá. A Náblusztól északra fekvő Fara nevű falu menekülttáborában élő palesztin férfi később belehalt sebesülésébe. 2015 szeptembere óta a palesztinok negyven izraelit és két amerikai turistát öltek meg főként késeléses merényletekben.

Egy egykori római színház maradványaira bukkantak régészek Izrael északi részén, a Galileai tó közelében – írta a The Jerusalem Post. Az újság szerint a kutatók feltételezése alapján nemcsak, szórakozásra használták az egykori épületet, hanem vallási szertartásokat is végeztek benne. Michael Eisenberg, a kutatás vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt években a feltárás során egy detektív munkát kellett végezniük, mivel annyi különféle dolog került elő a földből, hogy hosszú időbe telt, mire kirajzolódott előttük a teljes kép.

 

Folytatja a lengyel szejmben az ülősztrájkot, és nem tárgyal a többi parlamenti tömörülés által kötött kompromisszumos megoldásról a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform – jelentette be Grzegorz Schetyna pártelnök. A platform, valamint a szintén ellenzéki Modern párt képviselői december 16-a óta vannak jelen – folyamatosan váltva egymást – a szejm üléstermében. Az egyik platformos képviselőnek az aznapi ülésről történt kitiltása, valamint a parlamenti tudósításokat korlátozó – azóta felfüggesztett – új szabályozás miatt indított ülősztrájk fő követelménye jelenleg az, hogy az alsóház újból tárgyalja meg az idei költségvetést és szavazzon róla. Az erről szóló végszavazást a házelnöki szék és a szejm pódiumának blokádja miatt nem az ülésteremben, hanem az alsóház oszlopos termében bonyolították le.

 

Levelet írt a világ több vezetőjének Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, amiben arra kérte őket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Egyesült Államok ne helyezze át a nagykövetségét Jeruzsálembe. Az Israel Hayom tudósítása szerint többek között Oroszországnak, Kínának, az Európai Uniónak, Franciaországnak, Németországnak és többek között Nagy-Britanniának írt a hatóság vezetője. Abbász a levelet Donald Trumpnak is elküldte. A politikus szerint, ha Tel-Avív helyett Jeruzsálembe költözne az USA nagykövetsége az pusztító következményekkel járna a régió stabilitására, a békefolyamatra és a két állami megoldásra is.

A Haaretz azért bírálta vezércikkében az izraeli kormányt, mert nem vállal semmilyen felelősséget a Gázai övezetben kialakult helyzetért. A kormánynak konkrét terveket kell kidolgoznia arra nézve, hogy az ott élők helyzetén javítson, így például meg kellene oldania, hogy a betegeket kivigyék az övezetből és megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak. Izraelnek mindent meg kell tennie, hogy ne váljon valóra az ENSZ azon prognózisa, miszerint a Gázai-övezet 2020-ra az emberi tartózkodásra alkalmatlan hely lesz – írta az újság.

 

Minden lehetséges erő szembeszállt az Öt Csillag Mozgalommal, amely „megremegtette a rendszert”, de az európai intézmények megakadályozták, hogy frakciót válthasson – reagált blogján Beppe Grillo, az olasz ellenzéki párt vezetője azután, hogy az Európai Parlament liberális frakciója elutasította pártja csatlakozási kérelmét. A pártvezér hozzátette, pártja azon dolgozik, hogy az EP következő ciklusára új frakciót hozzon létre, amelynek a neve Közvetlen Demokráciamozgalom lenne. Nem teljesen világos, hogy Grillónak ez a terve mit takar, mert frakciót a tagállamok negyedéből, vagyis jelenleg hét országból megválasztott legkevesebb 25 képviselő alakíthat.

 

Legalább 24-en életüket vesztették, és 70-en megsebesültek a kabuli parlament közelében elkövetett kettős merényletben – jelentette az afgán média biztonsági forrásokra hivatkozva. Az előzetes adatok szerint legalább 13 sebesültet szállítottak kórházba. A halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. Biztonsági források szerint autóba rejtett pokolgép robbant, valamint egy gyalogosan közlekedő öngyilkos merénylő röpítette levegőbe magát. A kettős támadás elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek egy Twitter-üzenetben.

 

A globális gazdasági növekedés lassulásával, a II. világháború utáni világrend erodálódásával és a nacionalizmus terjedésével a következő években várhatóan nőni fog az országokon belüli és a nemzetközi konfliktusok száma és súlya, és a hidegháború vége óta nem tapasztalt mértékben fognak visszaszorulni a demokratikus értékek – állítja jelentésében az amerikai hírszerző szolgálatokat összefogó Nemzeti Hírszerzési Tanács. A Nyugatot jellemző liberális modellel kapcsolatban a hírszerzés megállapítja, hogy szerte a világon fenyeget a populizmus, legyen az jobb vagy baloldali. „A népek követelni fogják kormányuktól, hogy biztosítsa nekik a biztonságot és a gyarapodást, de a jövedelmek különbségének növekedése és átlaguk stagnálása, a kölcsönös bizalmatlanság és a most még nem látható kihívások fékezni fogják a kormányok teljesítményét.

 

A Krónika című erdélyi magyar napilap szerint a megszűnés küszöbére került a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium, az önkormányzat ugyanis nem döntött arról, hogy felveszi az iskolahálózatba, a tanintézet pedig igazgatójának eltiltása miatt nem tudja benyújtani a jövő évi beiskolázási tervét. A Krónika a Civilek a Katolikus Iskoláért elnevezésű szülői kezdeményező csoportot idézte, mely arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy szerdán lejár a határidő, ameddig a tanintézetek benyújthatják beiskolázási tervüket a tanfelügyelőségnek. A szülők szerint amennyiben ez nem történik meg, „újabb lépéssel kerülünk közelebb a katolikus iskola megszűnéséhez”. Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint patthelyzet alakult ki, mert az első lépést az önkormányzatnak kellene megtennie. „Ha az önkormányzat nem szavazza meg, hogy az iskolahálózatban helyet kap a katolikus gimnázium, akkor már nincs miért beszélnünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés” – mondta Illés Ildikó.

 

Gazdaság:

 

A jegybank devizatartalékai 2016 végén 24,4 milliárd eurót tettek ki, aranytartaléka pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg – mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Palotai Dániel hangsúlyozta: „Matolcsy György elnöksége alatt a jegybank egyetlen uncia aranyat sem adott el”. Az MNB mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ország elegendő devizatartalékkal rendelkezzen, hogy Magyarország devizatartaléka a nemzetközi nagy intézmények, a hitelminősítő intézetek, a piaci szereplők által elvárt szintet legalább elérje, de inkább meghaladja azt.

 

A német építőipar szakmai képviseleti szervezetei a szakmunkáshiányban látják üzleti terveik legnagyobb kockázatát. A német építőipar az idén öt százalékkal 112,2 milliárd euróra tervezi növelni bevételeit, az alkalmazottak számát pedig 10 ezerrel 790 ezerre emelik. 2016-ban hat százalékkal nőtt a német építőipar bevétele. A foglalkoztatottak számának növelése azonban nem lesz könnyű feladat annak alapján, hogy tavaly 28 ezerre, történelmi mélypontra csökkent az építőipari szakmunkások körében a munkanélküliség. Tíz építőipari vállalatból már hét a szakmunkáshiányt tartja üzleti tervei legnagyobb kockázatának.

 

Az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napokra is kiterjeszteni készül az üzletek nyitva tartásának tilalmát a szlovák kormány – jelentette Ján Richter munka, szociális és családügyi miniszter közlésére hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti napilap. A boltok nyitva tartásának tilalma Szlovákiában jelenleg az év négy napjára vonatkozik, az újév napjára, amely egyidejűleg az 1993-ban önállósodott Szlovák Köztársaság megalakulásának a napja, húsvét vasárnapra, illetve karácsonyra, konkrétan december 24-re déli 12 órától és 25-re az egész nap folyamán. A tervezet ezeknek a napoknak a számát bővítené ki az összes állami ünnepre és az úgynevezett munkaszüneti napokra, amelyekből együttvéve 15 van évente.

 

Sport:

 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsának döntése értelmében 2026-ban már 48 csapat szerepelhet a világbajnokságon. A FIFA tájékoztatása szerint egyhangú döntés született Zürichben. Az új lebonyolítási rend szerint kilenc év múlva a 48 nemzeti együttes az első szakaszban 16 hármas csoportban küzd majd meg. A vb-ket 1998 óta 32 csapat részvételével rendezik.

 

Bognár István a Diósgyőri VTK csapatától a labdarúgó OTP Bank Ligában címvédő Ferencvároshoz igazolt. A fővárosi klub honlapjának beszámolója szerint a 25 éves válogatott kerettag játékos már alá is írta a szerződését, így délután csatlakozik új társaihoz. Bognár – akinek édesapja, Bognár György 50-szer szerepelt a nemzeti együttesben – a Ferencváros második téli igazolása Botka Endre után, akit hétfőn szerzett meg a bajnokságban negyedik helyen álló csapat a Budapest Honvédtól.

 

Csúcsot jelentő módon 47 válogatott jelentkezését regisztrálták a házigazdák a 2018-as spanyolországi vízilabda Európa-bajnokságára. A barcelonai kontinensviadal szervezőinek hírlevele szerint 27 férfi és 20 női együttes jelezte részvételi szándékát, más kérdés, hogy az Eb-n az erősebb nemnél csak 16, a hölgyeknél pedig 12 csapat indulhat. Előbbieknél nyolc, utóbbiaknál hat szereplő eleve adott, a 2016-os Európa-bajnokság élbolyában végzettek már tavaly év elején, a belgrádi Eb-n kivívták a rajtjogot, köztük mindkét magyar válogatott, a szerb fővárosban harmadik férfi-, s a nőknél aranyérmes női együttes.

Hetvenkét éves korában meghalt Michael Chamberlain, aki több évtizedes harcot folytatott azért, hogy bebizonyítsa, nem felesége, hanem egy dingó ölte meg kilenchetes kislányukat 1980-ban. Michael Chamberlain leukémia okozta komplikációk következtében hétfőn halt meg váratlanul.  Lindy és Michael Chamberlaint annak idején tévesen ítélték el kilenchetes kislányuk, Azaria halála miatt. A gyermeknek 1980. augusztus 17-én veszett nyoma egy táborhelyről, amikor a család kirándulást tett az Ausztrália szent hegyeként tisztelt, Uluruhoz.

 

A szülők kezdettől fogva hangoztatták, hogy kislányukat dingó – vadkutya – rabolta el, de a hatóságok kételkedtek abban, hogy az állat képes lett volna egy csecsemő elhurcolására. Bár nem voltak szemtanúk, nem találtak indítékot és a gyermek holtteste sem került elő, 1982-ben az anyát bűnösnek mondták ki gyermeke megölésében, holttestének eltűntetésében és életfogytiglani börtönre ítélték. Michael Chamberlain bűnrészességért két év börtönbüntetést kapott.
Az anya három évet töltött börtönben, amikor új bizonyítékokkal – köztük a gyermek kabátkájának megtalálásával egy dingó vacka közelében – sikerült ártatlanságát alátámasztani. Négy ügyészségi vizsgálat folyt Ausztrália egyik leghosszabb és a közvéleményt mélyen megosztó büntetőjogi perében, a 2012-ben folytatott negyedikben mondta ki végül az illetékes bíró, hogy vadkutya okozta Azaria halálát.