szép jó reggelt híreink határon innen és túl 2017,01,10- 05,00

szép jó reggelt híreink határon innen és túl

 

 

Belpolitika:

Az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság jelentésében aggályosnak és jogszerűtlennek tartja a beszerzés egyes eljárásait. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, mintha a közbeszerzési eljárásnak „nehezen lehetett volna” más nyertese, mint az Alstom – mondta Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere, a bizottság vezetője.  Hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés január végi ülésén javasolni fogja, hogy a bizottság jelentését terjesszék a Legfőbb Ügyészség elé. Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a bizottság a most elkészült jelentésben megerősítette a fővárosi vezetők 2010-ben megfogalmazott álláspontját. Mindkét vizsgálódás nem lehet egyformán téves – jegyezte meg.

Megkezdődött másodfokon a vesztegetés vádja alól első fokon felmentett Hiszékeny Dezső szocialista politikus büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán. A vád szerint Hiszékeny Dezső – aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő – 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A politikus mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől 2014-ben, az eljárást pedig törvénytelennek, koncepciósnak nevezte.

 

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az LMP azon javaslatuk megvitatására, amely – a vagyonnyilatkozatok helyett – kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő a politikusok esetében. Szél Bernadett elmondta: azt várják a többi párttól a jövő héten esedékes egyeztetésen, hogy tegyék egyértelművé, ők hogyan képzelik el a politikusok vagyonosodásának szigorú kontroll alatt tartását. Hangsúlyozta, az LMP-nek abból a következménynélküliségből van elege, amely évről évre követi a vagyonokról szóló botrányokat.

 

Az emberi erőforrások minisztere január 16-ával Solti Pétert, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztost bízza meg a Klebelsberg Központ elnöki feladatainak ellátásával. A központ szakmai elnökhelyettese Hajnal Gabriella lesz, a pénzügyi feladatok elvégzését a szervezet gazdasági elnökhelyettese, Kotán Attila irányítja a továbbiakban is.

 

A Demokratikus Koalíció azt követelte a kormánytól, hogy néhány napon belül minden nyugdíjashoz juttassák el a megígért tízezer forintnyi az Erzsébet-utalványt. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, a DK időben figyelmeztette a kormányt, ne Erzsébet-utalványt küldjön, hanem adja oda készpénzben a 10 ezer forintot a nyugdíjasoknak. A nyugdíjasok már tavaly december elején, jóval karácsony előtt megkapták volna a készpénzt, amit az utalvánnyal ellentétben akár élelmiszerre, akár gyógyszerre, akár az unoka ajándékára is költhettek volna.

 

A kormány kiemelt célja a fiatalok támogatása, hogy döntéseikhez megkapják a megfelelő kormányzati támaszt – Novák Katalin. Úgy fogalmazott, a magyar fiatalok is érezhetik, hogy Magyarország erősödik, hiszen csökken a munkanélküliség ebben a korosztályban, és bővül az otthonteremtést, valamint a családalapítást segítő támogatások köre. Az elmúlt időszakban azonban nőtt Magyarországon a fiatalok foglalkoztatottsága, a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 12 százalék alá csökkent, ez pedig jóval az európai uniós átlag alatt van – hangsúlyozta Novák Katalin.

 

Külpolitika:

 

Figyelmeztető lövéseket adott le az amerikai haditengerészet egyik hajója az Iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa- (Arab-) öbölben – közölte két amerikai katonai illetékes a Reuters hírügynökséggel. Az amerikai közlés szerint az iráni hajók nagy sebességgel megközelítették az amerikai rombolót a Hormuzi-szorosban. Az amerikai hadihajó megpróbált rádiókapcsolatot létesíteni az iráni hajókkal, de azok nem reagáltak a felszólításra, hogy lassítsanak le. A Mahan nevű amerikai romboló három figyelmeztető lövést, egy amerikai helikopter pedig figyelmeztető füstjelzést adott le.

 

A katonai főiskola Jeruzsálembe helyezésének felgyorsítása mellett foglalt állást Avigdor Liberman honvédelmi miniszter. A politikus közlése szerint a város déli részé kaphat helyet az új épület, ami eddig Tel-Avivban volt. Az Israel Hayom tudósítása szerint az új épületkomplexum 12,5 hektáron terül majd el.

 

Az Öt Csillag Mozgalom olasz ellenzéki párt szavazóinak 78,5 százaléka igent mondott az Európai Parlament liberális frakciójához való csatlakozásra, miután a mozgalmat vezető Beppe Grillo erről internetes szavazást indított. Az online voksoláson több mint negyvenezren vettek részt, és 78,5 százalékuk igent mondott az ALDE-hoz való csatlakozásra. A szavazók közül több mint kétezren azt akarták, hogy az öt csillag önálló frakciót alakítson.

 

Antiszemitizmussal vádolják az új venezuelai alelnököt, akit a múlt héten nevezett ki Nicolas Maduro. Tareck El Aissami korábban jó kapcsolatban volt Iránnal és a Hezbollah nevezetű terrorszervezettel is, az új alelnök a venezuelai állami kábítószer terjesztésben is aktív szerepet játszik – írta a The Jerusalem Post. El Aissami korábban részt vett abban az akcióban, amiben Venezuela fegyverekkel, pénzzel és útlevelekkel támogatott szíriai terroristákat.

 

Gjorge Ivanov macedón elnök Nikola Gruevszkit, az eddig is kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának vezetőjét bízza meg a kormányalakítással Szkopjéban. A december 11-i előrehozott parlamenti választáson a legtöbb szavazatot a kormánypárt és koalíciós partnerei szerezték meg, így 51 mandátumot tudhatnak magukénak. A balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség vezette koalíciónak 49 parlamenti helye lett. Az eddigi kormánypárt hagyományos albán kisebbségi partnere, a Demokratikus Unió az Integrációért 10 mandátumot szerzett a 120 tagú szkopjei parlamentben.

 

Rekordot döntött a szervátültetések száma 2016-ban Izraelben. Míg 2015-ben csak 433 szervet ültettek át, addig tavaly már 504-et. Jelenleg 1117-en várakoznak új szervre, a legtöbben vesére, májra és szívre – írta az Isarel Hayom. A legfrissebb adatok szerint közel 900 ezren tettek olyan nyilatkozatot, miszerint haláluk esetén az ép szerveiket betegekbe ültethetik. Több kórház vezetője arról beszélt, hogy nagyon örvendetesek ezek a számok, és sokak életét meg lehet majd hosszabbítani a felajánlott szervekkel.

 

Nincs elvi különbség aközött, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump megválasztott amerikai elnök kétoldalú tárgyaláson vagy sokoldalú fórumon találkozhat-e majd először, a megbeszélést a Moszkva és Washington közötti viszony állapota miatt azonban alaposan elő kell készíteni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Érthető természetesen, hogy a kapcsolatfelvételt alaposan és óvatosan fogjuk megtervezni, figyelembe véve, hogy olyan viszonyról van szó, amely egy nagyon feszült visszaesési szakaszon ment keresztül” – mondta a szóvivő.

 

Gazdaság:

 

A magyar külkereskedelem 2016-ban minden szempontból rekordévet zár – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter kiemelte: Magyarország erősödésében a külgazdaság fontos szerepet játszik, a magyar gazdaság növekedését minden korábbinál nagyobb mértékben alátámasztja a külkereskedelmi teljesítmény. Szijjártó Péter felidézte, hogy 2016 első tizenegy hónapjában 2,7 százalékkal magasabb volt az export, mint 2015-ben, amikor minden idők legmagasabb exportját mérték. Kiemelte: rekordot dönt a külkereskedelmi többlet is 2016-ban, mivel november végéig a külkereskedelmi többlet 1,5 milliárd euróval magasabb volt, mint 2015-ben, amikor a magyar gazdaság legmagasabb külkereskedelmi többletét regisztrálták.

 

Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban, míg változatlan szinten maradt az euróövezetben – közölte az Eurostat. Az Európai Unió 28 tagállamában novemberben 8,3 százalékra, 2009 februárja óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliség, az októberben mért 8,4 százalékról. Egy évvel korábban, 2015 novemberében 9,0 százalékos volt a ráta az EU-ban.  Magyarországról az Eurostat csak előző havi adatot közölt, eszerint az októberi 4,6 százalékkal a magyar ráta a harmadik legalacsonyabb volt az Unióban.

 

Oroszország mérsékelte olajtermelését január elején, az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok között novemberben létrejött termeléscsökkentési megállapodás részeként. Az orosz olajtermelés átlagosan napi 11,1 millió hordó volt a január 1. – január 8. közötti időszakban. Ez napi 100 ezer hordóval kisebb az egy hónappal korábbinál. Októberben az orosz olajtermelés napi 11,247 millió hordó volt. Az OPEC tagállamai azt vállalták, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról.

 

Sport:

Támogatja a 48 csapatos világbajnokság ötletét Diego Maradona, az argentinok legendás futballistája. „Elégedett vagyok az elnök, Gianni Infantino kezdeményezésével, mert ennek hála olyan országoknak is lenne esélye a kijutásra, amelyek most a kvalifikáció kezdetekor tudják, hogy teljesen esélytelenek. Minden válogatott a vb-részvételről álmodik, fantasztikus ötletnek tartom a bővítést” – nyilatkozta az 1986-ban világbajnok Maradona. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tavaly megválasztott olasz-svájci elnökének terve szerint a 2026-os világbajnokságot már nem a mostani 32, hanem 48 csapat részvételével tartanák.

 

Pierre-Emerick Aubameyangot választották meg az őszi idény legjobbjának a német labdarúgó-bajnokság játékosai. A Kicker szaklap által rendezett szavazáson a Borussia Dortmund gaboni támadója a voksok 33,6 százalékát megszerezve zárt az élen, megelőzve Emil Forsberget (RB Leipzig, 23,1 százalék) és Robert Lewandowskit (Bayern München, 14,3 százalék). A felmérésben résztvevő 238 Bundesliga-játékos szerint a szezon eddigi részének legjobb kapusa a címvédő és listavezető Bayern München hálóőre, Manuel Neuer volt.

 

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete egyhangúlag támogatta a Magyar Testgyakorlók Körének azon indítványát, amelynek értelmében a jövőben utca őrzi Brüll Alfrédnak, a kiemelkedő sportembernek és mecénásnak emlékét, aki 1905 és 1940 között állt az MTK élén. A 141 esztendeje született és a holokauszt áldozatává vált kiváló sportember – akiről az egyesület az utánpótlás-nevelésről gondoskodó akadémiáját is elnevezte – nem csak az MTK életében játszott meghatározó szerepet, de számos magyar sportszervezet elnöki posztját is betöltötte, valamint több sportág hazai meghonosítójaként ismert. Az eddigi Törökbecse utca lesz mostantól az MTK volt elnökéről elnevezve.

 

 

Kedden délkelet felől fokozatosan kiderül az ég, reggel a legtovább felhős Nyugat-Dunántúlon is csökken a felhőzet. Napközben már országszerte gyengén felhős, napos, száraz időre számíthatunk. Késő délután délkelet felől növekszik ismét a felhőzet, és az esti óráktól a déli megyékben már hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. A délkeleti szél napközben helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet általában -13 és -20 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúl reggelig felhős tájain néhány fokkal mérsékeltebb lehet a lehűlés, vastagabb hóval borított, tartósan derült vidékeken ugyanakkor -23, -25 fokra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -9 fok között alakul – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.


Akár egy hónaposra is rövidülhet a jelenleg júniustól októberig tartó ausztráliai síszezon a klímaváltozás miatt 2050-ig. A kutatók szerint „kedvezőbb forgatókönyv” esetén mindössze egy hónappal, legrosszabb esetben azonban akár 80 nappal is megrövidülhet a 112 napos síszezon, ami gyakorlatilag az ország téli sportokra épülő ágazatának végét jelentené. A jelenlegi előrejelzések szerint a hóágyúzásra alkalmas napok száma a felére csökkenhet 2030-ig, 2040-ig pedig még Ausztrália legmagasabb csúcsain is.

 

hírügynökségek -Breuerpress