AZ IGAZ VALLÁS : A Wesley János Lelkészképző Főiskola Vallástudományi Intézete tudományos szümposziont szervez az alábbi címmel

 

A Wesley János Lelkészképző Főiskola Vallástudományi Intézete tudományos szümposziont szervez az alábbi címmel:

AZ IGAZ VALLÁS

 

A szümposzion időpontja 2017. április 29-től május 1-ig (szombat-vasárnap-hétfő),

 

helye a Főiskola székháza, 1086 Budapest, Dankó u. 11.

 

A vallás szent és igaz. A mi vallásunk szent és igaz. A másoké is szent? Az is igaz? Mi igazolja az igaz vallás igaz mivoltát? Lehet-e a másik vallásnak más istene? Eszerint létezhet több isten egymás mellett? Vagy éppen egymással szemben? Miért versengnek egymással a vallások? Hogyan létezhetnek egy valláson belül különböző felekezetek, ha egy, közös Istenük van? Éppen ötszáz évvel ezelőtt Martin Luther rátalált a hit központi igazságára. Egy bő emberöltővel később a római katholikus egyház a Tridenti Zsinaton újrafogalmazta hitének igazságát. Mindeközben Keleten már egy évezred óta élt egy hatalmas egyház, mely magát igaz-hitűnek, orthodoxnak nevezte. Ha van igaz hit, akkor van hamis hit, hamis vallás is? Mire kötelezi az igaz hit hitvallóit? Meg kell-e azt védeni azoktól, akik azt nem hiszik? A történelemben nemcsak a Szent Inkvizíció és a Harmincéves háború résztvevői gondolhatták ezt, hanem a mai dzsihadisták is ezt vallják. Madách a bizánci színben azt kérdezteti Ádámtól: „kérdés, nem vagy-é Eretnekségben, rosszabb a pogánynál”. Ádám meg azt tanácsolja a homousziosz – homoiusziosz élet-halál vitában, hogy „Adjátok fel, barátim, azt az i-t”, a hit egy központinak tartott részét eljelentéktelenítve. Meddig mehet el tehát a vallási tolerancia? Szent Ágoston, De vera religione című írásának már első mondatában azt mondja: Jó és boldog életet csak az igaz vallás biztosít, mely egy Istent tisztel. Más pedig azt állítja, hogy Mózes monotheizmusa lenne a vallási türelmetlenség szülőanyja. Valóban annyira türelmes volt a sokistenhívő Római Birodalom valláspolitikája, hogy minden belefért (a kereszténységen kívül)? Az antikvitás nem ismerte a vallásháborúkat, míg a XX-XXI. században ezt közelről láthatjuk, állítják. Mások a lélek csendjét, a szívünkben megtalálható Istent hirdetik, de ez az élmény át nem adható. Sokan, akik az igaz vallás birtokosai, mélyen hiszik, hogy az igazság továbbadása, a misszió elengedhetetlen követelmény. Ha a körülmények olyanok, akkor erőszakkal is az igaz hit védelmére kell kelni, mert itt a békességnél nagyobb ügyről van szó, és ha úgy alakul, akkor a mártírhalált is vállalni kell érte.

AZ IGAZ VALLÁS : A Wesley János Lelkészképző Főiskola  Vallástudományi Intézete  tudományos szümposziont szervez az alábbi címmel

E témákról évszázadok óta gondolkoznak theológusok, jogászok, pszichológusok, társadalomtudósok, vallástörténészek, anthropológusok, filozófusok, moralisták, írók és más művészek – többé-kevésbé mindenki, aki gondolkozik.

A szümposzionra vallási/felekezeti hovatartozástól függetlenül tisztelettel meghívjuk és előadásra felkérjük mindazokat, akiknek e témában mondanivalójuk van. Kérjük, barátait, kollegáit is értesítse a szümposzionról, egyházában, munkahelyén, diákjai, doktoranduszai között is említse meg. A szümposzionon részvételi díjat nem kérünk.

A jelentkezéseket kérjük mielőbb, az 1000-1500 karakteres absztraktot 2017. január 15-ig a [email protected] villámposta címre elküldeni. (A jelentkezési határidőt a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk.)

Hubai Péter

 

tszv. egyetemi tanár

Vallástudományi Intézet

WJLF