Kósa Lajos : Soha nem látott mértékben fog emelkedni mind a minimálbér, mind a szakmunkás minimálbér

Soha nem látott mértékben fog emelkedni mind a minimálbér, mind a szakmunkás minimálbér – jelentette ki Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a mostani bértárgyalás a legátfogóbb, legjelentősebb volt a rendszerváltás óta. Négy éve növekszik a gazdaság, az infláció minimális és folyamatosan nőnek a reálbérek is, de nem olyan mértékben, hogy belátható időn belül az unió átlagához nagyléptékben közeledjen, ezért a kormány azt kezdeményezte, hogy egy mindenki által érzékelhető, jelentős béremelés legyen a versenyszférában – fogalmazott a képviselő.

„NÉGY ÉV ALATT TÖBBET EMELKEDIK A MINIMÁLBÉR, MINT A SZOCIALISTÁK NYOLC ÉVE ALATT.”

Kósa Lajos kiemelte, korábban az állami alkalmazottak esetében egy átfogó bérrendezésre került sor, most pedig a kormány egy jelentős minimálbér és szakmunkás minimálbér-emeléssel állt elő. Hozzátette: az utóbbi nem lenne lehetséges anélkül, hogy a béreket terhelő közterhek ne csökkennének. A fideszes politikus úgy látja, hogy a bértárgyalásokon a kormány elment a lehetőségek határáig.

A frakcióvezető ismertette a kormány és a szociális partnerek között megkötött bérmegállapodás főbb számait.

Elmondta, jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbér 25 százalékkal nő, 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig 12 százalékkal nő. A munkáltatói járulékok csökkentése kapcsán közölte, a parlamentnek ezt még decemberben kivételes eljárásban tárgyalnia kell.

Magyarország erősödik, és meg kell kezdeni a bérek érzékelhető felzárkóztatását az európai uniós átlaghoz – fogalmazott. Kósa Lajos hangsúlyozta, soha nem látott mértékben fog emelkedni mind a minimálbér, mind a szakmunkás minimálbér. Megjegyezte, négy év alatt többet emelkedik a minimálbér, mint a szocialisták nyolc éve alatt.

A képviselő aláhúzta, a béremelési csomag Magyarország versenyképességét szolgálja, segít a magyar munkaerő megtartásában, és abban, hogy megkezdjük a bérfelzárkózást. Kósa Lajos hangsúlyozta, a béremelések annak köszönhetőek, hogy a magyarok 2010-től egy szétvert, szétzüllesztett országból hat év alatt egy csodát csináltak.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a bérrendezés nem terheli túl a gazdaság szereplőit, azok ki fogják tudni gazdálkodni azt. Súlyosan felelőtlennek nevezte az ellenzék hozzáállását, mert olyan béremelési számokkal álltak elő, mely visszavetné a gazdaság teljesítményét.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos üdvözölte a bérmegállapodást, és közölte, a parlamentben támogatni fogják az ennek megfelelő törvényeket és előterjesztéseket. A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, ha megvalósul a tervezett béremelés, akkor a nyugdíjak is érezhető mértékben emelkedhetnek. „Kétszer akkora nyugdíjemelést tudunk csinálni minimum, mint a korábbi időszakban” – jelentette ki. Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a mostani minimálbér és szakmunkás minimálbér-emelés egy béremelési folyamatot indít el a versenyszférában is.