HÁROMPÁRTI EGYETÉRTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓ-JELÖLTEKRŐL

HÁROMPÁRTI EGYETÉRTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓ-JELÖLTEKRŐL

 

A Fidesz, a KDNP és az LMP megegyezett az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről; Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik – jelentette be Kósa Lajos Gulyás Gergellyel tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Fidesz frakcióvezetője közölte, mindhárom párt egyetért a jelöltek személyét illetően, és várhatóan kedden szavaz róluk az Országgyűlés. Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs alkotmányjogász, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes.
Kósa Lajos elmondta: az Ab elnökének személyéről is megegyezés született, őt a parlament elnöke fogja felkérni a posztra, mert övé a jelölési jog, és a házelnök is jelenti be a személyét várhatóan a mai napon.

„A JELÖLTEK MINDANNYIAN ELEGET TESZNEK A TÖRVÉNYI FELTÉTELEKNEK.”

A fideszes politikus megjegyezte, az egyeztetés nem volt könnyű; a szocialisták elzárkóztak előle, a Jobbikkal pedig a személyeket illetően nem tudtak megegyezni. Köszönetet mondott az LMP-nek a rugalmasságért, és arra kérte a többi ellenzék képviselőt, amennyiben elfogadhatóak az alkotmánybíró-jelöltek, akkor támogassák őket.

Pusztán politikai okok miatt ne akadályozzák Magyarország alkotmányos rendjével, működésével kapcsolatos egyik nagyon fontos intézmény munkáját – tette hozzá.

Fotó: fidesz.hu

Gulyás Gergely tájékoztatott, az alkotmánybíró-jelöltek személyére a Rubovszky György által vezetett, holnapi napon összeülő eseti bizottság tesz javaslatot. Tekintettel arra, hogy biztosított a többség, így garantálható, hogy a felsorolt jelölteket fogja a bizottság támogatni – jegyezte meg.

Hétfőn az igazságügyi bizottság meghallgatja mindanégy jelöltet, és ezt követően kedden szavazhat az Országgyűlés. A Fidesz alelnöke elmondta azt is, hogy az összes országgyűlési képviselő kétharmadának a támogató szavazata szükséges az új alkotmánybírók és az Alkotmánybíróság elnökének a megválasztásához.

A jelöltek mindannyian eleget tesznek a törvényi feltételeknek; alkalmasságukról, pártatlanságukról – tekintettel eddigi életútjukra – nem érdemes vitát folytatni – fogalmazott Gulyás Gergely.