Pénteken temetik Pereszt

Pénteken temetik Pereszt

Ferenc pápa nem lesz ott a búcsúztatáson

Szerdán, két héttel az elszenvedett agyvérzése után, 93 éves korában, mesterséges kómában elhunyt a Nobel-békedíjas Simon Peresz, Izrael Állam korábbi elnöke, a huszadik század egyik legnagyobb politikusa. Életútját részletesen ismertetjük a Külpol rovatban.

perestcumlap.jpg

Barack Obama amerikai elnök olyan államférfiként emlékezett meg Simon Peresz volt izraeli államfőről, korábbi miniszterelnökről, aki az önnön erkölcsi alapjaiban és rendületlen optimizmusában gyökeredző meggyőződéssel állt ki úgy Izrael biztonsága, mint a béke ügye mellett. Peresz a jövőbe nézett – fogalmazott az elnök –, és eközben „az emberi méltóság és haladás víziója vezérelte, amelyből tudtaa, hogy a jóakaratú emberek együttesen képesek a haladásra.

peresobama.jpg

Obama 2012-ben az elnöki Szabadság Érdeméremmel tüntette ki az izraeli politikust

Obama „magának Izraelnek a lényegének” nevezte az elhunyt államfőt, megjegyezve, hogy Peresz harcolt Izrael függetlenségéért, dolgozott annak földjéért és lényegében minden elképzelhető állami beosztásban szolgálta az országot. Halálával „fény aludt ki, de a tőle kapott remény örökké élni fog bennünk.”

pereszbibi.jpg

Peresz Netanjáhuval és Izrael egyik nemzeti intézménye, az iráni származású énekesnő, Rita társaságában

Binjamin Netanjáhu izraeli miniszterelnök hivatalos gyászjelentésében feleségével, Sarah-val közösen mélységes gyászát fejezte ki a nemzet szeretett elnöke, Simon Peresz elhunyta felett.

peresbush.jpg

A fiatalabb Bushsal

George H. W. Bush, az Egyesült Államok korábbi elnöke szerint Simon Peresz az egész világot inspirálta és kikövezte a béke felé vezető utat. Bush magasztalta az elhunyt egész életében tanúsított elkötelezettségét a szabadság univerzális eszménye, Izrael időtlen ügye, valamint a legnemesebb cél, a béke mellett.

hemiperes.jpg

Chemi Peresz bejelenti az újságíróknak édesapja halálát

A Peresz család jeruzsálemi idő szerint szerda reggel fél nyolckor erősítette meg a politikus elhunytát. A bejelentést fia, Chemi tette meg a Pereszt ápoló kórház halljában összegyűlt riportereknek. „Mélységes fájdalommal vettünk ma búcsút szeretett édesapámtól, Izrael kilencedik államfőjétől”, mondta. „Apánk öröksége mindig az volt, hogy tekintsünk a holnapba. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy közeli családtagjai közt lehettünk, ma azonban úgy érezzük, hogy Izrael egész nemzete és a globális közösség osztozik velünk ebben a hatalmas veszteségben.”

clintonperes.jpg

Bill Clinton volt amerikai elnök és felesége, a jelenlegi demokrata elnökjelölt Hillary közleményük szerint „drága barátot” veszítettek el Siimon Peres személyében, Izrael pedig olyan vezetőt, aki a biztonság a prosperitás és a határtalan lehetőségek bajnoka volt megszületésétől a földön töltött utolsó napjáig. „A Közel-Kelet elveszítette a béke és a megbékélés egy fáradhatatlan szószólóját”, áll többek közt a közleményben. „Bírálói álmodozónak nevezték. Az is volt – világos fejű, ékesszóló álmodozó egészen végig. Hála az égnek.”

2016korhaz.jpg

A kórházi folyosón, idén januárban

Peresz veje, dr. Rafi Walden arról számolt be, hogy a család megrázó telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama elnökkel, ami „nagyon megindította őket”. Obama és Peresz viszonyára nem terjedt ki a Jeruzsálem és Washington közt nyolc éve tartó ellenséges hangulat; Obama 2012-ben az elnöki Szabadság Érdeméremmel is kitüntette az izraeli politikust. Walden, aki egyben apósa személyi orvosa is volt, arról számolt be, hogy Peresz minden szenvedés nélkül hunyt el az éjszaka folyamán.

Az izraeli kormány rendkívüli kabinetülést tartott a délelőtt folyamán, amelyen megtárgyalták a pénteki temetés előkészületeit. A zsidó szokások szerint az elhunytat lehetőleg a halála utáni napon el kell temetni, ha pedig jeruzsálemi lakos volt – mint Peresz – akkor, ha mód van rá, még aznap. Mivel azonban számos magas rangú gyászoló érkezésére lehet számítani, abban az esetben ez a megtiszteltetés felülírja a minél korábbi eltemetés parancsát, és lehetővé teszi, hogy egy nappal később vegyenek az elhunyttól végső búcsút.

letöltés.jpg

Simon Pereszt Izrael Állam törvényhozása, a Kneszet épületében ravatalozták fel. Reuvén Rivlin jelenlegi elnök, aki 2014-ben vette át a hivatalt Peresztől, megkurtítja ukrajnai látogatását, hogy megadhassa elődjének a végtisztességet.

Obama jelenlegi, Bill Clinton volt elnök, Hillary Clinton elnök-aspiráns, Károly herceg, brit trónörökös és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az elsők között jelezték, hogy ott lesznek a temetésen.

quote-optimists-and-pessimists-die-the-exact-same-death-but-they-live-very-different-lives-shimon-peres-77-78-31.jpg

Az optimisták és a pesszimisták pontosan ugyanúgy halnak meg, de nagyon különböző életet élnek!

Nem lesz viszont ott Ferenc pápa. A Vatikán közlése szerint – jóllehet korábban olyan hírek érkeztek, hogy a római katolikus egyházfő is Jeruzsálembe repül a temetésre – Ferenc pápa nem másítja meg az eredeti terveit. Mint Greg Burke vatikáni szóvivő közölte, a pápa pénteken háromnapos látogatásra készül Grúziába és Azerbajdzsánba.

Az izraeli külügyminisztérium, amely korábban szintén arról adott ki közleményt, hogy a pápa elmegy a temetésre, kijavította korábbi mondandóját, részletekbe azonban nem bocsátkozott.