Polimer bankjegy: új ötfontos

Polimer bankjegy: új ötfontos

Amikor a Bank of England, az angol jegybank a font különböző címleteinek megújításába fogott, nem sejthette, hogy mire forgalomba kerülnek az új bankjegyek, Nagy-Britannia az EU elhagyása mellett dönt, és a font erős hullámvasutazásba kezd, írja a 168 Óra angolosan.hu rovata.

Nagy-Britanniában a pénzügyi tranzakciók mintegy fele zajlik készpénzben, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a papírbankjegyek mennyire strapabíróak.

Elsőnek az ötfontos címlet újul meg, amelyet egy vékony polimer réteggel vonnak be. Ezt az anyagot tévesen műanyagnak szokták hívni, ám nem az, a természetben is előforduló anyagról van szó.

churchill-d00024F1A6402a126a45a.jpg

Az új bankjegy mérete körülbelül tizenöt százalékkal kisebb lesz a jelenleg forgalomban lévőnél, az említett bevonatnak köszönhetően sokkal tartósabb és biztonságosabb lesz, túlél akár egy 90 °C-os mosógépben mosást is. A fedőréteg taszítja a szennyeződést, a nedvességet, ezért nem tragédia, ha ráömlik valamilyen ital, egyszerűen letörölhető. Élettartama várhatóan két és félszer hosszabb lesz a most használt papírpénznél, és a pénzhamisítókat is nagyobb kihívás elé állítja.

Az új ötfontos elülső oldalán a királynő látható, míg a hátoldalán Sir Winston Churchill. Háttérben az arannyal fóliázott Westminster és az Erzsébet óratorony – ismertebb nevén Big Ben –, mely három órát mutat, vagyis azt az időpontot, amikor Churchill az Alsóházban elmondta híres beszédét 1940. május 13-án. „Nem ígérhetek mást, mint vért, munkát, könnyeket és verejtéket”. A jól ismert mondatot szintén olvashatjuk a bankjegyen.

Az angol jegybank idén szeptemberben bocsátja forgalomba az új ötfontost, melyből jelenleg mintegy 329 millió darab van használatban, így a teljes lecserélésük várhatólag egy évet vesz igénybe.

jmw turner.jpg

JMW Turnert ábrázolja majd az új húszas

2017-ben jelenik meg az új tízfontos, amelyen Jane Austen írónő szerepel, majd 2020-ban az új húszfontos JMW Turner festő arcmásával. Mindkettőn – először – lesz Braille-írással írt szöveg is a gyengén látók számára, az ötfontost pedig éppen azzal teszik beazonosíthatóvá, hogy az nélkülözi a Braille-írást.

A Bank of England 70 millió fontba kerülő, új bankjegy kibocsátási programja, a bank vezetősége szerint költséghatékony vállalkozás, amelyet öt év tervezés előzött meg. Már csak az a kérdés, hogy az új dizájnnal megjelenő font képes lesz-e a gyors politikai változásokat követni és megtartani értékét?

A Magyar Kroki megjegyzése: A válasz: igen, képes lesz.