Boris Johnson: Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem fordít hátat Európának !

Johnson: Nagy-Britannia nem fordít hátat Európának

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem fordít hátat Európának – mondta Boris Johnson külügyminiszter.

Johnson, aki John Kerry amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Londonban, közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: érvényt kell szerezni a választók akaratának. A referendumon a többség arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Johnson szerint azonban ez semmilyen értelemben nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia Európából is kilép, hiszen ez földrajzilag, történelmileg, kulturálisan és érzelmileg is lehetetlen lenne.

A külügyminisztert ugyanakkor szinte végig arról kérdezték, hogy hajlandó-e bocsánatot kérni azoktól a külföldi politikusoktól, akikről az elmúlt években negatív, nem egyszer mélyen sértő nyilatkozatokat tett.

Johnson kijelentette: e múltbeli kijelentéseit kiragadták összefüggéseikből, és az általa tett megjegyzésekből mára egyébként olyan gazdag szótár halmozódott fel, hogy túl sok időt venne igénybe, ha mindenkit minden egyes kijelentéséért megkövetne.

Johnson még 2007-ben, a Daily Telegraphnak írt cikkében például „egy elmegyógyintézet festett szőke, szadista ápolónőjéhez” hasonlította Hillary Clintont.

johnsonkerryí01.jpg

Barack Obama jelenlegi amerikai elnökről a Sunban néhány hete azt találta írni, Obama bizonyára azért távolíttatta el fehér házi irodájából Winston Churchill mellszobrát, mivel részben kenyai származású lévén nyilván nem rajong az egykori Brit Birodalomért, amelynek Churchill vehemens védelmezője volt.

John Kerryt főleg Obama azon kijelentéséről kérdezték, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig „a sor végére kerülne”.

Obama ezt még a népszavazás előtt, áprilisi londoni látogatásán mondta, ezzel is alátámasztva az amerikai kormány álláspontját, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kellene maradnia.

Kerry kijelentette: az Egyesült Államok valóban azt szerette volna, ha Nagy-Britannia az unióban marad, de tiszteletben tartja a brit választók döntését. Hozzátette: a kétoldalú brit-amerikai kereskedelmi egyezmény ügye egyébként sem időszerű addig, amíg Nagy-Britannia ténylegesen ki nem lép az EU-ból.

Az amerikai külügyminiszter hozzátette: a kialakult helyzetben az Egyesült Államok abban bízik, hogy a brit kilépési folyamat a lehető legsimábban lezajlik. Hangsúlyozta: a történtek semmilyen módon nem befolyásolják „a különleges és megbonthatatlan” brit- amerikai viszonyrendszert.