Lázár János az 57. Kormányinfón.

MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA A BIZTONSÁG A LEGFONTOSABB

Magyarország számára a biztonság a legfontosabb kérdés, ennek rovására nem köthető semmilyen kompromisszum – szögezte le Lázár János.

A kormány tárgyalt a köztársasági elnöknek a kvótareferendum időpontjára vonatkozó döntéséről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, ahhoz, hogy a kormány a bevándorlást, a visszatelepítést és a kötelező kvótát meg tudja akadályozni, szükség van a választópolgárok állásfoglalására. Ezért kezdeményeztük a népszavazást, és ezért kérjük minden választópolgártól, hogy vegyen részt a kvótareferendumon, és mondja el a véleményét – tette hozzá az 57. Kormányinfón.

„AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS MEGÁLLÍTÁSA MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA KULCSKÉRDÉS.”

Lázár János kiemelte, Magyarország és Európa védelme a kormány feladata; ennek jegyében alkalmazzák azokat a törvényeket, melyek az ellenőrzés nélkül hazánkba belépni akaró illegális bevándorlókra vonatkoznak.Leszögezte, Magyarország számára a biztonság a legfontosabb kérdés, ennek rovására nem köthető semmilyen kompromisszum; az illegális bevándorlás megállítása Magyarország számára kulcskérdés.

Magyarországra ellenőrzés nélkül senki sem léphet be, hazánkban csak olyan emberek tartózkodhatnak, akiket Magyarország beenged a határán, és akik tartózkodásához az ország hozzájárul – húzta alá.

Fotó: fidesz.hu

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, meg kell védeni azt a jogunkat, hogy meghatározzuk, ki tartózkodhat az országban, másrészről meg kell védeni a határokat, ennek jegyében alakították át a határátlépésre vonatkozó jogszabályokat.

Lázár János szerint méltánytalan az európai politikusok és a nemzetközi szervezetek részéről, hogy vádolják Magyarországot, szolidaritást kérnek számon rajta. Mi lenne az igazi szolidaritás, ha nem az, hogy Magyarország – a szükséges költségek 97 százalékát biztosítva – védi Európa határait, melyet számos ország nem tesz meg, és megpróbálja feltartóztatni azokat, akik kontroll és papírok nélkül akarnak Európa határain belépni? – tette fel a kérdést. Megjegyezte, a magyar rendészeti hozzáállás a garancia arra, hogy kölni és a hozzá hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

A miniszter kitért arra is, hogy Ausztria ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. A kormányfő azt kérte a Belügyminisztériumtól, hogy állandó kapcsolatban legyen az osztrák rendészeti szervekkel, és próbáljanak közösen megoldást találni. Hazánk az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezésében, elmélyítésében érdekelt – tette hozzá.

„A KÖLTSÉGVETÉSBEN 2010-HEZ KÉPEST 20 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KATONAI, HONVÉDELMI KIADÁSOK ARÁNYA.”

A hétvégi lengyelországi NATO-csúcson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, ahol napirenden lesznek Közép-Európa biztonsági kérdései is.

Lázár János elmondta, a számítások szerint a költségvetésben 2010-hez képest 20 százalékkal nőtt a katonai, honvédelmi kiadások aránya. Messze még a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos kiadás, de az elmúlt években megtették az első lépéseket, melyeket folytatni kívánnak annak érdekében, hogy megerősítsék a honvédséget– jegyezte meg.

Lázár János a kormány nevében őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt tűzszerészek hozzátartozóinak. A miniszter hangsúlyozta, a legfontosabb a szörnyű tragédiában hősi halált halt honvédek hozzátartozói számára a segítség biztosítása, a támogatás megadása. Gondoskodni fogunk minden gyerekről – fűzte hozzá.